Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Μαμά πεινάω!

Εχουν περάσει περίπου 30 χρόνια από τότε που ο Νιλ Γιανγκ «έκαψε τις πιστωτικές του κάρτες για καύσιμο», αλλά κανείς τότε δεν φανταζόταν ότι σήμερα θα καίγαμε τα τρόφιμα του αναπτυσσόμενου κόσμου για τον ίδιο λόγο.

Τη στιγμή που όλα τα ΜΜΕ μας θεωρούν τουλάχιστον μεγαλομετόχους και μάς ανακοινώνουν δυσθεώρητα ποσά που έπεσαν στο βωμό του άπληστου πλουτισμού και όσοι ζούμε στον αναπτυγμένο κόσμο κινδυνεύουμε από ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή ή μάλλον την παχυσαρκία, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι και ποιον ενδιαφέρει που ο ένας στους τέσσερις κατοίκους αυτού του πλανήτη, 1,7 δισεκατομμύριο άνθρωποι, στερούνται βασικών διατροφικών ειδών, ενώ περίπου 950 εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται νηστικοί... Το πρόβλημα όμως της διατροφής που αναμένεται να μας απασχολήσει σοβαρά στα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμούν οι διεθνείς οργανισμοί και όχι ευκαιριακά λόγω ακόμη μιας παγκόσμιας ημέρας, δεν είναι καθόλου λυμένο και στις βιομηχανικές χώρες στις οποίες αντιστοιχεί μια Ελλάδα πεινασμένων: λίγο πάνω από δέκα εκατομμύρια. Διαφορετικά πού θα διέθεταν τα «απαλλοτριωμένα» τους αγαθά οι «Ρομπέν των σουπερμάρκετ»...

Χρόνια ασιτία
Η χρόνια πείνα που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους δεν είναι μόνο επίμονη αλλά και διαδεδομένη:* Στην υποσαχάρια Αφρική βρίσκεται το 13% του πληθυσμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο και το 25% των υποσιτιζόμενων ανθρώπων. Είναι η αναπτυσσόμενη περιοχή με τη μεγαλύτερη αναλογία των ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνια πείνα: ο ένας στους τρεις. Σε 14 χώρες της περιοχής, πάνω από το 35% του πληθυσμού υποφέρει από χρόνια πείνα. Την τελευταία δεκαετία τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Ενδεικτικά στο Κονγκό ο αριθμός των υποσιτιζόμενων τριπλασιάστηκε: από 12 εκατομμύρια στις αρχές του '90, σε 36 εκατομμύρια το 2003.* Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ωκεανού κατοικεί το 68% του πληθυσμού του αναπτυσσόμενου κόσμου και το 64% των ανθρώπων που υποσιτίζονται. Εδώ βρίσκεται και η Ινδία, με το μεγαλύτερο αριθμό υποσιτιζόμενων ανθρώπων στον κόσμο: πάνω από 210 εκατομμύρια ανθρώπους.Η πείνα ήδη υπονομεύει και το μέλλον των πιο φτωχών χωρών: για παράδειγμα, στη Σιέρα Λεόνε -τελευταία στην κατάταξη των 177 χωρών του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ- 46 εκατομμύρια άνθρωποι ή ο μισός πληθυσμός της θεωρείται υποσιτισμένος. Το 86% των παιδιών κάτω των 5 ετών πάσχουν από αναιμία, εξαιτίας της κακής διατροφής, ενώ πάνω από το ένα τέταρτο των νεογέννητων δεν επιβιώνουν μέχρι τα πέντε τους χρόνια.
Πρόσφυγες
Το διατροφικό πρόβλημα έχει ήδη προκαλέσει τους «πρόσφυγες της πείνας», φτωχούς ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, που φεύγουν από τους τόπους τους σε αναζήτηση τροφής, ενώ εκτιμάται ότι η κρίση θα συνεχιστεί καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που το υποδαυλίζουν: η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, η αυξανόμενη χρήση των αγροτικών προϊόντων για βιοκαύσιμα, που σπρώχνει τους φτωχότερους του πλανήτη στον υποσιτισμό προκειμένου οι πλέον εύποροι να καίνε την τροφή τους για να κινούν τα οχήματά τους, οι ακριβότερες μεταφορές και φυσικά η περιβαλλοντική επιδείνωση που καθιστά υπογόνιμες αρκετές περιοχές.Σύμφωνα με έρευνα της Action Aid (Bread and Butter solutions), την οποία δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες, το 70% των υποσιτιζόμενων ανθρώπων του κόσμου ζουν σε 13 χώρες και λαμβάνουν μόλις το 40% της βοήθειας για τη γεωργία. Κι εδώ ξεκινούν οι ευθύνες, ή μάλλον η αναλγησία των κοινωνών της ευμάρειας, καθώς:* Η παγκόσμια βοήθεια για αγροτική ανάπτυξη στις φτωχότερες χώρες έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία 20ετία (1982-2002): κατά 85% οι πολυμερείς χορηγίες, κατά 40% οι διμερείς, από το 17% στο 3% η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια και από το 25% στο 6% η ευρωπαϊκή βοήθεια. Στην Αφρική η μείωση της βοήθειας για τη γεωργία μειώθηκε πάνω από 80% την τελευταία 25ετία.* Οι πλούσιες χώρες κατευθύνουν τη βοήθειά τους ανάλογα με τα συμφέροντά τους και όχι τις ανάγκες των φτωχών χωρών, κερδίζοντας από τις τιμές στα γεωργικά προϊόντα. Στην καρδιά άλλωστε της επισιτιστικής κρίσης βρίσκονται οι στρατηγικές των πλούσιων χωρών με τις οποίες κατορθώνουν να πωλούν φτηνά στις ξένες αγορές τα προϊόντα τους (ντάμπινγκ), αλλά και το σύστημα επιδοτήσεων των παραγωγών τους που ουσιαστικά εξοστρακίζει τις παραγωγικές προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών, εξαναγκάζοντάς τες να εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων αντί να ενθαρρύνεται η εγχώρια παραγωγή.
Κέρδη
* Την ίδια στιγμή που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές πετυχαίνουν ασύστολα κέρδη από τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι παραγωγοί και καταναλωτές του Τρίτου Κόσμου εξαθλιώνονται. Με την εξαίρεση των Αργεντινής, Βραζιλίας και Ταϊλάνδης, το ισοζύγιο του αγροτικού εμπορίου στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει καταρρεύσει: από το πλεόνασμα της τάξης των 4,8 δισ. δολαρίων το 1970 έφτασε στο έλλειμμα της τάξης των 49 δισ. δολαρίων το 2004. Συνακόλουθα το εμπόριο τροφίμων σε αυτές τις χώρες έπεσε το ίδιο διάστημα από το πλεόνασμα των 2,4 δισ.δολαρίων στο έλλειμμα των 28,7 δισ. δολαρίων το 2004.* Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. πλήττει και με άλλους τρόπους τις φτωχές χώρες: τη χρήση γης για την παραγωγή βιοκαυσίμων αντί για τρόφιμα. Η επιμονή για αύξηση των βιοκαυσίμων στο 10% μέχρι το 2020 θα επιφέρει τη μετατροπή του 2,5% της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών και του 19% του φυτικού λαδιού με αντίστοιχη αύξηση της τιμής τους κατά 4% και 24%. Καθώς στον αναπτυσσόμενο κόσμο τα τρόφιμα κοστίζουν ακόμη και το 70-80% του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών, οι αυξήσεις στις τιμές που θα προκαλέσουν οι επιδοτούμενες αλλαγές στη γη και τις καλλιέργειες αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απειλή στο δικαίωμα για τροφή εκατομμυρίων φτωχών του κόσμου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι και η ίδια η επιτροπή τροφίμων του ΟΗΕ, την ίδρυση της οποίας γιορτάζουμε σήμερα, ζήτησε στις αρχές Οκτωβρίου από την Ε.Ε. να αλλάξει τη θέση της για αυξήσεις στην παραγωγή βιοκαυσίμων, επειδή έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και συνακόλουθα της πείνας στις φτωχές χώρες. Οι επιδοτήσεις στην παραγωγή βιοκαυσίμων τις έχει καταστήσει επικερδέστερες για τους φτωχούς αγρότες, μετατόπιση που έχει οδηγήσει στην παγκόσμια έλλειψη τροφίμων.* «Καύσιμο για την κρίση στα τρόφιμα» και όχι λύση θεωρείται και η παραγωγή μεταλλαγμένων: Για παράδειγμα στην Παραγουάη η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας καλύπτει σήμερα περισσότερο από το μισό των καλλιεργούμενων εκτάσεων, με αποτέλεσμα περίπου 100.000 μικροί ακτήμονες να έχουν εκδιωχθεί από τη γη τους. Οσο επεκτείνεται η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας το ποσοστό του πληθυσμού που ζει στη φτώχεια έχει αυξηθεί από 33,9% το 2000 σε 39,2% το 2005. *



Η πείνα σε αριθμούς

75 επιπλέον εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ρίξει κάτω από το όριο της πείνας οι αυξανόμενες τιμές, ανεβάζοντας τον αριθμό των υποσιτισμένων ανθρώπων παγκοσμίως σε 923 εκατομμύρια.
1,7 δισ. άνθρωποι ή το 25 % του παγκόσμιου πληθυσμού, εκτιμάται ότι μπορεί να μην έχουν εξασφαλισμένη τροφή.
Πείνα και υποσιτισμός είναι ο υπ'αριθμόν ένα κίνδυνος κατά της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και απειλεί περισσότερους ανθρώπους από ό,τι το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση μαζί.
3,9 δισ. δολάρια το 2006 από 6,7 δισ. δολάρια το 1984 η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια στη βασική γεωργία που μειώνεται σταθερά τις τελευταίες δύο 10ετίες.
60 % και πάνω των χρονίως υποσιτισμένων ανθρώπων είναι γυναίκες. Οι γυναίκες παράγουν το 60-80 % της τροφής στις αναπτυσσόμενες χώρες, όμως τους ανήκει μόλις το 1 % της γης.
143 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών συνεχίζουν να υποφέρουν από ανεπαρκή διατροφή.
46 % ή σχεδόν τα μισά παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν βάρος κάτω του φυσιολογικού στη Νότια Ασία, όπου ζουν οι περισσότεροι υποσιτισμένοι άνθρωπο. Σχεδόν το ένα τρίτο των μωρών γεννιούνται λιποβαρή και υποσιτισμένα.
41 % των ανθρώπων ζουν με 1 ή με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα στην υποσαχάρια Αφρική όπου η φτώχεια είναι πιο διαδεδομένη.
50 % της αύξησης στην κατανάλωση των βασικών καρπών το 2007, σχετίζεται με τα βιοκαύσιμα, καθώς η αύξηση στην παραγωγή των βιοκαυσίμων ενισχύει τη ζήτηση κυρίως καλαμποκιού και ελαιοκράμβης, γεγονός που μεταφράζεται σε πίεση για αλλαγή στις καλλιέργειες.
ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/10/2008

Περί οικονομίας...

Το κατ' εξοχήν κρίσιμο οικονομικό φαινόμενο της εποχής μας είναι η εφ' όρου ζωής υποδούλωση της εργατικής και της μεσαίας τάξης στους όρους λειτουργίας και στην ιδεολογία του συστήματος, μέσω των δανείων και των πιστωτικών καρτών.Ως εκ τούτου, όχι μόνον τα μεγάλα θύματα της κρίσης θα 'ναι οι εργαζόμενοι και οι μικροαστοί, αλλά θα τους είναι δύσκολο έως αδύνατον στο βάθος της κρίσης να λειτουργήσουν ως κάτι περισσότερο από υπόδουλοι των χρεών τους, από πελάτες των πολιτικών τους, από κολλήγοι της πολιτικής των δυνατών.Αν κάποτε οι εργάτες δεν είχαν τίποτε να χάσουν, τώρα τρέμουν μπροστά στα χρέη τους, τα οποία δεν αντιλαμβάνονται ως αλυσίδες, αλλά ως την πιο σοβαρή κατά συνθήκην υποχρέωσή τους. Η υπερχρέωση ως υποχρέωση είναι το μεγαλύτερο εύρημα του συστήματος από γενέσεώς του...
Αυτό που «επιστρέφει» και πρόκειται να επιστρέψει δεν είναι το κράτος, είναι ο κρατικός (και μονοπωλιακός) καπιταλισμός.Οι παρεμβάσεις των κρατών, με τη μορφή που έχουν έως τώρα τουλάχιστον, είναι υπέρ της σωτηρίας του συστήματος κι όχι περί τον επαναπροσανατολισμό του.Δυστυχώς η διαχείριση της κρίσης είναι ενδοαστική υπόθεση· οι λύσεις επαφίενται στις δυνατότητες αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα. Και έως τώρα τα μέτρα που λαμβάνουν είναι υπέρ σωτηρίας των δυνατών κι όχι των αδυνάτων.Η άποψη ότι προέχει η σωτηρία των δυνατών, διότι έτσι θα «συμπαρασυρθούν» στη σωτηρία και οι αδύνατοι, είναι τόσον πονηρή, όσον και οι οικονομικές θεωρίες που οδήγησαν στο τρέχον χάος...***Το πρόβλημά μας είναι ότι σήμερα ούτε εργατικό κίνημα ισχυρό διεθνώς υπάρχει, ώστε να παρέμβει στα της κρίσης, ούτε Αριστερά ικανή (κι έτοιμη από καιρό) να έχει προτάσεις όχι μόνον εξόδου απ' την κρίση, αλλά και νέου μοντέλου οργάνωσης της οικονομίας με κέντρο τον άνθρωπο.Σπαράγματα σκέψεων υπάρχουν, εν σπέρματι προτάσεις, επί μέρους σχεδιασμοί ναι, αλλά ένα πρόγραμμακαθαρό, γνωστό στον λαόγύρω απ' το οποίον θα μπορούσαν να συσπειρωθούν όσοι πλήττονται και θα πληγούν από την κρίση, δεν υπάρχει. Ισως φανεί στο εγγύς μέλλον, για την ώραόμως, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης ούτε σε επίπεδο εθνικών κρατών υπάρχει εκείνη η Αριστερά που (όπως κατά το δυνατόν στη Λατινική Αμερική κατόρθωσε) θα μπορούσε να προτείνει λύσεις υπέρ των εργαζομένων.Αυτήν τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση λύνουν και δένουν οι Δυνατοί (κατά το τυχάρπαστο δοκούν του «μάγου» κυρ Μπράουν), οι εργαζόμενοι είναι παρίες, εξόριστοι από τη διαμόρφωση της ίδιας τους της μοίρας. (Και καιρός είναι να αφήσει κατά μέρος η Αριστερά τα «φαντασιακά» και τις χρηματοδοτούμενες μπιενάλε, αλλοιώς η ανάγκη θα μείνει πάλι στα κρύα του λουτρού)....................................Για την ώρα ακούγονται και γράφονται στον Τύπο διάφορα αμήχανα, όπως η «επιστροφή στον Κέυνς», ίσως επειδή νομίζουν μερικοί ότι ο Κέυνς είναι ένα είδος λάιτ Μαρξ στον οποίον ακινδύνως μπορούμε να αναφερόμαστε. Ομωςη δυνατότης εφαρμογής μιας πολιτικής μεγάλων δημοσίων έργων, παραγωγικών επενδύσεων και βιομηχανικής ανάπτυξης δεν μπορεί να γίνει με όρους και μεγέθη του 1930, σε μερικές δε χώρες δεν μπορεί καν να εφαρμοσθεί, διότι οι εν λόγω τομείς είναι κορεσμένοι (και υπονομευμένοι από την εικονική οικονομία, έτσι που να είναι μέρος του προβλήματος κι όχι η λύση του).Το χειρότερο μάλιστα δεν είναι ότι μέτρα για την έξοδο απ' την κρίση προτείνουν ακόμα οι νεοφιλελεύθεροι, αλλά ότι πλήθος ραγιάδων προστρέχουν (και προσπέφτουν) σε αυτούς για να μας πουν τη γνώμη τους, να «προφητέψουν» για μιαν ακόμα φορά. Ισως είναι ακόμα μουδιασμένοι οι άνθρωποι και καταφεύγουν στους εν λόγω γκουρού από τη δύναμη της αδράνειας, ίσως πάλι και η ζημιά (περί τον ραγιαδισμό) να 'ναι πλέον ανήκεστος.Αντί να ψάχνουν λαγούμι να κρυφτούν οι νεοφιλελεύθεροι, βρίσκουν μαρκούτσι να ομιλούν.Και τι λένε;Λένε κουβέντα για τους χαμηλούς μισθούς που καθιέρωσαν;Λένε κουβέντα για το ικανό απόθεμα ανέργων που δημιούργησαν, ώστε να τρέμουν οι πάντες για τη δουλειά τους και τα 700 ευρώ της σκλαβιάς τους;Μιλάνε για την ευέλικτη εργασία; (τους απασχολήσιμους, τις εύκολες απολύσεις, τους ενοικιαζόμενους εργάτες, τους ωρομίσθιους).Μιλάνε για το ισχνό ασφαλιστικό σύστημα που κατάφεραν;Εν τέλει πόσο παραγωγικά ήταν όλα αυτά; Εβγαλαν από τη μύγα ξίγκι και η μύγα ψόφησε. Η πιο πρωτόγονη οικονομική σκέψη στην καπιταλιστική περίοδο υπήρξε η σκέψη της εποχής μας. Μία σκέψη που αφάνισε τον σκελετό της οικονομίας, πιστεύοντας ότι τα αλλεπάλληλα σοκ θα κινούν τα νεύρα της. Τα κινούν όντως. Σπασμωδικά. Και τώρα το ζόμπι δείχνει τη φύση του...
ΣΤΑΘΗΣ Σ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/10/2008

Στρατιώτες στους δρόμους και τα σκυλιά δεμένα

Στραμμένος στα προεκλογικά ντιμπέιτ και γονατισμένος από τη βαθιά οικονομική κρίση, ο αμερικανικός λαός έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αγωνία για το μέλλον του. Ετσι κι αλλιώς η πραγματικότητα εξακολουθεί να αποδεικνύεται οδυνηρή για την αμερικανική κοινωνία, η οποία εδώ και μερικές ημέρες αποκτά ακόμη ένα λόγο ανησυχίας: τη διασπορά μάχιμων μονάδων του στρατού μέσα στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις.
Πρόκειται για τους άνδρες της 1ης Ταξιαρχίας Πολέμου της 3ης Μεραρχίας Πεζικού, που από τις αρχές Οκτωβρίου γύρισαν πίσω από το Ιράκ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αποκατάστασης της δημόσιας τάξης, συνεπικουρώντας στο ρόλο αυτό τις αστυνομικές δυνάμεις και την εθνοφρουρά.
Ταξιαρχία με περγαμηνές
Με ευδόκιμη τριετή υπηρεσία στο ιρακινό μέτωπο, όπου «αδρανοποίησε 33 στόχους υψηλής επικινδυνότητας και μείωσε κατά 70% τα περιστατικά βίας στη Βαγδάτη, τη Φαλούτζα και αλλού», η 1η Ταξιαρχία εντάσσεται οργανικά στις δυνάμεις της USNORTHCOM, της μεικτής διοίκησης πολέμου των ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε το 2002 με αποστολή τον συντονισμό των πολιτικών τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών σε επιχειρήσεις αποκατάστασης της δημόσιας τάξης. Αν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου κάθε μέτρο για την προστασία των πολιτών και του εδάφους των ΗΠΑ απέκτησε ένα λογικό επιχείρημα για την επιβολή του, το συγκεκριμένο διαφέρει: είναι η πρώτη φορά εδώ και 140 χρόνια -δηλαδή από την εποχή του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου- που ο στρατός αναλαμβάνει σε ομοσπονδιακό επίπεδο αποστολή αποκατάστασης της τάξης, κατά παράβαση του ισχύοντος Νόμου Προσωρινής Αστυνόμευσης (Posse Comitatus Act). Ο νόμος αυτός που είναι αρκετά παλιός (ψηφίστηκε το 1878), επιβάλλει σαφείς περιορισμούς στην εμπλοκή του στρατού σε αποστολές αστυνόμευσης, προβλέποντας ακόμη και διετή φυλάκιση σε εκείνον που θα διατάξει χρήση στρατιωτικών μονάδων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Η σημερινή καταστρατήγηση του Posse Comitatus Act είναι επαρκώς μεθοδευμένη και περνά από ένα «παραθυράκι» που ανοίχτηκε προσεκτικά από τους νομικούς των κυβερνήσεων Τζορτζ Μπους. Το μεγάλο κόλπο έγινε το 2006 με την ψήφιση του νόμου για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό. Στα ψιλά του νόμου εκείνου πέρασε μια τροποποίηση που εξουσιοδοτούσε τον αμερικανό πρόεδρο να επεμβαίνει με διατάγματα σε θέματα δημόσιας τάξης -κάτι πρωτόγνωρο στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική ιστορία. Ηταν το «Τμήμα 1076» του στρατιωτικού προϋπολογισμού που δίνει πλέον τη δυνατότητα στον πρόεδρο να χρησιμοποιεί στρατιωτικές δυνάμεις «σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία, τρομοκρατικών επιθέσεων ή άλλων περιπτώσεων». Η φράση «άλλων περιπτώσεων» δεν αποσαφηνιζόταν, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το πεδίο της ερμηνείας της, κατά την κρίση του προέδρου. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του 2006 εγκρίθηκε με απόλυτη δικομματική συναίνεση. Κι αυτό έγινε με δύο παρατυπίες: το «Τμήμα 1076» εισήχθη στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ως συμπληρωματική διάταξη, χωρίς καν να τεθεί υπόψη του σώματος προς συζήτηση, ενώ δεν ρωτήθηκαν ούτε και οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Η μοναδική φωνή αντίρρησης στην παρείσφρηση του «1076» ήταν εκείνη του Δημοκρατικού γερουσιαστή από το Βερμόντ, Πάτρικ Λίχι, μέλους της Επιτροπής Νομικών της Γερουσίας, ο οποίος μίλησε για «ένοχη σιωπή» των ΜΜΕ και για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» υποβάλλοντας ταυτόχρονα το ερώτημα «μήπως τελικά θέλουμε να κάνουμε ευκολότερη την επιβολή στρατιωτικού νόμου με προεδρικό διάταγμα;». Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κυβερνήτες των αμερικανικών Πολιτειών (και οι 50, από τους οποίους μάλιστα οι 22 πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) είχαν στείλει στο κογκρέσο υπομνήματα διαμαρτυρίας για την επιβολή της συμπληρωματικής διάταξης «1076». Διέβλεπαν, μάλιστα, παραγκωνισμό των πολιτειακών αρχών από τους στρατηγούς και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όμως αυτή η μαζική διαμαρτυρία αποδείχθηκε αδύναμη μπροστά στην απόλυτη δικομματική συναίνεση.
Προοδευτικές φωνές
«Τι απέγιναν όλοι εκείνοι οι λεβέντες δεξιοί συντηρητικοί αντικρατιστές που το '90 κραύγαζαν για λιγότερη κρατική παρέμβαση και περιορισμό του ρόλου της ομοσπονδιακής αστυνομίας σε εθνικό επίπεδο;» έγραφε ο Γκλεν Γκρίνουαλντ στο προοδευτικό περιοδικό «Saloon», ενώ οι Τζέιμς Μπόβαρντ («The American Conservative» με σαφή αντι-νεοσυντηρητική κριτική) και Τζεφ Στάιν («Congressional Quarterly», έκδοση για το κοινοβουλευτικό νομοθετικό έργο) συμφωνούσαν με τον Λίχι κι επισήμαιναν ότι υπάρχει παραβίαση του Posse Comitatus Act και του αμερικανικού συντάγματος. Οι ανησυχίες, όμως, για τη στρατιωτικοποίηση της καταστολής στις ΗΠΑ επιτείνονται από μια σειρά πρακτικών διαπιστώσεων: Οι άνδρες της 1ης Ταξιαρχίας Πολέμου θα χρησιμοποιούν τα διαβόητα «μη θανατηφόρα όπλα», που δοκιμάστηκαν στο Ιράκ, και προορίζονται για έλεγχο και καταστολή διαδηλώσεων. Επίσης, αν και η συγκεκριμένη μονάδα θα επιχειρεί για ένα χρόνο, σχεδιάζεται η αντικατάστασή της από μόνιμη στρατιωτική δύναμη με το ακρωνύμιο CCMRF, το οποίο ευρηματικά προφέρεται στη στρατιωτική αργκό ως «sea- smurf» (σε μετάφραση «θαλασσο-στρουμφάκια»). Σήμερα, πολλοί στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την CCMRF «προεδρική αστυνομία» και διαβλέπουν μακροπρόθεσμα μια μόνιμη απειλή κατά της αμερικανικής δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστεί αυτή την υπερεξουσία ο επόμενος πρόεδρος. Διότι για να την καταργήσει, δεν το συζητά κανείς.
του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 12/10/2008

Βιβλιοπαρουσιάσεις - Ρομπέρτο Σαβιάνο "Γόμορρα"

Ξενάγηση σε έναν καταραμένο τόπο
Η μαρτυρία του Ρομπέρτο Σαβιάνο για την Καμόρα της Νάπολης μας αποκαλύπτει έναν κόσμο εφιαλτικό, αλλά και οικείο

Λογοπαίγνιο
Ο τίτλος του είναι λογοπαίγνιο («Gomorra» - «Camorra»), αναφορά στα μαφιόζικα δίκτυα που έχουν μετατρέψει τη Νάπολη και όλη τη γύρω περιοχή σ’ έναν καταραμένο τόπο. Είτε πρόκειται για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων σε παγκόσμια κλίμακα, τη διακίνηση μεταναστών, την παραγωγή ενδυμάτων υψηλής ραπτικής (γνήσιων και «μαϊμούδων»), τις αυθαίρετες οικοδομές και την τοκογλυφία, την εκμετάλλευση των σκουπιδιών και την «εξαφάνιση» τοξικών αποβλήτων, η δραστηριότητα της Καμόρας δεν αφήνει κανένα τομέα ανεκμετάλλευτο. Οι παράνομες «επιχειρήσεις» διαπλέκονται με τις νόμιμες σε έναν σφιχτοδεμένο ιστό που απλώνεται όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το εγκληματικό alter ego της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας βρίσκει εδώ το κομβικό σημείο του.

Αυτοσχέδιος πράκτορας
Το ωμό πάθος της γραφής του, η αίσθηση ότι αυτά που περιγράφει τον έχουν αγγίξει προσωπικά κι αποτελούν μέρος της ίδιας της ζωής του, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την έλξη που ασκεί στον αναγνώστη. Γιος ενός γιατρού που παραλίγο να σκοτωθεί από τους μπράβους της Καμόρας επειδή βοήθησε το θύμα μιας δολοφονικής απόπειρας αντί να το αφήσει να πεθάνει, αποφάσισε να γράψει για όσα ήξερε και όσα φρόντισε να μάθει τριγυρνώντας σαν αυτοσχέδιος μυστικός πράκτορας μέσα σ’ έναν επικίνδυνο λαβύρινθο.
Τοποθετώντας την προσωπική ευαισθησία του στο κέντρο της αφήγησης, δίνει μια μαρτυρία ποτισμένη με οργή και απέχθεια για όσα έχει κάνει το οργανωμένο έγκλημα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, σ’ ένα από τα ωραιότερα μέρη της γης. Νιώθεις την αγανάκτηση να τον πνίγει όταν μιλάει για τη δολοφονία του νεαρού ιερωμένου που τόλμησε να αντισταθεί στα «αφεντικά» των συμμοριών. Τη θλίψη του για τους εφήβους που καταστρέφουν τη ζωή τους μπλέκοντας από νωρίς στα ναρκωτικά και στην εγκληματικότητα, για τους εργάτες που σκοτώνονται στις οικοδομές όπου κανένα μέτρο ασφαλείας δεν εφαρμόζεται. Την απόγνωσή του όταν βλέπει την ύπαιθρο της Καμπανίας να έχει μετατραπεί σε μια απέραντη τοξική χαβούζα.

Bella Napoli!
Το λιμάνι της Νάπολης είναι ο πρώτος σταθμός της ξενάγησης από τον Σαβιάνο στα μέρη της Νότιας Ιταλίας όπου κυριαρχεί η Καμόρα. Εκεί, από τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται η κινέζικη εταιρεία COSCO (αυτή στην οποία πρόκειται να «ενοικιαστεί» μεγάλο μέρος του λιμανιού του Πειραιά) περνάει ο κύριος όγκος των κινεζικών εμπορευμάτων με προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές. Και χάρη σ’ ένα σύστημα που παίζει ταχυδακτυλουργικά με τον χρόνο και τον χώρο, μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά τα εμπορεύματα διακινούνται νόμιμα. Τεράστιες ποσότητες από ρούχα, παπούτσια, υφάσματα, είδη διατροφής, παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς περνούν από ’δω λαθραία και ανεξέλεγκτα, συντηρώντας ένα απέραντο δίκτυο «μαύρης» οικονομίας.
Ενώ κι αυτή κατάγεται από παλιές τοπικές δομές παραεξουσίας, η οργάνωση της Καμόρας είναι πολύ δυσκολότερο να περιγραφεί απ’ ό,τι η σικελική μαφία. Η Κόζα Νόστρα έχει μια απλή οργανωτική διάταξη πυραμίδας, με τους «στρατιώτες» στη βάση και το μεγάλο αφεντικό στην κορυφή. Η ναπολιτάνικη Καμόρα ή το «σύστημα», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα απέραντο δίκτυο συμμοριών που σχηματίζονται, διαλύονται, μπλέκουν σε βίαιες συγκρούσεις, δέχονται χτυπήματα από τις αστυνομικές αρχές, αναδύονται δημιουργώντας νέες συμμαχίες, μόνο για να αλληλοεξοντωθούν και πάλι σε αιματηρούς εμφυλίους. Ενώ ένας Σικελός «κάπο» μπορεί με κάποια σιγουριά να ελπίζει ότι θα δει να εγγόνια του να αναλαμβάνουν την κληροδοτημένη εξουσία τους, ο «επιτυχημένος» καμορίστας θεωρείται τυχερός αν φτάσει τα σαράντα χρόνια του ζωντανός και εκτός φυλακής.
Εκείνο που δίνει πιο ανάγλυφα τον αυτοκαταστροφικό παραλογισμό του «συστήματος» της Καμόρας είναι η ιστορία με τα τοξικά απόβλητα. Με στόχο την αποκόμιση παράνομων κερδών, οι άνθρωποι των συμμοριών αναλαμβάνουν να «θάψουν» τοξικά απόβλητα από βιομηχανίες της βόρειας Ιταλίας και από άλλες χώρες της Ευρώπης στην περιοχή της Καμπανίας, δηλητηριάζοντας τη γη όπου ζουν οι ίδιοι και όπου θα ζήσουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Η γη της φωτιάς
Οταν πριν από λίγο καιρό είδαμε στα δελτία ειδήσεων τη Νάπολη να ασφυκτιά κάτω από τόνους σκουπιδιών, τα αίτια της κρίσης δεν αναφέρονταν βέβαια στα σχετικά ρεπορτάζ της τηλεόρασης. Η ιστορική πόλη είναι πολιορκημένη από ανεξέλεγκτες χωματερές όπου επί δεκαετίες σωριάζονται απορρίμματα κάθε είδους και προέλευσης. Το σημείο κορεσμού έχει προ πολλού ξεπεραστεί και η μόνη λύση που έχει να προτείνει η ιταλική κυβέρνηση είναι η κατασκευή εργοστασίων αποτέφρωσης.
Οπως περιγράφει ο Σαβιάνο στο αποκαλυπτικό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του, με τίτλο «Η γη της φωτιάς», το κάψιμο των σκουπιδιών ώστε να μειωθεί ο όγκος τους το φροντίζουν εδώ και χρόνια οι συμμορίες της Καμόρας, χρησιμοποιώντας συχνά ως «εμπρηστές» νεαρούς τσιγγάνους. Οι πυρκαγιές στις χωματερές είναι μόνιμο φαινόμενο, πηγή συνεχούς ρύπανσης της ατμόσφαιρας με τις διοξίνες που παράγουν και οι κάτοικοι των κοινοτήτων όπου σχεδιάζεται να γίνουν εργοστάσια αποτέφρωσης ξεσηκώνονται εναντίον τους γιατί φοβούνται ότι και αυτά θα έχουν παρόμοιες συνέπειες.
Οση φρίκη κι αν προκαλούν αυτά που εξιστορεί ο Σαβιάνο, θα ήταν αφέλεια να δούμε την αυτοκαταστροφική παράνοια που χαρακτηρίζει την Καμόρα ένα τοπικό παράδοξο, μια ιταλική «αρρώστια» που εναπόκειται στους Ιταλούς να θεραπεύσουν. Ο κόσμος που περιγράφει δεν είναι παρά μια ακραία εκδοχή του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου που έχει επικρατήσει διεθνώς. Οι αρχές του –το βραχυπρόθεσμο κέρδος πάνω απ’ όλα, η «ευέλικτη», κακοπληρωμένη εργασία, η αποδυνάμωση των θεσμών του έθνους - κράτους, η αδιαφορία για την καταστροφή του περιβάλλοντος– απλώς εφαρμόζονται εδώ με πιο ωμό και απροσχημάτιστο τρόπο.
Αν υπάρχει κάποιος δρόμος εξόδου από αυτόν τον λαβύρινθο, το πρώτο βήμα είναι η γνώση για όσα πραγματικά συμβαίνουν στον κόσμο μας. Και ο Ρομπέρτο Σαβιάνο έκανε αυτό το βήμα με σπάνια γενναιότητα και πάθος, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του.
Με την εκπληκτική επιτυχία του, το βιβλίο του Σαβιάνο κατάφερε να σπάσει την κουρασμένη αδιαφορία με την οποία αντιμετώπιζε πάντα το ιταλικό κοινό τις βρώμικες ιστορίες της Καμόρας. Εχει πουλήσει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα στην Ιταλία, μεταφράστηκε ήδη σε 33 γλώσσες και ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία που βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών (εδώ θ’ αρχίσει να προβάλλεται στις 30 Οκτωβρίου). Ο 29χρονος συγγραφέας πληρώνει σήμερα βαρύ τίμημα για την τόλμη του. Είναι αναγκασμένος να ζει κρυμμένος, υπό 24ωρη αστυνομική φρούρηση, καθώς έχει δεχθεί «αξιόπιστες» απειλές κατά της ζωής του.
της Αγγελικης Στουπακη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/10/08

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Το ελληνικό Κραχ του Μεσοπολέμου

Η αδυναμία των πολιτικών να παρέμβουν στο οικονομικό τοπίο οδήγησε στην κρίση που σημάδεψε τις αρχές της δεκαετίας του ΄30.

Απεργίες που έφθασαν στα όρια της εξέγερσης είχαν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

Η οικονομική κρίση του 1929-1932 στην Ελλάδα, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, ελάχιστες ομοιότητες παρουσιάζει με τη σημερινή- εάν εξαιρέσουμε ίσως τον βαθμό σοβαρότητας- αλλά επίσης ελάχιστες ομοιότητες διαθέτει και με τον τρόπο με τον οποίον η κρίση εξελίχθηκε σε άλλες χώρες. Φυσικά, η αφετηρία ήταν ίδια- η παγκόσμια κρίση, που στο μυαλό όλων μας έχει ταυτιστεί με τους απελπισμένους που πηδούσαν από τα παράθυρα στη Νέα Υόρκη ή με τις ουρές για ένα πιάτο σούπα στην Αμερική.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι την αντιμετωπίζουν με όρους πολιτικούς - είναι αυτή που, για παράδειγμα, έθεσε τέλος μάλλον κακό στην πολιτική σταδιοδρομία του χαρισματικού Ελευθερίου Βενιζέλου. Για άλλους, είναι αυτή που άνοιξε τον δρόμο στον Ιωάννη Μεταξά και τη δικτατορία, όπως έγινε με τον Μουσολίνι στην Ιταλία και με τον Χίτλερ στη Γερμανία. Και για κάποιους τρίτους, είναι αυτή που έθεσε τα θεμέλια του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Όλα τα παραπάνω αναμφίβολα ισχύουνόμως δεν είναι τα μόνα. Διότι μια οικονομική κρίση πρώτα και κύρια έχει χαρακτηριστικά οικονομικά, μετά κοινωνικά και μετά, βεβαίως, πολιτικά. Η Ελλάδα, με κάποια χρονική καθυστέρηση, υποχρεώθηκε τελικώς να εγκαταλείψει τον κανόνα χρυσού - το σύστημα που καθόριζε τότε τις ισοτιμίες- και να υποτιμήσει τη δραχμή. Προέβη σε στάση πληρωμών των χρεών της και οδηγήθηκε σε ένα σύστημα σχεδόν πλήρους προστατευτισμού- έλεγχος εισαγωγών, μεγάλοι δασμοί, στροφή σε αγροτικές παραγωγές που απαιτούνταν για την εγχώρια κατανάλωση, ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας. Δημιουργήθηκε έτσι μια ανάπτυξη αυτόνομη, η οποία με κλασικούς όρους δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί «οικονομική κρίση».

Ολέθρια πολιτική. Ωστόσο, η αδυναμία του κράτους να αναλάβει παρεμβατικό ρόλο στην κατανομή των κερδών που προέκυπταν από αυτήν την ανάπτυξη- διατηρώντας και στις νέες συνθήκες την προ του Κραχ αντίληψη που ονομάστηκε laissez faire (σ.σ. κάτι σαν «αφήστε τις δυνάμεις να αυτορυθμιστούν)- είχε ολέθριες συνέπειες. Άλλωστε, η επιλογή ενός προστατευτικού συστήματος έγινε μάλλον εξ ανάγκης και τυχαία, παρά από τη συνειδητή ιδεολογική και οικονομική επιλογή των κατεστημένων κομμάτων, των Φιλελευθέρων και του Λαϊκού Κόμματος, που ουδέποτε διακρίθηκαν για τις διαφορές τους ως προς τα οικονομικά, αλλά για το αβυσσαλέο μίσος που έμεινε στην Ιστορία ως Διχασμός.

Ο πλούτος συγκεντρώθηκε στα χέρια ολίγων- βιομηχάνων «νέας εσοδείας» ως επί το
Στον αντίποδα των εργατικών εξεγέρσεων εμφανίστηκαν φασιστικές οργανώσεις, που επένδυσαν στους φόβους της αστικής τάξης και οδήγησαν στο πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου
πλείστον, καθώς η Ελλάδα δεν διέθετε παραδοσιακή μεγαλοαστική τάξη. Μεταξύ 1930 και 1935 οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 13% και η ταχύρρυθμη βιομηχανική μεγέθυνση είχε άμεση εξάρτηση από τα φθηνά εργατικά χέρια σε μεγάλο βαθμό. Το φορολογικό σύστημα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, φέρνονται αγρότες και εμπόρους σε σαφώς καλύτερη θέση από τους εργάτες. Ναυτεργάτες, καπνεργάτες, επιπλέον, είχαν οργάνωση χάρη στα Ταμεία Αλληλοβοήθειας, σε αντίθεση με τους απλούς εργάτες. Από την άλλη μεριά, μεταξύ 1925 και 1934 η συνολική παραγωγή σιγαρέτων στις «Νέες Χώρες» μειώνεται από το 36% στο 4%.

Ο Βενιζέλος υποχώρησε στις απαιτήσεις βιομηχάνων και επιχειρηματιών και δεν θέσπισε ούτε την κοινωνική ασφάλιση ούτε το επίδομα ανεργίας. Κινητοποιήσεις, απεργίες, ταραχές που έφθασαν στα όρια της εξέγερσης ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της χώρας- και ανέλαβαν να τις καταστείλουν διάφοροι θαυμαστές του Μουσολίνι, όπως ο μετέπειτα πραξικοπηματίας Κονδύλης, με τη στήριξη παρακρατικών που είχαν προσλάβει οι κατά τόπους βιομήχανοι. Η άνοδος των τιμών, όμως, οξύνει περισσότερο τα πνεύματα. Και στον αντίποδα των εργατικών εξεγέρσεων εμφανίζονται φασιστικές οργανώσεις, που παίζουν με τα αισθήματα της φοβισμένης αστικής τάξης.

Στις 4 Αυγούστου του 1936 εκδηλώνεται η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά- και με τον τρόπο αυτόν η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου κατορθώνει να σημαδέψει και την μεταπολεμική Ιστορία της Ελλάδας.

Διότι, όπως σημειώνει κι ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, «πίσω από την κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε μετά το 1932, δεν βρισκόταν η οικονομική στασιμότητα, αλλά η απροθυμία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να αναγνωρίσει ότι σε μια κλειστή οικονομία, το κράτος, με τη δράση ή την αδράνειά του, καθορίζει ποιος θα απολαμβάνει τα ευεργετήματα της μεγέθυνσης».

της ΕΙΡΗΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΑ ΝΕΑ, 11/10/08

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Οι δεξαμενές πετρελαίου έρχονται από την... Μονή Βατοπεδίου


Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Δεξαμενών

"Επαληθεύεται, δυστυχώς, το χειρότερο σενάριο, όσον αφορά την προοπτική εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε τελικώς την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ, με γνώμονα τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών και όχι την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος του Δέλτα Νέστου στο σύνολο του.
Έτσι, αδιαφορώντας πλήρως για τις προτάσεις που κατέθεσαν οι τοπικοί φορείς και ο ίδιος ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, αξιοποιώντας επικοινωνιακά το όλο θέμα σε σχέση με το τεράστιο ηθικό, πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, εντάσσει την περιοχή της Βάσοβας σε μια «περιφερειακή ζώνη Δ», όπου μπορούν να εγκατασταθούν βιομηχανίες χαμηλής όχλησης και αποθήκες καυσίμων συνολικής χωρητικότητας ως και 50.000 κ.μ.! Είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης, καθώς η υπογραφή Σουφλιά, σεμνά και ταπεινά, έρχεται να ολοκληρώσει αλλεπάλληλες προσπάθειες της κεντρικής εξουσίας για εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στη συγκεκριμένη περιοχή, παρά τους κινδύνους που δημιουργούνται για το περιβάλλον και τους κατοίκους των γύρω οικισμών και παρά την εκφρασμένη αντίθεση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τέλος, όμως, αυτής της αμαρτωλής ιστορίας δεν θα το γράψει ο υπουργός μιας καταρρέουσας κυβέρνησης, αλλά οι πολίτες της Καβάλας με τις κινητοποιήσεις τους, όπως ακριβώς έκαναν και στην περίπτωση του εργοστασίου λιθάνθρακα. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους φορείς - και πρωτίστως τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, την Νομαρχία, τους Δήμους Καβάλας, Χρυσούπολης και Κεραμωτής και τα Επιμελητήρια - να κινητοποιηθούν άμεσα και σε κάθε επίπεδο, πολιτικό και νομικό, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της ΚΥΑ και από τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία.
Τώρα που το περιβάλλον γίνεται υπόθεση όλων και η ευθύνη διατήρησής του βαραίνει σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες και καθέναν από εμάς, καλούμαστε να δώσουμε άλλη μια μεγάλη μάχη για την σωτηρίας της Βάσοβας και θα την δώσουμε νικηφόρα".

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Ανακοίνωση για το προσχέδιο προϋπολογισμού

ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ
Η κυβέρνηση Καραμανλή δημοσιοποίησε το προσχέδιο του πιο ληστρικού και του πιο αντιλαϊκού προϋπολογισμού της μεταπολίτευσης. Ενώ εισερχόμαστε στη δίνης μιας βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης, μιας κρίσης που δείχνει περίτρανα το τραγικό αδιέξοδο που οδηγεί ο νεοφιλελευθερισμός, η κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζει και βαθαίνει μια πολιτική που οδηγεί στο στραγγαλισμό των λαϊκών στρωμάτων. 
Είναι μεγάλη πρόκληση η κυβέρνηση Καραμανλή να φορτώνει στα λαϊκά στρώματα 6,5 δις ευρώ επιπλέον φόρους, παραπάνω από αυτούς που πλήρωσαν το 2007.
Είναι μεγάλη πρόκληση ο πλούτος να συνεχίζει να μην επιβαρύνεται και να απολαμβάνει τεράστια κέρδη, με την προστασία του κράτους –που αφήνει ασύδοτα τα καρτέλ, τις αυξήσεις των τιμών, τη κερδοσκοπία, τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου
Είναι μεγάλη πρόκληση οι μισθοί να μένουν καθηλωμένοι στο 3%, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός εκτιμάται στο 4,5% (και να δούμε που φθάσει)
Είναι μεγάλη πρόκληση οι δαπάνες για την Παιδεία να μένουν καθηλωμένες στο 3% του ΑΕΠ, και να μην προβλέπεται το παραμικρό κονδύλι για προσλήψεις στην Υγεία με τις 10.000 κενά, να μειώνονται οι πληρωμές του κράτους προς τα καταρρέοντα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ)
Είναι μεγάλη πρόκληση το κράτος να συνεχίζει να μην πληρώνει τα χρωστούμενα του στην Κοινωνική Ασφάλιση 
Είναι μεγάλη πρόκληση για το Ταμείο για τη Φτώχεια να προβλέπονται μόλις 100 εκατ. ευρώ
Είναι μεγάλη πρόκληση να πληρώνονται 2,2 δις ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα, 800 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον προϋπολογισμό του 2007
Είναι μεγάλη πρόκληση να πληρώνονται στους δανειστές του κράτους (δηλαδή στις ίδιους που δεν πληρώνουν φόρους) 12 δις ευρώ για τόκους, 1,5 δις ευρώ περισσότερα από τον προϋπολογισμό του 2007
Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. 
Ο λαός δεν έχει άλλα να δώσει, όχι τα 6,5 δις του προϋπολογισμού των κ. Καραμανλή και Αλογοσκούφη αλλά ούτε 1 ευρώ. 
Είναι η ώρα του αγώνα. Τώρα (και ειδικά μέχρι να κατατεθεί το τελικό κείμενο στο τέλος Νοέμβρη) κι όχι με «ντουφεκιές» την παραμονή της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Να μη χαθεί ούτε μέρα. Να οργώσουμε τις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς, τα νεολαιίστικα στέκια
Είναι η ώρα της κινητοποίησης όλου του λαού. Είναι η ώρα του συντονισμού των αγώνων. Ενάντια στην πολιτική που κάνει τους φτωχούς όλο και πιο πολλούς, όλο και πιο φτωχούς και τους πλούσιους πλουσιότερους. Ενάντια στην φοροεπιδρομή, την ακρίβεια, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα
 Ο αγώνας είναι η μόνη ελπίδα του λαού
Να φύγει η κυβέρνηση Καραμανλή, η πιο αντιδραστική κυβέρνηση της αντιπολίτευσης.
 Να ανοίξει ο δρόμος για μια μεγάλη ριζική αλλαγή με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα κινήματα και την Αριστερά.

Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας

συμμετέχει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Κρίση ή... «αρπαχτή» του κεφαλαίου;

Ωρα να προσεγγίσει κανείς την οικονομική ουσία και τις πολιτικές επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης που μαίνεται, λίγο πιο αποστασιοποιημένα από τις επιμέρους πτυχές της, έτσι ώστε να αντιληφθούμε πιο ψύχραιμα τι συμβαίνει. 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κολοσσιαίες «επενδυτικές τράπεζες» (δηλαδή ουσιαστικά τεράστιες χρηματιστικές εταιρείες) καταρρέουν, ασκώντας έτσι σοβαρότατες πιέσεις σε εμπορικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους λειτουργούν ως ιμάντας που μεταφέρει την κρίση στην πραγματική οικονομία.
Αυτό σημαίνει πως συνιστά ασυγχώρητο λάθος οποιαδήποτε εκτίμηση ότι αυτή η κρίση αφορά μόνο τους «τζογαδόρους» τραπεζίτες και επενδυτές και όχι τον απλό πολίτη. Οχι μόνο η κρίση αυτή θα επηρεάσει πολλαπλά τη ζωή του μέσου ανθρώπου, αλλά επιπλέον αυτός είναι που θα κληθεί να επωμισθεί το σημαντικότερο τμήμα του ασύλληπτου οικονομικού βάρους της λύσης!
Είναι εξόφθαλμο ότι η κρίση θα επιφέρει σοβαρότατες ανακατατάξεις στο εσωτερικό του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου: επιχειρήσεις θα καταποντισθούν, άλλες θα γιγαντωθούν, ενδέχεται να υποστεί αλλαγές ακόμη και ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ διαφόρων κρατών.
Συνολικά όμως υπάρχει ένα αδιαφιλονίκητο γεγονός: το κεφάλαιο θα βγει ενισχυμένο από αυτή την κρίση, καθώς οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ θα δώσουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις τουλάχιστον ενάμισι τρισεκατομμύριο δολάρια, με τις σημερινές εκτιμήσεις, που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά μετριοπαθείς.
Τα χρήματα αυτά θα τα πάρουν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Είναι χρήματα που προέρχονται από τη φορολόγηση όλων μας και το κολοσσιαίο ποσό που θα δοθεί στους μεγιστάνες του χρήματος θα αφαιρεθεί από τα ποσά που θα πήγαιναν για την υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική πρόνοια των πολιτών, όπως και για κρατικές ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αγροτών ή για δημόσια έργα υποδομής των εθνικών οικονομιών.
Αυτοί οι πόροι που θα βελτίωναν τη ζωή των πολιτών, θα πάνε τώρα στα ταμεία των χρηματιστών και των τραπεζιτών που προκάλεσαν την κρίση!
Η κρίση έτσι θα μεταφερθεί στους ώμους των απλών πολιτών, όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ενώ το κεφάλαιο συνολικά θα βγει κατά ενάμισι τρισεκατομμύριο πλουσιότερο! Κρίση για τους πολίτες, λοιπόν, αλλά... «αρπαχτή» ενάμισι τρισ. για το κεφάλαιο!
Το ακόμη χειρότερο για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους είναι πως όχι μόνο οι κυβερνήσεις δίνουν στους μεγιστάνες του πλούτου τα χρήματα που προορίζονταν σε ισχνό βαθμό για τη βελτίωση της ζωής των ασθενέστερων στρωμάτων, αλλά επιπλέον θα... ρημάξουν στη λιτότητα τον κοσμάκη επί πολλά χρόνια προκειμένου να βγάλουν τα σπασμένα!
Χώρια που έτσι προκαθορίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η δημοσιονομική πολιτική όλων των επόμενων κυβερνήσεων. 
Ποια φιλολαϊκά μέτρα να πάρει π.χ. ο Μπάρακ Ομπάμα -αν υποθέσουμε ότι ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο-, αφού ο Μπους θα του αφήσει ένα έλλειμμα ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων μόνο από τα λεφτά που θα δώσει στους τραπεζίτες, συν τα έξοδα των δυο πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν; Θα λιώσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους στη λιτότητα!
Η εφαρμογή όμως μιας τόσο αντιλαϊκής πολιτικής σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, όπως φυσικά και στις ΗΠΑ, ενδέχεται να γίνει ακόμη χειρότερη από το γεγονός ότι οι υπόλοιποι κλάδοι του κεφαλαίου πέραν του χρηματοπιστωτικού, οι οποίοι στο κάτω κάτω είναι και παραγωγικοί, δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν απαθείς τις κυβερνήσεις να μοιράζουν τρισεκατομμύρια στους «τζογαδόρους». 
Πολύ φυσιολογικά θα διεκδικήσουν και αυτοί μερίδιο αυτού του «μάννα» για το κεφάλαιο που μοιράζουν αφειδώς οι κυβερνήσεις και θα το διεκδικήσουν μαχητικά ώστε στο τέλος να πάρουν, με αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός της αναδιανομής του δημόσιου πλούτου υπέρ του κεφαλαίου να γίνει πολύ υψηλότερος ακόμη και από το εξωφρενικό ποσό του ενάμισι τρισεκατομμυρίου.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΑΥΡΗ ΕΠΟΧΗ

Στον γύψο πολιτικές και άλλες ελευθερίες
Σαν να μην έφτανε η μαύρη οικονομική περίοδος που θα ακολουθήσει την κρίση, η προοπτική μιας σκληρής πολιτικής ανελέητης λιτότητας για πολλά χρόνια, ώστε να βγουν από τους φορολογούμενους τα κολοσσιαία ποσά που δίνονται στους τραπεζίτες, δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τις πολιτικές, συνδικαλιστικές και ατομικές ελευθερίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. 
Η συρρίκνωσή τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κοινωνικές αντιδράσεις ή και εκρήξεις. Θα παραστούμε μάρτυρες ενός δεύτερου κύματος ανελεύθερων μέτρων επιβολής καθεστώτος «πειθαρχημένης δημοκρατίας», έπειτα από όσα επαίσχυντα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί με πρόσχημα την υποτιθέμενη «τρομοκρατία».

 Γιώργος Δελαστίκ
ΕΘΝΟΣ, 8-10-08

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Η Οδύσσεια 28 λαθρομεταναστών

Κατάφεραν να φτάσουν ως την Καβάλα, αλλά κάποιοι τους κλώτσησαν στην Τουρκία.

Πολλά ερωτηματικά γεννά η υπόθεση που καταγγέλθηκε χθες δημόσια για τον τρόπο χειρισμού από τις Αστυνομικές αρχές της κράτησης των 49 λαθρομεταναστών που είχαν συλληφθεί πριν δέκα περίπου μέρες, που με ανορθόδοξο τρόπο βρέθηκαν πίσω στην Τουρκία. 
Η δικηγόρος Καβάλας Ευγενία Παπαναστασίου που χειρίζεται την υπόθεση, έφερε το θέμα στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτοντας μια περίπλοκη υπόθεση που σίγουρα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις, ακόμη και πολιτικές. 
Αφού οι 49 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν από συνοριοφύλακες του Τμήματος Καβάλας, μεταφέρθηκαν και κρατήθηκαν στο κτίριο της Νέας Καρβάλης, επειδή όταν ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες δεν υπήρχε χώρος να κρατηθούν εκεί για το προβλεπόμενο 3μηνο, πριν αφεθούν ελεύθεροι, 28 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής στο χωριό Φυλάκιο της Ορεστιάδας, όμως και εκεί δεν υπήρχε χώρος με αποτέλεσμα η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας να εκδώσει τα προβλεπόμενα σημειώματα ώστε να αφεθούν ελεύθεροι με την υποχρέωση σε διάστημα ενός μήνα να αναχωρήσουν μόνοι τους από την χώρα. Αντί όμως να βρεθούν ελεύθεροι στην Ελλάδα οι 28 λαθρομετανάστες, βρέθηκαν στο έδαφος της Τουρκίας, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και ειδικά όσον αφορά τον ένα από αυτούς που τον αναζητεί ο αδελφός του, να αγνοείται η τύχη του! 
Όπως περιέγραψε την υπόθεση η κ. Παπαναστασίου "μετά την σύλληψη των 49 η Α.Δ. Καβάλας, εξέδωσε εντός 3ημέρου εντολή προσωρινής κράτησης, μετά συνέχιση προσωρινής κράτησης μέχρι την απέλαση. Οι λαθρομετανάστες έχουν κάποια δικαιώματα, να ασκήσουν αντιρρήσεις κατά της κράτησής τους. Συνήθως κρατούνται προσωρινά επειδή κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ύποπτοι φυγής. Η Εισαγγελέας δεν τους έκρινε επικίνδυνους, γι αυτό εκδόθηκε τελικά η διοικητική απόφαση. Σύμφωνα με τον νόμο οφείλει η Αστυνομία να τους κρατήσει για 3μηνο, και μετά να τους αφήσει με προσωρινό σημείωμα για να φύγουν μόνοι τους μέσα σε ένα μήνα". 
Η περιπέτεια των 49 ξενικά όταν διαπιστώνεται ότι στο κτίριο της Νέας Καρβάλης κρατούνται, αντί για 30 άτομα, περί τα 100 και συνεχώς έρχονται κι άλλοι, οπότε πρέπει να πάνε σε άλλο χώρο να κρατηθούν. Έτσι αποφασίζεται να προωθηθούν οι 28 από αυτούς στο κέντρο της Ορεστιάδας, όπου φτάνουν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Ο ένας από τους 28, αυτός που ψάχνουμε, έχει ειδοποιήσει τον αδελφό του, που εδώ και 13 χρόνια ζει νόμιμα στην Ελλάδα ότι μπήκε στην χώρα και θα πάει να τον βρει στην Αθήνα, όπου ο αδελφός του προετοιμάζει τα χαρτιά για τον νομιμοποιήσει μέσα από κάποιες διαδικασίες, όπως είναι η επανένωση των οικογενειών. Έχουν ήδη μιλήσει με την δικηγόρο τους και περιμένουν να εξελιχθούν όλα με τον συνηθισμένο τρόπο. 
Το απόγευμα της Πέμπτης ο αδελφός από την Αθήνα αρχίζει να αναζητά τον αδελφό του και επικοινωνεί με την κ. Παπαναστασίου, η οποία έχοντας στα χέρια της την δικογραφία διαπιστώνει ότι βρίσκεται ανάμεσα στους 28 που μετάγονται στην Ορεστιάδα, με αύξοντα αριθμό 17 στην σχετική λίστα. Μάλιστα, μετά από την επίσκεψη που κάνει στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καβάλας το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, μαθαίνει από τους αξιωματικούς ότι έχουν ήδη σταλεί υπηρεσιακά σημειώματα για την άρση της απέλασής τους χωρίς κράτηση, και έτσι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό αποφασίστηκε επειδή το κέντρο της Ορεστιάδας αντί για 300 άτομα έχει πάνω από 800 και δεν χωρά κανένα άλλο. Από το βράδυ της Πέμπτης δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να είναι ελεύθεροι, όμως αντί γι αυτό έγινε το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, και εάν αποδειχθεί ότι τα πράγματα έγιναν έτσι όπως καταγγέλθηκαν, το πρόβλημα για την Ελληνική Αστυνομία είναι τεράστιο. 
"Στην Τουρκία, με κλωτσιές και μπουνιές, μέσα στη νύχτα" 
Η κ. Παπαναστασίου περιγράφει γλαφυρά το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα από το σημείο αυτό και μετά. "Επικοινωνώ με τον αδελφό του στην Αθήνα και του λέω να με ενημερώσει ό,τι ώρα και να είναι, μόλις ο αδελφός του φτάσει εκεί αφού αφέθηκε ελεύθερος. Εδώ ακολουθεί το δράμα, στις 2.30 ξημερώματα Σαββάτου ο αδελφός παίρνει τηλέφωνο και μου λέει ότι ο αγνοούμενος του τηλεφώνησε από άγνωστο σημείο της Τουρκίας και του είπε, ότι τους πήγαν στην Ορεστιάδα όπου τους κράτησαν για δύο ώρες. Στο διάστημα αυτό τους ξεβράκωσαν και πήραν όλα τα χαρτιά τους, ακόμη και τα σημειώματα όπου είχαν γράψει τηλέφωνα συγγενών και φίλων, μετά τους πήγαν με τέσσερις βάρκες και τους άφησαν στο έδαφος της Τουρκίας, με κλωτσιές και μπουνιές, μέσα στην νύχτα. Μόλις τα κατάφερε επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αδελφό του". 
Αφού έμαθε αυτά η δικηγόρος ανέφερε το περιστατικό στο τμήμα της Νέας Καρβάλης όπου της ζήτησαν περισσότερα στοιχεία και την παρέπεμψαν στον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας. Όπως λέει η ίδια "με την Ορεστιάδα δεν μπορούμε να έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία, είμαστε μαύρα πρόβατα στην Ορεστιάδα, δεν μας δίνουν καμία πληροφορία, έχουμε κάνει αναφορές στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στην Κομοτηνή".  
Η ίδια επικοινώνησε με τον διευθυντή και ζήτησε να μάθει αν με την μεταγωγή έφυγε στην Ορεστιάδα και ο φάκελος στον οποίο φυλάσσονται τα υπάρχοντα των μεταναστών, λεφτά, τιμαλφή, διαβατήρια, χαρτιά και άλλα. Πήρε την απάντηση ότι όλα έφυγαν κανονικά και έχουν πρωτόκολλα παραλαβής από την Ορεστιάδα, ο ίδιος υποσχέθηκε να ψάξει την υπόθεση. Βέβαια η Αστυνομία της Καβάλας θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα, πώς έστειλε τόσους ανθρώπους εκεί χωρίς να ρωτήσει αν έχουν χώρο να τους κρατήσουν, και τι μεσολάβησε στο δίωρο μέχρι να βγουν εσπευσμένα τα υπηρεσιακά σημειώματα, που όπως αποδείχθηκε δεν είχαν καμία αξία, αφού οι άνθρωποι αντί να αφεθούν ελεύθεροι στην Ελλάδα βρέθηκαν κακήν κακώς στην Τουρκία, για να αντιμετωπίσουν μέσα στην νύχτα όλους τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται η παρουσία τους εκεί, χωρίς χαρτιά.
"Κακώς έφυγαν από την Καβάλα" ήταν η εκτίμηση της κ. Παπαναστασίου που μίλησε για το θέμα στο "Studio7" και μετέφερε την κραυγή αγωνίας του αγνοούμενου που ήρθε από το τηλέφωνο "είμαι στην Τουρκία και περπατάμε στο πουθενά!". Η ίδια συμπλήρωσε ότι για την υπόθεση θα υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα Καβάλας και Έβρου, η οποία θα κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Εφετών Κομοτηνής για να ερευνηθεί η υπόθεση που μπορεί να φέρει στο φως πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ποια τύχη έχουν τα διαβατήρια των λαθρομεταναστών που δεν τους επιστρέφονται.
Χάρης ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ 
ΕΒΔΟΜΗ, 7/10/08

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΙ…

Τα σχόλια...

... που ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες για τους Ιρλανδούς είναι τα περισσότερα εχθρικά και μοχθηρά. Σαν να ήταν έγκλημα η απόφασή τους να εγγυηθούν στο ακέραιο (100%) τις οικονομίες των καταθετών που βρίσκονται στις ιρλανδικές τράπεζες. Έτσι- έγκλημα- χαρακτηρίζουν την ιρλανδική απόφαση αυτοί που μας έχουν συνηθίσει να σώζουν με τα λεφτά των φορολογουμένων μονάχα τραπεζίτες. 


Οι επικριτές... 
... της Ιρλανδίας ασφαλώς αγνοούν ότι, στην πορεία των οκτώ προηγούμενων αιώνων, οι Ιρλανδοί έμαθαν να είναι βέβαιοι για ένα πράγμα: πως δεν μπορούν ποτέ να βασίζονται παρά μονάχα στον εαυτό τους. Παράδειγμα, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το Πάσχα του 1916, γράφει η δημοσιογράφος Γιολέιν Μέιλετ, όταν οι Βρετανοί που κατείχαν τη χώρα τους προσπάθησαν να τους παρασύρουν και να τους στρατολογήσουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οι Ιρλανδοί εξεγέρθηκαν. Και προτίμησαν να πολεμήσουν τον Βρετανό κατακτητή, παρά να ενταχθούν στις τάξεις του στρατού του για να συμετέχουν σε έναν πόλεμο που δεν ήταν δικός τους. Μετά την εξέγερση του 1916, η αντίδραση των Βρετανών ήταν άμεση και σκληρή. Βρετανικές πολιτοφυλακές από βετεράνους του πολέμου έκαναν όργια στο νησί (όσοι έχουν δει την ταινία του Κεν Λόουτς «Όταν φυσάει ο άνεμος», θα καταλάβουν). Όταν πια απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, το 1922, οι Ιρλανδοί είχαν καταλάβει καλά ένα πράγμα: πως αν δεν έπαιρναν οι ίδιοι την τύχη της χώρας τους στα χέρια τους, κανείς δεν θα πήγαινε να τους βοηθήσει. Έτσι σκέφτονται μέχρι σήμερα οι Ιρλανδοί, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας τους (απόδειξη η καταψήφιση της Συνθήκης της Λισαβώνας). 

Η μονομερής... 
... απόφαση των Ιρλανδών σίγουρα χαλάει την πιάτσα. Καταθέτες από άλλες χώρες συρρέουν στις ιρλανδικές τράπεζες, αναζητώντας ένα αξιόπιστο και ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους. Η εγγύηση των καταθέσεων στο ακέραιο υπονομεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, φωνάζουν εξοργισμένοι οι ευρωκράτες των Βρυξελλών. Τουλάχιστον καταλάβαμε επιτέλους πώς εννοούν αυτόν τον ανταγωνισμό: να είναι πάντα εγγυημένα μονάχα τα κέρδη των τραπεζιτών και να πέφτουν πάντα οι ζημιές τους στις πλάτες των καταθετών. 

Η ιρλανδική... 
... πρωτοβουλία έπιασε τους ευρωκράτες στον ύπνο. Με θέμα το ύψος εγγύησης των καταθέσεων, ο Σαρκοζί συγκάλεσε σε κατάσταση πανικού ένα διευθυντήριο, αποτελούμενο από τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, αγνοώντας τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Άραγε θα πρόκειται για ένα “αποφασίζουμε και διατάζουμε;”» διαμαρτυρήθηκε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομίας. Και την ίδια ώρα που άλλες χώρες ορθώνουν το ανάστημά τους για να αποτινάξουν τον ζουρλομανδύα των Βρυξελλών, παρατηρούμε το θλιβερό θέαμα ησσόνων ηγετών να δεσμεύονται «πολιτικά» πως εγγυώνται το σύνολο των καταθέσεων στις χώρες τους, ενώ την ίδια ώρα γλείφουν τους ευρωκράτες για να τους επιτρέψουν να εγγυηθούν κάτι παραπάνω από τα 20.000 ευρώ. Όμως, σε τέτοιες ιστορικές στιγμές χρειάζονται ιρλανδικά κότσια, που σίγουρα δεν τα έχουν οι πολιτικοί απατεώνες.

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ 
ΝΕΑ, 6/10/08

Ένα στα 4 παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας

«Σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα (ποσοστό 23%) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρ. Ενωση είναι 19%», είναι η απάντηση της Κομισιόν, διά στόματος του αρμοδίου επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα, καθώς και τα αίτια που τη δημιούργησαν, ζήτησε να πληροφορηθεί από την Κομισιόν, με σχετική ερώτηση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής. Στην απάντηση της Κομισιόν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

* Το ύψος και η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

* Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας.

Ως κύρια αίτια της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα αναφέρεται ότι συχνά δεν εργάζονται και οι δύο γονείς, αλλά, ακόμη και όταν εργάζονται, συνήθως η μητέρα αμείβεται με χαμηλό μισθό. Επισημαίνεται ότι η παιδική φτώχεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των χαμηλών εισοδημάτων, της ανέχειας μεγάλου μέρους των ελληνικών οικογενειών, καθώς και των υψηλών ποσοστών της ανεργίας των γυναικών.

Επίσης διευκρινίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά ανέργων είναι χαμηλό, τα ποσοστά των οικογενειών φτωχών εργαζομένων είναι πολύ υψηλά. Καθώς και ότι ο αριθμός των νοικοκυριών στα οποία εργάζονται αμφότεροι οι σύζυγοι είναι από τους χαμηλότερους και συνδυάζονται με τις χαμηλές αμοιβές.

07/10/2008, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Έβαλαν σε νέα περιπέτεια τα ταμεία

«ΕΠΑΙΞΑΝ» ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕ «ΤΟΞΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ

Τα μισά λεφτά έχουν χάσει τα ταμεία «παίζοντας» τα λεφτά των ασφαλισμένων στα τοξικά ομόλογα. Από τα 1.280 εκατ. ευρώ των δομημένων που ψώνισαν οι «αδαείς» διοικήσεις των ταμείων την περίοδο Ιούνιος 2005-Φεβρουάριος 2007 έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκιά τους τα 700 εκατ. ευρώ τα οποία δεν επεστράφησαν.

Αλλωστε, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για διορθωτικές κινήσεις τελικά δεν δόθηκαν πίσω τα χρήματα παρά μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Η σημερινή αξία αυτών των 700 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει στα ταμεία εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τα 400 εκατ., ενώ οι αποδόσεις κυμαίνονται κοντά στο 1%. Εχασε το 45,5%!

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Οικονομία» της «Κ.Ε.» ένα από τα δομημένα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ταμεία έχει χάσει το 45,5% της αξίας του. Πρόκειται για το υπ' αριθμόν XS0223870907 εταιρικό ομόλογο της Alpha Bank που έχουν αγοράσει πολλά ταμεία (Υγειονομικών-ΤΣΑΥ, Ξενοδοχοϋπαλλήλων-ΤΑΞΥ, Υγρών καυσίμων-ΤΕΑ, Εφάπαξ Δημοσίου-ΤΑΝΠΥ και Τροφίμων-ΤΕΑΥΕΤ). 

Να σημειωθεί ότι αυτά τα τοξικά προϊόντα οι διοικήσεις των συγκεκριμένων ταμείων τα αγόρασαν στο ακέραιο (100% της ονομαστικής τιμής) αν και τότε παράγοντες της αγοράς τα τιμολογούσαν στο 80%. Σήμερα δε ο θεματοφύλακας αυτών των προϊόντων, η Εθνική Τράπεζα εν προκειμένω, ενημερώνει τα ταμεία ότι η αξία τους έχει περιοριστεί στο 54,5% και η ετήσια απόδοση είναι στο 0,97%.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω τοξικά προϊόντα αγοράστηκαν με κυβερνητική επίνευση και υπουργικό συντονισμό, χωρίς ποτέ να διερευνηθούν οι ευθύνες, εκτός ίσως από την απομάκρυνση δύο συναρμόδιων υπουργών, του υπουργού Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη και του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα. Επίσης, δεν επεστράφησαν «όλα τα λεφτά σε όλα τα ταμεία», όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση επιλεκτικά επέστρεψε ορισμένα δομημένα αλλά τουλάχιστον 19 ταμεία εξακολουθούν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τέτοια τοξικά προϊόντα.

Με αυτά τα οικονομικά «αποτελέσματα» είναι αναμενόμενο τα ταμεία να βρίσκονται στο κόκκινο και να υποχρεούνται στην εκποίηση άλλων, σταθερής απόδοσης, τίτλων, όπως είναι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. 

Στη σκιά των τοξικών προϊόντων τα ταμεία μετρούν ήδη απώλειες 2,1 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και, συνολικά, άνω των 3,5 δισ. από το τέλος του 2006.

Ταυτόχρονα, μέσα σε καθεστώς άγνοιας και συσκότισης εκ μέρους της κυβέρνησης κανείς δεν γνωρίζει υπεύθυνα την εξέλιξη των αποθεματικών των ταμείων, ενώ ούτε οι ασφαλισμένα ξέρουν το ύψος των αποταμιεύσεών τους. Αφ' ενός γιατί δεν έχει ανακοινωθεί ποια είναι η σημερινή σύνθεση των χαρτοφυλακίων (κινητών αξιών) των ασφαλιστικών οργανισμών και αφ' ετέρου εάν τα ταμεία σήμερα έχουν εταιρικά-τοξικά ομόλογα τύπου AIG ή Lehman. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ταμεία Γ. Κουτρουμάνη, από τα τέλη του 2006, ημερομηνία από την οποία έχει να ενημερωθεί η κατάσταση με τα στοιχεία των ταμείων, οι απώλειες στις περιουσίες των ασφαλισμένων υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ. 

Βεβαίως, στον αντίλογο μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αυτές είναι λογιστικές απώλειες και τα χαρτοφυλάκια των ταμείων θα επανακάμψουν μαζί με τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ωστόσο, αυτό είναι μια μάλλον μακροπρόθεσμη πρόβλεψη, υπό τις σημερινές συνθήκες διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αλλες επιπτώσεις. Η υποχώρηση των αποθεματικών των ταμείων κατά 18% τους τελευταίους 20 μήνες έχει και άλλες ανησυχητικές επιπτώσεις:

Από τα 5,5 δισ. των απωλειών τα 2 εξ αυτών πρέπει να θεωρούνται οριστικά «χαμένα», αφού έχουν ρευστοποιηθεί για την καταβολή συντάξεων. Το 1,5 δισ. έκανε «φτερά» από το ΙΚΑ (ουσιαστικά πήγαν σαν επιδότηση στους εισφοροδιαφεύγοντες που έχουν ασυλία από την κυβέρνηση και έτσι τα έσοδα δεν αρκούν για την καταβολή των συντάξεων) και τα υπόλοιπα 500 εκατ. αφορούν εκποιήσεις στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κ.ά.).

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ