Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Μ' ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία...(57 χρονια απο την εκτελεση του Νικου Μπελογιαννη!)

“Ήμουνα πια σίγουρη πως θα ‘ρχότανε κείνο το βράδυ, μα δεν είπα τίποτα. Κι εκείνος ήτανε σίγουρος πως θα ‘ρχότανε, μα όχι πριν τη Δευτέρα. Και κοιμηθήκαμε. Ακόμα και κείνη τη νύχτα κοιμηθήκαμε. Στον ύπνο μου άκουσα κλειδιά. Ήτανε ακόμα στην αυλή, μα άκουσα το βρόντημα των κλειδιών. Τινάχτηκα πάνω και φώναξα το Νίκο. Είχε ακούσει και κείνος. «Ε, ναι, έρχονται» μου αποκρίθηκε. Τους είδα. Ανοίξανε όλα τα κελιά εκτός από το δικό μου. Ο Νίκος ζήτησε να με δει. Δεν μου ανοίξανε. Μας αφήσανε το παραθυράκι με τα σίδερα για να αποχαιρετιστούμε. Είδα το αίμα να χάνεται από το πρόσωπό του όταν κοιταχτήκαμε και ξέραμε πως δεν υπήρχε για μας άλλη μέρα ... Ο Νίκος έγειρε κοντά μου. «Πρέπει να ζήσεις, μου ‘πε, πρέπει» ... Μου ‘δωσε το ρολόι, το στυλό, το πορτοφόλι με τις φωτογραφίες. «Πάμε» είπε ο επικεφαλής. Ένα φιλί μέσα από τα σίδερα…”.(Τρία γράμματα της Έλλης Παπά στο γιο της, από το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου «Εντολή», εκδόσεις Κέδρος)

Στις 4:12 ξημερώνοντας Κυριακή 30 Μάρτη, στο γνωστό τόπο εκτελέσεων, το Γουδί, πίσω από το «Σωτηρία» κάτω από τα φώτα των προβολέων των τζιπ, δέχονται τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Δημήτρης Μπάτσης, ο Νίκος Καλούμενος και ο Ηλίας Αργυριάδης.

Μερικούς μήνες πριν στις 9 Νοέμβρη του ’51 ο Μπελογιάννης απολογούμενος στην πρώτη του δίκη γίνεται κατήγορος: «Όλος ο κόσμος ξέρει το ρόλο που παίζουν οι Αμερικάνοι στη χώρα μας, τις κρυφές και φανερές επαφές τους με τα αστικά κόμματα, τις ανοιχτές επεμβάσεις τους στα εσωτερικά μας, την επιδεικτική και επικίνδυνη καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας της χώρας μας. Ακόμα και δω σ’ αυτή την αίθουσα ακούσαμε για το ρόλο που διαδραμάτισαν στις ανακρίσεις της Ελληνικής Ασφάλειας.
Όργανα των ξένων δεν γίνονται οι κομμουνιστές. Ο κομμουνισμός είναι πανανθρώπινο κίνημα. Τα ιδεώδη του συγκλονίζουν τις καρδιές όλων των προοδευτικών ανθρώπων της γης. Μια χούφτα ξεκίνησαν στην εποχή του Μαρξ, έφτασαν σήμερα τα 800 εκατομμύρια και αύριο θα απλωθούν σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Μπορεί ποτέ όργανα των ξένων να δημιουργήσουν ένα τέτοιο μεγαλειώδες κίνημα; Ποιος ξένος πράκτορας δίνει με τέτοια απλοχεριά τη ζωή του, όπως τη δίνουν χιλιάδες κομμουνιστές; Οι θυσίες αυτές μόνο με τις θυσίες των πρώτων χριστιανών μπορεί να συγκριθούν. Αλλά και πάλι υπάρχει μια διαφορά, ότι ενώ οι χριστιανοί δέχονταν το μαρτύριο και το θάνατο, ελπίζοντας να κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών, οι κομμουνιστές δίνουν τη ζωή τους μην ελπίζοντας σε τίποτα. Τη δίνουν για ν' ανατείλει στην ανθρωπότητα ένα καλύτερο, ευτυχισμένο αύριο, που αυτοί δε θα το ζήσουν. Ποιο όργανο των ξένων μπορεί να προσφέρει τη ζωή του σ' έναν τέτοιο μεγάλο σκοπό;».

Τέλη Φλεβάρη στη δεύτερη δίκη του για «κατασκοπεία» έκλεινε την απολογία του με ένα φλογερό κατηγορώ:
«Ο Υπουργός των Εσωτερικών είπε ότι η δίκη αυτή θα είναι πολύ διδαχτική. Κατά τη γνώμη μου θα είναι πραγματικά διδαχτική. Το δίδαγμα πού θα βγει είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δε χτυπιέται με τέτοια μέσα. Όπως απέδειξε η ιστορία του ως τα τώρα, έχει βαθιές ρίζες ακατάλυτες, ποτισμένες με αίμα πού έχυσε στους αγώνες για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
Εμείς πιστεύουμε στην πιο σωστή θεωρία που διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας. Και η προσπάθειά μας, ο αγώνας μας είναι για να γίνει η θεωρία αυτή πραγματικότητα για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο.
Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατήγορούς μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευσε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα της και ακριβώς αγωνιζόμαστε για ξημερώσουν στη χώρα μας, καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε κι όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα...» (Κώστας Βασιλείου,»Νίκος Μπελογιάννης, εκδόσεις Πασχάλη)

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν η θανατική καταδίκη του μαζί με άλλους 7 από τους κατηγορούμενους.

Οι εκκλήσεις για σωτηρία απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου, από τον Αϊνστάιν, τον Καμύ και τον Πάμπλο Νερούντα, τον Ελυάρ, τον Αραγκόν και τον Πικάσο, έπεσαν στο κενό, τσακίστηκαν πάνω στα σχέδια των αμερικανών που είχαν τον πρώτο λόγο στα πράγματα της μετεμφυλιακής Ελλάδας. (Ο Πικάσο, σε χειρόγραφο: «Το φως από το λαδοφάναρο που φώτιζε το σκοτάδι μιας μαγιάτικης βραδιάς στη Μαδρίτη, τα ευγενικά πρόσωπα του τουφεκισμένου λαού που τον δολοφόνησε ο ξένος άρπαγας στον πίνακα του Γκόγια, είναι η ίδια σπορά φρίκης που σπέρνει με τις ανοιχτές φούχτες των προβολέων πάνω στα ορθάνοιχτα στήθια της Ελλάδας μια κυβέρνηση που σκορπίζει το θάνατο, το φόβο και το μίσος. Ενα πελώριο άσπρο περιστέρι περνάει κι αφήνει το οργισμένο του πένθος πάνω στη γη»).

Ξημερώνοντας 30 Μάρτη, Κυριακή που ούτε οι γερμανοί στην Κατοχή δεν έκαναν
εκτελέσεις, ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο», όπως τον ζωγράφισε ο Πικάσο, ο αγωνιστής Μπελογιάννης, έπεσε κάτω από τις σφαίρες της αμερικάνικης επιβολής στην Ελλάδα και των ντόπιων οργάνων της. Η εκτέλεσή του ήταν και παραμένει αιώνιο στίγμα στο καθεστώς της αμερικανοκρατίας και της εξάρτησης.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αϊ Στράτη φτάνοντας το νέο της εκτέλεσης και ο Γιάννης Ρίτσος γράφει:

«Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει.
Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή
όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα.
Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος.

Ξεκρέμασαν μια μεγάλη καμπάνα και την ακούμπησαν στη γη.
Μες στο χαλκό της καρδιοχτυπά η ειρήνη.
Σιωπή. Ακούστε τούτη την καμπάνα. Σιωπή.
Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους
το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη [..]

ΟΧΙ ΔΕ ΣΟΥ ταιριάζει εσένα Μπελογιάννη τούτο το σιωπηλό πένθος
τούτες οι μαύρες κορδέλες άκρη – άκρη στο φουστάνι της άνοιξης
τούτο το πράσινο σαπούνι που λιώνει ξεχασμένο στη σκάφη θολώνοντας το νερό.

Για σένανε είναι οι μεγάλες σάλπιγγες, τα μεγάλα τύμπανα
οι μεγάλες καμπάνες και οι μεγάλες παρελάσεις
ο μεγάλος όρκος των λαών πάνω στο φέρετρό σου
η μεγάλη μέρα της τριάντα του Μάρτη
που μπαίνει στο καινούργιο εορτολόγιο των ηρώων και των μαρτύρων της ειρήνης.
[…]
Έφυγες τώρα Νίκο ανάβοντας μ’ ένα γαρύφαλλο από φλόγα το κουράγιο του κόσμου,
ανάβοντας την ελπίδα στην καρδιά των λαών,
ανάβοντας τους αστερισμούς της ειρήνης στο στερέωμα του κόσμου,
πάνω απ’ τις πεδιάδες τις σπαρμένες κόκαλα.
Έπεσες, Νίκο, με τα’ αυτί σου κολλημένο στην καρδιά του κόσμου,
ν’ ακούς τα βήματα της λευτεριάς να βαδίζουν στο μέλλον,
ν’ ακούς το μέλλον να ξεδιπλώνει εκατομμύρια κόκκινες σημαίες
πάνω απ’ το γέλιο των παιδιών και των κήπων
[…]

Θα φέρουμε την κληρονομιά σου στους ώμους μας,
ως την πόρτα του ήλιου, Μπελογιάννη.

Καλημέρα αδέρφια μου
Καλημέρα ήλιε
Καλημέρα κόσμε

Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.
Μ’ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.
Μ’ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει

Καλημέρα σύντροφοι
Καλημέρα ήλιε
Καλημέρα Μπελογιάννη.
Τώρα ας βροντήσουνε της λευτεριάς τα τύμπανα και οι σάλπιγγες.
Καλημέρα Μπελογιάννη...».

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ενεργοποίηση εκατοντάδων πολιτών στις Επιτροπές Ενάντια στην Ακρίβεια για φτηνό φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη!

Μεγάλη επιτυχία η ενεργοποίηση εκατοντάδων πολιτών – Το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει πραγματικά φθηνό

Την Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009, εκατοντάδες πολίτες από κάθε μεριά της Θεσσαλονίκης, συγκεντρωθήκαμε έξω από τα γραφεία της ΕΠΑ κεντρικής Θεσσαλονίκης για να διαμαρτυρηθούμε για τη ληστεία του φυσικού αερίου. Μετά την παραδοχή της κυβέρνησης για την αισχροκέρδεια της ΕΠΑ που αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη νίκη των επιτροπών, έρχεται η δεύτερη μεγάλη επιτυχία. 
Από δω και μπρος θα πρέπει η αγανάκτηση και η οργή μας να γίνει χιονοστιβάδα. Να μη μείνει καταναλωτής φυσικού αερίου που να μην έχει υπογράψει, να μη μείνει οικοδομή που να μην έχει κολληθεί αφίσα. Πλέον οι υπεύθυνοι της ΕΠΑ τα έχουν χαμένα, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Πλέον αποδείξαμε ότι μπορούμε να αναγκάσουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους να υποχωρήσουν.

Οι επιτροπές ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP κλιμακώνουν τη δράση τους. 

Επιμένουμε και διεκδικούμε :
1. Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης να επιστρέψει πίσω τα "προϊόντα της απάτης", τα κλεμμένα.
2. Κανένας διακανονισμός των λογαριασμών με την ΕΠΑ. Δεν πληρώνουμε την κλοπή.
3. Να ακυρωθούν οι συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τις ΕΠΑ. Η διαχείριση του φυσικού αερίου να γίνεται αποκλειστικά από το Υπ. Ανάπτυξης.
4. Πραγματικά φθηνό φυσικό αέριο για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, τουλάχιστον 20% κάτω από τη σημερινή τιμή του πετρελαίου.
5. Καλούμε τους καταναλωτές να μην πληρώσουν τον επόμενο λογαριασμό, να οργανωθούν απέναντι στους ληστές της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. 

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ : προτιθέμεθα να διακόψουμε τη σύμβαση με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης αν συνεχίσει τη ληστεία με το πανάκριβο φυσικό αέριο.

Τις επόμενες μέρες, οι επιτροπές ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP θα προσπαθήσουν να αποκαλύψουν τον εμπαιγμό και να σταματήσουν την κλοπή. 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠ. Κ. ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΚΑΙ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 30/03, ΣΤΙΣ 19:00.

Μας αφορά όλους. Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε.

Οι Επιτροπές ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την ιστοσελίδα www.akribeia-stop.gr

Μια πρώτη μεγάλη νίκη των Επιτροπών Ενάντια στην Ακρίβεια στο φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη

Η κλοπή συνεχίζεται, ο εμπαιγμός δε θα περάσει


Η λαϊκή κατακραυγή και η δράση των επιτροπών ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP σημείωσαν την πρώτη νίκη στο θέμα του φυσικού αερίου. Μετά την κινητοποίηση μας στις 10/03, το Υπ. Ανάπτυξης "διαπιστώνοντας" (καιρό τώρα το γνωρίζει...) την αισχροκέρδεια της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν από τον Απρίλη 20% σε σχέση με τον Γενάρη. Δεν μας είπαν όμως, ότι οι τιμές του Γενάρη ήταν έως και 60% πάνω από την τιμή του πετρελαίου. Επομένως, η πίεσή μας τους ανάγκασε σε νέα ψέμματα και ελιγμούς που δε θα πιάσουν τόπο.

Οι επιτροπές ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP κλιμακώνουν τη δράση τους.

Επιμένουμε και διεκδικούμε:

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης να επιστρέψει πίσω τα "προϊόντα της απάτης", τα κλεμμένα.
Κανένας διακανονισμός των λογαριασμών με την ΕΠΑ. Δεν πληρώνουμε την κλοπή.
Να ακυρωθούν οι συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τις ΕΠΑ. Η διαχείριση του φυσικού αερίου να γίνεται αποκλειστικά από το Υπ. Ανάπτυξης.
Πραγματικά φθηνό φυσικό αέριο για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, τουλάχιστον 20% κάτω από τη σημερινή τιμή του πετρελαίου.
Καλούμε τους καταναλωτές να μην πληρώσουν τον επόμενο λογαριασμό, να οργανωθούν απέναντι στους ληστές της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ : προτιθέμεθα να διακόψουμε τη σύμβαση με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης αν συνεχίσει τη ληστεία με το πανάκριβο φυσικό αέριο.

Τις επόμενες μέρες, οι επιτροπές ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP θα προσπαθήσουν να αποκαλύψουν τον εμπαιγμό και να σταματήσουν την κλοπή.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΟΤΣΑΡΗ, ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 23/03, ΣΤΙΣ 10:00

Μας αφορά όλους. Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε.

Οι Επιτροπές ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την ιστοσελίδα www.akribeia-stop.gr


16/3/2009

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Ανακοίνωση για το άσυλο, τις κουκούλες, την καταστολή

ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΣΑΣ!

«Ο άνθρωπος σε όλα τα μέρη της γης είναι ένα πολύ περίεργο είδος. Στην Ελλάδα πιο περίεργο, γιατί του αρέσει η άκρατος ελευθερία.»

  Στ. Παττακός

Τον τελευταίο καιρό επιχειρείται μία συντονισμένη προσπάθεια περιστολής των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, με πρόφαση τη δράση των περίφημων κουκουλοφόρων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους…υπευθύνους για τη Δημόσια τάξη και Δικαιοσύνη (κύριο Μαρκογιαννάκη και κύριο Δένδια), όποιος φοράει κουκούλα ή όποιος βρίζει δημόσιο λειτουργό (βλέπε αστυνόμους), όποιος εν τέλει διαλέγει να αντισταθεί και να κατέβει στο δρόμο θα τίθεται εκτός νόμου και θα διώκεται. 


Ποιοι είναι οι πραγματικοί κουκουλοφόροι; 

 Μήπως είστε εσείς, κύριε Μαρκογιαννάκη που λέτε ότι «Το πρόβλημα των Ελλήνων είναι η υπερευαισθησία μας απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα και τα κεκτημένα της κοινωνίας, που δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της»; 
 Μήπως είστε εσείς, κυρία Μπακογιάννη, που λέτε ότι «Ο εξοπλισμός που έχουν αγοράσει οι κυβερνήσεις πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια να προστατευτούν οι πολίτες» εννοώντας ότι οι κάμερες πρέπει να παρακολουθούν κάθε μας κίνηση; 
 Μήπως είστε εσείς, κύριε Παλλήκαρη, που υποστηρίζετε ότι «Η ύπαρξη αυτών των αναρχικών νησίδων μέσα στα Πανεπιστήμια είναι μία πληγή στην ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων» προετοιμάζοντας το κλίμα για την εισβολή στο κτίριο-φιλέτο του Ευαγγελισμού που τόσο πολύ θέλετε να παραχωρήσετε στο ιδιωτικό κεφάλαιο; Δε σας φτάνουν αυτά που βγάζετε από το VEMMO;
 Μήπως είστε εσείς, κύριε Πρετεντέρη, που χωρίς ντροπή δηλώνετε ότι «πίσω από την τρομοκρατία βρίσκεται η Αριστερά»;
 Μήπως είναι το ΠΑΣΟΚ, που βολεμένο στη θέση της αντιπολίτευσης κρατάει στάση σιωπηρής ανοχής, ενώ καρπώνεται τη δυσαρέσκεια και περιμένει η διακυβέρνηση της χώρας να πέσει στα χέρια του σαν ώριμο φρούτο, πράττοντας τα ίδια ακριβώς; Άλλωστε δεν είναι και πολύ μακρινά τα 10 και πλέον χρόνια που κυβερνούσε...
 Μήπως είναι η ίδια η κυβέρνηση, που με τις πολιτικές της για την έξοδο από την κρίση ξέρει πολύ καλά να δίνει 28 δις στις τράπεζες, και για τους εργαζόμενους έχει μόνο ανεργία, ελαστικές σχέσεις εργασίας, αύξηση των φόρων και πάγωμα μισθών;


Γιατί τόσο άγχος με την «υπερευαισθησία για τα δημοκρατικά δικαιώματα»;

 Μήπως τελικά ο πραγματικός κουκουλοφόρος είναι το ίδιο το σύστημα; Το σύστημα που περνάει κρίση, το σύστημα που αποδεικνύεται πια ότι δεν έχει τίποτα να μας δώσει, παρά μόνο φτώχεια και ανέχεια, ανεργία και απολύσεις, βία και εγκληματικότητα, απόγνωση και αδιέξοδα.. Κουκουλοφόρος είναι το σάπιο αυτό σύστημα, που βλέποντας ότι καταρρέει, ότι δεν πείθει με τις ιδέες και τα οράματα του, ότι είναι ευάλωτο όσο ποτέ άλλοτε, προσπαθεί να θωρακιστεί, προσπαθεί να πνίξει οποιαδήποτε αντίθετη φωνή, προσπαθεί να φιμώσει την ολοένα και αυξανόμενη λαϊκή κατακραυγή και δυσαρέσκεια.. Μέχρι και οι ίδιοι δηλώνουν ότι έρχονται σφοδρές κοινωνικές συγκρούσεις μπροστά στις πολιτικές αποκλεισμού και περιθωριοποίησης που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν. Αυτό επιχειρούν να προλάβουν, κατοχυρώνοντας στη συνείδηση του κόσμου ότι είναι όχι μόνο ανώφελο, αλλά και παράνομο, πλέον, να αγωνίζεσαι. Αυτό δε μας έδειξε, άλλωστε, και η στάση της κυβέρνησης με τους αγρότες το Γενάρη στον Πειραιά; Αυτό δε μας έδειξε η δολοφονική επίθεση, ενάντια στην Κ. Κούνεβα; Αυτό δε μας δείχνουν οι εκατοντάδες συλλήψεις ανήλικων μαθητών με τον τρομονόμο το Δεκέμβρη, επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν την οργή και την αγανάκτηση τους για τη δολοφονία του 15χρονου συμμαθητή τους; Αυτό δε μας δείχνει η συντονισμένη προσπάθεια περιστολής του πανεπιστημιακού ασύλου στο όνομα των “κακών κουκολοφόρων”;

Να απαντήσουμε!

 Οι από πάνω βλέπουν ότι έχουν χάσει μια γενιά. Έχουν χάσει μια γενιά που το Δεκέμβρη εισέβαλε βίαια στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και βροντοφώναξε “ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ”. Μια πολιτική με δικαιώματα στη δουλειά-στη μόρφωση-στον πολιτισμό-στη ζωή. Πλέον οι αντιστάσεις περνάνε από γειτονιά σε γειτονιά, από χώρο σε χώρο. Από τον Ελαιώνα και το πάρκο Κύπρου στα Πατήσια, μέχρι το πάρκινγκ που μετατράπηκε σε πάρκο στα Εξάρχεια. Απέναντι σ΄ αυτές τις σφαλιάρες, και όταν πια βλέπουν ότι το «καρότο» της συναίνεσης δεν πιάνει, όλα τα «παπαγαλάκια» και οι «λαγοί» φοράνε τις κουκούλες τους… και επιτίθενται σε κάθε δικαίωμα, κεκτημένο και ελευθερία. Να τους τις κατεβάσουμε!

Συμμετέχουμε στην:

Μια νέα σημαντική έκδοση από τις εκδόσεις Α/συνεχεια: Καρλ Μαρξ, Grundrisse (Γενική Εισαγωγή – Επιλογή)

Το 1982 οι εκδόσεις Α/συνεχεια ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους με την έκδοση της «Εισαγωγής» των Βάσεων Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας (Grundrisse). Η συγκεκριμένη έκδοση, ως αφετηρία του εγχειρήματος, δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία. Όπως δεν είναι τυχαία και η συνέχεια το 1983: τη χρονιά αυτή γίνεται η δεύτερη έκδοση της «Εισαγωγής», αλλά και η πρώτη έκδοση της Εκλογής από τις Grundrisse, που περιλάμβανε τα αποσπάσματα εκείνα από τις Grundrisse τα οποία κυρίως αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο επαναστατικό κίνημα –και όχι μόνο– της Δυτικής Ευρώπης κατά την εικοσαετία 1960-1980.


Αυτές οι εκδόσεις κειμένων του Μαρξ, εκτός από το ότι τα παρουσίασαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, ανέδειξαν ταυτόχρονα το σημαντικό μελετητικό και μεταφραστικό έργο του Γιάννη Χοντζέα. Στις εισαγωγές των δυο εκδόσεων (1982 και 1983), αλλά και στην ανέκδοτη μέχρι σήμερα εισαγωγή για την «Εισαγωγή» που περιλαμβάνουμε στην παρούσα έκδοση, ο Γιάννης Χοντζέας δίνει ξεκάθαρα το στίγμα του δύσκολου εγχειρήματος: Οι Grundrisse αποτέλεσαν το εργαστήρι της συγγραφής του Κεφαλαίου, αλλά επιπρόσθετα πραγματεύονται ζητήματα που δεν στάθηκε δυνατό να περιληφθούν στο Κεφάλαιο. Κάτι που βρίσκεται στον αντίποδα των προσπαθειών ποικίλων «αναγνώσεων» που έγιναν την εποχή της παλινόρθωσης για την αντιπαράθεση του Μαρξ των Grundrisse στον Μαρξ του Κεφαλαίου. Ο Χοντζέας αντιπαρατίθεται σε αυτές τις απόψεις, επιλέγοντας τα κομμάτια εκείνα των Βάσεων που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες συζητήσεις, προβάλλει τις βασικές έννοιες που πραγματεύεται ο Μαρξ στο έργο αυτό, παρουσιάζει τις περιπέτειες των Grundrisse από τη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς και την πολλαπλή τους εκμετάλλευση ώστε να αποσυνδεθεί και να αντιπαρατεθεί η σκέψη των Grundrisse σε εκείνη του Κεφαλαίου.
Σήμερα, σε συνθήκες που η οικονομική κρίση ταρακουνάει το παγκόσμιο οικοδόμημα και καταδεικνύει την ήττα των νεοφιλελεύθερων οικονομικών θεωριών, αυξάνονται κατακόρυφα οι πωλήσεις των έργων του Μαρξ, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ενώ το Κεφάλαιο γίνεται το σύγχρονο best seller! Ο Μαρξ, μέγας αναλυτής του καπιταλισμού, ξαναανακαλύπτεται για να «απαντήσει» στα νέα κρισιακά φαινόμενα. Και φυσικά αποσιωπάται τεχνηέντως ο Μαρξ κριτής αυτού του συστήματος και επαναστάτης.

Με τις παραπάνω σκέψεις, και καθώς οι δύο προηγούμενες –ιστορικές πλέον– εκδόσεις είναι προ πολλού εξαντλημένες, προχωρήσαμε σε μια νέα επιμελημένη, κοινή έκδοση τους.


Grundrisse (Γενική Εισαγωγή – Επιλογή)
Μετάφραση-επιμέλεια: Γιάννης Χοντζέας
248 σελίδες 
τιμή: 13 ευρώ 
ISBN: 978-960-6625-12-1

Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στο πολιτικό - πολιτιστικό στέκι "Σήματα Καπνού", στην οδό Σωκράτους 6 (κάθετη στην Αμύντα, πίσω από τη Δημοτική Αγορά) και στα βιβλιοπωλεία.

Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Α/συνεχεια - Σάντρο Ονόφρι Ημερολόγιο μιας τάξης

Ένα νέο βιβλίο των εκδόσεων Α/συνεχεια για την εκπαίδευση και τη νεολαία


Το «Ημερολόγιο μιας τάξης» του Σάντρο Ονόφρι είναι ένα βιβλίο για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, για τα παιδιά, τους γονείς, τη σχολική ζωή και τη σχέση της με την κοινωνική πραγματικότητα και τα προβλήματά της. Καθηγητής σε λύκειο υποβαθμισμένης περιοχής, ο Σάντρο Ονόφρι, καταγράφει σκέψεις που του γεννιούνται από την καθημερινή πραγματικότητα της τάξης.
Σκέψεις ίδιες μ’ αυτές που γεννιούνται στον καθένα –εκπαιδευτικό, γονιό, μαθητή– που σχετίζεται με την εκπαίδευση και τη νεολαία. Σκέψεις που αφορούν ένα ιταλικό σχολείο δέκα χρόνια πριν, που όμως σ’ αυτές μπορούμε να αναγνωρίσουμε καταστάσεις ίδιες με το σημερινό ελληνικό σχολείο. Από την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, μέχρι την αγωνία του εκπαιδευτικού να σταθεί στην τάξη, συνεπής στις αρχές και την ιδεολογία του. Από τα διλήμματα του δασκάλου ανάμεσα στο τυπικό των σχολικών κανονισμών και το ουσιαστικό να «διαχειρίζεσαι» ζωές νέων ανθρώπων, μέχρι την αγωνία και την αμηχανία των γονιών μπροστά στην εφηβική ηλικία.
Οι εκδόσεις Α/συνεχεια με αυτό το βιβλίο φιλοδοξούν να επεκτείνουν την εκδοτική τους δραστηριότητα στο τομέα της λογοτεχνίας και παράλληλα να συμβάλλουν στον προβληματισμό για το ρόλο της εκπαίδευσης, που βρίσκεται στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης επέλασης. Για το ρόλο του σχολείου, των εκπαιδευτικών και των γονιών απέναντι σε μια γενιά που της τα ζητάνε όλα και δεν της δίνουν τίποτα.

128 σελίδες
10 ευρώ
ISBN 978-960-6625-11-4


Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στο  πολιτικό - πολιτιστικό στέκι "Σήματα Καπνού", στην οδό Σωκράτους 6 (κάθετη στην Αμύντα, πίσω από τη Δημοτική Αγορά) και στα βιβλιοπωλεία.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Κάλεσμα της ΚΟΕ για διαδηλώσεις σε Τίρναβο, Άκτιο, Σούδα για τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ στις 4 Απρίλη

«60 χρόνια ΝΑΤΟ είναι αρκετά»

Στις 3 και 4 Απρίλη που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο η πανηγυρική σύνοδος για τα 60α γενέθλια του ΝΑΤΟ, τα αντιπολεμικά κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη θα βροντοφωνάξουν πως «60 χρόνια ΝΑΤΟ είναι αρκετά».

Γιατί οι λαοί γνωρίζουν καλά πως το ΝΑΤΟ μιλά για «ειρήνη» και σκορπά πόλεμο, μιλά για «δημοκρατία» και στηρίζει χούντες και αυταρχικά καθεστώτα, μιλά για «ασφάλεια» και φέρνει καταστολή, στρατιωτικοποίηση περισσότερη αταξία και ανασφάλεια. Οι λαοί δεν ξεγελιούνται. Γνωρίζουν πως το ΝΑΤΟ, μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους άλλους στρατιωτικούς και οικονομικούς χωροφύλακες, εξυπηρετεί την παγκόσμια κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ. Μέσα στο περιβάλλον της παγκόσμιας κρίσης, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και οδηγούν όλο και συχνότερα στον πόλεμο. Υπερεξοπλισμοί, πυρηνικά, αντιπυραυλική ασπίδα και ενεργειακά περάσματα. Κατοχή σε Ιράκ και Αφγανιστάν, σφαγή στην Παλαιστίνη, νέες απειλές ενάντια σε χώρες και λαούς. Εντάσεις σε Βαλκάνια και Καύκασο, νέος κύκλος οξύνσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, περικύκλωση της Ρωσίας, βλέψεις στην Αφρική, είναι μερικά από τα μέτωπα στα οποία το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να γράψει νέες «λαμπρές» σελίδες τρομοκρατίας.

Ο λαός μας γνωρίζει καλά τι σημαίνει για την Ελλάδα, η πρόσδεση της στο άρμα του ΝΑΤΟ. Αναγνωρίζει τη σφραγίδα του σε όλες τις μαύρες σελίδες της μεταπολεμικής μας ιστορίας. Οργίζεται για τη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο. Διαδηλώνει μαζικά κάθε φορά που οι συνένοχες ελληνικές κυβερνήσεις στο όνομα των «συμμαχικών υποχρεώσεων» σέρνουν τη χώρα μας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Γνωρίζει ότι ενώ καλούμαστε άλλη μια φορά να πληρώσουμε οι συνήθεις ύποπτοι - οι εργαζόμενοι - την κρίση, θα βρεθεί περίσσευμα πολλών δις για να δοθεί σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αποστολές που ουδέ μία σχέση δεν έχουν με την εθνική κυριαρχία. Η υποτέλεια στο ΝΑΤΟ έχει και αυτήν την πλευρά, κρίσιμη για την περίοδο που διανύουμε...

Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ

Να διαλυθεί η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ 

Έξω οι βάσεις. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις και τα στρατηγεία σε Τίρναβο, Σούδα, Άκτιο.

Καμιά συμμετοχή στους πολέμους των ιμπεριαλιστών

Μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών - λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες

Να γυρίσουν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων


 

1. Καλούμε όλο το λαό, φορείς, συλλόγους, κόμματα και κινήσεις της αριστεράς, επιτροπές ειρήνης, αντιμπεριαλιστικές και δημοκρατικές οργανώσεις, κοινωνικά φόρουμ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης σε μαζική διαδήλωση - αποκλεισμό του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου στον Τίρναβο το Σάββατο 4 Απριλίου.

2. Καλούμε το λαό, όλους τους φορείς, συλλόγους, σωματεία και κοινωνικές οργανώσεις της δυτικής Ελλάδος και όλες τις δυνάμεις της αριστεράς: Σε μαζική παρουσία σε αντιΝΑΤΟϊκή-αντιβασική διαδήλωση στις 4 του Απρίλη, με συγκέντρωση και συμβολικό αποκλεισμό στις 11:00 πμ της βάσης του Ακτίου και διαδήλωση στο κέντρο της Πρέβεζας στη 13:00 μμ (ξεκινάμε από πλατεία Ανδρούτσου).

3. Καλούμε το δημοκρατικό λαό, όλους τους φορείς, συλλόγους, σωματεία και κοινωνικές οργανώσεις της Κρήτης και όλες τις δυνάμεις της αριστεράς: Σε μαζική παρουσία σε αντιΝΑΤΟϊκή-αντιβασική διαδήλωση στις 4 του Απρίλη, με συγκέντρωση στις 12:00 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά και έπειτα με μηχανοκίνητη πορεία στη βάση της Σούδας. Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων την Τετάρτη 18/3 στις 19:00 για τη διοργάνωση της παραπάνω κινητοποίησης.

Διακήρυξη των Αριστερών Σχημάτων

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ…

Λίγοι μόνο μήνες έχουν περάσει από τη μεγάλη κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, που τάραξε συθέμελα ολόκληρη την Ελλάδα. Με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, τα αδιέξοδα μιας ολόκληρης γενιάς ακούστηκαν δυνατά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ως τη Θράκη και την Κρήτη. Η γενιά μας, η «γενιά του φραπέ», βαφτίστηκε ξαφνικά η γενιά των ταραξιών και των επικίνδυνων. Έχουν δίκιο! Είμαστε πλέον επικίνδυνοι γιατί η φωνή μας βρήκε διέξοδο. Νιώσαμε ότι η εξέγερση είναι δίκαιη. Είδαμε ότι είναι εφικτή, ότι τελικά τα πράγματα αλλάζουν. 
Είδαμε ότι οι κυβερνήσεις, οι ισχυροί, τα ΜΜΕ και όσοι διαμορφώνουν τη ζωή μας φοβήθηκαν! Κατάλαβαν ότι ποτέ ξανά δε θα επιτρέψουμε την άνεση στους σχεδιασμούς τους για ένα μέλλον που μας θεωρεί αναλώσιμα προϊόντα. 
Πανικοβάλλαμε τις ηγεσίες της Ευρώπης και προκαλέσαμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, ακόμη κι από μακρινές γωνιές του πλανήτη, να χαιρετήσουν τον ξεσηκωμό μας. Αναγκάσαμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να πάρουν θέση δίπλα μας ή να τοποθετηθούν εναντίον μας. Η υπόσχεση που δώσαμε τον Δεκέμβρη, ότι δεν ξεχνάμε, ότι συνεχίζουμε, ότι ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες, πρέπει σήμερα να εκφραστεί. 

Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ

Κάθε μέρα και με κάθε τρόπο, μας υπενθυμίζουν ότι το σύστημα είναι σε κρίση. Λένε τη μισή αλήθεια. Το σάπιο σύστημά τους παραπαίει! Από πότε όμως έγιναν «εθνική υπόθεση» τα λουκέτα και το ξεζούμισμα των εργαζομένων; Από ποιους «κρίνονται απαραίτητες» οι περικοπές των ήδη πενιχρών μισθών και οι απολύσεις; Γιατί να θυσιαστεί η νεολαία στο βωμό της «εξόδου απ' την κρίση»; Ποιοι θα πληρώσουν τα 28 δις που χαρίζουν στις τράπεζες τη στιγμή που δε δίνουν ούτε 1€ για την παιδεία, την υγεία, τους μισθούς; Ποιοι κατάκλεψαν τα ταμεία, την ίδια στιγμή που προωθούσαν τη σύνταξη στα 70, επειδή «τα ασφαλιστικά ταμεία νοσούν»; 
Είναι προκλητικοί! Θέλουν να συναινέσουμε στη σφαγή μας, θέλουν να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Θέλουν να διαιωνίσουν ένα σύστημα σκανδάλων, διαφθοράς, αναξιοπρέπειας, κερδών για τους λίγους και πείνας για τους πολλούς. Όταν κερδοσκοπούσαν δεν είπαν στους εργαζόμενους «ελάτε να μοιραστούμε τα κέρδη μας». Σήμερα που ζορίζονται, λένε «ελάτε να πληρώσετε την κρίση». Και προσφέρουν μισή δουλειά, μισό μισθό, μισή ζωή. 
Εχθρός τους είναι τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας. Εχθρός μας είναι οι πολιτικές που τόσα χρόνια οδηγούν νέες γενιές στο περιθώριο και τη χώρα στη χρεωκοπία. 
Όμως όσο ζούμε στο πετσί μας τις πολιτικές του αποκλεισμού, της απόγνωσης, της αβεβαιότητας, τόσο πιο οργισμένοι είμαστε. Και η οργή μπορεί να γίνει έκρηξη που θα πάρει και θα σηκώσει όλους αυτούς που τόσα χρόνια μας δουλεύουν, μας κοροϊδεύουν, μας συκοφαντούν. Και στις κραυγές τους για τις θυσίες που πρέπει να κάνει όλη η κοινωνία απαντάμε: Δική σας η κρίση, δική μας η λύση – το σύστημά σας να ανατραπεί. 

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Μπροστά στον κίνδυνο να μάθουμε το δρόμο του αγώνα, να ενώσουμε τις αντιστάσεις, να τους αμφισβητήσουμε, δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο: Η πιο άγρια καταστολή έρχεται από την πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων. 
Από το βιτριόλι στο πρόσωπο της μετανάστριας – εργάτριας Κωνσταντίνας Κούνεβα που αντιστάθηκε στο σύγχρονο δουλεμπόριο (υπό τις ευλογίες του κράτους), μέχρι τους άγριους ξυλοδαρμούς ανήλικων μαθητών. 
Από τη δίωξη διαδηλωτών με τον τρομονόμο, μέχρι τις απολύσεις εργαζομένων. 
Από την ατιμωρησία των «οργάνων της τάξης», μέχρι τους θανάτους των μεταναστών και το χτύπημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, η ΝΔ δείχνει ποια είναι η πραγματική θέση της στον περιβόητο «κοινωνικό διάλογο» που τόσο διαφημίζει. Το καλύτερο επιχείρημά της είναι το δακρυγόνο. Υπεύθυνη όμως για την κρίση, για το καθεστώς βαρβαρότητας, για το σκοτεινό μας μέλλον, δεν είναι μόνο η σημερινή κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, υπόσχεται ακριβώς τα ίδια. Άλλωστε δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την μπόχα των παλιότερων σκανδάλων, τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας, την τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ των πλούσιων. Αλλά ακόμα και σήμερα πέρα από τις γενικόλογες παρόλες για «δίκαιη κοινωνία», «δημόσια χρηματοδότηση», «υπεράσπιση του εισοδήματος», «πράσινη ανάπτυξη» και πράσινα άλογα, όταν το ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να μιλήσει συγκεκριμένα, αποκαλύπτεται: σφιχτή εισοδηματική πολιτική, στήριξη τραπεζών, σύμφωνο σταθερότητας, λιτότητα…
Εκλεκτός πλέον των ΜΜΕ, ο Γιωργάκης έγινε Γιώργος, χωρίς να μπορεί να πείσει ούτε τον εαυτό του ότι στα 20 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζομένων, των φοιτητών, των αγροτών, των ανέργων. Πιστοί πάντα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. τα δύο κόμματα μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό κι αλληλοσυμπληρώνονται στο δικομματικό καρτέλ εξουσίας.

ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, έδωσαν το παρόν για να... διευκολύνουν το ξεπούλημα του δημόσιου πανεπιστημίου στους ιδιώτες, την ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των ΚΕΣ, την άρση του ασύλου. Να υπερασπιστούν το νόμο πλαίσιο και να επιταχύνουν την εφαρμογή του. Κι αν δεν τα κατάφεραν όσο θα ήθελαν, είναι γιατί το φοιτητικό κίνημα στάθηκε απέναντι στις πιο επιθετικές επιλογές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.
Να υπερασπίσουμε ακόμη περισσότερο σήμερα το δικαίωμα να σπουδάζουμε δωρεάν, να έχουμε πτυχία με αξία, το μέλλον μας να μην πετιέται στην ανεργία, τη μερική απασχόληση, την ανασφάλεια. Να σηκώσουμε το κεφάλι και να αμφισβητήσουμε το ρόλο του θύματος που το σύστημα μας επιφυλάσσει. 
Είμαστε μια γενιά που της ζητάνε τα πάντα: Χιλιάδες πτυχία, λαμπρά μεταπτυχιακά, εργασιακή εμπειρία, μισό μισθό, γεμάτο βιογραφικό, μερική απασχόληση, ευελιξία και ανασφάλεια… 
Και είμαστε η ίδια γενιά που δεν της δίνουν τίποτε: Από αυτά έστω που είχαν οι προηγούμενες γενιές. Ο μηχανικός, ο γιατρός, ο εκπαιδευτικός, ο ελεύθερος επαγγελματίας της γενιάς μας θα στενάξει, θα χαρτζηλικώνεται από τη μάνα του, θα μένει στο πατρικό του, δεν θα μπορεί να σχεδιάσει τη ζωή του... Αυτό δεν είναι ζωή, είναι βασανιστική επιβίωση.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ


Είμαστε με την αριστερά των αγώνων, της εξέγερσης, της ενότητας. Την αριστερά που δίνει κάθε μικρή και μεγάλη μάχη αλλά κυρίως, που θέλει να δώσει τις επόμενες από καλύτερες θέσεις. Και για αυτό, επιμένουμε στο κάλεσμά μας σε όλες τις δυνάμεις του κινήματος: Να ενωθούμε σε μια γραμμή πραγματικής ανυπακοής. Να συγκροτήσουμε ένα μπλοκ, που θα αποσπά διαρκώς δυνάμεις από τον αντίπαλο, που θα χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία να τον χτυπήσει, που θα πείθει και θα βοηθά όλο και περισσότερο κόσμο να περάσει από το αυθόρμητο στο οργανωμένο και το μόνιμο. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες που αναδείχθηκαν το Δεκέμβρη και να παίξουμε το ρόλο του πυροκροτητή, όχι του παρατηρητή. Γιατί την ώρα που ο αντίπαλος συσπειρώνει όλες του τις εφεδρείες, είναι αυτοκτονία για το κίνημα, η κάθε ανθενωτική λογική που διαιρεί αντί να ενώνει το λαό, τη νεολαία, τους προοδευτικούς ανθρώπους, το κίνημα. Στον καιρό της κρίσης που το σύστημα γίνεται ακόμη πιο καταστροφικό και επικίνδυνο, η αριστερά δεν έχει την πολυτέλεια να φτιασιδώνεται μπροστά στον καθρέφτη της. Δίπλα και μέσα στο λαό και τους νέους να καλέσει σε συσπείρωση και ενότητα. Η Αριστερή Ενότητα μέσα στο φοιτητικό κίνημα συγκροτήθηκε και παλεύει για μια τέτοια μεγάλη, πλατιά ενότητα της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία συγκροτήθηκε και παλεύει για μια τέτοια συσπείρωση που θα μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς που μοιάζουν να περιγελούν τις προσδοκίες μας. 

ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!


Ο Δεκέμβρης ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι διεκδικούμε μια διέξοδο, μια άλλη πολιτική, ένα διαφορετικό αύριο! Και δε γίνεται να μπαλώσεις ένα κουρέλι. Το σύστημά τους αποδεικνύει κάθε μέρα ότι γεννάει πόλεμο, φτώχεια και εξαθλίωση. Όσο κι αν θέλουν συνεχίσουμε να αποτελούμε την καύσιμη ύλη στη μηχανή τους, ξέρουμε ότι αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει! Δεν μας πείθουν πια οι νεοφιλελεύθερες επιλογές που παρουσιάζονται σαν μονόδρομοι, δεν μας πείθουν ότι δε γίνεται αλλιώς, δε μας αφήνει αδιάφορους η βαρβαρότητα. Όσο κι αν δίνουν μάχη για να θάψουν την ιδέα ενός κόσμου χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ξεχνούν πως είναι σπόρος και φυτρώνει! Κόντρα σ’ ένα γενοκτονικό σύστημα, που βρίσκεται συνεχώς σε κρίση, σήμερα φωνάζουμε ακόμη δυνατότερα: «Αναχρονισμός ο καπιταλισμός, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός!»

Για να μην πληρώσουμε την κρίση τους

Για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού

Για μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή

Για μια ζωή με δικαιώματα

Γιατί η απάντηση στην κρίση του συστήματος είναι η ανατροπή του

www.aristerasximata.gr

Συμμετέχουμε στην:

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Μακελειό σε σχολείο της Γερμανίας

Ακατανόητο;
Έτσι χαρακτήρισε η Γερμανή πρωθυπουργός το μακελειό σε σχολείο της χώρας. 17χρονος μπούκαρε στις τάξεις κι άρχισε να πυροβολεί. Αφού σκότωσε 9 μαθητές και 3 καθηγητές, αυτοκτόνησε. Ο μαθητής ήταν μελετηρός, ήσυχος και με καλή βαθμολογία. Όλος ο πλανήτης μιλά για έξαρση της μαθητικής βίας, για σχολεία που πνίγονται στο αίμα και μάλιστα στην «πολιτισμένη» Γερμανία. Μας θυμήθηκαν και πάλι! Είμαστε τα μεγάλα θύματα και πειραματόζωα 365 μέρες το χρόνο και γινόμαστε «θέμα» όταν ένας νέος τα τινάζει στον αέρα! 

Αναμενόμενο!

Για όποιον βλέπει πως το σύστημα σπρώχνει όλο και περισσότερους στην απόγνωση. Καταργεί ελπίδες και όνειρα. Φτιάχνει μια κοινωνία-ζούγκλα. Την εποχή των περισσότερων πολέμων στην ανθρώπινη ιστορία, των δισεκατομμυρίων πεινασμένων, τα σχολικά βιβλία γράφουν για την «αξία της ζωής». Υποκρισία! Το σύστημα διδάσκει το δίκιο του ισχυρού. Διαφημίζει τη μαγκιά στους διπλανούς και το «σκύψε το κεφάλι» στους ισχυρούς. Μας βάζει να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Έλληνες και ξένοι, Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί. Η μεγάλη συμμορία αυτών που κάνουν κουμάντο –κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, κράτος και παρακράτος- θησαυρίζει σε βάρος μας. Γι’ αυτούς εξουσία και προνόμια, για εμάς συμμορίες και τσαμπουκάδες χωρίς νόημα.  
Αντίσταση
στη βαρβαρότητα!



Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Βρισκόμαστε 3 μήνες από την εξέγερση του ΔΕΚΕΜΒΡΗ και ένα μήνα από τον αγώνα των αγροτών. Αγώνες που ξέσπασαν σε περιβάλλον παγκόσμιας κρίσης, όχι μόνο οικονομικής αλλά γενικότερης κρίσης του συστήματος, όπου στόχος για να ξεπεραστεί δεν είναι παρά η ένταση της καταπίεσης μεγάλων κομματιών της Ελληνικής κοινωνίας.


Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η νεολαία αποτελεί ζωντανό πειραματόζωο για να δοκιμαστούν οι αλλαγές στην εργασία, για να εφαρμοστούν οι οδηγίες και οι αντεργατικοί νόμοι για να ξεπεραστεί η κρίση. Οι εργασιακές σχέσεις της ευελιξίας, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, της οποιαδήποτε καινοτομίας εφαρμόζονται πρώτα και κύρια στη νεολαία. Αν σήμερα η νεολαία σαν νέα γενιά εργαζομένων είναι αυτή που απορρίπτεται πιο εύκολα, είναι πρώτη στους δείκτες ανεργίας και φτώχιας, κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας μακράς περιόδου (πάνω από ένα χρόνο), ας φανταστούμε τι θα σημαίνει για την Ελληνική νεολαία το μεγάλο κύμα απολύσεων που ήδη έχει ξεκινήσει και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Ελληνική οικονομία βουλιάζει όλο και περισσότερο αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στην παγκόσμια κρίση λόγω των νεοφιλελεύθερων επιλογών των κομμάτων εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο με τις ίδιες στην ουσία επιλογές που προτείνουν σαν μέσο εξόδου της κρίσης. Η εικόνα διάλυσης πια αφορά το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τα λουκέτα και κατά συνέπεια οι απολύσεις έχουν αυξήσει δραματικά την εμφάνιση τους το 2ο εξάμηνο του 2008, όπου έκλεισαν 2000 εταιρίες έναντι 500 του πρώτου εξαμήνου, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν και οι ενάρξεις επιχειρήσεων κατά 35%. Μεγάλες επιχειρήσεις είτε να κλείσουν, είτε να μεταναστεύσουν σε περιοχές χαμηλότερου κόστους εργασίας (άρα και μεγαλύτερου κέρδους). Παράλληλα συνεχίζεται το ξεπούλημα της του δημοσίου πλούτου, με την εκποίηση λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, της Ολυμπιακής, της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ. Η ανατίναξη της δημόσιας υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και των εργασιακών σχέσεων καθώς και η νέα φοροεπιδρομή συμπληρώνει την εικόνα διάλυσης.

Πλάι στο βούλιασμα της Ελληνικής οικονομίας, γεγονός που αναιρεί τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για θωρακισμένη οικονομία, έρχεται και το μοίρασμα δισεκατομμυρίων στις τράπεζες, η εξαγγελία αμυντικών δαπανών που φτάνουν τα 5δις, ενώ για τους εργαζόμενους προβλέπεται πάγωμα μισθών, νέα φοροεπιδρομή, περισσότερη ευελιξία, ανεργίας κτλ.

Η παιδεία έχει γίνει ένα εργοστάσιο που παράγονται μαζικά νέοι πτυχιούχοι – αμόρφωτοι μεν – φτηνοί εργαζόμενοι δε, χρησιμοποιώντας την κατάρτιση, τη δια βίου εκπαίδευση και την εντατικοποίηση των σπουδών. Αυτά σημαίνουν διαλέξεις, σεμινάρια, συνέδρια, όπου η νεολαία θα πρέπει να παρακολουθεί διαρκώς, ενώ με την εντατικοποίηση, την πειθάρχηση φτιάχνεται το προφίλ του νέου – ρομπότ. Η εικόνα συμπληρώνεται από την από την εμπορευματοποίηση της παιδείας και το ξεπούλημα στις επιχειρήσεις, με την ισοτίμηση των πτυχίων των ΑΕΙ – ΤΕΙ με αυτά των ΚΟΛΕΓΙΩΝ που εξαφανίζουν τα όποια επαγγελματικά δικαιώματα υπήρχαν έως σήμερα καταργώντας επίσης έμμεσα το Άρθρο 16 που απαγόρευσε τη λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Η απάντηση μας στην πραγματικότητα της κρίσης και την αγριότητα αυτού του συστήματος, δεν μπορεί παρά να έχει το χαρακτήρα κινήματος και εξέγερσης. Δεν μένει παρά να προετοιμάσουμε τους όρους για νέα ξεσπάσματα. Να αναζωπυρώσουμε τις μαζικές διαδικασίες σε όλους τους μαζικούς μας χώρους. Να ορίσουμε τους αντιπάλους μας, το πολιτικό καρτέλ του δικομματισμού, τα κόμματα της συναίνεσης. Να πιάσουμε το νόημα του Δεκέμβρη, του αγώνα των αγροτών, των 3 εκατομμυρίων απεργών στη Γαλλία, της διαδήλωσης των 700.000 εργατών της γειτονικής Ιταλίας. Να ακουστεί δυνατα:

Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!


Συμμετέχουμε στην:


Να σταματήσει το πογκρόμ ενάντια στην Αριστερά σε Τουρκία και Β. Κουρδιστάν!

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας με οργή καταγγέλλει στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη το νέο πογκρόμ συλλήψεων δεκάδων στελεχών της Αριστεράς, του συνδικαλιστικού και γυναικείου κινήματος, διανοούμενων, δημοσιογράφων, ερευνητών και προοδευτικών ανθρώπων από το καθεστώς της Άγκυρας. 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι «αντι»τρομοκρατικές μονάδες του τουρκικού κράτους συνέλαβαν χθες πάνω από 50 ανθρώπους σε 6 πόλεις, 33 από τους οποίους στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσά τους βρίσκονται στελέχη του νόμιμου πολιτικού κόμματος ESP (Σοσιαλιστική Πλατφόρμα των Καταπιεσμένων), δημοσιογράφοι της νόμιμης εφημερίδας Atilim και του περιοδικού «Τέχνη και Ζωή», εκπρόσωποι συνδικάτων, καθώς και αγωνιστές που κατηγορούνται ως μέλη του εκτός νόμου MLKP (Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα).


Αυτό το νέο πογκρόμ συλλήψεων κατ’ εντολή της «δημοκρατικής» κυβέρνησης Ερντογάν, που αποτελεί προνομιακό συνομιλητή και σύμμαχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ξεσκεπάζει για μια ακόμη φορά το ψευτοδημοκρατικό προσωπείο του καθεστώτος της Άγκυρας που εμφανίζεται με θράσος σε διεθνές επίπεδο ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. 

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας καλεί τις προοδευτικές και αριστερές οργανώσεις του ελληνικού λαού και όλων των λαών του κόσμου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες αγωνιστές, και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων της 10ης Μαρτίου και των χιλιάδων Τούρκων και Κούρδων προοδευτικών πολιτικών κρατούμενων.

Να σταματήσει ο διωγμός της Αριστεράς! Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη, το όπλο των λαών!

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Συμφωνία εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη


Οι συνομιλίες μεταξύ όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων στην Αίγυπτο κατέληξαν, την προηγούμενη εβδομάδα, σε καταρχήν συμφωνία για τη δημιουργία μιας ενιαίας κυβέρνησης σε Δυτική Όχθη και Γάζα, την αναδιοργάνωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, και την ανασυγκρότηση της PLO (στην οποία εκπροσωπούνται και τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων που βρίσκονται στην προσφυγιά). Πέντε επιτροπές έχουν επιφορτιστεί με το έργο αποσαφήνισης των σημείων που η συμφωνία έχει αφήσει σε εκκρεμότητα, ώστε στα τέλη Μαρτίου να καταστεί δυνατή η υλοποίησή της.

Είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθεί η δυνατότητα εφαρμογής αυτής της συμφωνίας που αποσκοπεί να αποκαταστήσει την εθνική ενότητα, όπως επίμονα ζητούσε η Παλαιστινιακή Αριστερά και ποθεί η συντριπτική πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού. Εάν ο ελάχιστα δημοφιλής «πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής» Αμπάς επιχειρήσει μέσω αυτής (με τις πλάτες και τα χρήματα των ΗΠΑ και της ΕΕ) να επιβάλλει την αναγνώριση «τετελεσμένων» στη Χαμάς και την Αριστερά, είναι πολύ πιθανό η συμφωνία του Καΐρου να καταλήξει αργά ή γρήγορα εκεί που κατέληξαν και οι προηγούμενες: στα αζήτητα.

Σήμερα εντείνεται η πίεση της Δύσης να εγκαταλειφθεί το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους και η δημιουργία ενός κράτους με όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967 το Ισραήλ, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ (όπως άλλωστε ορίζουν και οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ). Αντί γι’ αυτό, οι ΗΠΑ και η ΕΕ προτείνουν ένα «κράτος» τύπου μπαντουστάν, αποτελούμενο από «νησίδες» στο εσωτερικό του Ισραήλ – το οποίο θα ελέγχει τις προσβάσεις, την οικονομία και την «ασφάλεια» αυτού του εκτρωματικού μορφώματος. Και φυσικά σε αντάλλαγμα ζητούν τη συνθηκολόγηση των «τρομοκρατικών» οργανώσεων όπως η Χαμάς και το Λαϊκό Μέτωπο! 

Ο Αμπάς έσπευσε πάλι να ευθυγραμμιστεί, λέγοντας ότι «όλες οι παρατάξεις πρέπει να δεσμευτούν στη λύση των δύο κρατών και την αποδοχή των συμφωνιών του Όσλο και των άλλων συμφωνιών της ειρηνευτικής διαδικασίας»… Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε άλλη μια συνάντηση στην Αίγυπτο: αυτή των «διεθνών δωρητών», που υποσχέθηκαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας αλλά και για τις «ανάγκες» του Αμπάς. Ο όρος που έθεσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι να μην επωφεληθούν οι «τρομοκράτες» - αυτοί δηλαδή που τυγχάνει να απολαμβάνουν της υποστήριξης της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας! Έτσι προσπαθούν να διασώσουν τη σημερινή παραπαίουσα, διεφθαρμένη και ενδοτική ηγεσία της «Παλαιστινιακής Αρχής».

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) απάντησε με σαφήνεια σε αυτή την προσπάθεια κουρελιάσματος της συμφωνίας εθνικής ενότητας πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών: «Η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού Κράτους στο σύνολο των κατεχόμενων από το 1967 παλαιστινιακών εδαφών με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και η επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, είναι μέρος της μόνης αποδεκτής λύσης ώστε να υπάρξει πρόοδος για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου, που είναι η απελευθέρωση ολόκληρης της Παλαιστίνης», δήλωσε ο σ. Μαρουάν Φαχούμ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του PFLP. Και συμπλήρωσε: «Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι το PFLP αποδέχεται τη “λύση των δύο κρατών” ως τελικό στόχο για τον Παλαιστινιακό λαό, ούτε αποδέχεται τις “συμφωνίες” του Όσλο ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν της αποκαλούμενης “ειρηνευτικής διαδικασίας”».

Η συμφωνία για εθνική ενότητα και η ανασυγκρότηση της PLO ως ανώτατου εκπροσώπου όλων των Παλαιστινίων, όπου κι αν ζουν σήμερα, θα αποτελέσει αχτίδα ελπίδας για το μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης. Οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης και το αδούλωτο λαϊκό φρόνημα είναι οι μόνοι εγγυητές για την ουσιαστική υλοποίηση της εθνικής ενότητας, με απώτερο στόχο την τελική δικαίωση των αγώνων του Παλαιστινιακού λαού και όχι τη διάσωση του εγκληματικού σιωνιστικού χωροφύλακα στη Μέση Ανατολή και την εξυπηρέτηση των κυνικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της «διεθνούς κοινότητας». Σήμερα όλο και περισσότερες δυνάμεις υιοθετούν τη μοναδική ρεαλιστική, δίκαιη και πραγματικά βιώσιμη λύση: ένα ενιαίο δημοκρατικό κράτος με ίσα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της Παλαιστίνης, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία!


Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Εκδήλωση για τα ναρκωτικά και τους τρόπους αντιμετώπισης

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΤΙ - ΠΩΣ - ΓΙΑΤΙ… ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ;


Το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 7μμ στην Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη «Σήματα Καπνού» (Σωκράτους 6, πίσω από τη Δημοτική Αγορά) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα ναρκωτικά και τους τρόπους αντιμετώπισης τους από την Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Αυτογνωσία» με ομιλητές τους Δημήτρη Βοσνάκη, Κώστα Λαχανά και τον ψυχολόγο Αρουτζίδη Άνθιμο. Η εκδήλωση θα αρχίσει με μια μικρή ιστορική αναφορά στις ουσίες και στη σχέση που έχει με αυτές ο άνθρωπος από την αρχαιότητα έως και σήμερα και θα γίνει μνεία σε όλες τις ουσίες που υπάρχουν σήμερα και στην επίδραση που αυτές έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό και θα υπάρξει αναφορά στις επικρατούσες απόψεις περί ναρκομανίας (κατά πόσο πρόκειται για ασθένεια ή κοινωνικό φαινόμενο, κτλ). Στη συνέχεια θα αναλυθεί το προφίλ του εθισμένου στις ουσίες και τον τρόπο συμπεριφοράς καθώς και την κοινωνική συμπεριφορά απέναντι του. Επίσης θα γίνει αναφορά στα μοντέλα θεραπείας και στην αποτελεσματικότητα τους, ενώ στο τέλος οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης θα καταθέσουν την δική τους εμπειρία πάνω στο θέμα. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

 H Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη «Σήματα Καπνού» (Σωκράτους 6, πίσω από τη Δημοτική Αγορά) είναι ένας ανοιχτός χώρος δημιουργικής συνάντησης και έκφρασης ανθρώπων και συλλογικοτήτων. Ένα στέκι ανοιχτό σε κάθε ομάδα και άνθρωπο ξεχωριστά που ζητάει κάτι διαφορετικό και θα ήθελε να παρακολουθήσει, να συμμετάσχει ή να παρουσιάσει ο ίδιος δραστηριότητες πολιτικού ή πολιτιστικού περιεχομένου, να ανταλλάξει απόψεις, να συζητήσει πάνω σε διάφορα θέματα πολιτικής και πολιτισμού. Στον χώρο φιλοξενούνται ποικίλες εκδηλώσεις από διαφορετικές συλλογικότητες, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις για θέματα της επικαιρότητας, θεματικές εκδηλώσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις και πάρτυ νεολαίας.


τηλ. επικοινωνίας
«Αυτογνωσία»: Βοσνάκης Δημήτρης 6948362450
Λέσχη «Σήματα Καπνού»: Λεονταράκης Πάνος 6976687590