Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Σήμερα, Σάββατο 27/2, πάρτε τον «δρόμο»


Διαβάστε:
·       Απαιτούμε δεν επαιτούμε, του Μανώλη Γλέζου
·       Τα goldman boys του ΠΑΣΟΚ, του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
·       Να ανοίξει το μέτωπο των αγώνων, του Γιώργου Κατερίνη
·       Χώρα υπό οικονομική κατοχή, της Αριάδνης Αλαβάνου
·       Έτσι θα θυμάμαι τον Γενάρη του 2010, της Νάντιας Βαλαβάνη
·       ΗΠΑ: Ένας χειμώνας με χιλιάδες Δεκέμβρηδες, του Γιώργου Tσίπρα
·       ΗΣΑΠ: Το τρένο της αθλιότητας, του Νίκου Ταυρή
·       24 ώρες χωρίς εμάς, της Αλεξάνδρας Χριστακάκη
·       Το «American History X» των Αμπελοκήπων, του Λεωνίδα Σακλαμπάνη
·       Μυρμήγκια, του Μάριου Διονέλλη
·       Ηλίας Παπαγιανόπουλος: Ευτυχώς τον συνάντησα, του Τάσου Μπίρα
·       Συνομιλώντας με την Άλκη Ζέη, μια αποκαλυπτική συνέντευξη για τα χρόνια της ΕΠΟΝ, Συνέντευξη στην Έλενα Πατρικίου
·       Οι άνθρωποι-αρουραίοι και ο Αλέν Μπαντιού, του Στέλιου Ελληνιάδη
·       Ακόμα γράφουνο Κώστας Μελάς, η Αναστασία Μαρτσούκα, ο Βασίλης Δαλκαβούκης, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, η Μαίρη Ευθυμιάτου, η Κατερίνα Παγουλάτου, ο Θεόφιλος Συχλετίδης, ο Βασίλης Τσάκος, η Ξένια Πηρούνια, ο Βασίλης Κεχαγιάς, ο Δημήτρης Αβυδηνός, ο Στάθης Γκότσης, η Μαρία Γασπαρινάτου, ο Κώστας Στοφόρος κ.α.
·       Μιλούν η Σύλβια Κοιλάκου, ο Παύλος Τουμανίδης κ.α.

Ο «δρόμος» κάθε Σάββατο στα περίπτερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα, 26/2 λίγο μετά τις 9.00 το πρωί τρεις αστυνομικοί που εκτελούσαν πεζή περιπολία σταμάτησαν το Νίκο Νούλα, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΟΕ και ζήτησαν επίδειξη ταυτότητας. Το περιστατικό έγινε στην πλατεία πάνω από το άγαλμα Βενιζέλου.
Όταν, μετά την επίδειξη ταυτότητας, ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα της εν λόγω ενέργειας οι τρεις αστυνομικοί (δύο άντρες και μια γυναίκα) άρχισαν να ειρωνεύονται λέγοντας «είναι προκλητικό το μυαλό σου», «μήπως εκκρεμεί κάποιο δικαστήριο σε βάρος σου» και να σπρώχνουν απειλώντας με ξυλοδαρμό. Επίσης, είπαν «ευχόμαστε ολόψυχα να μπουν στο σπίτι σου και να μην κάνει τίποτα η αστυνομία». Τέλος, εν μέσω σπρωξιών, προειδοποίησαν ότι θα επιτεθούν εκτός υπηρεσίας στο σπίτι του Νίκου Νούλα. «Έχουμε τη διεύθυνσή του; Θα έρθω σπίτι σου εγώ και θα δεις» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της περιπολίας.

Καταδικάζουμε τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές αστυνομικών που με τις απειλές τους αγγίζουν τα όρια του παρακράτους.
Καλούμε τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς προϊσταμένους των εν λόγω αστυνομικών να πάρουν θέση και να καταγγείλουν τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές.
Οι διακηρύξεις περί «προστασίας του πολίτη» έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τέτοιες εκδηλώσεις «τσαμπουκά».
Όχι στην αστυνομική αυθαιρεσία.

26/2/2010
ΣΥΡΙΖΑ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Βγήκε το πρώτο Φύλλο της Εφημερίδας "Δρόμος"


Η εφημερίδα Δρόμος ξεκινά το ταξίδι της!
Αναζητήστε τη στα περίπτερα το Σάββατο 20/2 και κάθε Σάββατο
Στο πρώτο φύλλο του δρόμου θα βρείτε:
- Συνέντευξη του Τζορτζ Γκάλογουεϊ, Βρετανού βουλευτή, και επικεφαλής της πρωτοβουλίας Viva Palestina
- Μια αδημοσίευτη συνέντευξη του Χάουαρντ Ζιν στο Στέλιο Ελληνιάδη
- Συνέντευξη του Τάσου Πορφύρη στον Σταμάτη Μαυροειδή
Διαβάστε ακόμα:
Φως στα σκοτάδια, του Ευτύχη Μπιτσάκη
Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; του Γιάννη Κιμπουρόπουλου,
Επιστροφή στην Τέταρτη Εξουσία, του Βασίλη Μουλόπουλου
Η Ελλάδα στο κέντρο της γης, του Αλέκου Αλαβάνου
PIGS PONG, του Νίκου Κουνενή
Ο trendy φασισμός, του Λεωνίδα Σακλαμπάνη
Ανταποκρίσεις:
Θολό τοπίο στις διαπραγματεύσεις, της Ανδρούλας Γεωργιάδου από την Κύπρο
8.500 εργάτες στους δρόμους της Άγκυρας, του Οντέρ Ονέρ από την Τουρκία
Κι ακόμα κείμενα γράφουν οι:
Αριάδνη Αλαβάνου, Μάριος Διονέλλης, Γιάννης Θεωνάς, Γιώργος Κατερίνης, Δημήτρης Κοδέλας, Βιβιάννα Μεταλληνού, Βαγγέλης Μπέκας, Μαρία Ξυλούρη, Κατερίνα Παγουλάτου, Σπύρος Παναγιώτου, Ματίνα Παπαχριστούδη, Λάμπρος Πολύζος, Νέστορας Πουλάκος, Ρούντι Ρινάλντι, Μιχάλης Σιάχος, Τασία Σταματοπούλου, Γιώργος Τσίπρας
Σκιτσάρουν
ο Πάνος Μαραγκός, ο Πέτρος Ζερβός και ο Latuff.

περισσότερες πληροφορίες στο site: www.edromos.gr

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Κάλεσμα ενότητας και δράσης, 18/2/2010


Προς όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΟΕ
Προς όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τον κόσμο της Αριστεράς, τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς
Προς όλους τους αγωνιστές των κοινωνικών κινημάτων και την ανήσυχη νεολαία
Προς όλους τους συνδικαλιστές που νοιάζονται πραγματικά για το μέλλον της τάξης τους
Έχουμε ήδη μπει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα η σκοπιμότητα της συμφωνημένης κυβερνητικής εναλλαγής του Οκτώβρη. Μόνο η παράδοση της εξουσίας από τη «φθαρμένη» Νέα Δημοκρατία στο «υποσχόμενο» ΠΑΣΟΚ μπορούσε να εξασφαλίσει κάποιους στοιχειώδεις όρους επιβολής της επόμενης φάσης του κοινού νεοφιλελεύθερου σχεδίου. Για 100 μέρες η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής και ταυτόχρονα εξαντλήθηκε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να πείσει ότι είναι διαφορετική. Έχουμε πλέον μπει στη φάση της ανοιχτής επίθεσης στον κόσμο της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα, των σκληρών οικονομικών μέτρων. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός τεράστιου κύματος επίθεσης σε όλα τα δικαιώματα που έχουν με θυσίες κατακτηθεί. Οι πάντες καλούνται να τοποθετηθούν, να διαλέξουν στρατόπεδο, να ανταποκριθούν στα σημερινά σοβαρά καθήκοντα.
Η εποχή που ζούμε είναι ιστορική για τη χώρα. Οι αναλογίες με άλλες εποχές μπορούν να βρεθούν στην υποθήκευση του νεοελληνικού κράτους από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του (μήπως θα έπρεπε να επιστρέψουμε στους όρους «γαλλικό κόμμα», «αγγλικό» ή μάλλον σήμερα «γερμανικό κόμμα» κλπ;), στις ιστορικές  στιγμές της κηδεμονίας από τα μπλοκ των μεγάλων δυνάμεων, στις εποχές της πρακτόρευσης κάθε είδους ξένων συμφερόντων από θρόνους και αυλικούς, στην εποχή της απόλυτης αμερικανοκρατίας του εμφυλιακού και μετεμφυλιακού κράτους. Μόνο με το ύφος των αμερικάνων αξιωματούχων απέναντι στην κυβέρνηση του εμφυλιακού προτεκτοράτου μπορεί να συγκριθεί η αλαζονεία, οι προσβολές, η ειρωνεία, η επιθετικότητα των ευρωπαίων αξιωματούχων όταν μιλάνε για την κατάσταση και την τύχη της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προσφέρουν θλιβερό θέαμα περιφερόμενοι στα ευρωπαϊκά σαλόνια και προσπαθώντας να πείσουν για την υποτακτικότητά τους και τη διάθεσή τους να κηρύξουν πόλεμο στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την «ψυχολογική και πολιτική» στήριξη των Βρυξελλών. Η πορεία προς την κρίση και την «απώλεια της κυριαρχίας» για την οποία κάνει σήμερα λόγο ο πρωθυπουργός είναι μια πορεία προδιαγεγραμμένη από την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Ποιος θυμάται πλέον τα συνθήματα περί ισχυρής Ελλάδας και ισχυρής οικονομίας; Από τους πανηγυρισμούς για την ένταξη στην ΟΝΕ και το μονόδρομο που έπρεπε να ακολουθήσουμε κάνοντας τις απαραίτητες θυσίες, περάσαμε σήμερα στις ακόμα μεγαλύτερες θυσίες πάλι χρησιμοποιώντας τον καταναγκασμό της ΟΝΕ, μέχρι την τελική εξόντωση των εργαζομένων.  Η διακυβέρνηση της χώρας έχει σήμερα παραχωρηθεί στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτοί που επέβαλλαν όλα τα τελευταία χρόνια τις πολιτικές της κρίσης και της ανατίναξης θα αποφασίζουν πλέον και επίσημα για τα πάντα. Από κοντά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν έχει αφήσει οικονομική κατάρρευση και υποδούλωση χώρας στην οποία να μην έχει βάλει το χέρι του, έτοιμο να παρέχει τη φονική τεχνογνωσία του. Η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπεται ηθελημένα σε πρακτορείο των Βρυξελλών. Στις εκλογές κέρδισε το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου αλλά από την κάλπη βγήκαν οι Μπαρόζο, Τρισέ, Γιούνκερ, Αλμούνια και Στρος – Καν. Ο ελληνικός λαός φάνηκε να εγκρίνει τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ αλλά τελικά επικράτησε το πιο ακραίο σενάριο όσων προεκλογικά έλεγε ο Καραμανλής.
Η Ελλάδα σήμερα είναι το πειραματόζωο της Κομισιόν και του πολυεθνικού κεφαλαίου. Πειραματίζονται με τις δικές μας αντοχές. Περιμένουν, υπολογίζουν και μετράνε ποια θα είναι η αντίδραση του εργαζόμενου κόσμου, της νεολαίας, του λαού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την πρόκληση αναπάντητη. Πρέπει να σηκώσουμε το γάντι που πετάνε. Από μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στοχοποιούν τους εργαζόμενους  και τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία. Ετοιμάζονται για το μεγάλο πείραμα ώστε να χειροτερεύσουν τη θέση της εργατικής τάξης και των λαών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό είναι το μεγάλο τους σχέδιο: Η μετατροπή της δικής τους βαθιάς κρίσης σε διαρκή κρίση επιβίωσης των εργαζομένων. Η μετατροπή της δικής τους χρεωκοπίας σε μόνιμη χρεωκοπία της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κατεδάφιση όλων των δικαιωμάτων που για αυτούς ανήκουν σε μια περίοδο διαφορετικού συσχετισμού ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Να σηκώσουμε λοιπόν το γάντι, δυναμιτίζοντας το σχέδιό τους, αλλάζοντας και πάλι τους συσχετισμούς.
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν είναι θύμα αλλά εξάρτημα των αγορών και του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού. Σε εξέλιξη σήμερα είναι μια ιστορική ταξική επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τα μικρά και μεσαία στρώματα. Το ΠΑΣΟΚ, χέρι – χέρι με τον Καρατζαφέρη και το Σαμαρά, των οποίων απολαμβάνει τη συναίνεση, επιδιώκει, πατώντας πάνω στο σύμφωνο σταθερότητας, μια ιστορική τομή που απειλεί να γυρίσει τη θέση των εργαζόμενων και του λαού στην εποχή πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Επιδιώκουν να φτάσουν την εργατική τάξη σε οριακό σημείο επιβίωσης και να διαλύσουν κάθε οικονομική δυνατότητα των ενδιάμεσων στρωμάτων προς όφελος του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου και των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεργολάβων, να χτυπήσουν το 90% της κοινωνίας – τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες - προς όφελος του μικρόκοσμου του κεφαλαίου. Νέα κύματα επίθεσης θα έρχονται όσο τα προηγούμενα δεν αποκρούονται από όσους πλήττονται. Τα «Σχέδια Β, Γ, Δ κλπ» θα ανακοινώνονται από τα δελτία ειδήσεων (αφού η Κομισιόν είναι που μας μιλάει από τις τηλεοπτικές οθόνες) όσο δεν δυναμώνει το δικό μας, το μόνο πραγματικό «Σχέδιο Β» που δεν είναι άλλο από την ήττα της αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής. Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι μακροχρόνιος. Μπορούμε να νικήσουμε. Αντιστρέφοντας τα «επιχειρήματα» του αντιπάλου. Δίνοντας μάχες ενάντια στην παραλυσία που θέλουν να επιβάλλουν. Κερδίζοντας καθημερινά δυνάμεις από αυτές που προσπαθούν να επηρεάσουν, αποσπώντας κόσμο που σήμερα μοιάζει να είναι εγκλωβισμένος στο αντίπαλο στρατόπεδο όχι γιατί έχει πειστεί από αυτό αλλά γιατί είναι σαστισμένος από την κολοσσιαία επίδειξη προπαγάνδας και δύναμης. Την πραγματική όμως δύναμη  την έχει ο κόσμος της δουλειάς και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων για τον οποίο πρέπει να δουλέψουμε και να ματώσουμε.
Εδώ και τώρα, από σήμερα. Να παλέψουμε για την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 24 του μήνα. Πάνω μας είναι στραμμένο το βλέμμα όχι μόνο των γραφειοκρατών των Βρυξελλών και της έδρας του ΔΝΤ, της Ουάσιγκτον αλλά και όλου του προοδευτικού και εργαζόμενου κόσμου της Ευρώπης. Μας έστειλε μήνυμα η Πορτογαλία με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και την αποτυχία υπερψήφισης του προγράμματος σταθερότητας από τη Βουλή της Λισσαβόνας. Να στείλουμε το δικό μας βροντερό μήνυμα. Να παραλύσει όλη η χώρα, να δείξουμε ποιος έχει τη δύναμη στα χέρια του. Να οργανώσουμε την απεργία με επιτροπές, εξορμήσεις, δράσεις ενημέρωσης και οργάνωσης. Η 24/2 να είναι μόνο η αρχή. Η αρχή ενός μόνιμου μεγάλου κινήματος ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας, ενάντια στο ζουρλομανδύα του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας. Για την οικοδόμηση ενός τέτοιου κινήματος απαιτείται η συγκέντρωση δυνάμεων. Ενωτικές επιτροπές και κινητοποιήσεις, συντονισμός ανάμεσα σε δυνάμεις που θα δρουν σε μια σειρά περιοχές, πεδία και μέτωπα ταυτόχρονα, ενότητα των πιο διαφορετικών δυνάμεων που όμως θα συγκεντρώνονται στο αίτημα της απόσυρσης των κυβερνητικών και ευρωπαϊκών μέτρων, στην ήττα της καταστροφικής πολιτικής. Προτείνουμε άμεσα: 1. Τον συντονισμό όλων των αγωνιστικών δυνάμεων, 2. Την κατοχύρωση μόνιμης ημέρας δράσης κάθε βδομάδα κατά του προγράμματος σταθερότητας, 3. Τον ορισμό νέας πανεργατικής κινητοποίησης από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στις αρχές Μάρτη.
Μπορεί να ανοίξει μια άλλη προοπτική. Δεν είναι μονόδρομος η κυριαρχία των τραπεζών και των χρηματιστηρίων, όσο κι αν τα παπαγαλάκια του συστήματος επαναλαμβάνουν μονότονα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την κοινωνία. Δεν είναι σήμερα η ώρα των «εναλλακτικών προτάσεων», της περίσκεψης για μια άλλη βιώσιμη λύση στα πλαίσια του συστήματος. Είναι η ώρα της οργάνωσης και του ξεσηκωμού για να ηττηθεί το στρατόπεδο του κέρδους. Όλος ο κόσμος της Αριστεράς να κινητοποιηθεί αποφασιστικά, να δώσει το παράδειγμα ενότητας και αγώνα ενάντια στην επιτήρηση και την εξαθλίωση. Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που υπερθεματίζουν στην καταγγελία της Ε.Ε. να κάνουν τις διακηρύξεις τους πράξη, δείχνοντας ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στις πολιτικές του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου: Τώρα που η απόκρουση της πολιτικής του συμφώνου σταθερότητας μπορεί να γίνει υπόθεση του λαού. Ο αναθεματισμός του Μάαστριχτ μπορεί να γίνει χρήσιμος αν μεταφραστεί σε πραγματικό μέτωπο ενάντια σε αυτή την πολιτική και όχι επιχείρημα για ψήφους. Καλούμε και δυνάμεις που πιθανά επιμένουν ακόμα και σήμερα σε μια θετική οπτική για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, να ανανεώσουν το πολιτικό τους οπλοστάσιο μπροστά στην ολομέτωπη και πρωτοφανή επίθεση της γερασμένης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Καλούμε τις δυνάμεις του εργατικού συνδικαλισμού, ανεξάρτητα από κομματική και παραταξιακή ένταξη, να ξεπεράσουν χτεσινές συνήθειες που δεν βοηθούν πουθενά ειδικά σήμερα και μαζί με αυτές να ξεπεράσουν όσες  ανώτερες συνδικαλιστικές ηγεσίες διακηρυγμένα προσφέρουν υπηρεσίες στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της τάξης τους, των σημερινών, των νέων και των αυριανών εργαζόμενων. Να ανταποκριθούμε όλοι στις σημερινές απαιτήσεις, για ένα πλατύ μέτωπο ανατροπής. Όλοι στους δρόμους.
Η γραμματεία του Κ.Ο. της ΚΟΕ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Γερμανικό συνδικάτο «στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων»


Το γερμανικό συνδικάτο των εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft), το οποίο αριθμεί περισσότερα από 2 εκατ. μέλη, εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία στηλιτεύει την «λανθασμένη πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας».
Το συνδικάτο προειδοποιεί ότι οι άκαμπτοι όροι του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης οδηγεί ολοκληρωτικά στην καταστροφή την Ελλάδα. «Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ο κίνδυνος, μια χώρα και ο πληθυσμός της να γίνουν θύματα της τυφλής οργής των χρηματαγορών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Verd.di, Frank Bsirske.
«Η κερδοσκοπία που αφορά τα spreads οδηγεί τη χώρα στο χείλος της καταστροφής- πρόκειται ακριβώς γι’ αυτά τα εργαλεία- τα οποία ο γκουρού των χρηματαγορών Warre Buffett είχε χαρακτηρίσει προ δεκαετίας “οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής”» σημειώνει στην ανακοίνωση του το γερμανικό συνδικάτο.
«Αντί να εμποδιστεί με αποτελεσματικότητα η άγρια κερδοσκοπία με τα επικίνδυνα αυτά οικονομικά εργαλεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τις κινήσεις τους ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να επιβάλει δρακόντεια, πλην όμως αναποτελεσματικά μέτρα για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών (της Ελλάδας)», υπογράμμισε ο κ. Bsirske και πρόσθεσε ότι με μία τέτοια στρατηγική-σοκ αποθαρρύνεται η οικονομική ανάπτυξη και επιχειρείται διαρκώς η μετάθεση των επιπτώσεων της κρίσης και της κερδοσκοπίας σε εργαζομένους και κοινωνικά αδύναμους.
«|Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων, που αντιστέκονται στις 24 Φεβρουαρίου, στα επιβαλλόμενα μέτρα και στις επιθέσεων που επιχειρούνται εις βάρος των μισθών τους» δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου, αναφερόμενος στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για την ημέρα εκείνη, οπότε θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ.
Φιλελεύθεροι οικονομολόγοι αποδοκιμάζουν οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα
«Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο διάσωσης ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη σε δημοσιονομική ανευθυνότητα» υποστηρίζει ομάδα κορυφαίων φιλελεύθερων οικονομολόγων σε κοινή έκκλησή τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, με το σκεπτικό ότι παροχή βοήθειας θα μπορούσε να προάγει την υπερχρέωση των κρατών και έτσι να βλάψει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.
«Τα κράτη ρίχνουν τσεκούρι στο Ευρώ», προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Norbert Berthold από το Würzburg, Thorsten Polleit επικεφαλής οικονομολόγος της Barklays Capital, Roland Vaubel από το Mannheim και Wolf Schäfer, πρώην αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Helmut-Schmidt-Universität.
Η ομάδα των οικονομολόγων υποστηρίζει ότι η απάντηση στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν πρέπει να είναι μέτρα βοήθειας αλλά ταχεία εξυγίανση της οικονομίας της χώρα, και προσθέτουν ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
πηγή:tvxs.gr

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής


Αίμα αντί για …δήλωση

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες είχε ένα και μόνο αποτέλεσμα: Η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε μια δήλωση «πολιτικής υποστήριξης», υπογράφοντας την οικονομική κατοχή της χώρας από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Τα ανταλλάγματα αυτής της ιδιοτελούς «υποστήριξης» δεν είναι απλά η σκληρή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά η σαφής απαίτηση για συμπληρωματικά μέτρα, πολύ χειρότερα. Ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός με μια μνημειώδη δήλωση αναξιοπρέπειας, είπε ότι «δεν το κρύβει, αφαιρέθηκε ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας». Δεν είπε όμως ότι ο ίδιος δούλεψε συνειδητά σε αυτή την κατεύθυνση, αποδίδοντας ταυτόχρονα το βαρύ φόρο αίματος της εργαζόμενης κοινωνίας που ζητούσαν οι αγορές.
Η τριμερής οικονομική κατοχή της χώρας, ήδη στέλνει διαγγέλματα: Κι άλλες μειώσεις μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις και στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση του 14ου μισθού, αύξηση του ΦΠΑ, πλήρης απελευθέρωση απολύσεων, εργασιακή ζούγκλα, διάλυση ασφαλιστικού, φορολογική αφαίμαξη για τους πολλούς, φορολογική ασυλία για τους λίγους. Η προετοιμασία για ειδικό τοποτηρητή τον Λ. Παπαδήμο, προετοιμάζει και το σενάριο μιας κυβέρνησης «εκτάκτου ανάγκης», στρατιωτικού οικονομικού νόμου, άμεσης άσκησης εξουσίας από τις αγορές και τους τραπεζίτες.  
Οι ισχυροί εταίροι αποδεικνύουν την ποιότητα της «ευρωπαϊκής οικογένειας», της «αλληλεγγύης» και της θέσης που επιφυλάσσουν στη χώρα μας, όταν τις μέρες που μετατρέπουν την Ελλάδα σε πειραματόζωο αντιδραστικών πολιτικών, απαιτούν την αγορά των γαλλικών φρεγατών ή την εξόφληση των γερμανικών εταιρειών. Το γερμανικό Spiegel λέει την πικρή αλήθεια μιλώντας για προτεκτοράτο. Και φυσικά η «δήλωση πολιτικής υποστήριξης» δεν γίνεται εξαιτίας μιας αργοπορημένης μελό αγάπης, αλλά από τον φόβο για ακόμη χειρότερα μετά από μια ελληνική κατάρρευση.
Μια πρωθυπουργία Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να αφήσει τον Λευκό Οίκο εκτός της οικονομικής διακυβέρνησης της Ελλάδας. Η Σύνοδος Κορυφής στέλνει την ελληνική οικονομία στην κηδεμονία του ΔΝΤ. Ο υπεύθυνος για πολλαπλές εθνικές χρεοκοπίες μηχανισμός του ΔΝΤ, έρχεται, διαθέτοντας –κατά τον Γ. Παπανδρέου- την απαραίτητη τεχνογνωσία για τις ραγδαίες περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο Γ. Παπανδρέου έχει ακούσει για την Αργεντινή;
Η Σύνοδος Κορυφής, παρά τη διατεταγμένη προβολή της ως «βοήθεια» προς την Ελλάδα, αποτελεί το σφράγισμα μιας πολιτικής τεράστιου κοινωνικού κόστους. Αυτή η πολιτική κάνει αμφίβολη έως αδύνατη την όποια έξοδο από την κρίση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέδωσε κυνικά τον ολοκληρωτικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, ανταλλάσσοντάς τον όχι με άμεση οικονομική διευκόλυνση, όχι με ευνοϊκούς όρους δανεισμού από την ΕΚΤ, αλλά με μια «δήλωση» που θα «δώσει σήμα» στις αγορές. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μνημείο αναξιοπρέπειας, κοινωνικής ανευθυνότητας, εκδικητικότητας για έναν λαό που πλήρωσε και πληρώνει ακριβότερα από άλλους τη συμμετοχή στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Σχόλιο του Γρ. Τύπου της ΚΟΕ για τη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, 12/2/2010


Σημερινά δημοσιεύματα σε ορισμένες εφημερίδες (πχ Έθνος, Νέα) αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μην είναι ομιλητής ο Α. Τσίπρας στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και να είναι ο Α. Αλαβάνος.
Τα δημοσιεύματα αυτά είναι ανακριβή και προφανώς προδίδουν τις σκοπιμότητες των πηγών από όπου διαρρέονται, εκθέτοντας και τις πηγές και τους υπογράφοντες.
Η πρόταση της ΚΟΕ ήταν -προς όφελος της συλλογικότητας- να υπάρχουν σε κάθε συγκέντρωση δύο ομιλητές. Προφανώς ο ένας από τους δύο θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε στέλεχος του Σύριζα, είτε με θεσμικό ρόλο (πχ ο συντονιστής της γραμματείας), είτε όχι.
Είναι απολύτως φυσιολογικό στην κεντρική συγκέντρωση του Σύριζα να είναι ομιλητής ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της ΚΟ, Α. Τσίπρας.
Η αρχική πρόταση για τον Α. Αλαβάνο ως ομιλητή δεν έγινε από την ΚΟΕ. Παρόλα αυτά δεν είναι θανάσιμο αμάρτημα, ούτε υποχθόνιο σχέδιο, η εμφάνιση ως ομιλητή του πρώην επικεφαλής της ΚΟ του Σύριζα, στο βαθμό μάλιστα που έχει θέσει με κεντρικό τρόπο το ζήτημα της αντίστασης στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Προς όφελος της ενότητας και της αλήθειας, και προς αποφυγή της αυξημένης νευρικότητας που τελευταία παρατηρείται στον χώρο του Σύριζα, θα ήταν καλό, είτε εκπρόσωποι του τύπου να παρευρίσκονται κατά τις συνεδριάσεις της Γραμματείας (είναι άλλωστε ανοικτές), είτε να δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά με τις ακριβείς τοποθετήσεις του καθενός. Άλλωστε όποιος θα ήθελε να ενημερωθεί χωρίς σκοπιμότητες, θα μπορούσε να ανατρέξει στο σημερινό ρεπορτάζ της Αυγής.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Παρέμβαση ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, 11/2/2010



Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός "διαπραγματεύεται" τους όρους ολοκληρωτικής παράδοσης της οικονομικής πολιτικής στις Βρυξέλλες, υπό το πρόσχημα του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης. Με το βλέμμα στραμένο στους λαούς της Ευρώπης που βλέπουν τα κατακρεουργημένα δικαιώματά τους να πετσοκόβονται ακόμη περισσότερο, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση διαμαρτυρίας σήμερα το μεσημέρι μπροστά στη Βουλή, με ξεδίπλωμα ενός τεράστιου πανό που έγραφε: "Όχι στο σύμφωνο Σταθερότητας, Ευρωπαίοι εργαζόμενοι ενωμένοι, για την ανατροπή και την αλληλεγγύη". 
Δείτε εδώ φωτογραφίες από την παρέμβαση και παρακάτω πλάνα από την παρέμβαση και ένα απόσπασμα της δήλωσης του Α. Αλαβάνου.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Δελτίο τύπου της ΚΟΕ για τη σημερινή απεργία και τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, 10/2/2010

Η αγωνιστική συμμετοχή των απεργών στις σημερινές διαδηλώσεις, παρά την κακοκαιρία και τις τρικλοποδιές της κομματικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, οφείλει να είναι η αρχή ενός κύματος ξεσηκωμού, ενός παλλαϊκού αγώνα επιβίωσης.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αποτελούν συνέχεια της περικοπής μισθών και συντάξεων, της άδικης φορολόγησης των μισθωτών, της προκλητικά συνεχιζόμενης φοροαπαλλαγής των τραπεζών, των επιχειρηματικών κερδών, της εκκλησίας.
Η φορολόγηση των κερδών πχ της Eurobank για το 2009 ανήλθε στο αστρονομικό ποσοστό του 14,3%, ενώ η σοσιαλιστική κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει τον μισθωτό των 860€ με ποσοστό 18% και τον μισθωτό των 1150€ με 24%.
Ο φόρος μειώνεται για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων κατά 5%, αλλά μπαίνει για πρώτη φορά φόρος στον εργαζόμενο των 500€ αν δεν καταφέρει να αποδείξει ότι καταναλώνει τα λεφτά που του …περισσεύουν.
Αυτή είναι η κοινωνική δικαιοσύνη της κυβέρνησης! Ο Παπανδρέου προσωπικά έκανε την επιλογή του. Συμφώνησε με τον Σαμαρά και τον Καρατζαφέρη, διάλεξε το στρατόπεδο των Βρυξελλών ενάντια στο λαό, πήρε το μέρος του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους.
Μονόδρομος για να μην εξοντωθεί ολοκληρωτικά ο εργαζόμενος λαός είναι ο παλλαϊκός ξεσηκωμός για να πάρουν πίσω όλα τους τα μέτρα.
Μονόδρομος για τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη είναι η απόσυρση του άδικου, παράλογου, νεοφιλελεύθερου Συμφώνου Σταθερότητας που ζητάει κι άλλο αίμα από τους πολλούς για να κερδοσκοπούν ακόμη περισσότερο οι λίγοι.
Αυτό θα έπρεπε να ήταν και το βασικό αίτημα μιας κυβέρνησης με ελάχιστη αίσθηση αξιοπρέπειας και κοινωνικής συνείδησης στην αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Κάλεσμα συνδικαλιστών: "Όλοι στον δρόμο"


ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

Το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης, συμπληρωμένο και με τις πρόσφατες εξαγγελίες Παπανδρέου δεν αφήνει περιθώρια για πολλά λόγια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε ανοιχτά τους εργαζόμενους και εφαρμόζει το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διάλεξε το δρόμο του διασυρμού της χώρας, το δρόμο της υποταγής στις αγορές, δηλαδή στις απαιτήσεις του διεθνούς κεφαλαίου, των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, των διεθνών οίκων (μηδενικής) ανοχής. Το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, οι πλούσιοι, οι τράπεζες, οι μεγαλοεργολάβοι , τα αρπακτικά στην εξουσία. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του περιφέρονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης προσπαθώντας να πείσουν τη σύγχρονη κομαντατούρα της Κομισιόν ότι θα πολεμήσουν τους εργαζόμενους και το λαό.
Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Ή οι εργαζόμενοι θα ξεσηκωθούμε αλλάζοντας την πορεία της χώρας, σπάζοντας τα δεσμά της επιτήρησης και της δημοσιονομικής τρομοκρατίας ή θα βουλιάξουμε στην εξαθλίωση και τη χρεωκοπία όλου του εργαζόμενου κόσμου.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει διαλέξει στρατόπεδο. Έχει μετατρέψει τη ΓΣΕΕ σε γραφείο τύπου της κυβέρνησης και ιδιότυπο παράλληλο υπουργείο εργασίας. Είτε απουσιάζει είτε καταγγέλλει όλες τις τελευταίες εργατικές κινητοποιήσεις. Νομιμοποιεί διαρκώς το μπαμπούλα της κρίσης και κηρύσσει τη σύνεση και την υποταγή του εργαζόμενου κόσμου. Η μη κήρυξη απεργίας στις 10 Φλεβάρη μαζί με την ΑΔΕΔΥ είναι διατεταγμένη προσπάθεια να υποστηριχτεί η κυβερνητική στοχοποίηση των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα ώστε να χτυπηθούν οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους.
Όλοι στους δρόμους! Πανεργατικός ξεσηκωμός για να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο.
Καβάλα: Τετάρτη 10/2, ώρα: 10.00 πμ, στην πλατεία Καπνεργάτη

Σωτηρίου Ελένη - Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Πραμαντιώτης Χρήστος - Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου, Παπαϊωάννου Γιώργος - Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας, Κουκίδης Γιώργος - Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων A.C.S.,Οικονομοπούλου Παναγιώτα - Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων στην Proton Ασφαλιστική, Γρετσίστας Βασίλης - Ταμίας Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ευθυμιάτου Μαίρη - Μέλος Γενικού Συμβουλίου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Λούσης Γρηγόρης - Μέλος Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, Κυριακίδης Νίκος - Πρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Χατζοπούλου Ελένη - Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Σαββίδης Γιάννης - Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας, Ούρδας Θανάσης - Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας,Βάρδας Σπύρος - Πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων στον επισιτισμό ν. Αχαΐας, Δρόσου Ευαγγελία - Μέλος Δ.Σ. Σωματείου εργαζομένων στον επισιτισμό ν. Αχαΐας, Καββαδία Έφη - Πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές εταιρείες Ν. Αχαΐας "Η Ένωση", Μελιτσόπουλος Σπύρος - Μέλος τοπικού συμβουλίου του Περιφερειακού τμήματος Πάτρας του σωματείου Εργαζομένων  στον Όμιλο Επιχειρήσεων INTRACOM,Πεταλά Ντίνα - Πρόεδρος Σωματείου προσωπικού ΜΙΣΚΟ “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”, Διαμαντόπουλος Μάκης - Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων Προσωπικού Ασφαλείας ν. Αχαΐας, Γκαμαλέτσος Νίκος - Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Επιχείρησης Παλαιολόγου, Κυριακάκης Βασίλης - Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας και μέλος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Γιακουμής Τάσος -  Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Παπαποστόλου Αποστόλης - Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Τριανταφύλλου Γιάννης - Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Παρασκευοπούλου Λουκία - Πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας,Κλεφτοδήμος Δημήτρης - Πρόεδρος Δ.E. ΕΜΔΥΔΑΣ - τμήμα Νομαρχίας Αθηνών και μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Υπαλλήλων Νομαρχίας Αθηνών, Τζαφέρης Γιώργος - Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Υπαλλήλων Νομαρχίας Πειραιά και Δ.Σ. Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, Κατσούλας Στάθης - Μέλος Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, Μπαμπούλα Αδαμαντία. Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ν. Αττικής «ο Βύρωνας», Μανεσιώτης Διαμαντής – πρόεδρος ΕΛΜΕ Λακωνίας, Ντρέκη Δήμητρα - Γραμματέας ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Ψιμούλη Χρυσούλα - Γραμματέας ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής, Λάμπρου Βύρων - Γραμματέας ΕΛΜΕ ν. Καβάλας, Παπαδάκη Δέσποινα - Γραμματέας Συλλόγου Αδιορίστων Ηρακλείου, Μανωγιαννάκη Ελένη - Μέλος Συλλόγου Αδιορίστων Ηρακλείου, Νικηφοράκη Μαρία - Ταμίας Συλλόγου Αδιορίστων Ηρακλείου,Μπάκα Κατερίνα - Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αδιορίστων Ρεθύμνου, Σταμούλης Γιώργος - Αντιπρόεδρος Σωματείου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και Ιδιωτικών Λειτουργών Αιτωλοακαρνανίας, Μιχαλόπουλος Παναγιώτης - Πρόεδρος Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. Πάτρας “ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ”,Γιαννίκου Γιούλα – Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Πάτρας, Σιάχος Χρήστος – Μέλος Δ.Σ. Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Τοποθέτηση της ΚΟΕ στην εκδήλωση "Σύμφωνο Σταθερότητας και Αριστερά", 1/2/2010




Τοποθέτηση της ΚΟΕ στο θέατρο ΑΛΦΑ στην εκδήλωση "Σύμφωνο Σταθερότητας και Αριστερά". Παρακολουθήστε εδώ τις άλλες παρεμβάσεις.

Όχι στην επιτήρηση - Κάτω η ευρωθηλιά του Συμφώνου Σταθερότητας


Ποιοι ευθύνονται για τα ελλείμματα και το χρέος;

1) Οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που χρόνο με το χρόνο μείωσαν τη συμμετοχή των πλουσίων (τραπεζιτών, μεγαλοεργολάβων, εφοπλιστών) στα φορολογικά έσοδα (μείωση του συντελεστή τους κατά 26%).
2) Οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που μετέτρεψαν τη χώρα σε τουριστικό οικόπεδο και τους κατοίκους της σε γκαρσόνια. Αλήθεια, πόσα σουβλάκια να πουλήσουμε για να εισάγουμε τρόφιμα, αυτοκίνητα, ρούχα;
3) Οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ξεπάτωσαν την ύπαιθρο, την κλωστοϋφαντουργία, τα ναυπηγεία, τα λιπάσματα, τη χημική βιομηχανία, που μας οδήγησαν να εισάγουμε κι όχι να παράγουμε επειδή έτσι επέλεξαν οι Βρυξέλες.
4) Οι κυβερνήσεις, που επέτρεπαν το δανεισμό με τέτοια επιτόκια τα οποία απέφεραν υπερκέρδη στις γνωστές διεθνείς ύαινες του χρηματοπιστωτικού τομέα.
5) Οι «μεγάλες ιδέες», όπως αυτή των Ολυμπιακών αγώνων του Σημίτη-Καραμανλή, που άφησε χρέη και κτίρια-κουφάρια σε μια πόλη η οποία έγινε ακόμη πιο ανυπόφορη και άσχημη.
6) Τα μεγάλα έργα που έφεραν υπερκέρδη στους γνωστούς βαρόνους των ΜΜΕ και στους εργολάβους, όπου η σπατάλη και η διαφθορά καταγράφηκε στις δαπάνες.
Σπατάλες, διαφθορά, διαπλοκή: όλα αυτά επιστρέφουν, σαν χρέη πλέον, πάλι στο λαό.

Ποιοι κερδίζουν από το χρέος;

Οι τράπεζες, που δανείζονται με επιτόκιο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου– και κατόπιν δανείζουν το κράτος με επιτόκιο 5 και 6%. Αυτό επιβάλλει το ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, που στήθηκε για να διασφαλίζει τα κέρδη του «κερδοσκοπικού» κεφαλαίου.
Το διεθνές κεφάλαιο, που κάνει πάρτι με τα ληστρικά επιτόκια του ελληνικού χρέους.
Οι πλούσιοι, που είναι ευτυχείς με το πάγωμα μισθών και κοινωνικών δαπανών.
Αυτές τις μέρες συντελείται μια άγρια αναδιανομή πλούτου σε βάρος της χώρας και του λαού, σε όφελος των αγορών και του κεφαλαίου. Το υπερκέρδος του «κερδοσκοπικού» χρηματιστικού κεφαλαίου μόνο για φέτος είναι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν, πόσες αυξήσεις στους μισθούς θα γίνονταν με αυτά τα χρήματα;
Όμως η επιλογή τους είναι να υπηρετούν την ΑΓΟΡΑ, άρα και οι νόμοι φτιάχνονται για την αγορά και την οικονομία της.

Είναι γνωστοί αυτοί που δεν πληρώνουν:

Οι εφοπλιστές και οι offshore εταιρείες, που δεν φορολογούνται.
Οι τράπεζες, που πήραν 28 δισεκατομμύρια ευρώ και έχουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 –χρονιά κρίσης– κέρδη 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα ΜΜΕ που, ενώ χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ουδείς τα καλεί να πληρώσουν.
Η εκκλησία, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας, δεν φορολογείται.
Όταν υπήρχαν χρήματα, τα έπαιρναν οι γνωστοί. Τώρα που «δεν υπάρχει σάλιο», την πληρώνουν οι άγνωστοι.

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ


Κυβέρνηση του λαού ή των Βρυξελών;

Η νομισματική πολιτική στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η οικονομική πολιτική στα χέρια των χωροφυλάκων της ΟΝΕ.
Αλήθεια, γιατί ψηφίζουμε ενώ μας κυβερνούν άνθρωποι που δεν ήταν υποψήφιοι στις τελευταίες εκλογές;
Τελικά έχουμε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή του Αλμούνια και του Τρισέ;
Υπάρχει λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία, ή έχουν εκχωρηθεί;
Όποιος ελέγχει το πορτοφόλι μας, γιατί να μην ελέγξει ή επιβάλει και λύσεις για το ελληνοτουρκικό ή για το κυπριακό;
Μήπως γίναμε αποικία των επιτηρητών και των συμφερόντων που αυτοί εκφράζουν;

Δεν χρεοκοπήσαμε εμείς – Χρεοκόπησε η πολιτική τους

Το ΠΑΣΟΚ κοινωνικοποιεί τις ευθύνες και προστατεύει τα κέρδη των πλουσίων, των πολυεθνικών, των τζογαδόρων. Την ίδια στιγμή που χρεοκόπησαν τα ψέματά και οι μύθοι του δικομματισμού:
1) Πού είναι αλήθεια, κ. Σημίτη, η ισχυρή Ελλάδα, η ισχυρή οικονομία; Πού πήγε η έπαρση;
2) Πού είναι αλήθεια, κ. Καραμανλή, η θωράκιση της οικονομίας, το κλαμπ των ισχυρών, η αναπτυξιακή μας πορεία;
3) Πού είναι αλήθεια, κ. Παπανδρέου, τα χρήματα που συνεχώς επαναλάμβανες ότι υπάρχουν, για να δοθούν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς; Ούτε εκατό μέρες για να αποκαλυφθούν τα ψέματα…

Μύθοι δεκαετιών που έκτισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σήμερα καταρρέουν.

Δεν χρεοκοπήσαμε από τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο που δεν κόβει απόδειξη. Η Eurobank φορολογείται με 14,3% για τα κέρδη του Α’ εξαμήνου του 2009 – ενώ ο μισθωτός των 880 ευρώ το μήνα φορολογείται με 25%.
Δεν χρεοκοπήσαμε από τον εκπαιδευτικό των 1.200 ευρώ που κάνει ιδιαίτερα και τάχα είναι «ο μοχλός της παραοικονομίας».
Χρεοκοπήσαμε από τις πολιτικές που έχουν αφήσει ασύδοτο το κεφάλαιο (εφοπλιστές, βιομήχανοι, πετρελαιάδες κ.λπ.) που για το 2009 δήλωσαν 870 ευρώ μηνιαίο εισόδημα!
Χρεοκοπήσαμε από τις πολιτικές που έχουν υποταχθεί στις Βρυξέλες και στους καταναγκασμούς τους, στους μονόδρομους, στις θηλιές που σφίγγουν καθημερινά την κοινωνία και τον εργαζόμενο λαό στην Ελλάδα.
Δεν κάναμε ντόλτσε βίτα με δανεικά, όπως ξελαρυγγιάζονται τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που παίρνουν μηνιαίους μισθούς από 20.000-80.000 ευρώ. Το μήνα προσπαθούσαμε να βγάλουμε με 700 ή 1.000 ή 1.400 ευρώ.
Δεν πήραμε δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες για να μεταφέρουμε τα εργοστάσιά μας στα Βαλκάνια, όπως έκαναν οι βιομήχανοί «μας».
Δεν μας εγγυήθηκε το Δημόσιο μηδενικά επιτόκια για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά μας δάνεια, όπως έκανε για τους τραπεζίτες. Αντίθετα, άφηνε τις τράπεζες να κατακλέβουν το λαό.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ, ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ


Το φάρμακο που μας προτείνουν χειροτερεύει την αρρώστια

Δεν μπορεί η πολιτική η οποία μας οδήγησε στην κρίση να μας βγάλει από αυτήν. Μέχρι σήμερα η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις πορεύτηκαν με την ανατίναξη της κοινωνίας για να σωθεί η οικονομία. Απέτυχαν παταγωδώς και συνεχίζουν να ανατινάζουν την κοινωνία προκειμένου να σωθούν τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρήσεων.

Να μην τους αφήσουμε να μας βουλιάξουν!

Ο πρωθυπουργός αναμασά το σλόγκαν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Αυτός είναι ο βασικός εκβιασμός που παπαγαλίζουν τα ΜΜΕ. Κρύβει αυτός ο εκβιασμός ότι κεφάλαιο και κυβέρνηση επιχειρούν να βουλιάξουν τους εργαζόμενους, το λαό και τη χώρα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη μιας ελάχιστης μειοψηφίας.
Το πλοίο κατευθύνεται σε ξέρα, το πηδάλιο είναι κολλημένο σε νεοφιλελεύθερη πορεία σύγκρουσης, ο καπετάνιος και το πλήρωμα είναι συνδεδεμένοι κατευθείαν με την εταιρεία, αρνούνται να αλλάξουν ρότα για να μην χαλάσουν παραπάνω καύσιμα, και ζητάνε από τους επιβάτες να βουλιάξουν ήσυχα για να μην βάζουν την εταιρεία σε έξοδα.

Καμιά συναίνεση – Δεν μασάμε
Να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας

Είναι μεγάλο ψέμα ότι δεν μπορούμε να παραβούμε το σύμφωνο σταθερότητας. Το έχουν κάνει ήδη πολλές άλλες χώρες. Για να βγούμε από την κρίση και για να υπάρξει βελτίωση της ζωής των εργαζομένων πρέπει να ανατρέψουμε – να παραβούμε αυτό το Σύμφωνο. Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική:
α) που παίρνει μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων σε μισθούς, συντάξεις, που αναδιανέμει τον πλούτο,
β) που δημιουργεί σταθερή, δημιουργική και παραγωγική εργασία για όλους,
γ) που ανασυγκροτεί παραγωγικά την ύπαιθρο και τη βιομηχανία με δημόσιες επενδύσεις, με κονδύλια από τη φορολόγηση του πλούτου – μια πολιτική που εθνικοποιεί τράπεζες, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, έρευνα και τεχνολογία,
δ) που συγκροτεί ένα κοινωνικό κράτος με πραγματική, αξιόπιστη και δωρεάν δημόσια υγεία, παιδεία, ασφάλιση.
Απέναντι στην τρομοκρατία της δικής τους χρεοκοπίας, προβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες και τα δικά μας συμφέροντα. Δεν τσιμπάμε, δεν μασάμε στις δικομματικές τους ψευτιές, στους καταναγκασμούς και τις απειλές… Είναι πολιτικά και ηθικά υπεύθυνοι για αυτό που δημιούργησαν επί 20 χρόνια.

Δεν αποδεχόμαστε:

– μείωση μισθών
– κλείσιμο εργοστασίων
– απολύσεις
– συμβασιούχους-ωρομίσθιους
– αλλαγή ασφαλιστικού
Να γίνει αυτή η απαίτηση γραμμή άμυνας από το λαό και τους εργαζόμενους. Με αλληλεγγύη σε όσους ξεσηκώνονται, να αντιστρέψουμε το κλίμα παθητικότητας και μοιρολατρίας.
Το κεφάλαιο και η κυβέρνηση μας λένε: «Βουλιάξτε εσείς, να γλιτώσουμε εμείς».
Να αντιστρέψουμε το τελεσίγραφο: Η αποτυχία του Συμφώνου Σταθερότητας είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του εργαζόμενου λαού.

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ, ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ