Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Διαβάστε τον δρόμο του Σαββάτου 27/3!!


Στο «Δρόμο» του Σαββάτου 27 Μαρτίου, μεταξύ άλλων, διαβάστε:





·        Η Σύνοδος κορυφής και η πραγματική χρεοκοπία.


·        Οι Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Καζάκης, Σπύρος Μαρκέτος και Κώστας Μελάς γράφουν για τη θηλιά του δημόσιου χρέους.
·        Αποκαλυπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα για την κρίση, την Ευρώπη, την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.
·        Ο επικεφαλής του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Ολιβιέ Μπεζανσενό, σε αποκλειστική συνέντευξη, μιλά για την κατάσταση και τις προοπτικές της Αριστεράς σε Γαλλία και Ευρώπη.
·        Μια ακόμα επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης: Ποιους ωφελεί και ποιους στραγγαλίζει το νέο φορολογικό.
Δυο ρεπορτάζ αποκάλυψη:
·        Η κυβέρνηση «σκοτώνει» τη δημόσια υγεία, της Κατερίνας Παγουλάτου
·        Το πόρισμα βγήκε, τα Τέμπη παραμένουν κλειστά, αλλά η κοινοπραξία «σφυρίζει αδιάφορα», συνεχίζοντας τις μπίζνες με τα διόδια, του Μάριου Διονέλλη
Ακόμα:
Ο Στέλιος Ελληνιάδης παρουσιάζει τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Γκιντεόν Λεβί.
 Επίσης, μεταξύ άλλων, γράφουν οι Κώστας Βεργόπουλος, Γιάννης Μηλιός, ο Γιώργος Χελάκης, ο Γιώργος Κάργας, ο Χρήστος Πιλάλης, ο Δημήτρης Πετρόπουλος, ο Φειδίας Παϊρίδης, ο Στρατής Πλωμαρίτης, η Μαρίνα Βήχου, ο Δημήτρης Μάτζαρης κ.ά.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Αυτό το Σάββατο, 20/3, διαβάστε στο «Δρόμο»




Η κυβέρνηση βάζει χειροπέδες στην κοινωνία που αγωνίζεται. Ο Μάριος Ζ. μιλά αποκλειστικά στο «Δρόμο» μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού και αποκαλύπτει πώς στήθηκε η σκευωρία της αστυνομίας.


Μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και βάσης του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και τρεις κορυφαίοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ μιλούν στο «Δρόμο» και αναδεικνύουν την αντίθεση.


Ιερουσαλήμ: Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους.


Και δύο ρεπορτάζ - αποκάλυψη για τα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας και για το νοσοκομείου του Κιλκίς.


Ακόμα γράφουν στο «Δρόμο»: η Ελένη Πορτάλιου, ο Μάκης Καβουριάρης, ο Βασίλης Μουλόπουλος, ο Νίκος Κουνενής και ο Μανώλης Ρασούλης.




«Δρόμος»
Η βδομαδιάτικη εφημερίδα της αριστεράς
Αναζητήστε την κάθε Σάββατο στα περίπτερα

Δελτίο τύπου από τη συνέντευξη τύπου της ΚΟΕ σχετικά με το επεισόδιο με τον Γ. Παναγόπουλο


Δόθηκε χθες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ συνέντευξη τύπου της ΚΟΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του επεισοδίου με τον Γ. Παναγόπουλο στο συλλαλητήριο της 5 Μάρτη:
1. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύεται οριστικά αυτό που από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό και που επισημάναμε από την ίδια κιόλας μέρα σε σχετική μας ανακοίνωση. Ότι δηλαδή εκτυλίχθηκε μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησης της ΚΟΕ ώστε να φιμωθεί κάθε φωνή που ξεφεύγει από τα όρια της συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική ειδικά στις συνθήκες της σημερινής πρωτοφανούς επίθεσης στους εργαζόμενους. Η προσπάθεια στοχοποίησης ξεκίνησε από τη βουλή με τις ομιλίες του γνωστού Α. Γεωργιάδη και του Χ. Παπουτσή στα πλαίσια της ιδιότυπης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ και αναπαράχθηκε με την απαράδεκτη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που θύμισε τις πιο μαύρες σελίδες του μετεμφυλιακού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Καλούμε την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να ζητήσει άμεσα συγγνώμη μετά την κατάρρευση της σκευωρίας. Καλούμε τα Μέσα Ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν τα περί οργανωμένης επίθεσης της ΚΟΕ, να αποκαταστήσουν έστω και τώρα την αλήθεια.
2. Σχετικά με το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ επαναλαμβάνουμε ότι η διεξαγωγή του σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Χαλκιδικής πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και με χαιρετισμούς από τον πρωθυπουργό και τους προέδρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αποτελεί πρόκληση στις σημερινές συνθήκες και διατυπώνουμε την πρότασή μας:
Να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ σε μεγάλο χώρο στην Αθήνα και να είναι ανοιχτό σε κάθε εργαζόμενο.
Να δοθεί ο λόγος σε όλους τους αγωνιζόμενους χώρους και κλάδους, τους απεργούς, τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων, τους άνεργους.
Το συνέδριο να μετατραπεί σε βήμα διαλόγου και συντονισμού των αγώνων ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και το σύμφωνο σταθερότητας.
3. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και το λαό στη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και Βρυξελλών. Ο αγώνας αυτός θα είναι μακροχρόνιος, θα κλιμακώνεται, θα διευρύνεται μέχρι την τελική απόσυρση των μέτρων και του κυβερνητικού προγράμματος σταθερότητας. Υποστηρίζουμε ενεργά την προσπάθεια συγκρότησης ενωτικών επιτροπών αγώνα σε όλη τη χώρα και τον πανελλαδικό συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων σωματείων, επιτροπών, κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων.
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ένα βίντεο γεμάτο από συκοφάντες και γκαιμπελίσκους: http://www.youtube.com/watch?v=9UEfu2ujogI&feature=player_embedded

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες Παλαιστίνιοι μετά από συγκρούσεις στην κατεχόμενη Αν. Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη

[ 16.03.2010 ]



Τουλάχιστον 38 τραυματίες και 20 συλληφθέντες Παλαιστίνιοι είναι ο μέχρις στιγμής απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής τόσο στην Αν. Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές όσο και σε πόλεις της Δυτικής Όχθης. Ο ξεσηκωμός των Παλαιστινίων προκλήθηκε από το σφίξιμο του κλοιού γύρω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και την απαγόρευση προσέγγισης στο Ιερό Τέμενος Αλ Άκσα (τρίτο σημαντικότερο ιερό τόπο όλων των μουσουλμάνων) αλλά και από την πρόσφατη ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης για χτίσιμο χιλιάδων νέων κατοικιών εποίκων στην Αν. Ιερουσαλήμ, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες επανέναρξης διαλόγου με την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς.
Διαδηλώσεις και συγκρούσεις αναφέρονται στο τσεκπόιντ της Καλάντια που χωρίζει την Ραμάλα από την Ιερουσαλήμ, στη Νάμπλους όπου έκλεισε για τουλάχιστον μια ώρα το πανεπιστήμιο Αν Νατζάρ για να μπορέσουν να διαδηλώσουν και οι φοιτητές καθώς και στην Χεβρώνα. Διαδήλωση συμπαράστασης έγινε και στην Λωρίδα της Γάζας.

Η είδηση βρίσκεται σε εξέλιξη

ΠηγέςMaanIMEMC,intifada.gr

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010


Η εργατική τάξη πάει στην κόλαση και η «ηγεσία της» στον παράδεισο;

Το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ πραγματοποιείται τη στιγμή της μεγαλύτερης επίθεσης που έχει δεχτεί η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι τις τελευταίες δεκαετίες. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφασίζει σε αυτές τις συνθήκες να διοργανώσει το συνέδριο της στο υπερπολυτελές Athos Palace της Χαλκιδικής. Μακριά από τις εντάσεις και τις σκοτούρες της καθημερινότητας, της αγωνίας αλλά και των αγώνων των εργαζομένων.
Είναι πρόκληση το συνέδριο της ΓΣΕΕ να γίνεται μέσα στη χλιδή και την πολυτέλεια και με λεφτά που έχουν δώσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τη στιγμή που οι ίδιοι βλέπουν την εργασία τους, το εισόδημά τους, τα δικαιώματά τους να χάνονται.
Είναι πρόκληση το συνέδριο της ΓΣΕΕ να γίνεται χωρίς καμιά προετοιμασία και διαδικασία διαλόγου στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σωματεία, στη βάση.
Είναι πρόκληση το συνέδριο της ΓΣΕΕ να γίνεται ανάμεσα σε καταγγελίες για νοθείες, αποκλεισμούς, παζάρια χωρίς αρχές, νομιμοποίηση ανύπαρκτων ή και εργοδοτικών σωματείων. Δεν είναι δυνατόν να παρατηρούμε καθημερινά την ολοένα και πιο μειωμένη συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία και στα συνέδρια της ΓΣΕΕ να παρουσιάζονται (πλασματικά) αυξημένοι οι εργαζόμενοι που δήθεν εκπροσωπούνται.
Είναι πρόκληση το συνέδριο της ΓΣΕΕ να γίνεται σε ένα απρόσιτο μέρος, πίσω από κλειστές πόρτες, σε ένα φυλασσόμενο γυάλινο κάστρο, πίσω από τις πλάτες και πάνω στις πλάτες του κόσμου της εργασίας.
Είναι πρόκληση, ειδικά σήμερα, στο συνέδριο της ΓΣΕΕ να είναι απόντες οι εργαζόμενοι αλλά παρόντες, ως επίσημοι ομιλητές, ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, όλοι αυτοί που οργανώνουν και καθημερινά υποστηρίζουν την αντεργατική επίθεση.
Καλούμε την συγκεκριμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να σταματήσει τον κατήφορο που έχει πάρει (και που ειδικά τις τελευταίες μέρες δεν έχει προηγούμενο)
Με την ανοιχτή υποστήριξη από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Με την πρωτοφανή επίθεσή της στους νέους εργαζόμενους των stage.
Με την απουσία της από κάθε αγώνα και χώρο δουλειάς όλη την τελευταία περίοδο.
Με την προσπάθειά της να μην διεξαχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις μετά την ανοιχτή επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και μετά την εξαγγελία του πακέτου μέτρων της 3ης Μάρτη, η αρχική της πρόταση – που κάμφθηκε κάτω από την πίεση συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων - ήταν η μη διεξαγωγή γενικής απεργίας μέχρι το συνέδριο.
Με την αναπαραγωγή της προβοκάτσιας του Άδωνη Γεωργιάδη και του Χρήστου Παπουτσή και τη στοχοποίηση της ΚΟΕ για το επεισόδιο στο συλλαλητήριο της 5ης Μάρτη που θύμισε τις πιο μαύρες σελίδες του μετεμφυλιακού κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Με τη στάση της στην πορεία της 11ης Μάρτη που είχε ως αποτέλεσμα να καταγγέλλεται από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το χτύπημα της διαδήλωσης.
Με την επιμονή της για τη διεξαγωγή του συνεδρίου μακριά από τους εργαζόμενους.
Προτείνουμε έστω και την τελευταία στιγμή:
Να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ σε μεγάλο χώρο στην Αθήνα και να είναι ανοιχτό σε κάθε εργαζόμενο.
Να δοθεί ο λόγος σε όλους τους αγωνιζόμενους χώρους και κλάδους, τους απεργούς, τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων, σε όλους τους έντιμους συνδικαλιστές οποιασδήποτε παράταξης, στους νέους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, στους μετανάστες, τους ευέλικτα εργαζόμενους, τους χιλιάδες απολυμένους, τους άνεργους.
Το συνέδριο να μετατραπεί σε βήμα διαλόγου και συντονισμού των αγώνων ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και το πρόγραμμα σταθερότητας.

Προκήρυξη της οργάνωσης σπουδάζουσας της ΚΟΕ για την ν. ΠΑΣΟΚ


Δεν υπάρχει δρόμος για συμβιβασμό
Ή με τις Βρυξέλλες ή με το λαό και τη νεολαία

«Υπάρχουν στιγμές που συμπυκνώνουν το χρόνο. Μία τέτοια ιστορική στιγμή είναι αυτή, την οποία βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες». Έτσι ξεκινάει η ανακοίνωση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση. Η σκληρότητα των μέτρων πράγματι καθιστά την περίοδο ιστορική αφού μειώσεις μισθών και τόσο σφοδρή επίθεση σε κατακτήσεις και δικαιώματα ενός αιώνα είχαμε να δούμε από τη Ναζιστική κατοχή.
Δεν αρκεί όμως να χαρακτηρίζεις μια στιγμή ιστορική, αλλά και να καταδεικνύεις τις πολιτικές ευθύνες και τις επιλογές που οδήγησαν σε αυτήν. «Η ανερμάτιστη... και τραγική πολιτική του Κώστα Καραμανλή, που οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την κατέστησε ανίσχυρη να αντιδράσει στις κάθε είδους πιέσεις που δέχεται», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Βρήκε ή όχι στρωμένο το έδαφος η κυβέρνηση της ΝΔ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία όταν ξεκίνησε ο κατήφορος των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του Δημοσίου. Ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία όταν θεσπίστηκαν οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και έγιναν καθεστώς τα stage. Ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία όταν έσκασε η φούσκα του χρηματιστηρίου…
«Η κυριαρχία της λογικής και των νόμων της Αγοράς, που επιβάλλουν μονεταριστικές και αντιλαϊκές πολιτικές, που στόχο έχουν την με κάθε κόστος διασφάλιση των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών και του Κεφαλαίου», όπως επίσης αναφέρει η ανακοίνωση, χρειάζεται και πρόθυμες κυβερνήσεις που θα κάνουν πράξη τους νόμους της Αγοράς και τόσα χρόνια τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ φανήκαν αρκετά πρόθυμες. Η κυβέρνηση δεν τολμάει να αυξήσει ούτε 1% το συντελεστή φορολογίας για τους τραπεζίτες, δεν τολμάει να φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία, δε μειώνει ούτε 1 ευρώ από τις εξοπλιστικές δαπάνες. Αυξάνει το ΦΠΑ για να τα πάρει από το λαό αλλά απαλλάσσει από την πληρωμή του τους ιδιοκτήτες πλοίων, ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών. Τα μέτρα δεν τους πλήττουν όλους. Ισοπεδώνουν την κοινωνία αφήνοντας ανέπαφο το μεγάλο κεφάλαιο.
Άρα, αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για την κρίση, δεν βάζουν ούτε ευρώ για τη «σωτηρία της πατρίδας» όπως μας καλεί ο Γ. Παπανδρέου και τα ΜΜΕ που τόσο καιρό προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι έχουμε μερίδιο στο χρέος της χώρας. Τα κελεύσματα για εθνική ενότητα μπροστά στον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας είναι κάλπικα. Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ συνεισφέρει στην προπαγάνδα: «Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, είναι χρέος κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας, να συμβάλλει να βγει η χώρα από την κρίση. Το χρέος όμως αυτό δεν βαρύνει μόνο την μισθωτή εργασία (…) Βαρύνει ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους Έλληνες».
Είναι δύο φορές κάλπικα τα κελεύσματα εθνικής ενότητας και πατριωτισμού όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει κυνικά: «Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, για πρώτη φορά από το 1974» (09/12/09) στο Υπουργικό Συμβούλιο ή όταν μετά την πρόσφατη συνάντηση του με τη Μέρκελ, απαντώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρει: «Υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντες και αποτελεσματικοί τρόποι από το να πουλάμε ελληνικά νησιά» (6/03/10). Έχουμε μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί το μαστίγιο για το λαό ενώ αστειεύεται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που ενώ πήρε σκληρά μέτρα όπως πρόσταζαν οι Βρυξέλλες, δεν απέσπασε ούτε ευρώ βοήθεια από τους Ευρωπαίους και εξακολουθεί να σκύβει το κεφάλι και να λέει ευχαριστώ.
«Αναδεικνύεται το μεγάλο πολιτικό και θεσμικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Η απουσία πολιτικής διεύθυνσης του νομίσματος, η απουσία μηχανισμών υποστήριξης κρατών-μελών, (…) δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό για τη συνοχή και την αλληλεγγύη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» υποστηρίζει η ανακοίνωση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Δυο δεκαετίες τώρα, από το όραμα της «ισχυρής Ελλάδας» του Σημίτη, ο παραγωγικός ιστός της χώρας συρρικνώθηκε κάτω από τις οδηγίες των Βρυξελλών. Η αγροτική παραγωγή διαλύθηκε και η οικονομία έμεινε να στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες και τον τουρισμό, ακριβώς όπως υπαγόρευε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόσδεση στο άρμα της ευρωζώνης, του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας, του Συμφώνου Σταθερότητας πέρασε θηλιά γύρω από τους λαούς της Ευρώπης. Η κρίση οξύνει τα πράγματα και φέρνει στην επιφάνεια τις πραγματικές βάσεις πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτές, δεν υπάρχει πουθενά η αλληλεγγύη, η συνοχή, η ειρήνη, η ευημερία. Μόνο εξάρτηση, εκμετάλλευση, καταπίεση, πόλεμοι, ανταγωνισμός.
Αν έχουμε ένα χρέος όλοι όσοι εναντιωνόμαστε στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αυτό είναι να είμαστε στους δρόμους μέχρι να τους αναγκάσουμε να τα πάρουν πίσω. Αν ακόμη και όσοι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη νεολαία του, δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την κρίση που άλλοι δημιούργησαν, θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να διαλέξουν στρατόπεδο. Έχουν κηρύξει πόλεμο στον κόσμο της εργασίας και δεν χωράνε συμβιβασμοί. Ή αυτοί ή εμείς.
Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και ο καθένας θα κριθεί από τη στάση που κράτησε. Ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη καταγραφεί σαν ο πρωθυπουργός που πρώτος μετά την κατοχή μείωσε τους μισθούς, πήρε τόσο βάρβαρα μέτρα για το λαό, λειτούργησε σαν υπηρετικό προσωπικό των Βρυξελλών. Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ;

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Απόφαση της Γραμματείας του Συριζα, 15/3/2010


1. Το Κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τα διαδοχικά κύματα αντεργατικών – αντικοινωνικών μέτρων, με επιχείρημα δήθεν την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με σαφή επιλογή να πληρώσει ο λαός την κρίση και όχι αυτοί που την προκάλεσαν, δημιουργεί μια εντελώς νέα κατάσταση ένα πολύ δύσκολο παρόν και προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα επιτείνουν την κρίση.
Το σύνολο αυτών των σκληρών, νεοφιλελεύθερων μέτρων, εντάσσεται στα πλαίσια και υπηρετεί τη λογική του   Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Το μπλοκάρισμα αυτών των μέτρων και η πάλη για την ανατροπή τους, γίνεται ζωτική ανάγκη για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας, και απόλυτη προτεραιότητα για τις δυνάμεις της αριστεράς. Απαιτεί τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού κοινωνικού και πολιτικού αγωνιστικού μετώπου.
2. Η δράση και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται από αυτή την ανάγκη και προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή απευθύνουμε και πάλι έκκληση για ενότητα στη δράση προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και του κόσμου του ΠAΣΟΚ που διαφωνεί με την πολιτική του κόμματος του και της κυβέρνησης.
3. Η Γραμματεία καλεί όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε τοπικό   και κλαδικό επίπεδο, να πάρουν άμεσα πρωτοβουλία για τη συγκρότηση πλατιών, ανοιχτών Επιτροπών αντίστασης στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι επιτροπές θα πρέπει να επιδιώξουν την αγωνιστική συσπείρωση όλων των δυνάμεων που, σε κάθε χώρο, θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Οι επιτροπές πρέπει να έχουν ως κύριο περιεχόμενο τη στήριξη των αγώνων, την κλιμάκωση και το συντονισμό τους. Να έχουν επίσης στόχο την άμεση συγκεκριμενοποίηση της πολιτικής, των αιτημάτων, και της τακτικής για την οργάνωση των αντιστάσεων και των πρωτοβουλιών  στο χώρο ευθύνης τους.
Παράλληλα θα πρέπει να οργανώσουν σε τοπικό η κλαδικό επίπεδο τη μάχη των ιδεών, αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα αυτών των μέτρων και να ξεκινήσουν καμπάνια με μαζική συλλογή υπογραφών ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και ταυτόχρονα να προωθήσουν την απόφαση να συγκρουστούν με το νεοφιλελευθερισμό σε εθνική αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, οργανώνοντας την αντίσταση και την αλληλεγγύη μαζί με το εργατικό κίνημα και την αριστερά σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
4. Για τη στήριξη αυτών των δράσεων η Γραμματεία  προτείνει ως συζήτηση το εξής «πλαίσιο» για τοπικές παρεμβάσεις, συγκρότηση των Επιτροπών και συμφωνίες για ενότητα δράσης με άλλες δυνάμεις:
Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Τα υψηλά εισοδήματα. Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες. Οι κερδοσκόποι.
Αυτό θα υλοποιηθεί εάν προβάλουμε συνολικά, αποκαλυπτικά    αλλά και διεκδικητικά τις παρακάτω πολιτικές αιχμές:
Α. Αύξηση φορολόγησης με συντελεστή 45% στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση της φορολόγησης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα-υπηρεσίες πολυτελείας και μείωσή του στα είδη πρώτης ανάγκης.
Β. Δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών στο 50%.
Γ. Δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με προοπτική την εθνικοποίηση των τραπεζών.
Δ. Επανάκτηση και εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
Ε. Αύξηση των δαπανών υγείας, παιδείας, επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικών υποδομών. Εξαίρεση της Παιδείας και της Υγείας από τις διαδικασίες της εμπορευματοποίησης και της αγοράς.
ΣΤ. Αύξηση μισθών και συντάξεων. Όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αύξηση των προσλήψεων και πάγωμα απολύσεων. Διατήρηση του καθολικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Ζ. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει επειγόντως να βαθύνει τη συζήτηση για μια αριστερή – ριζοσπαστική απάντηση στο θεμελιώδες ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους. Η Γραμματεία – κατ’ αρχήν – διατυπώνει το αίτημα «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους» , αναγνωρίζοντας όμως την ανάγκη συνέχειας της συζήτησης για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης άποψης.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με τα κόμματα και οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με τις δυνάμεις και τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος και των κοινωνικών κινημάτων, για τη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.
6. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη συζήτηση στους κόλπους όλου   του κόσμου που συμμετέχει στο ενωτικό – ριζοσπαστικό εγχείρημα μας , αλλά και με άλλες δυνάμεις της αριστεράς για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση δημοψηφίσματος ενάντια στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε ως στόχο κυρίως τη συσπείρωση του κόσμου και την ένταση της αντιπαράθεσης με τα κυρίαρχα ιδεολογήματα.
Τέλος, η Γραμματεία – και με βάση τις αποφάσεις της 3ης Π.Σ.- θα οργανώσει άμεσα τη σύγκλιση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συζητηθούν βαθύτερα τα καθήκοντα και οι απόψεις μπροστά σε αυτή τη νέα και κρίσιμη συγκυρία.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Σήμερα Σάββατο 13/3, κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος της εφημερίδας «δρόμος»


Διαβάστε-Διαδώστε
Σάββατο 13/3, κυκλοφορεί το 4ο τεύχος του «δρόμου»…

Πάρτε τα μέτρα πίσω
Διαβάστε:

Παλλαϊκή απαίτηση: «Ή αλλάζετε ή βουλιάζετε», του Ρούντι Ρινάλντι
Κυβέρνηση - πλασιέ εν πτήσει…, του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνη, του Μανώλη Γλέζου
Μόνο η στάση πληρωμών θα φέρει ριζικά μέτρα, του Σπύρου Μαρκέτου *
Η διαδρομή από το νεοπλουτισμό ως τη χρεοκοπία, του Κώστα Μελά *
Χώρα περιορισμένης κυριαρχίας, της Γιάννας Γιαννουλοπούλου
4 σελίδες αφιέρωμα στο λόγο των γυναικών που αγωνίστηκαν, της Έλενας Πατρικίου
Η πώλησις του Παρθενώνος, του Θεοδόση Ν.Γαρεφαλάκη
Έλληνες και Γερμανοί εργαζόμενοι πληρώνουν τα πλεονάσματα της Γερμανίας, της Αριάδνης Αλαβάνου
Η ευθύνη του καθενός μας, του Κώστα Παπουλή -Γέρου
Οι εύκολες λύσεις, του Κώστα Ανδριανόπουλου
Ένα (ακόμα) συνέδριο της ΓΣΕΕ απομακρυσμένο, του Γιώργου Κατερίνη
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τα stage, του Μάριου Διονέλλη
Το απόρρητο των επικοινωνιών στα χέρια εργολάβων, ρεπορτάζ: Γιώργος Κατερίνης
Εκλογές-παρωδία στο Ιράκ, του Γιώργου Τσίπρα
Έτσι φαντάζεται η CIA τον κόσμο το 2025, του Σαμίρ Αμίν
Θεσσαλονίκη: Φθηνότερο το φυσικό αέριο μετά τους αγώνες των πολιτών, του Γιώργου Θεοδωρόπουλου
Κρήτη: Η Βιάννος των αγώνων και των θυσιών, του Μανόλη Σπανάκη*
Θανάσης Τζούλης (1932-2010), Επικαλούμαι τον Οδυσσέα Ελύτη αντί διαβατηρίου, του Κώστα Κρεμμύδα
«Θέλουμε ψωμί, αλλά θέλουμε και τριαντάφυλλα!», της Νάντιας Βαλαβάνη
Είναι το ποδόσφαιρο το όπιο του λαού; του Νίκου Μάλλιαρη
Αρουντάτι Ρόι: Η ακτιβίστρια των φτωχών, του Στέλιου Ελληνιάδη
Μονόδρομος ο ανυποχώρητος αγώνας, του Λάζαρου Απέκη

Και πολλά άλλα…

Δελτίο τύπου για τις διαδηλώσεις της Πέμπτης


Οι μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα δείχνουν πως υπάρχει κι άλλος δρόμος από τον μονόδρομο του Γ. Παπανδρέου. Με μαζικό και μαχητικό τρόπο, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έδειξαν σήμερα ότι μπορούν να γείρουν τη ζυγαριά, να ταράξουν τις ισορροπίες της αδράνειας που με τόσο κόπο είχε κατορθώσει να επιβάλει η πλουτοκρατία. Μέρα τη μέρα, όσο ο εργαζόμενος κόσμος αντιλαμβάνεται την έκταση της ασφυξίας που τον καταδικάζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, το κύμα της λαϊκής οργής μπορεί να τσακίσει τους μύθους της αδυναμίας, της ανημπόριας, του μοιραίου και του αναπότρεπτου.
Η ΚΟΕ καταγγέλλει την πρωτοφανή, αναίτια, πολιτικά σχεδιασμένη ενέργεια της αστυνομίας να επιχειρεί διαρκώς σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης στην Αθήνα, να κόψει την πορεία σε πολλά μικρά κομμάτια, να την πνίξει στα χημικά, να στείλει τους διαδηλωτές σπίτι τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γελιέται αν νομίζει ότι η καταστολή μπορεί να σταματήσει το δίκαιο αγώνα.

Πανό ενάντια στα νέα μέτρα στην Ακρόπολη και άλλα τέσσερα σημεία της χώρας


Την Τετάρτη 10/3 σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας αναρτήθηκαν πανό διαμαρτυρίας για την επιδρομή της κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό.

Στην Ακρόπολη, στο σημείο όπου –μαζί με τον Λάκη Σάντα– είχε κατεβάσει τη γερμανική σημαία ο Μανώλης Γλέζος, που δέχτηκε την επίθεση των ΜΑΤ στην τελευταία συγκέντρωση, νέοι εργαζόμενοι ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Πάρτε πίσω τα μέτρα».
Αντίστοιχο πανό κρεμάστηκε στο Εργατικό Κάντρο Πάτρας από εργαζόμενους, άνεργους και σπουδαστές της «Πρωτοβουλίας ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας» διαταράσσοντας τη γαλήνη της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης νέοι εργαζόμενοι και σπουδαστές κρέμασαν ένα μεγάλο πανό ενάντια στα νέα μέτρα στο Δημαρχείο και μοίρασαν χιλιάδες προκηρύξεις στους πολίτες.

Στο Βόλο, αναρτήθηκε πανό στο Δημαρχείο με το ίδιο σύνθημα, που καλούσε στην αυριανή απεργία και διαδήλωση και έτυχε μαζικής επιδοκιμασίας από τους πολίτες του Βόλου.
Τέλος, στο Ρέθυμνο μέλη της κίνησης dikaioma.gr κρέμασαν σε τρία ιστορικά μνημεία της πόλης (κάστρο Φορτέτζας, ενετικός φάρος, μιναρές) μεγάλα πανό με την επιγραφή «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» και την υποσημείωση «πληροφορίες: Όλι Ρεν – Γ. Α. Παπανδρέου».

Οι μαζικές πολιτικές διαμαρτυρίες θα συνεχίζονται με κάθε μέσο μέχρι να παρθούν πίσω τα μέτρα με τα οποία θέλουν να γυρίσουν την κοινωνία 100 χρόνια πίσω. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις.

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Δελτίο τύπου για τις συνεχιζόμενες αναφορές στην ΚΟΕ με αφορμή τον προπηλακισμό του Γ. Παναγόπουλου


Πέντε μέρες μετά τη συκοφαντία του γραφείου τύπου της ΓΣΕΕ εναντίον της ΚΟΕ, και αφού από τα άφθονα πλάνα στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο αποδεικνύεται ότι ούτε οι επιτιθέμενοι έχουν σχέση με την ΚΟΕ, ούτε χτυπήθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με κοντάρια και σημαίες της ΚΟΕ, έγινε σαφές ότι:
Η ΚΟΕ –και κατ’ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ– στοχοποιήθηκε παρά την ανακοίνωση που έβγαλε αμέσως μετά τα γεγονότα (και μάλιστα δύο ώρες πριν η ΓΣΕΕ ακολουθήσει την υπόδειξη Παπουτσή και ΛΑΟΣ και καταγγείλει την ΚΟΕ).
Η ηγεσία της ΓΣΕΕ επιχείρησε να κρύψει το αδιαμφισβήτητο γεγονός της καθολικής αποδοκιμασίας του προέδρου της ΓΣΕΕ από τη συγκέντρωση, κάνοντας λόγο για προσχεδιασμένο-οργανωμένο σχέδιο ομάδας.
Εσκεμμένα όσοι θέλουν να μην πετύχουν οι αγώνες για την ανατροπή των μέτρων, επιχειρούν, ενόψει της απεργίας στις 11/3, να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τα κεντρικά ζητήματα της περιόδου, ώστε να στηρίξουν την κυβέρνηση και να αποφύγουν τους κοινωνικούς αγώνες.
Από την πρώτη στιγμή διευκρινίσαμε ότι η ΚΟΕ παλεύει την άποψή της με τους όρους της Αριστεράς, δηλαδή, μαζικά και πολιτικά, μέσα στους εργασιακούς χώρους και στην κοινωνία. Επιμένοντας, λοιπόν, σε αποκλειστικά πολιτικό επίπεδο, δεν καταθέτουμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον των εμπνευστών της ανακοίνωσης της ΓΣΕΕ.

Κάλεσμα ενότητας, δράσης και συντονισμού

ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΠΙΣΩ!
(Κάλεσμα ενότητας, δράσης και συντονισμού)
Έχουμε πόλεμο! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κήρυξε τον πόλεμο σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Κατάργηση του 14ου μισθού των δημόσιων υπαλλήλων, μείωση αποδοχών έως και 20%, αύξηση του ΦΠΑ στο 21%, αύξηση 50% μέσα σε δύο μήνες στην βενζίνη, ειδικοί φόροι σε τσιγάρα, ποτά και λογαριασμούς της ΔΕΗ…
Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στον αναγκαίο αγώνα για ανατροπή των μέτρων. Οι φοιτητές πρέπει να βρεθούν στην προμετωπίδα του κινήματος. Όχι συνεργάτες, όχι απλά αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους αλλά πυροδότες ενός μεγάλου λαϊκού ξεσηκωμού που θα ανατρέψει τα μέτρα του Παπανδρέου. Η αδιαφορία και η αυταπάτη ότι «εγώ θα την βολέψω» τελείωσαν με την ψήφιση των μέτρων από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.
Σήμερα είναι αναγκαίο να υπάρξει η μέγιστη συγκέντρωση δυνάμεων απέναντι στην λαίλαπα των μέτρων. Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι διαρκείας αλλά πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, εδώ και τώραΠρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας∙ τώρα δεν έχουν νόημα οι διαχωρισμοί, η μοιρολατρία, οι περισπασμοί, οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, οι ιδιαίτερες αναλύσεις. Σήμερα πρέπει να δουλέψουμε με τη μέγιστη συγκέντρωση δύναμης για έναν πανεργατικό Δεκέμβρη που θα διαλύσει τα σχέδια τους, που θα τους κόψει τη φόρα για νέα ακόμη χειρότερα μέτρα. Μπορούμε να νικήσουμε.
Καλούμε όλες τις οργανώσεις και παρατάξεις τις φοιτητικής αριστεράς:
  •            Να σταθούμε από κοινού απέναντι στο μπλοκ κυβέρνησης-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ.
  •            Να αποκαλύψουμε τη χρεοκοπία των πολιτικών των κυβερνήσεων του δικομματισμού.
  •            Να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο αγώνα.
  •          Να προχωρήσουμε άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε σύλλογο, με θέμα τα μέτρα της κυβέρνησης.
  •            Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις σε όλες τις σχολές.
  •           Κάθε εβδομάδα μία, ζωντανή, συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. Να κάνουμε το δικό μας γκάλοπ και να δούμε πόσοι συμφωνούν με τα νέα μέτρα.
  •           Εκδηλώσεις - συναυλίες των φοιτητικών συλλόγων απέναντι στα μέτρα.
  •        Καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και μετατροπή τους σε κέντρα πληροφόρησης-συντονισμού.
  •        Κάθε Πέμπτη (με απεργία ή χωρίς) θα βρισκόμαστε στο δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους.


Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΟΕ
www.koel.gr

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Φυλλάδιο της οργάνωσης σπουδάζουσας της ΚΟΕ


Ή θα βουλιάξουν την κοινωνία
ή θα βουλιάξουμε την κυβέρνηση

Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: Από το «σοσιαλισμό» στη βαρβαρότητα
Τα ανατριχιαστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Παπανδρέου είναι επίθεση χωρίς προηγούμενο. Αποτελεί ιστορικά την μοναδική μείωση μισθών μετά την ναζιστική Κατοχή και είναι μια τεράστια ληστεία εισοδήματος με κόψιμο επιδομάτων και δώρων, πάγωμα συντάξεων, εξωφρενικούς φόρους.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου κήρυξε πόλεμο στην κοινωνία. Και σ’ αυτόν τον πόλεμο ή θα ηττηθεί η κυβέρνηση ή θα εξοντωθούμε εμείς.
Είναι και κλέφτες και ψεύτες
Ο Παπανδρέου λέει ψέματα όταν βγάζει δεκάρικους λόγους για την πατρίδα. Όταν λέει ότι πολεμάει τους πλούσιους που κλέβουν το κράτος. Όταν –αφού δηλώσει ότι παραχωρήθηκε η εθνική μας κυριαρχία στις αγορές- κάνει κηρύγματα για τον πατριωτισμό.
Κυρίως λέει ψέματα για το αν τα μέτρα αυτά ήταν αναγκαία.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, μετά την ασφυκτική πίεση των πραγματικών αφεντικών (της Μέρκελ, των τραπεζών, των χρηματαγορών), δεν ήταν αναγκαίο και αναπότρεπτο κακό.
Κι ας προσπαθούν να μας πείσουν με φανατισμό οι δημοσιογράφοι ότι «δεν γίνεται διαφορετικά».
Η άγρια επίθεση στην εργαζόμενη κοινωνία είναι συνειδητή επιλογή. Σχεδιάζεται με την προπαγάνδα των δελτίων ειδήσεων εδώ και 4 μήνες. Συντονίστηκε με τις απαιτήσεις των κερδοσκοπικών αγορών. Καθοδηγήθηκε και επιβλήθηκε από την ΕΕ, που όσο αίμα κι αν χύσει ο λαός, ζητάει κι άλλο.
Έχουμε μια κυβέρνηση των αγορών, των Βρυξελλών, των τραπεζών, των εμπόρων όπλων
Ο Παπανδρέου δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ τους εξοπλισμούς, τις πολεμικές παραγγελίες, τις προμήθειες και το τρομακτικό κόστος που πληρώνουμε ως χώρα στους νταβατζήδες των φρεγατών που μπάζουν και των υποβρυχίων που γέρνουν. Περικοπές μόνο σε μισθούς και συντάξεις.
Ο Παπανδρέου δεν χτυπάει όμως όλη την κοινωνία: Οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρο ούτε ένα ευρώ – απαλλάσσονται λόγω «εθνικής προσφοράς». Οι τράπεζες πληρώνουν αναλογικά λιγότερο φόρο από έναν εργαζόμενο των 900 € (15% οι τράπεζες, 25% ο μισθωτός). Μειώνονται 30% οι μισθοί, αλλά δεν αυξάνεται ούτε 0,1% η φορολογία στις επιχειρήσεις. Από την αύξηση της φορολογίας σε ΦΠΑ, καύσιμα, ρεύμα κλπ, το κράτος θα κερδίσει 2,4 δις. Αλλά από κανονική φορολόγηση όλων των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας θα κέρδιζε 3 δις το χρόνο. Και οι ιδιοκτήτες καζίνο, πλοίων, ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών δεν πληρώνουν ΦΠΑ: Στην υγειά του κορόιδου…
Ο Παπανδρέου ως υπηρετικό προσωπικό του Βερολίνου και της Φραγκφούρτης εξήγγειλε την εξόντωση της κοινωνίας και η Μέρκελ του απάντησε ότι δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ. Δηλαδή δίνει το αίμα του εργαζόμενου και παίρνει 0 (μηδέν) ευρώ οικονομικής ενίσχυσης από τις Βρυξέλλες. Ακόμη και αυτά που η κυβέρνηση ζητάει, δεν είναι ενίσχυση αλλά δανεικά με το αζημίωτο για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που «θα» μας δανείσουν.
Ο Παπανδρέου λέει ότι δεν βρίσκει η Ελλάδα δανεικά. Λέει ψέματα. Η Ελλάδα βρίσκει δανεικά, αλλά με πολύ υψηλό τόκο. Όμως ο ίδιος επέλεξε να δανειστεί με τρόπο που στέλνει τα spread και τα επιτόκια στα ύψη. Δεν θέλησε να δανειστεί με άλλη μέθοδο, πιο συμφέρουσα για το δημόσιο, διότι έτσι θα …δυσαρεστούσε τις αγορές.
Ο Παπανδρέου δεν είχε την αξιοπρέπεια να ζητήσει το ελάχιστο: Να μπορεί η Ελλάδα (και κάθε χώρα) να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο ίδιο ή παραπλήσιο έστω επιτόκιο που δανείζεται η τελευταία εμπορική τράπεζα. Και αυτό θα μπορούσε να το πετύχει: Με εκβιασμό, με απειλή χρεοκοπίας, με απειλή παύσης πληρωμών…
Ο Παπανδρέου θέλει να μαζέψει με τα νέα μέτρα 4,8 δις €. Μέσα στο 2010 όμως, η χώρα θα πληρώσει 45 δις € σε τοκοχρεολύσια. Η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει παύση πληρωμών στους μισθούς, στις συντάξεις, στην παιδεία και στην υγεία, αντί να κάνει παύση πληρωμών στους τοκογλύφους. Η προτεραιότητά της είναι να εξυπηρετήσει τους τόκους με αφαίμαξη της κοινωνίας.

Ας βγάλουν λοιπόν το σκασμό όσοι Πρετεντέρηδες προπαγανδίζουν το «αναγκαίο κακό» των μέτρων. Τίποτα το αναγκαίο δεν υπάρχει σε όλα τα παραπάνω.
Μια άλλη κυβέρνηση, μια άλλη πολιτική θα μπορούσε αν ήθελε -αντί να κάνει ευτυχισμένους τη Μέρκελ, τη Goldman Sachs, τους Financial Times και τον Όλι Ρεν- να υπερασπιστεί το λαό. Θα μπορούσε να βάλει χέρι στους πλούσιους. Θα μπορούσε να δυσαρεστήσει τις αγορές. Θα μπορούσε να διεκδικήσει από την ΕΕ. Θα μπορούσε να «εκβιάσει» τις ισχυρές χώρες που κέρδισαν αμύθητα ποσά από τα χρέη και τα ελλείμματα της Ελλάδας και τώρα στέλνουν τον λογαριασμό και απαιτούν μονομερή εξόφληση από τον κορόιδο εργαζόμενο.
Όχι όμως αυτή η κυβέρνηση.
Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός, διάλεξε να μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός υπάλληλος των Βρυξελλών και των αγορών.
Ή τα μέτρα θα πέσουν, ή η κυβέρνηση
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Κανένα συγχωροχάρτι. Τις μέρες αυτές δεχόμαστε έναν πόλεμο συνειδήσεων:
Δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ, φταίει μόνο η ΝΔ…
Δεν φταίει η ελληνική κυβέρνηση, φταίει η ΕΕ…
Δεν φταίει ο Παπανδρέου, φταίνε οι αγορές που κερδοσκοπούν…
Είναι ψέματα. Προσπαθούν να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή. Να χρεώσουν αλλού τις επιλογές που έκαναν.
Ο εργαζόμενος κόσμος πρέπει από την απόγνωση, την απελπισία και το σοκ να περάσει στην ενεργητική αντίσταση. Αν δεν αγωνιστούμε σήμερα, αύριο θα πληρώσουμε ακόμη περισσότερα.
Αν σήμερα ο ψεύτης Παπανδρέου λέει ότι «βρίσκει στο δρόμο εργαζόμενους που του ζητάνε να θυσιάσουν το μισθό τους για την πατρίδα», αύριο θα «βρει στο δρόμο» εργαζόμενους που θα του ζητάνε να δουλεύουν τσάμπα μέχρι την κηδεία τους, να πουλήσουν το σπίτι τους ή να βγάλουν στο πεζοδρόμιο τη γυναίκα τους. Εννοείται για την …πατρίδα.
Αν δεν ξεσηκωθούμε, θα μας φτάσουν σε ακόμη χειρότερο σημείο.
Ως εδώ η χειμερία νάρκη, η αδιαφορία και η αυταπάτη ότι «εγώ θα τη βολέψω»
Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους. Μόνο από την αύξηση της φορολογίας, κάθε οικογένεια χάνει 1000 ευρώ ετησίως. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ήδη δήλωσαν ότι η κρίση δεν είναι μόνο στο δημόσιο και ετοιμάζονται να ξεσαλώσουν εναντίον των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.
Και φυσικά τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι νεότεροι, είναι η νεολαία.
Η πραγματικότητα γίνεται εφιάλτης για τους νέους ανθρώπους, για τους νέους εργαζόμενους, για τους σημερινούς φοιτητές. Όνειρα, θυσίες και κόποι, αν λίγο πριν φαίνονταν να πηγαίνουν χαμένα, σήμερα πετιούνται στη φωτιά.
Έχουμε χιλιάδες λόγους να βγούμε στο δρόμο. Να καλέσουμε κι άλλους. Να γινόμαστε κάθε μέρα και περισσότεροι. Να ακυρώσουμε τα μέτρα ή να ακυρώσουμε την κυβέρνηση. Αλλιώς, σε 1-2 μήνες οι «αγορές» θα απαιτήσουν κι άλλο αίμα. Αλλιώς, όχι απλά θα ζήσουμε χειρότερα από τους γονείς μας, αλλά χειρότερα από όσο φοβόμαστε σήμερα.
Συνελεύσεις, Διαδηλώσεις, Καταλήψεις
ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και στο Σύμφωνο Σταθερότητας
Το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να παρακολουθεί την εξόντωση της κοινωνίας από απόσταση. Μπορούμε και οφείλουμε να πυροδοτήσουμε μια τεράστια κοινωνική έκρηξη που να πάρει και να σηκώσει τους κλέφτες και τους ψεύτες. Να οργανώσουμε άμεσα, σήμερα, εδώ και τώρα, τους αγώνες ενάντια στα μέτρα κοινωνικής και οικονομικής ασφυξίας και στο Σύμφωνο Σταθερότητας που επέβαλε τα μέτρα αυτά.
Η φοιτητική αριστερά πρέπει να υπερβεί τον εαυτό της. Την ώρα αυτή δεν έχουν νόημα οι διαχωρισμοί, οι ηλίθιοι εμφύλιοι, οι πολύωρες αναλύσεις και οι μικρόκοσμοι.
Να οργώσουμε από κοινού τις σχολές. Να αποκαλύψουμε τη χρεοκοπία της πολιτικής του δικομματισμού και να οργανώσουμε την πάλη. Είναι αδιέξοδη η λογική της περιχαράκωσης, της ξεχωριστής συγκέντρωσης, της διαφορετικής ώρας, της άλλης πλατείας, του διαχωρισμού μόνο και μόνο για να αποδείξω ότι υπάρχω.
Καλούμε άμεσα τη φοιτητική αριστερά να διαμορφώσει κοινά πλαίσια αγώνα και με αυτά οι Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις για πορείες, καταλήψεις, κινήσεις ενότητας και συντονισμού. Να κάνουμε τις σχολές, κέντρα αγώνα όλου του λαού.
Η κατάσταση είναι δραματική και απαιτεί τολμηρές αποφάσεις. Όμως ο πόλεμος που μας κήρυξε η κυβέρνηση δεν έχει λήξει και η κρίσιμη μάχη είναι μπροστά μας. Όλοι στους δρόμους.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Δελτίο τύπου της ΚΟΕ για τη σημερινή διαδήλωση και την επίθεση στον Μ. Γλέζο


Η ΚΟΕ χαιρετίζει τις μεγάλες, μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι διαδηλώσεις αυτές πρέπει να είναι η αρχή ενός μεγάλου πανεργατικού – κοινωνικού ξεσηκωμού, για να πληρώσει ακριβά η κυβέρνηση το κόστος από την άγρια πολιτική των Βρυξελλών. Ο λαός με τη σημερινή μαζική και μαχητική στάση στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση: Θα μείνετε ή εσείς ή τα μέτρα.
Η ΚΟΕ καταγγέλλει τον τραυματισμό του Μ. Γλέζου από τα ΜΑΤ μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη καθώς και τον προπηλακισμό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Εφτά δεκαετίες μετά τη ναζιστική κατοχή, ο Μ. Γλέζος δέχεται τα δακρυγόνα των πολιτικών υπαλλήλων του Βερολίνου. Η εκτός ορίων συμπεριφορά των οργάνων της «Προστασίας του Πολίτη» είναι αντίστοιχη με την εκτός ορίων κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβάλει στη χώρα.
Η ΚΟΕ καλεί σε ακόμη μεγαλύτερες, μαζικότερες, μαχητικότερες κινητοποιήσεις. Η σημερινή μέρα ήταν μια μάχη. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Όλοι στο δρόμο.