Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Εκτάκτως αυτήν την Παρασκευή 30/4, διαβάστε στο Δρόμο



ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η πάλη ανάμεσα στο φόβο και το θυμό

Έρευνα της VPRC για τη ΓΣΕΕ που καταγράφει τις στάσεις και το «διχασμό» των μισθωτών απέναντι στην κρίση, στα κυβερνητικά μέτρα, τα συνδικάτα και στις μορφές πάλης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εποχή του ΔΝΤ και οι νέες πολιτικές στρατηγικές
του Βαγγέλη Χωραφά

Συνέντευξη (β’ μέρος) Κωνσταντίνος Τσουκαλάς


Θα έχουμε φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα της Αργεντινής

Κυβέρνηση υποταγμένη στους υπαίτιους της κρίσης
του Σπύρου Μαρκέτου

Συνέντευξη: Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ
Οι απολύσεις θα σημάνουν την έναρξη μετωπικής σύγκρουσης

Μέρος της λαϊκής αντίστασης η μάχη ενάντια στο σχέδιο «Καλλικράτης»
του Βασίλη Χατζηλάμπρου

Μέσω της χειραγώγησης των εκπαιδευτικών επιχειρούν να περάσουν την «κατεδάφιση» των σχολείων
Του Τάσου Κουράκη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010
Επίκαιρα όσο ποτέ τα συνθήματα της πρωτομαγιάς του 1893
Σωκράτης Μαντζουράνης

Ο Μάης του ’36 στη Θεσσαλονίκη και η ιστορική μνήμη
του Όμηρου Ταχμαζίδη

ΔΙΕΘΝΗ
Ολική επαναφορά σε προ-οκτωβριανά τοπία για την εργατική τάξη
Του Γιώργου Τσίπρα

Ένα νέο μαζικό συνδικάτο βάσης γεννιέται στην Ιταλία
της Αβας Μπουλούμπαση

Εξαιρετικές μέρες στο Κατμαντού
του Κώστα Καρυδιά

Ουκρανία: Ρωσική κίνηση «ματ» στην Κριμαία
του Θανάση Αυγερινού

Βρετανία: Η πρώτη εκλογική καταγραφή των επιπτώσεων της κρίσης
της Αριάδνης Αλαβάνου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όσο και να προσπαθώ θα καταντήσω άνεργη»


Συγκλονίζουν εργασίες μαθητών λυκείου στο μάθημα των Αγγλικών που τους ζητήθηκε να μιλήσουν για τα προβλήματα τους. Ρεπορτάζ: Νίκος Ταυρής.

Σε απόγνωση οι ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ
του Μάριου Διονέλλη

Δυτική Ελλάδα: Αντιπυρική περίοδος… υψηλού κινδύνου
της Κατερίνας Παγουλάτου

Η ΑΛΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξήσεις μέχρι και 120% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών
της Αθηνά Τέσκου


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Συνέντευξη με τον συγγραφέα Τέο Ρόμβο
«Κόσμος που πάλλεται, δονείται, φλέγεται»

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΙΔΕΩΝ
Λένιν: Τα χρόνια της κοσμογονίας
του Στέλιου Ελληνιάδη

ΕΝΑΛΑΞ
Διάγγελμα της κατοχικής κυβερνήσεως
του Νίκου Κουνενή

Σκιτσάρουν ο Πάνος Μαραγκός, ο Πέτρος Ζερβός και ο Latuff.

Δρόμος, η εβδομαδιαία εφημερίδα της αριστεράς
Αναζητήστε την κάθε Σάββατο στα περίπτερα

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Εκδήλωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για το ευρώ και το χρέος με οικονομολόγους, 6/5/2010


Στις 6 Μαΐου στην Πάντειο, το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής οργανώνει δημόσια συζήτηση καθηγητών πανεπιστημίου και οικονομολόγων με δύο κρίσιμα θέματα:
Πρώτο: Συνεχίζουμε ή παύουμε τις πληρωμές για το δημόσιο χρέος;
Δεύτερο: Μένουμε ή αποχωρούμε από το ευρώ;
Συμμετέχουν οι:
Κ. Βεργόπουλος,
Γ. Δραγασάκης,
Δ. Καζάκης,
Κ. Λαπαβίτσας,
Σπ. Μαρκέτος,
Κ. Μελάς.
Θα ανταλλάξουν απόψεις για τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις στα δύο αυτά θέματα και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 6 Μαίου, 6.00 μμ, στο Πάντειο, Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα.

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Όλοι/ες στο Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Καβάλας Ενάντια στο ΔΝΤ!!

ΟΛΟΙ/ΕΣ στο συλλαλητήριο που καλούν η ΑΔΕΔΥ και η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Καβάλας, την Τρίτη 27/4 και ώρα 7μ.μ. στην Πλατεία Καπνεργάτη!!

Η προσφυγή της κυβέρνησης στο μηχανισμό στήριξης και το Δ.Ν.Τ. σηματοδοτεί νέα βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, νέα υποβάθμιση της κοινωνίας.


Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα!! - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ!!


ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΔΝΤ-ΕΕ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α/συνεχεια:Η γλώσσα της Αυτοκρατορίας Λεξικό της αμερικανικής ιδεολογίας

εκδόσεις Α/συνεχεια
Προμηθευτείτε το: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 6 (πάνω από τη Δημοτική Αγορά)
τηλ: 6937425768

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α/συνεχεια, το βιβλίο του ιταλού φιλόσοφου Ντομένικο Λοζούρντο, με εισαγωγή του Σπύρου Μαρκέτου, επίκουρου καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ. Ο Λοζούρντο διαπραγματεύεται τις έννοιες που χρησιμοποιεί η σύγχρονη ορολογία του πολέμου σε μια εκ βαθέων ανάλυση και αποδόμηση της αμερικανικής ιδεολογίας. Γεννημένος κοντά στο Μπάρι το 1941, σπούδασε στο Τίμπινγκεν και στο Ουρμπίνο, όπου διδάσκει τώρα φιλοσοφία της ιστορίας· είναι επίσης πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαλεκτικής Φιλοσοφίας Societas Hegeliana. Το έργο του, τεράστιο σε όγκο, εστιάζει κυρίως στη διαλεκτική φιλοσοφία και στη Γερμανία του πρώιμου δέκατου ένατου αιώνα, αλλά δεν περιορίζεται σ’ αυτές. Άλλα πρόσφατα πολυσυζητημένα έργα του στην Ιταλία, είναι τα: «Η αντι-ιστορία του φιλελευθερισμού», «Στάλιν. Ιστορία και κριτική ενός μαύρου μύθου» και «Η μη-βία. Μια ιστορία πέρα από το μύθο».

Αποσπάσματα:

Μαζί με τις κατηγορίες που στρέφονται ενάντια στον ισλαμικό κόσμο, όπως αυτή περί «τρομοκρατίας» ή περί «φονταμενταλισμού» ή περί τυφλού «μίσους κατά της Δύσης», εξαπολύονται και άλλες κατηγορίες, εξίσου σοβαρές. Προκειμένου να χτυπηθεί το αντιπολεμικό κίνημα, εξασκούνται πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: οι αμφιβολίες ή οι δισταγμοί τους αποδίδονται στην εμμονή σε έναν παρωχημένο «αντιαμερικανισμό». Ή γίνεται επίκληση σε ένα σκοτεινό και ζοφερό παρελθόν: συμπεριφερόμενη ψυχρά και εχθρικά στον πιο ισχυρό σύμμαχο του Ισραήλ, η Ευρώπη αποδεικνύει πως δεν έκλεισε οριστικά το πιο φρικτό κεφάλαιο της ιστορίας της και εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον «αντισημιτισμό» και τον «αντισιωνισμό» που κατακλύζει τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τον επικίνδυνο και άνανδρο «φιλο-ισλαμισμό» της;

Το βιβλίο αυτό θέλουμε να αποτελέσει μια συνεισφορά, σε ιστορικό και φιλοσοφικό επίπεδο, στην αποκάλυψη του πραγματικού περιεχομένου των βασικών κατηγοριών που διατυπώνει η τρέχουσα ιδεολογία του πολέμου.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Στο παρόν βιβλίο δηλωμένος σκοπός του συγγραφέα είναι να υποβάλει σε κριτική έρευνα κάποιες βασικές κατηγορίες που επικαλείται η κυρίαρχη ιδεολογία: τρομοκρατία, φονταμενταλισμός, αντιαμερικανισμός, αντισημιτισμός, αντισιωνισμός, φιλοϊσλαμισμός, αντιδυτικό μίσος. Το ισχυρό σημείο του βιβλίου είναι η εξαντλητική τεκμηρίωση της συστημικής υποκρισίας μέσα από την οποία κατασκευάζεται ένας βάρβαρος «άλλος» και συνάμα παρασιωπούνται οι δυσάρεστες «Δυτικές» πρακτικές. Για παράδειγμα, ανατέμνοντας τους τρόπους που χρησιμοποιείται η κατηγορία της «τρομοκρατίας», ο Λοζούρντο εύστοχα διαχωρίζει την στοχευμένη τρομοκρατία από τις μαζικές σφαγές, και συνδέει μ’ αυτά τα φαινόμενα τα όπλα της Δύσης που βεβαίως συνήθως δεν χαρακτηρίζονται τρομοκρατία: εμπάργκο και κάθε λογής συλλογικές τιμωρίες. Ζητήματα που δεν μας αφορούν μόνο θεωρητικά, καθώς μια τέτοια συλλογική τιμωρία απεργάζονται σήμερα και για τη χώρα μας οι θεσμικά ισχυροί γκουρού του νεοφιλελευθερισμού.
(από την εισαγωγή του Σπύρου Μαρκέτου)


408 σελίδες
ISBN: 978-960-6625-14-5

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Δελτίο Τύπου της ΚΟΕ για την αναφορά του πρωθυπουργού σε συνθήματα


25/4/2010 - Δελτίο Τύπου
"Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις 24/4 σε αφίσες της ΚΟΕ δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσυπογράψει και εκείνος τα συνθήματα ενάντια στο ΔΝΤ και την Κομισιόν, τονίζοντας όμως ότι αυτοί «δεν θα φύγουν με πέτρες και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς έχουμε δείξει αξιοπιστία».
Καταρχήν, η δήλωση αυτή δεν μας κάνει εντύπωση. Είναι ο κ. Παπανδρέου που αφού υπέκλεψε την ψήφο του ελληνικού λαού, μιλώντας για την ανάπτυξη, τα λεφτά που υπάρχουν και τον σοσιαλισμό, εφαρμόζει τώρα μια πολιτική που οδηγεί την κοινωνία στη βαρβαρότητα. Γιατί λοιπόν και σήμερα να μην προσυπογράψει συνθήματα ενάντια σε αυτούς που ο ίδιος εγκατέστησε πανηγυρικά στη χώρα;
Εκείνο, όμως, που δεν μπορεί να πείσει ούτε μικρά παιδιά σήμερα στην Ελλάδα είναι ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φύγουν όταν μπει τάξη στην οικονομία. Η αλήθεια είναι ότι θα μείνουν εδώ μέχρι να αφήσουν πλέον μόνο συντρίμμια στην κοινωνία, μέχρι να μην υπάρχει τίποτα άλλο να κλέψουν. Για αυτό ο λαός θα πρέπει να κινητοποιηθεί αποφασιστικά και με κάθε τρόπο να διώξει τους σύγχρονους δυνάστες και όσους τους υπηρετούν."


Το γραφείο τύπου της ΚΟΕ
τηλ. επικοινωνίας: 2106441745

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για το ΔΝΤ, 21/4/2010


21 Απριλίου 1967: Συνταγματάρχες
21 Απριλίου 2010: ΔΝΤ
Χρόνια πολλά κ. Παπανδρέου

2010_04_21_imf1967Τα πάντα έχουν το συμβολισμό τους: Ο παππούς Γιώργος Παπανδρέου δέχτηκε την εισβολή των απρόσκλητων χουντικών και τιμωρήθηκε με κατ’ οίκον περιορισμό. Ο εγγονός Γιώργος Παπανδρέου προσκάλεσε ο ίδιος το ΔΝΤ παραδίδοντάς του και τυπικά την διακυβέρνηση της χώρας. Από τον γύψο του «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», στον γύψο του «Ελλάς Ελλήνων Εξοντωμένων».
Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα παρά τις «μεγάλες νίκες» και τις «εκτυφλωτικές επιτυχίες» της κυβέρνησης στις αλλεπάλληλες Συνόδους Κορυφής. Παρά τον διατεταγμένο και γλοιώδη θαυμασμό των συγκροτημάτων τύπου για τον πρωθυπουργό «που αν δεν υπήρχε, έπρεπε να τον είχαμε εφεύρει». Παρά την προπαγάνδα που εδώ και μήνες μας πιπιλίζει τον εγκέφαλο κάθε βράδυ στις οκτώ.
Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα και εγκατέστησε μηχανισμό κηδεμονίας, όχι επειδή αυτή ήταν η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Αλλά επειδή εκεί οδήγησαν οι καταστροφικές πολιτικές αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, και όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, που καθοδήγησαν την παραγωγική αποσυγκρότηση, τη δημοσιονομική ασφυξία, την τρομακτική ανισότητα και την δανειακή θηλιά.
Σήμερα θα μας πούνε ότι για την οικονομική (και πολιτική) κατοχή της χώρας από το ΔΝΤ δεν φταίει η κυβέρνηση. Φταίει ο λαός. Που δεν λέει να χωνέψει ότι πρέπει να ζει με μισθούς των 800 ευρώ και συντάξεις των 500 ευρώ. Που δεν θέλει να βγαίνει στη σύνταξη στα 70. Που γκρινιάζει όταν ο μισθωτός των 900 ευρώ πληρώνει περισσότερο από τον βιομήχανο. Που εκπλήσσεται όταν βλέπει ότι το κράτος κερδίζει περισσότερα από το χαράτσωμα των μεταναστών, παρά από τη φορολογία των εφοπλιστών.
Το ΔΝΤ δεν είναι εδώ σήμερα για να δανείσει φτηνά. Φτηνά δάνεισε την Αργεντινή, την Λεττονία, την Ουγγαρία. Σαν προϋπόθεση όμως εκτίναξε τη φτώχεια και την ανεργία, έριξε την οικονομία σε χρόνια ύφεση και ασφυξία και οδήγησε την κοινωνία χρόνια πίσω. Τα ΜΜΕ θα ξαναπούν ψέματα για το ΔΝΤ. Τόσο καιρό δεν το θέλαμε περιμένοντας τους εταίρους της ΕΕ, αλλά τώρα πρέπει να το αποδαιμονοποιήσουμε και να το καλωσορίσουμε. Η κωλοτούμπα δεν έχει όριο.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως κυβέρνηση ψευτών και απατεώνων. Άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά, άλλα υλοποίησε μετεκλογικά. Και από τότε μέχρι σήμερα, κάθε βδομάδα, άλλα λέει και άλλα κάνει. Αυτά που αποκλείει τον ένα μήνα, τον επόμενο τα θεωρεί αναπόφευκτα. Η γραμμή άμυνας που έχει, είναι μόνο για τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης. Το περίστροφο που ζήτησε από την ΕΕ για να «εκβιάσει τις αγορές», τελικά το έβαλε στο στόμα της χώρας και πυροβόλησε. Είναι μια κυβέρνηση αποτυχημένη.
Πάνω από όλα είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη. Οργανώνει και προχωρά στη μεγαλύτερη ληστεία και αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους λίγους. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, δουλειά μέχρι τον τάφο, διάλυση των σχολείων και των νοσοκομείων.
Το σενάριο τρόμου που γράφουν για την ελληνική κοινωνία δεν έχει τέλος. Κάθε μέρα θα έρχονται χειρότερα. Μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική ανατροπή είναι ο μόνος εφικτός τρόπος επιβίωσης. Διαφορετικά οι εγχώριοι πολιτικοί και οι διεθνείς επιτηρητές των αγορών, μας οδηγούν κατευθείαν στην εξόντωση.
Υπάρχει κι άλλος δρόμος: Να πληρώσουν οι πολιτικοί υπεύθυνοι και να ανατραπούν οι υπεύθυνες πολιτικές. Ανατροπή των καθεστώτων επιτήρησης, χωρίς το ΔΝΤ και τους οικονομικούς χωροφύλακες. Με αποχώρηση από τον νομισματικό και οικονομικό γύψο της ευρωζώνης. Με επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Επειδή μπορεί να υπάρξει μια Ελλάδα που παράγει, που ευημερεί, που φροντίζει τον εργαζόμενο κόσμο της, όχι τους μιζαδόρους, τα λαμόγια, τους ζάπλουτους των ελβετικών τραπεζών. Για μια Ελλάδα των εργαζόμενων και του λαού και όχι των μιζαδόρων και των Βρυξελλών. Για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη.

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση του ΚΟ της ΚΟΕ


Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η καπιταλιστική κρίση
Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση είναι σε εξέλιξη δημιουργώντας ένα σύνθετο τοπίο ρευστότητας, τροποποιήσεων, αναδιατάξεων. Ο βαθμός αταξίας στο σύγχρονο κόσμο κυοφορεί τεράστιες αλλαγές και ανατροπές. Το πρόσημό τους όμως είναι ακόμα αδιευκρίνιστο παγκόσμια, ευρωπαϊκά και εθνικά.
Η παρούσα κρίση είναι ολοκληρωτική χρεοκοπία του ιμπεριαλισμού και των μορφών που σήμερα παίρνει. Η ραγδαία επέκταση της κρίσης ανά τομείς και ηπείρους, αλλά και οι βάρβαρες μορφές μετακύλισής της στις πλάτες λαών και εργαζόμενων, αποδεικνύει ότι το σύστημα που παρουσιάστηκε σαν παντοδύναμο μετά την κατάρρευση του 90-91 και σαν μονόδρομος σήμερα, έχει χρεοκοπήσει.
Η κρίση συνοδεύεται και προκαλεί μεγάλες μετατοπίσεις στις αντιθέσεις, στους ανταγωνισμούς, στη γεωπολιτική. Η διέξοδος των πολεμικών αναμετρήσεων και καταστροφών είναι πάντα ανοικτή. Οι νομισματικοί και εμπορικοί πόλεμοι διαμορφώνουν νέες εντάσεις και αναζητούνται ισορροπίες. Στο περιβάλλον αυτό είναι κρίσιμα τα αποφασιστικά βήματα μιας διεθνούς κοινότητας αγωνιζόμενων λαών και προοδευτικών κινημάτων για να μην εγκαθιδρυθεί το βασίλειο της βαρβαρότητας.
Η ΕΕ είναι στην καρδιά της κρίσης και βγαίνει πληγωμένη όσο ποτέ. Οι αποκλίνουσες στρατηγικές και η έκρηξη των αντιθέσεων μέσα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία του εγχειρήματος της ολοκλήρωσης. Η ενοποίηση όσο προχωρά τυπικά, στην πραγματικότητα απομακρύνεται. Ο ηγεμονικός ρόλος του γερμανικού ιμπεριαλισμού και η αξεδιάλυτη διασύνδεση των θεσμών της ΕΕ με το πιο παρασιτικό και αρπακτικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, αποκαλύπτουν πολύ πιο καθαρά σήμερα τη φύση της ΕΕ: μια απολύτως επιθετική, σκληρή και κυνική ιμπεριαλιστική συγκρότηση.
Η ΕΕ πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο στην εφαρμογή των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Εξευτελίζει τις έννοιες της ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Εκτρέπεται ραγδαία από την όποια δημοκρατική νομιμοποίηση από το εκλογικό σώμα. Μεταφέρει εξουσία από την περιφέρεια στο κέντρο. Παραδίδει χώρες ολόκληρες στο θυσιαστήριο των αγορών. Επιδιώκει κοινωνικούς πειραματισμούς – αντεργατικά παραδείγματα για όλη την ήπειρο.
Η ομολογία της ελληνικής χρεοκοπίας
Σήμερα καταρρέει εκκωφαντικά όχι μόνο η ασκούμενη πολιτική του δικομματισμού αλλά η πορεία δεκαετιών. Η παραγωγική αποσυγκρότηση, η οικονομική διάλυση, η κοινωνική οπισθοδρόμηση, τα καθεστώτα κηδεμονίας και οικονομικής κατοχής, ούτε είναι λάθη των τελευταίων ετών, ούτε αποτελούν περιστασιακές συμπτώσεις, ούτε γεννήθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Το σημερινό αδιέξοδο είναι προαναγγελθείσα χρεοκοπία τριάντα ετών μετατροπής της χώρας σε μοντέλο του εκσυγχρονισμένου μεταπρατισμού, ασφυκτικά δεμένου στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που κήρυξε τον πόλεμο στην παραγωγή, επειδή αυτό δημιουργούσε ξεκούραστα και ανέφελα υπερκέρδη στην ελληνική άρχουσα τάξη. Είναι προαναγγελθείσα χρεοκοπία της χρεομηχανής και της εξάρτησης, του φόρου υποτέλειας που ο λαός πολλαπλώς πλήρωνε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Το νεοφιλελεύθερο αμόκ της καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου, του ξεπουλήματος των πάντων, της εθνικοποίησης των ζημιών και της ιδιωτικοποίησης των κερδών έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.
Τα καθεστώτα κηδεμονίας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των αγορών είναι γέννημα θρέμμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης.
Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν δημοσιονομικό. Είναι πρόβλημα παραγωγικής διάλυσης και αποσυγκρότησης που σήμερα καταλήγει σε δημοσιονομική και δανειακή θηλιά. Ταύτισης της ελληνικής οικονομίας με τον μεταπρατισμό (80% ο τριτογενής τομέας), με απόλυτη εξάρτηση είτε από την τραπεζική επέκταση (κατασκευές), είτε από τη διεθνή οικονομία (τουρισμός). Και φυσικά με εντυπωσιακή κατάρρευση του ισοζυγίου. Η ανάπτυξη της Ελλάδας την προηγούμενη περίοδο δεν πρέπει να κρίνεται με τα νούμερα αύξησης του ΑΕΠ, αλλά με τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά: Ανάπτυξη επισφαλής, σαθρή, αυτοϋπονομευμένη και φυσικά ανάπτυξη που γιγάντωσε τις ταξικές και κοινωνικές ανισότητες.
Η σημερινή κατάληξη έχει απόλυτη σχέση με την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και ειδικά με την ένταξή της στην Ευρωζώνη. Η παραγωγική διάλυση στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, η εκτίναξη της ανισότητας κέντρου – περιφέρειας, τα διογκούμενα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών, η δημοσιονομική ασφυξία, ο νεοφιλελεύθερος ζουρλομανδύας του Συμφώνου Σταθερότητας και η μόνιμη και αδιαπραγμάτευτη επιλογή της ελληνικής πολιτικής τάξης να φορτώνει τα βάρη στην κοινωνία, έχτισαν το σημερινό υπό κατάρρευση μοντέλο.
Η θηλιά στο λαιμό ήταν αναμενόμενη: Παρά τα φτιασιδώματα, οι αριθμοί δεν έβγαιναν και δεν βγαίνουν. Ελλείμματα της τάξης των 30 δις ετησίως και αναγκαίες πληρωμές σε τόκους της τάξης των 14 δις (με τα χρεολύσια να μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο με τοκογλυφική αναχρηματοδότηση), δεν αντιμετωπίζονται, ειδικά σε συνθήκες διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και επαχθούς νέου δανεισμού.
Η παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ έχει δρομολογηθεί. Ακόμη και με αυτόν τον μηχανισμό στήριξης όμως, η κατάρρευση απλά παίρνει παράταση ζωής. Και φυσικά η κηδεμονία γίνεται ολοκληρωτική. Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ψευδεπίγραφη καθώς είναι φανερό ότι οι αποφάσεις παίρνονται αλλού. Τα εφιαλτικότερα σενάρια από τις εκλογές και μετά, διαδοχικά επιβεβαιώνονται, την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει σε μια πρωτόγνωρη ασφυξία. Τα χειρότερα έπονται.
Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας τροφοδοτούν και ευρύτερες εξελίξεις για τη χώρα. Τα νέα επεισόδια της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου δείχνουν ότι όσο προχωράει σε νέα στάδια η επιτήρηση και η εξάρτηση, θα έχουμε και άλλου είδους πιέσεις και απαιτήσεις στην περιοχή.
Χρεοκοπία της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος
Η κυβερνητική διαχείριση πέρα από τις συνολικότερες ευθύνες της, σε ότι αφορά τους πρόσφατους χειρισμούς της, χρεοκόπησε. Ο δανεισμός μετά από κάθε «επιτυχία» που διαλαλούσαν τα ΜΜΕ γινόταν πιο δυσβάστακτος και οι δυνατότητές του έχουν πια εξαντληθεί. Ο μηχανισμός στήριξης είναι απολύτως ανεπαρκής για τις δημοσιονομικές και δανειακές τρύπες σε συνθήκες αναπτυξιακής κατάρρευσης. Ακόμα και για τα μέτρα μιας κυβέρνησης των αγορών, του κεφαλαίου, της λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, η κυβέρνηση Παπανδρέου παρά την ολοσχερή της στήριξη από τους μιλημένους δημοσιογράφους, είναι απολύτως αποτυχημένη.
Έχουμε δηλαδή μια κυβέρνηση υπαλλήλων εντελώς ανίκανη να χαράξει, ακόμα και στα σημερινά πλαίσια, οποιαδήποτε πολιτική που κάτι να κερδίζει ή να περισώζει. Αυτό όμως είναι ένα δευτερεύον στοιχείο. Το βασικό είναι ότι μιλάμε για μια κυβέρνηση απόλυτα και συνειδητά ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές των ιμπεριαλιστικών διευθυντηρίων. Απόλυτα και διπλά υποταγμένη στα συμφέροντα των μεγάλων κέντρων στις δύο μεριές του ατλαντικού. Απόλυτα προσηλωμένη στο αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών που οδήγησε στη σημερινή κατάρρευση. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αμφισβητηθεί, να χτυπηθεί, να συγκεντρώσει τα πυρά της μεγάλης πλειοψηφίας που απειλείται με εξόντωση. Πρέπει να δουλέψουμε για να ωριμάσουν οι όροι αυτή η κυβέρνηση να φύγει, οικοδομώντας μια προοδευτική, λαϊκή, αριστερή διέξοδο.
Αναδεικνύεται όμως σήμερα και η χρεοκοπία συνολικά του πολιτικού συστήματος. Χρεοκοπία πολιτικών, σχέσεων, ιδεολογημάτων, προσώπων, κομμάτων και κυβερνήσεων που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Χρεοκοπία όλων εκείνων των δυνάμεων που έχοντας αναφορά στην κεντροαριστερά, την κεντροδεξιά, τη δεξιά πορεύτηκαν συγκλίνοντας σε «εθνικούς στόχους», «εθνικά οράματα», «προκλήσεις» που αναπόφευκτα οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Χρεοκοπία, όμως, και μιας αριστεράς που είτε αμφισβητώντας υποτιθέμενους «δογματισμούς» είτε αναμασώντας διάφορα συνθήματα, έχασε κάθε δυνατότητα εκπλήξεων, συγκρούσεων, έκφρασης κόσμου, πολιτικής πρωτοβουλίας και οδηγήθηκε στην υποταγή στα σύγχρονα δόγματα ή τουλάχιστον στην έλλειψη πειστικής αμφισβήτησής τους.

Β. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ
Σήμερα πρέπει να ανοίξει μια κορυφαία αντιπαράθεση για το ποια πορεία πρέπει να πάρει η χώρα. Είναι αγώνας που αφορά την ταυτότητα και την προοπτική της. Πρόκειται για μια μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα σε ένα σύστημα που αυτοδιαψεύδεται και αυτοσυνθλίβεται, συνθλίβοντας και την κοινωνία, και στην ανάγκη υπέρβασής του. Ακόμη κι αν σήμερα αυτή η ανάγκη δεν διατυπώνεται από πολλούς, αντικειμενικά μπαίνει το ζήτημα της συνολικής πορείας της χώρας και του λαού της.
Άμεση ανατροπή των καθεστώτων κηδεμονίας, οικονομικής ασφυξίας και κοινωνικής κατεδάφισης, και πρώτα από όλα του ΔΝΤ.
Πορεία ανασυγκρότησης με κεντρικούς σταθμούς την έξοδο από την Ευρωζώνη, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, σειρά μέτρων προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος. Μεσοπρόθεσμο σχέδιο παραγωγικής, οικονομικής ανασυγκρότησης σε όφελος του εργαζόμενου λαού.
Συντονισμός και συνεργασία λαών, κινημάτων, μετώπων, στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, προοδευτικής αλλαγής στην Ευρώπη.
1. Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα
Η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της Ε/Ζ όπου όμως εξέχουσα θέση με άγνωστες παραμέτρους έχει το ΔΝΤ, θα αποδειχτεί χειρότερη από όλες τις προηγούμενες «διεξόδους». Η χώρα και ο εργαζόμενος κόσμος της καταδικάζεται σε παρατεταμένη ασφυξία, με αλλεπάλληλα μέτρα που θα συνοδεύουν την εκταμίευση των δόσεων του δανείου. Τα μέχρι σήμερα μέτρα επιτρέπουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού, αλλά οι χρηματαγορές και «διασώστες» τα κρίνουν απολύτως ανεπαρκή για την περαιτέρω εκτέλεσή του.
Η εμπλοκή του ΔΝΤ σημαίνει ότι η κυβέρνηση και τυπικά μεταφέρεται αλλού και το σημερινό της πολιτικό προσωπικό είτε θα καταστεί αναλώσιμο, είτε θα εκτελεί χρέη εκπροσώπου τύπου. Η σημερινή κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη και πρέπει να λογοδοτήσει γιατί οδηγεί τη χώρα από το κακό στο χειρότερο, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των αγορών, στέλνοντας τους εργαζόμενους στο εκτελεστικό απόσπασμα.
2. Αποχώρηση από την Ευρωζώνη
Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και η είσοδος στο κοινό νόμισμα του ευρώ, συνοδεύτηκε από ιαχές και πανηγυρισμούς. Η «ισχυρή Ελλάδα», η προστασία από τις διεθνείς τρικυμίες, η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, η ασπίδα προφύλαξης, και άλλα τόσα διθυραμβικά, σήμερα έχουν κατεδαφιστεί. Η «προστασία» λόγω του ευρώ έγινε συντρίμμια και θρύψαλα με τον μεγαλύτερο οικονομικό κλυδωνισμό της μεταπολίτευσης και την χειρότερη κοινωνική οπισθοδρόμηση μεταπολεμικά.
Η ένταξη στην Ευρωζώνη αποδεικνύεται κάθε μέρα βαρίδι, καθώς ακόμα και αν δεν δημιούργησε τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, ωστόσο τα επικύρωσε, τα γιγάντωσε απελπιστικά και αφαίρεσε σημαντικά εργαλεία άμυνας. Βασικοί κανόνες της ΟΝΕ, όπως η απαγόρευση αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, η απαγόρευση αλληλεγγύης σε χώρες μέλη, η ανυπαρξία μηχανισμών ύστατης στήριξης, το ίδιο το Σύμφωνο Σταθερότητας, έστειλαν τη χώρα στο εκτελεστικό απόσπασμα των χρηματαγορών.
Η μοναδική θετική πλευρά της ένταξης στο ευρώ, τα χαμηλά επιτόκια και το ισχυρό νόμισμα, πυροδότησαν την ονομαστική ανάπτυξη αλλά έκρυψαν το στρεβλό, υπονομευμένο, επισφαλή και πάνω από όλα άνισο χαρακτήρα της, κουκούλωσαν την κατάρρευση, και τελικά γύρισαν μπούμερανγκ με την υπερχρέωση και τον υπερδανεισμό. Το ευρώ απέκλεισε την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, αλλά επιτάχυνε την υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης, την υποβάθμιση των μισθών, του επιπέδου διαβίωσης, των εργασιακών σχέσεων.
Η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ, η ανάκτηση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, η ανάκτηση της δυνατότητας σχεδιασμού και εκτέλεσης εθνικών προϋπολογισμών, είναι απαραίτητο βήμα για το εγχείρημα της οποιασδήποτε παραγωγικής, κοινωνικής, οικονομικής ανασυγκρότησης, κάτω από ριζικά διαφορετικές προτεραιότητες. Ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει, αλλά και δημιουργεί, νέους συσχετισμούς δύναμης. Δεν θα είναι εύκολος δρόμος, αλλά θα είναι ο μόνος δρόμος που στο τέλος του δεν θα έχει την εκ νέου σύνθλιψη της κοινωνίας, αλλά την ανακούφισή της.
3. Αναδιαπραγμάτευση του χρέους
Η σημερινή οικονομική και κοινωνική ασφυξία έρχεται από παραγωγικά και οικονομικά αδιέξοδα που συσσωρεύονται τρεις δεκαετίες. Η εξυπηρέτηση του χρέους με αυτή τη δημοσιονομική κατάσταση, γίνεται μαθηματικά αδύνατη. Ακόμη και αν τα επιτόκια προσγειωθούν (εξέλιξη που δεν φαίνεται), ή υπάρξει δανεισμός από τον μηχανισμό στήριξης με λίγο χαμηλότερα επιτόκια από την αγορά, οι υποχρεώσεις της επόμενης πενταετίας είναι δυσβάσταχτες. Ειδικά όταν ο παραγόμενος πλούτος της χώρας με τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και τα αναμενόμενα πρόσθετα λόγω του ΔΝΤ, μειώνεται ραγδαία.
Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους μπορεί να διασώσει ασύλληπτους πόρους που φουσκώνουν κάθε βδομάδα τα χαρτοφυλάκια του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Μια τέτοια στάση είναι η ασφαλέστερη ασπίδα έναντι της χρεοκοπίας (που επί της ουσίας έχει υπάρξει χωρίς να εξαγγελθεί, για να εξασφαλιστεί ο διαρκής φόρος αίματος του δημόσιου ταμείου στις χρηματαγορές).
Παράλληλα μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους οφείλει να συνοδευτεί από εθνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, δραστικό έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, και πάνω από όλα μακροπρόθεσμο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.



Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Αυτό το Σάββατο, 17/4, μη χάσετε το "Δρόμο"








Αυτό το Σάββατο, 17/4, μη χάσετε το "Δρόμο"






Ο Αλέκος Αλαβάνος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που θα συζητηθεί, μιλά για όλους και για όλα. Αναφέρεται στην κρίση και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ και διατυπώνει την πρότασή του για την αριστερά που θα εμπνεύσει και θα πρωταγωνιστήσει.








Επίσης διαβάστε:
  • Η δημοκρατία και η παιδεία επόμενοι στόχοι. Ποιοι και γιατί στήνουν το επικίνδυνο σκηνικό του τρόμου.
  • Φουντώνουν τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
  • Οι πανεπιστημιακοί Κώστας Δουζίνας και Σπύρος Μαρκέτος γράφουν για την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Και όπως κάθε Σάββατο, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τον πολιτισμό.

Δρόμος, η εβδομαδιαία εφημερίδα της αριστεράς
Αναζητήστε την κάθε Σάββατο στα περίπτερα