Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Καταστροφή της Ελλάδας, σημαίνει τέλος της Ευρώπης

Είναι προφανές ότι έχουμε εισέλθει σε μια εποχή θεσμικής μετάλλαξης της πολιτικής οργάνωσης των δυτικών κοινωνιών. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία και οι μηχανισμοί της εμφανώς δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν τις ανάγκες του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και των αυτονομημένων αγορών. Ο ευτελισμός των κοινοβουλίων που καλούνται να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις, η συστηματική παράκαμψη θεσμών, η αυτονόμηση της εκτελεστικής εξουσίας, ο αναβαθμισμένος ρόλος των μηχανισμών αστυνόμευσης, η θεσμοθετημένη υπερεθνική εποπτεία και κηδεμόνευση, η κατεδάφιση των συστημάτων Πρόνοιας και η βιο-πολιτική ευθανασία ολόκληρων πληθυσμών, σηματοδοτούν τη διολίσθηση σε μια νέα εποχή και την εμφάνιση κοινωνιών υπό μνημονιακή κατοχή.

Βασίλης Μουλόπουλος: Πώς θα ανταποκριθεί η Αριστερά στον ιστορικό της ρόλο


Συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο. Αναδημοσίευση απο το Δρόμο 28-4-12.
Την πεποίθησή του ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία απαιτεί και λύσεις έκτακτης ανάγκης, που μπορούν να προκύψουν μόνο με συγκλίσεις της Αριστεράς, ώστε να γίνει δυνατή η δημιουργία ενός νέου μπλοκ εξουσίας, εκφράζει μιλώντας στον Δρόμο ο δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος, βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας.
«Η Ιστορία», σημειώνει χαρακτηριστικά, «γράφεται με τέτοιες συγκλίσεις. Οι επαναστατικές αλλαγές, απαιτούν τέτοιες συγκλίσεις, οι καιροί απαιτούν τέτοιες συγκλίσεις», αφού, όπως τονίζει, με τη χώρα σε κατεύθυνση διάλυσης, το ζητούμενο δεν είναι «ένα πρόγραμμα για να γίνει η Ελλάδα ό,τι καλύτερο υπάρχει στον πλανήτη, αλλά ένα πρόγραμμα για να μην γίνει η Ελλάδα ό,τι χειρότερο υπάρχει στον πλανήτη». Και καταλήγει: «Τα υπόλοιπα, οι διαφορετικές προτάσεις για τα μοντέλα της διακυβέρνησης, παραγωγής, οικονομίας είναι για το μετά. Δεν υπάρχει ούτε ο τρόπος ούτε ο χρόνος για να τα συζητήσουμε σήμερα».

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Για σαν προχθές...

26-04-1937:Ο Βομβαρδισμός της Guernica


Η Γκουέρνικα* μετά τον βομβαρδισμό
(προφέρεται πιο σωστά “Γκερνίκα”)
Πολύνεκρη αεροπορική επίθεση κατά της βασκικής πόλης Γκουέρνικα από γερμανούς και ιταλούς εθελοντές αεροπόρους, που συνεργάζονταν με τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου Πολέμου (1936-1939). Έλαβε χώρα το απόγευμα της 26ης Απριλίου 1937 κι έμεινε στην ιστορία κυρίως χάρις στον πίνακα του μεγάλου ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που αποτύπωσε μοναδικά τη φρίκη του πολέμου.

Την άνοιξη του 1937 οι εθνικιστές του Φράνκο,

Μανώλης Γλέζος - Eκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης στο Ρολόι της Νεάπολης 26-4-2012


Στον Δρόμο του Σαββάτου 28/4


Τρέμουν τον λαό
Μια βδομάδα πριν τις εκλογές η κοινωνία επιμένει να γυρνά την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και δείχνει έτοιμη για τη μεγάλη υπέρβαση
  • Αλέξης Τσίπρας: Αν ο λαός πει το μεγάλο «ναι» στην ενότητα, κανείς δεν θα επιμείνει στο μικρό του «όχι», συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο
  • Στροφή στο «πολιτικό» την ύστατη ώρα. Τα ψευτοδιλήμματα δεν πιάνουν, αλλά η επόμενη μέρα απαιτεί απαντήσεις, του Γιάννη Τσούτσια
  • Σε διπλό αδιέξοδο η Ευρωζώνη. Η νεοφιλελεύθερη συνταγή της αποτυγχάνει να βάλει φρένο στην κρίση χρέους και κλυδωνίζεται πολιτικά – Ακόμη και η «διόρθωση» τίποτε θετικό δεν προοιωνίζεται για τις κοινωνίες, του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
  • Μανώλης Γλέζος «Οδηγός η δυνατότητα να έρθει ο λαός στην εξουσία», συνέντευξη στον Νίκο Ταυρή
  • Η Χρυσή Αυγή είναι φασισμός. Πόσο πατριώτες είναι οι θαυμαστές των γερμανοτσολιάδων και τωνΕς-Ες; του Λεωνίδα Σακλαμπάνη
  • Βασίλης Μουλόπουλους, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας «Πώς θα ανταποκριθεί η Αριστερά τον ιστορικό της ρόλο;», συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

CATASTROIKA

Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.
 ΠΗΓΗ: http://www.catastroika.com/index.php

Δηλώσεις Χατζηλάμπρου και Γιακουμή-«Το 90% των ασθενών στην αγροτική Αχαΐα αδυνατεί να αγοράσει φάρμακα»

O υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Βασίλης Χατζηλάμπρου, σε δήλωση του τόνισε ότι «η δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία και ιδίως το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Ο Άγιος Ανδρέας” μετά το “ριφιφί” της Τράπεζας της Ελλάδας για το PSI έρχεται να συμπληρωθεί από την ανυπαρξία σύμβασης με το ΕΟΠΥΥ που οδηγεί στον πλήρη οικονομικό στραγγαλισμό το νοσοκομείο.
Δεν εισπράττουν πια ο “Άγιος Ανδρέας” και το Αίγιο και μη έχοντας αποθεματικά δεν θα έχουν να πληρώσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις όπως προμήθειες, νέο κτίριο, υπερωρίες ιατρών και προσωπικού. Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα δύο νοσοκομεία στο κλείσιμο μέσα στους επόμενους μήνες.
Μοναδική σωτηρία για τα τόσο απαραίτητα ιδρύματα του νομού μας είναι, στις 6 Μάη να διώξουμε κακήν κακώς τους υπεύθυνους αυτής της καταστροφικής εξέλιξης και να στηριχθούν οι υγειονομικές δομές εις βάρος των τοκογλύφων-δανειστών και των ντόπιων υπηρετών τους».

Συνέντευξη του Γιώργου Θεοδωρόπουλου, Υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Α' Θεσσαλονίκης στο ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM στις 25/4/12


Occupy Wall Street: τι άλλο θα ακολουθήσει;

Του Σλαβόι Ζίζεκ, The Guardian 24/4/2012

μετάφραση Αριάδνη Αλαβάνου 
Αναδημοσίευση από το metopo.gr
“Για τον Μαρξ, το ζήτημα της ελευθερίας δεν θα έπρεπε να τοποθετείται πρωτίστως στην πολιτική σφαίρα. Το κλειδί για την πραγματική ελευθερία βρίσκεται μάλλον στο “απολίτικο” δίκτυο κοινωνικών σχέσεων, από την αγορά μέχρι την οικογένεια, όπου η αλλαγή που χρειάζεται, αν θέλουμε μια πραγματική βελτίωση, δεν είναι μια πολιτική μεταρρύθμιση, αλλά μια αλλαγή στις “απολίτικες” κοινωνικές σχέσεις παραγωγής. Δεν ψηφίζουμε για το ποιος κατέχει τι, για τις σχέσεις στο εργοστάσιο κ.λπ. -- όλα αυτά αφήνονται σε διαδικασίες εκτός της σφαίρας της πολιτικής”.
Τι κάνουμε ως συνέχεια του κινήματος “Κατάληψη της Γουόλ Στριτ” , όταν οι διαδηλώσεις που άρχισαν πολύ μακριά –στη Μ. Ανατολή, την Ελλάδα, την Ισπανία, το Ην. Βασίλειο-- έφτασαν στο κέντρο και τώρα είμαστε πιο δυναμωμένοι και ορατοί από όλο τον κόσμο;
Μιμούμενος το κίνημα Κατάληψη της Γουόλ Στριτ στις 16/10/2011, ένας διαδηλωτής στο Σαν Φρανσίσκο απευθύνθηκε στο πλήθος προσκαλώντας το να συμμετάσχει σαν να ήταν ένα χίπικο γεγονός, του στιλ της δεκαετίας του 1960:

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Το ειδικό καθεστώς προχωρά είτε με ευρώ είτε με κατοχική δραχμή. Ανάγκη η ανατροπή του. Για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη.


Τύπου ΚΟΕ - 25/4/2012
Όπως έγινε γνωστό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται επενδύσεις της ΔΕΗ, έθεσε για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΔEH δύο νέους όρους για τη σύναψη δανείου. Ο πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για «ρήτρα δραχμής», δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη είτε της διάλυσης της Ευρωζώνης. Ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Siemens, Shell, προμήθειες, Ολυμπιάδα και… γερά βιογραφικά – Του Τάσου Τσακίρογλου Από το ΜΟΝΟ #7


Στοιχεία που φέρνει στο φως το ΜΟΝΟ δείχνουν εύγλωττα τις πονηρές διαδρομές και εναλλαγές ανθρώπων σε κρίσιμους επαγγελματικούς ρόλους με φόντο τη χρυσή Ολυμπιάδα του 2004 που άνοιξε την όρεξη στα επιχειρηματικά συμφέροντα να αφαιμάξουν τον δημόσιο πλούτο. Οι… συμπτώσεις προκαλούν τον κοινό νου.
«Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη ταιριάζουν γάντι στις «μεγάλες μπίζνες» του Κράτους με εταιρίες που καταλήγουν σε σκάνδαλα, στα πρόσωπα που εμπλέκονται σ’ αυτές και στις μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες διαμορφώνουν ένα ιδιότυπο γαϊτανάκι συμφερόντων.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η γεωργία προϋπόθεση επιβίωσης σε συνθήκες κρίση, του Δημήτρη Π. Κοδέλα, υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργολίδα

Η ανατίναξη του πρωτογενούς τομέα και ο μύθος της αυτάρκειας.

Η οικονομική κρίση έχει ήδη αναδείξει ως μια βασική αιτία της το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και το οποίο οδήγησε στην παραγωγική αποδιάρθρωση, στη βύθιση του πρωτογενή τομέα, στην εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος, στην αύξηση της εξάρτησης από τις αυξανόμενες εισαγωγές. Για τη γεωργία το ζήτημα παίρνει ευρύτερες διαστάσεις, αφού αφορά την ικανότητα διατροφής του πληθυσμού, την αποφυγή τελικά μιας επισιτιστικής κρίσης.
Ειδικά το ζήτημα της διατροφικής αυτάρκειας αναδεικνύεται σε μείζον λόγω: α) της διαρκούς οικονομικής αιμορραγίας της χώρας λόγω του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, β) της αδυναμίας διαμόρφωσης οποιασδήποτε ανεξάρτητης πολιτικής, αν δεν αντιμετωπιστεί η αγροδιατροφική εξάρτηση, γ) των έντονων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών των τροφίμων1 και στις οποίες αδυνατεί μια χώρα να παρέμβει όταν τα εισάγει. Το ζήτημα αυτό το κατανοεί πλέον o περισσότερος κόσμος, όταν αναρωτιέται πώς μπορεί να υπάρχει άλλη πορεία για τη χώρα, χωρίς να είμαστε παραγωγικοί;

Η φιλοξενία ως φάρσα / Μετά τη «σκούπα», συρματοπλέγματα – Του Σπύρου Παπαδόπουλου (Το βυτίο)


Αν μάθαμε κάτι νέο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αυτό δεν είναι μια είδηση σχετικά με το χρέος, τις μειώσεις των μισθών ή την περιβόητη ανάπτυξη, αλλά ότι υπάρχει σ’ αυτόν τον τόπο μια εκδοχή του Απόλυτου Κακού. Ο άσχημος, σκοτεινός και επικίνδυνος εχθρός είναι, για άλλη μια φορά, οι «λαθρομετανάστες», όπως προτιμούν να τους αποκαλούν οι, με σφραγίδα ληξίαρχου, ντόπιοι.

Η χώρα χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση. Όχι «νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη».

Δελτίο Τύπου ΚΟΕ - 23/4/2012
Με τις διαδοχικές παρουσιάσεις στο Ζάππειο, από το Ζάππειο 1 το καλοκαίρι του 2010 μέχρι το Ζάππειο 3 χθες, η Νέα Δημοκρατία και ο Α. Σαμαράς αποτέλεσαν το λαγό της Μνημονιακής πολιτικής. Θυμίζουμε ότι εκεί, αυτοί πρώτοι μίλησαν για το γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τα γνωστά 50 δις, αυτοί πρώτοι μίλησαν για το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, αυτοί πρώτοι μίλησαν για τη μείωση της φορολογίας των κερδών του κεφαλαίου στο 15%.
Αυτό δείχνει ότι η Μνημονιακή οικονομική πολιτική είναι συνέχεια –και πολύ πιο άγρια εκδοχή βεβαίως- της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Αυτής δηλαδή της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Καραμανλή (που μόλις επανεμφανίσθηκε, αφού επί δύο χρόνια κρυβόταν). Αυτής της πολιτικής που προηγουμένως είχαν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Κ.Σημίτη.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Με αντιδραστικά μέτρα δεν λύνεται το μεταναστευτικό


Απαιτούνται πρωτοβουλίες που θα κινούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

 Του Γιάννη Θεωνά
Αναδημοσίευση απο τον Δρόμο 21-4-12
.
Ενόψει των εκλογών, η κυβέρνηση -με προεξάρχοντες τους κυρίους Χρυσοχοΐδη και Λοβέρδο- και τα κόμματα του δικομματισμού και του Μνημονίου, ανεβάζουν τους τόνους και τα αντιδραστικά μέτρα τους για την «αντιμετώπιση» του μεταναστευτικού προβλήματος.
Επιχειρήσεις-σκούπα της Αστυνομίας, πιστοποιητικά υγείας που θυμήθηκε ο κ. Λοβέρδος ύστερα από δεκάδες χρόνια (φυσικά με το «αζημίωτο» σε βάρος των μεταναστών) και πάνω απ’ όλα με στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσπαθούν να αναδείξουν το μεταναστευτικό σε ένα από τα κυριότερα μέτωπα της προεκλογικής περιόδου, προς «δόξαν» της ακροδεξιάς και ιδιαίτερα της Χρυσής Αυγής.
Η άθλια αυτή πολιτική είναι αναποτελεσματική και αδιέξοδη. Δεν δίνει λύση σε κανένα πρόβλημα και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απάνθρωπη.

Β-612 / Ευρωπαϊκόν είναι το αληθές – Του Αδάμ Γιαννίκου, από το ΜΟΝΟ #6


Η αλήθεια είναι το αντίθετο της λήθης. Αν οι λέξεις έχουν ακόμα κάτι από το πρώτο νόημά τους, τότε στην περίπτωση κάθε αλήθειας η μνήμη είναι ό,τι μάς συνδέει με τον πραγματικό κόσμο. Όπως έλεγε ο Όσκαρ Ουάϊλντ η μνήμη είναι ένα ημερολόγιο που όλοι κουβαλούμε πάνω μας. Η σχέση μας, όμως, με την αλήθεια δεν είναι πάντα ανώδυνη. Είναι πολλές οι φορές που λέμε πως η αλήθεια πονάει.
Την 1η Απριλίου του 1849 ο  Ρίχαρντ Βάγκνερ διηύθηνε την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στην Όπερα της Δρέσδης. Μεταξύ των ακροατών βρισκόταν ο  Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του είπε: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Κι άλλη πολιτική δολοφονία [αυτοκτονία]!


Ενας αριστερός ,αγωνιστής δάσκαλος ,γνωστός για τους αγώνες του στο χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο, εβαλε τέλος στη ζωή του το Σάββατο.Σε σημείωμά που άφησε αναφέρει ξεκάθαρα οτι η αυτοχειρία του ειναι μια πολιτική διαμαρτυρία.
''Αυτοκτονία Δασκάλου στη Σταυρούπολη για πολιτικούς λόγους !
[ Ο Σ.Μ στη φωτό απο τη μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών το 2006]
Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ένας 45χρονος δάσκαλος αυτοκτόνησε στη Σταυρούπολη το απόγευμα του Σαββάτου σε ένδειξη πολιτικής διαμαρτυρίας
Πρόκειται για ένα δάσκαλο, ο οποίος υπηρετεί στην Αθήνα και βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για τις ημέρες του Πασχα. Ο αυτόχειρας Σάββας Μετοικίδης, παντρεμένος με παιδιά, απαγχονίστηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα σε αποθήκη της πατρικής κατοικίας του στη Σταυρούπολη. Άφησε πολυσέλιδο σημείωμα στο οποίο εξηγεί ότι οι λόγοι της αυτοκτονίας του είναι ξεκάθαρα πολιτικοί και ότι διαμαρτύρεται για το μνημόνιο και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Aποτελεί ένα μανιφέστο ενάντια στην μνημόνιο και τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.

Η ρευστότητα, οι συγκολλήσεις και ένα μέτωπο που δεν έγινε


Η βαθιά τομή και το έλλειμμα της διπλής ενότητας. Του Ρούντι Ρινάλντι
Από τον Δρομο 21-4-12.
Η ρευστότητα που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου και οι βαθιές διεργασίες που καθορίζονται από τη διαχείριση της κρίσης, οδηγούν σε ένα νέο τοπίο. Μέσα σε δύο χρόνια άλλαξαν τόσα, με κυρίαρχη την τομή που επέφερε το Μνημόνιο και η τρόικα (ο Χ. Βερναρδάκης στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στις σελ. 2-3 συγκρίνει την τομή αυτή με την τομή που προκάλεσε ο Εμφύλιος) που το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει και να συγκρατήσει. Πέφτει ο δικομματισμός, κατακρημνίζονται τα ποσοστά του, δημιουργούνται νέα κόμματα και τρεις σχηματισμοί φαίνεται να έχουν δυναμική ανόδου: οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή. Την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια πόσα κόμματα θα έχει η επόμενη Βουλή και πώς θα συμπεριφερθεί, τελικά, το εκλογικό σώμα.

Στον Δρόμο του Σαββάτου 21/4


  • Ναι, μπορούμε

    - Χριστόφορος Βερναρδάκης, επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης και επιστημονικός σύμβουλος της VPRC: Οι εκλογές θα μας βάλουν σε μια νέα ιστορική περίοδο. Συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο
    - Η ρευστότητα, οι συγκολλήσεις και ένα μέτωπο που δεν έγινε. Η βαθιά τομή και το έλλειμμα της διπλής ενότητας, του Ρούντι Ρινάλντι- Ευάγγελος... Πιραντέλο. Ταλαντούχος και στο θέατρο του παραλόγου, του Χρήστου Πραμαντιώτη
    - Βασίλης Χατζηλάμπρου, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα: Μαζί με το λαό να αλλάξουμε την πραγματικότητα. Συνέντευξη στον Νίκο Ταυρή
    - Η Χρυσή Αυγή μακρύ χέρι του συστήματος. Παρακράτος, κρυφές χρηματοδοτήσεις και πολλά άλλα συνθέτουν το παζλ του νεοναζιστικού μορφώματος, του Λεωνίδα Σακλαμπάνη
    - Νάντια Βαλαβάνη, υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Αθήνας: Εκλογικό επίδικο η επιβίωση της χώρας και της κοινωνίας. Συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο
    - Τριγμοί και αναδιατάξεις στο γαλλογερμανικό άξονα. Τι διακυβεύεται τελικά στις γαλλικές εκλογές

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Το site της ΚΟΕ για τις εκλογές

Οι υποψήφιοι της KOE


Α' Αθήνας
Γ.Νικολακάκης
 
Α' Θεσσαλονίκης
Γ.Θεοδωρόπουλος
 
Α' Πειραιά
Γ.Μανουσάκης
 

Στις αυτοκτονίες υπάρχουν και δολοφόνοι


Δήλωση του Δημήτρη Γουρνιανάκη, αντιπροέδρου του Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων και υποψήφιου βουλευτή Ηρακλείου με το ΣΥΡΙΖΑ.
«Χτες το βράδυ, άλλος ένας συνάνθρωπός μας αυτοκτόνησε, αυξάνοντας τον ήδη υψηλό αριθμό αυτοκτονιών στην Κρήτη. Σε ιδιόγραφο σημείωμά του ανέφερε: ‘Δε μου αρέσει η ζωή που μας αναγκάζουν να ζούμε. Συγνώμη αν προκάλεσα αναστάτωση’.
Άλλος ένας άνθρωπος αποκαλύπτει αυτό που ακόμα και τώρα προσπαθούν να κρύψουν. Ότι η κατοχική κυβέρνηση, με τις επιταγές της τρόικα, οδηγεί τη χώρα και το λαό μας στην καταστροφή, τη φτώχεια, την απόγνωση, τις αυτοκτονίες. Ότι μας ξεπουλάνε κομμάτι-κομμάτι για 5 δεκάρες.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Στο πόδι οι γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας-«Οριακή ασφαλής εφημέρευση, ή ανευθυνότητα δίχως όρια;»


Απαράδεκτες τις συνθήκες εφημέρευσης του Γενικού Νοσοκομείου Ν.Καβάλας,χαρακτηρίζει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας (ΕΓΕΣΥΚ),με ανακοίνωσή της,συγκαλώντας έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 24 Απριλίου,για το νέο εφημεριακό καθεστώς και πρόταση της επίσχεσης εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες .
Επικίνδυνη για την υγεία των Καβαλιωτών η απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Ν.Καβάλας, για τον τρόπο εφημέρευσης των κλινικών του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας που είναι υπό τον έλεγχό του.
Η διοίκηση του νοσοκομείου λόγω των μεγάλων περικοπών από το υπουργείο Υγείας των κονδυλίων για τις εφημερίες,συνέταξε μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών με βάση το κονδύλιο των 275000€ ανά μήνα (πέρσι ήταν 390.000 ευρώ το μήνα).Το κονδύλιο των 275000€ ανά μήνα,φυσικά δεν μπορεί να εξασφαλίσει ασφαλή εφημέρευση για το Νοσοκομείο της Καβάλας.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Αποχαιρετισμός σε μια μεγάλη λαϊκή φωνή, έναν υπέροχο άνθρωπο …




Γιατί καμιά θεωρία, όσο ανυπότακτη κι αν είναι, δε μπορεί με λόγια κι αναλύσεις
να εκφράσει τη λεβεντιά του Μητροπάνου όταν χορεύει τη Ρόζα
Τα χείλη μου ξερά και διψασμένα
γυρεύουνε στην άσφαλτο νερό
περνάνε δίπλα μου τα τροχοφόρα
και συ μου λες μας περιμένει η μπόρα
και με τραβάς σε καμπαρέ υγρό

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012


Η «θυσία» του Άκη Τσοχατζόπουλου δεν μπορεί να διασώσει το σάπιο πολιτικό σύστημα


Δελτίο Τύπου ΚΟΕ - 17/4/2012
Μπροστά στην πάνδημη λαϊκή αποδοκιμασία, ο δικομματισμός θυσιάζει ένα έτσι κι αλλιώς απαξιωμένο και αποσυρμένο στέλεχός του, ελπίζοντας να κερδίσει πόντους για τις εκλογές της 6ης Μάη. Η ίδια η Τρόικα και η «γερμανική διοίκηση» της χώρας συμπράττουν στη σκηνοθεσία, στοχεύοντας να διασώσουν Βενιζέλο, Σαμαρά και το πολιτικό τόξο που δεν αμφισβητεί τα Μνημόνια και τις Δανειακές Συμβάσεις.
Ματαιοπονούν όμως οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, οι υποτακτικοί της Τρόικας και της Μέρκελ. Κανείς δεν πείθεται από τους τωρινούς θεατρινισμούς. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το «κόλπο των υποβρυχίων» είναι ένα διαχρονικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συνολικά τα δύο μεγάλα κόμματα, οι ηγεσίες τους, όλοι οι πρωθυπουργοί της τελευταίας δεκαετίας, οι υπουργοί Άμυνας, τα εκάστοτε μέλη του ΚΥΣΕΑ.
Πρόκειται πλέον για το απόγειο της σαπίλας: Να έχουν πληρωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μια γερμανική πολυεθνική και να έχει παραληφθεί από αυτή μόλις ένα υποβρύχιο, που κι αυτό …γέρνει. Και ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό των Μνημονίων, με προεξάρχοντες τους Βενιζέλο και Σαμαρά, να αποδέχεται δουλικά τους εκβιασμούς της Μέρκελ, που προστατεύει τα συμφέροντα της γερμανικής πολυεθνικής.

ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές


Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Η αγωνία της Ευρωζώνης πριν από την 6η Μαΐου


Ενώ όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν αποτυχία της συνταγής και ολική επαναφορά της κρίσης, η ευρωπαϊκή ελίτ επιμένει δογματικά και ανησυχεί πολιτικά για το ελληνικό «πείραμα». Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου. Από τον Δρόμο 13-4-12.

Η συνταγή δεν βγαίνει με τίποτα. Ένα μήνα μετά τα μηνύματα καθησυχασμού που εξέπεμψε η συμφωνία για το PSI και τέσσερις μήνες από την ευρωπαϊκή απόφαση για το νέο Μνημόνιο και το νέο δανεισμό στην Ελλάδα, η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχίζει τον θορυβώδη κοχλασμό της, με επίκεντρο αυτή τη φορά την Ισπανία και, δευτερευόντως, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η Ευρωζώνη συνολικά θα αποκολληθεί από την ύφεση ή ότι οι συνταγές ισοπεδωτικής δημοσιονομικής και μισθολογικής λιτότητας θα κατευνάσουν τις αγορές και τις «επιθέσεις» στα ομόλογα των ασθενών κρίκων της νομισματικής ένωσης.

Διαβάστε στο Δρόμο της Παρασκευής 13/4

Μπορούμε να απαλλαγούμε
από Γραμματείς και Φαρισαίους


Συνεχίζεται ο αγώνας
για την Ανάσταση
  • t_111Οι εργολάβοι του λαϊκού εκφοβισμού, του Σωκράτη Μαντζουράνη
  • Το κριτήριο της ψήφου. Ο λαός απέναντι στους δηλωμένους στόχους του συστήματος, του Γιώργου Τσίπρα
  • Η αγωνία της Ευρωζώνης πριν από την 6η Μαΐου. Ενώ όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν αποτυχία της συνταγής και ολική επαναφορά της κρίσης, η ευρωπαϊκή ελίτ επιμένει δογματικά και ανησυχεί πολιτικά για το ελληνικό «πείραμα», του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
  • Γη και ύδωρ ζητούν οι τραπεζίτες. Γιατί εξαιρούν από την ανακεφαλαιοποίηση την ΑΤΕ, της Μαίρης Ευθυμιάτου
  • «Θα ξηλώσουμε τα μνημόνια». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση
  • Οι βαθιές προεκτάσεις ενός πολιτικού σκανδάλου. Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την πορεία της Κίνας, της Μαρίας Νικολάου
  • Μιανμάρ: Po Than Joung, γ.γ. του Κ.Κ. Βιρμανίας, «Πουθενά ο στρατός δεν αποκαθιστά τη δημοκρατία», συνέντευξη στον Πέτρο Αλ Αχμάρ
  • Δημήτρης Χριστόπουλος, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής στρατηγικής για το μεταναστευτικό, συνέντευξη στον Λεωνίδα Σακλαμπάνη
  • Όταν η εξόντωσή μας είναι προς το συμφέρον μας! του Σταμάτη Μαυροειδή
  • Δώρα Κασκάλη: «Κάτω» - Ένα μυθιστόρημα για την εποχή της κρίσης, συνέντευξη στον Κώστα Στοφόρο

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Αγρίνιο: Μεγάλη Παρασκευή 1944 – Η εκτέλεση των 120

Αναδημοσίευση από agriniomemories.blogspot.com (via contramee.wordpress.com)


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΣΛΑΒΟΪ ΖΙΖΕΚ ΣΤΟ CATASTROIKA



Η ΒΦΛ ανήκει στους εργαζόμενους και στο λαό


Το λουκέτο του Λαυρεντιάδη.
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ήταν το ανερχόμενο επιχειρηματικό αστέρι, όταν εμφανίστηκε πριν 3 χρόνια στην Καβάλα. Αυτοδημιούργητος, νέος, με επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς. Αυτό ήταν το προφίλ που ο ίδιος παρουσίασε και αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Καβάλα.
Με το που ανέλαβε, η ΒΦΛ απόκτησε ανταγωνιστικότητα, αύξησε τις πωλήσεις, διεύρυνε τις αγορές της. Ένας άλλος αέρας έπνεε στην περιοχή που καθάρισε την κρατικοδίαιτη βιομηχανία από όλες τις αμαρτίες της.
Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος για να αποδειχτεί ότι και αυτός δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα λαμόγιο. Τι έχει, άραγε, η Καβάλα και τους τραβά σαν μαγνήτης; Τίμιτς στην KAVALA OIL, Ψωμιάδης στον ΑΟΚ, Λαυρεντιάδης στη ΒΦΛ και ακόμα δεν έχουμε δει το τέλος του έργου.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις εκλογές


alt

Στον αγώνα για την ανατροπή του τροϊκανού καθεστώτος

Τιμωρούμε το μνημονιακό μπλοκ της υποτέλειας και της κοινωνικής εξόντωσης

Το υπηρετικό προσωπικό της τρόικας αναγκάστηκε να προσφύγει σε εκλογές. Μέσα σε συνθήκες βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, μέσα σε κλίμα λαϊκής κατακραυγής και απονομιμοποίησης του μνημονιακού καθεστώτος. Αναγκάστηκαν, μετά από ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις, να προκηρύξουν εκλογές κάτω από το βάρος αυτής της απονομιμοποίησης αλλά και των εσωτερικών τους αντιθέσεων και επιδιώξεων.
Δεν μπορούσαν άλλο να πορεύονται παριστάνοντας ότι έχουν κάποια δήθεν λαϊκή εντολή, τη στιγμή που απροκάλυπτα αγνόησαν, διέστρεψαν και ποδοπάτησαν τη γνώμη, τη θέληση και τους πόθους του λαού. Φοβόντουσαν και φοβούνται τις εκλογές. Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία σε κάθε ευκαιρία έκφρασε την αντίθεση και την οργή της απέναντι στο σάπιο πολιτικό σύστημα, την τρόικα και τα μνημόνια. Στις διαδηλώσεις, τις πλατείες, τις παρελάσεις, αλλά και μέσα από το καθημερινό βουητό της κοινωνίας απέναντι σε όλους αυτούς που πουλάνε τη χώρα και καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια.

Φωτογραφίες απο το συλλαλητήριο για τη ΒΦΛ την Τρίτη

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ας μη φτύνουμε την ιστορία μας


ENA ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ

Tης
Λουτσιάνα Καστελίνα


Ο Μόντι, από το Τόκιο, μας πληροφορεί ότι εκείνος είναι δημοφιλής, ενώ τα κόμματα δεν είναι. Είναι μόνο αντικείμενο περιφρόνησης. Ο Πιράνι (ΣτΜ γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας), ο οποίος συνήθως είναι πολύ ορθός πολιτικά, γράφει πως το καλό του νέου μας πρωθυπουργού είναι ότι δεν επηρεάζεται από τις κοινοβουλευτικές διακυμάνσεις, από τη διαλεκτική των κομμάτων και από τις πιέσεις της κοινωνίας. (Θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται ποιο πράγμα θεωρητικοποίησε).
Η μετάφραση αυτής της έννοιας σε λαϊκό επίπεδο είναι αυτό που ακούμε να επαναλαμβάνεται όλο και περισσότερο: «Σε τι μου χρειάζεται η δημοκρατία; Κοστίζει πολύ. Γιατί να πληρώνω τόσα λεφτά για να πηγαίνει μια κλίκα να κουβεντιάζει τις υποθέσεις της στη βουλή;» Σε υψηλό επίπεδο, αντίθετα, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μεταξύ επιφανών μελετητών, λέγεται ότι μπήκαμε στον μετα-δημοκρατικό κοινοβουλευτισμό, ότι τα προβλήματα είναι πλέον πάρα πολύ περίπλοκα για να τα αφήνουμε σε ανίκανους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Θυμίζω αυτά τα πράγματα για να προειδοποιήσω πως, όταν αρχίζουμε να καταγγέλλουμε την πολιτική τάξη και, χωρίς διαχωρισμούς, τα κόμματα ως τέτοιους οργανισμούς, πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί.

Για σαν χθες...


Γη κι ελευθερία


Στις 10 Απριλίου του 1919 ο Ζαπάτα έπεσε θύμα ενέδρας. Εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τις κυβερνητικές δυνάμεις, κατά τη συνάντησή του με έναν στρατηγό που υποτίθεται ότι ήθελε να προσχωρήσει στην επανάσταση. Σύμφωνα με το Σχέδιο Αγιάλα, το αγροτικό πρόγραμμα που είχε καταρτίσει, απαιτούσε την κατάσχεση της γης απ’ όλους τους ξένους και του 1/3 των εδαφών των φεουδαρχών, καθώς και την επιστροφή των εδαφών που είχαν κατασχεθεί από τους ντόπιους. Όλες οι κατασχεθείσες εκτάσεις θα αποτελούσαν κοινοκτημοσύνη των ινδιάνικων κοινοτήτων. Στην εποχή του το 85% της γης ανήκε στο 2% του πληθυσμού. Το Φεβρουάριο του 1913, ο Ζαπάτα ένωσε τις δυνάμεις του με αυτές του Πάντσο Βίλα στο βορρά και συνέχισε τον αγώνα του, ακόμα κι όταν έπεσε η δικτατορία του Ντίας. Μαζί κατέλαβαν τρεις φορές την πόλη του Μεξικού, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
Μέχρι σήμερα συνεχίζει να εμπνέει τους αγώνες των λαών και ιδιαίτερα των ιθαγενών Ινδιάνων. Προς τιμήν του δόθηκε το όνομα των Ζαπατίστας (EZLN – Ejército Zapatista de Liberación Nacional). Viva Zapata!

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΚΑΒΑΛΙΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

" ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΚΑΒΑΛΙΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 13.00.(ΤΡΙΤΗ 10/4)
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.
Η ΒΦΛ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΕΓΕΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ"

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Δημήτρης Χριστούλας, o ακόμα χλωρός μεσ’ τη φωτιά


Του Κώστα Ανδριανόπουλου. Από τον Δρόμο 7-4-12 .
Τεράστιο φορτίο νοηματοδότησης είχε το διάβημα του Χριστούλα.
Πρώτα απ’ όλα μας υπενθύμισε πως η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη περισφίγγεται από μέγγενη πολύπτυχου θανάτου. Ότι στο μέλλον τέτοια ακριβώς θα είναι η πορεία.Η πράξη είχε βαρύτατο, ηθελημένο πολιτικό περιεχόμενο που κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει. Υπήρξε άλλωστε και το ιδιόχειρο σημείωμα. Με πρόδηλες, αποκαλυπτικές στοχεύσεις, απέναντι στην εξουσία -προδότες τους ονομάτισε- αλλά και στην αιωρούμενη απουσία εναλλακτικής.
«Απόγνωση» διέγνωσαν οι μιντιοκάπηλοι. «Θα είχε και προβλήματα», διαρρέουν τα παπαγαλάκια. Ξαμόλησαν τους τυμβωρύχους να σκαλίσουν, μπας και ήταν άρρωστος και έπαιρνε φάρμακα, μη χρώσταγε το νοίκι. Να τον αποκαθηλώσουν, να τον κουρελιάσουν. Αλλά και εκείνοι που συντάχτηκαν με την κραυγή του, που τον υπερασπίστηκαν, στάθηκαν οι πιο πολλοί επιφανειακά, στην καταγγελία.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων Καβάλας


Ο Σύλλογος Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων Καβάλας συνεχίζει στη λογική της διάθεσης φτηνών προϊόντων, χτίζοντας δίκτυα αλληλεγγύης. Είμαστε αποφασισμένοι να μη μείνουμε απλοί θεατές της ανέχειας, της εξαθλίωσης και της απόγνωσης των συμπολιτών μας. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι με όρους αντίστασης και αλληλεγγύης θα αντιμετωπίσουμε τις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική, εντάσσοντας και άλλα προϊόντα το επόμενο διάστημα και δίνοντας σε αυτή τη προσπάθεια διάρκεια και διαχρονικότητα.
Καλούμε παραγωγούς που μπορούν να διαθέσουν βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο προκειμένου να οργανωθεί η διάθεση των προϊόντων τους.