Πολλές είναι οι ελλείψεις του ελληνικού δημόσιου σχολείου, που υποχρεώνονται οι γονείς να τις καλύψουν από τη τσέπη τους. Εκεί που βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη, είναι στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, το συνολικό ποσό που δίνουν ετησίως οι γονείς των μαθητών σε δημοτικό και γυμνάσιο για τις ξένες γλώσσες, φτάνει τα 595,6 εκατομμύρια ευρώ!
Τα μαθήματα ξένων γλωσσών σε ιδιωτικά φροντιστήρια ξεκινούν νωρίς, συνήθως στην Γ’ τάξη Δημοτικού και ολοκληρώνονται στην Α’ Λυκείου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας στις επτά αυτές τάξεις φοιτούσαν πέρσι περίπου 680.000 μαθητές. Στα 7.169 φροντιστήρια ξένων γλωσσών που υπάρχουν στη χώρα φοιτούσαν πέρσι 639.483 μαθητές. Σε αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και όσοι μαθαίνουν ξένη γλώσσα και είναι άνω των 18 ετών, όμως αυτοί είναι συγκριτικά πολύ λίγοι. Δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι όμως κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.
Με βάση τα στοιχεία της τελευταία έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία αντίστοιχης έρευνας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, οι γονείς μαθητών στην πρωτοβάθμια και προσχολική εκπαίδευση δίνουν 804 εκατ. ευρώ. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος, το 30,9% κατευθύνεται σε ξένες γλώσσες, δηλαδή το ποσό των 248,7 εκατ. ευρώ. Για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου οι γονείς δίνουν για ξένες γλώσσες το 25,8% των συνολικών δαπανών, δηλαδή καταβάλλουν συνολικά το ποσό των 346,9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ των Ευρωπαίων, οι Έλληνες, μαζί με τους Σουηδούς, παρουσιάζονται οι πλέον ένθερμοι οπαδοί των αγγλικών. Το 97% των Ελλήνων γονιών θεωρούν ότι τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν αγγλικά, ενώ τα γερμανικά βρίσκονται στη δεύτερη θέση (50%) προσπερνώντας τα γαλλικά (34%). Ακολουθούν τα ιταλικά (6%) και τα ισπανικά (3%). Πάντως, μεταξύ των γλωσσών που έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, δηλώσει οι Έλληνες ότι μαθαίνουν, είναι τα κινέζικα, τα βουλγάρικα, τα ρωσικά, τα τουρκικά, τα σερβικά και τα αραβικά.
Πηγή: Εφημερίδα Εβδόμη, 5/5/2008, Ντίνα Ντάβου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου