Το παρόν κείμενο αποτελεί μια σύντομη ανταπόκριση από την αποστολή της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) στο μακρινό Νεπάλ που κύριο σκοπό έχει αφενός την έμπρακτη υποστήριξη του Λαϊκού Κινήματος και της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής που συντελείται εκεί και αφετέρου την διάδοση του προς την δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό του Νεπάλ ενάντια στις αντιδραστικές δυνάμεις που εναντιώνονται στον εκδημοκρατισμό της χώρας και στη κοινωνική πρόοδο.
Στο φτωχικό και καθυστερημένο Νεπάλ συντελείται αυτές τις μέρες μια ιστορική διαδικασία: το Κ.Κ.Ν. (Mαοϊκό) πασχίζει να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζουν ντόπιοι και ξένοι αντιδραστικοί και να σχηματίσει κυβέρνηση ως πρώτο κόμμα που αναδείχτηκε από τις πρόσφατες εκλογές του Απριλίου για τη Συντακτική Συνέλευση. Οι πιέσεις από μέρους των ιμπεριαλιστών, οι μηχανορραφίες του ινδικού κατεστημένου, οι παράλογες απαιτήσεις των αντιδραστικών και ενδιάμεσων κομμάτων, έχουν ενωθεί κάτω από μια γραμμή: να μην εφαρμοστεί η δημοκρατία και να μην αποδοθεί η εξουσία στο κόμμα που νόμιμα και πανηγυρικά απέσπασε το 35% του εκλογικού σώματος και κατέκτησε έτσι τη σχετική πλειοψηφία. Ξεχνούν βέβαια ότι όταν το Νεπαλέζικο Κογκρέσο (ένα πρώην φιλομοναρχικό, αντιδραστικό κόμμα, με δεσμούς με το ινδικό κατεστημένο) είχε εκλεγεί πρώτο στις προηγούμενες εκλογές, σχημάτισε ανεμπόδιστα κυβέρνηση. Ξεχνούν ότι είναι θεμελιώδης απόδειξη της δημοκρατίας ο σχηματισμός κυβέρνησης και ο ορισμός των κυβερνητικών θέσεων από το πρώτο κόμμα. Αυτή η άδικη και παράλογη επίθεση τόσο των αντιδραστικών όσο και των ενδιάμεσων δυνάμεων προς τους Μαοϊκούς κορυφώθηκε αυτές τις μέρες που η ελληνική αποστολή ήταν στο Νεπάλ.
Ωστόσο, το ο ΚΚΝ (Μαοϊκό) πασχίζει ακατάπαυστα και ακούραστα να επιβάλει τη θέληση του λαού. Με πρωτόγνωρη απλότητα και ευελιξία, με έξυπνες τακτικές και αλλεπάλληλες προτάσεις που απομονώνουν τον αντίπαλο και στριμώχνουν τις ενδιάμεσες δυνάμεις να πάρουν θέση, με τεράστια πίστη στις δυνατότητες του Νεπαλέζικου επαναστατικού κινήματος, χωρίς βιασύνη, χωρίς απώλεια ψυχραιμίας, οι Μαοϊκοί προχωράνε βήμα το βήμα σε μια πολιτική ανατροπή. Αυτή η ανατροπή θα φέρει κοντά την κοινωνική αλλαγή που έχει τόσο πολύ ανάγκη ο λαός της τρίτης φτωχότερης χώρας του κόσμου. Οι Νεπαλέζοι σύντροφοι εκπλήσσουν για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο λαό και την επιμονή τους στο στρατηγικό στόχο της κοινωνικής αλλαγής. Σε κάθε επίσκεψη, σε κάθε μέρος που είδαμε, διαπιστώσαμε τους εξαιρετικά στενούς δεσμούς των Μαοϊκών με τον κόσμο. Δεσμοί ακατάλυτοι και ισχυροί, σφυρηλατημένοι στα 12 χρόνια του Λαϊκού Πολέμου, δεσμοί που φανερώνονται με τις μαζικές, εκατομμυρίων μελών, μαχητικές οργανώσεις τους.
Ωστόσο, η πολιτική ευελιξία τους συνοδεύεται από τεράστια αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Αισιοδοξία, που τις μέρες που ήμασταν στο Νεπάλ, συναντήσαμε σε όλο τον κόσμο και αφορά σε μια γλυκιά αναμονή ότι κάτι καλό θα συμβεί, ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά, για πρώτη φορά, και προς όφελος του κόσμου που ζει στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στον κοινωνικό και φυλετικό αποκλεισμό. Μέλη και στελέχη του Κ.Κ.Νεπάλ (Μαοϊκό) σε κάθε λόγο, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε μικρή ή μεγάλη κουβέντα, επίσημη ή ανεπίσημη, αφήνουν να φανεί ότι έχουν τη δύναμη του λαού με το μέρος τους και δεν φοβούνται τίποτε. Ταυτόχρονα όμως υπογραμμίζουν τη δύσκολη κατάσταση, την κρίσιμη συγκυρία, και ότι ο δρόμος για την οριστική επίλυση του κενού εξουσίας στο Νεπάλ, είναι ακόμη μακρύς.
Την Τετάρτη 11/6 ο βασιλιάς, με το πέρας της διορίας που του έχει δώσει η Μεταβατική Συντακτική Συνέλευση κάτω από την συνεχή πίεση των Μαοϊκών, εγκατέλειψε το παλάτι. Ο δρόμος για το δημοκρατικό Νεπάλ άνοιξε. Με μια ακόμα αιφνιδιαστική τακτική κίνηση οι Μαοϊκοί πρότειναν την προεδρία της χώρας στο τρίτο κόμμα, το Κ.Κ.Νεπάλ (Ενωμένοι Μαρξιστές – Λενινιστές (UML), διεκδικώντας τη θέση του πρωθυπουργού για τον πρόεδρο Πρατσάντα. Η πρόταση αυτή έφερε προ τετελεσμένων το UML και λογικά ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι θέμα λίγων ημερών. Έτσι, οι Μαοϊκοί βήμα βήμα προχωράνε στο στόχο της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας του Νεπάλ και στην σύνταξη Συντακτικής Συνέλευσης με σκοπό την κατάρτιση ενός αντιφεουδαρχικού, αντιιμπεριαλιστικού, φιλολαϊκού Συντάγματος.
Τις μέρες που η αντιπροσωπεία της ΚΟΕ ήταν στο Νεπάλ, συναντώντας μαζικές οργανώσεις, συνομιλώντας με ηγέτες πλατιών σχηματισμών εκατομμυρίων μελών, βλέποντας και μαθαίνοντας από κοντά την νεπαλέζικη επαναστατική διαδικασία, η πολιτική κατάσταση ήταν εξαιρετικά λεπτή, κρίσιμη, απολύτως μεταβατική, μα πάνω από όλα αισιόδοξη. Όπως όμως λένε και οι Νεπαλέζοι σύντροφοι: μεγάλα προβλήματα, μεγάλες προκλήσεις.
Η πρωτόγνωρη και πλούσια εμπειρία της αντιπροσωπείας της ΚΟΕ θα μεταφερθεί τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα με ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και εκτενή αφιερώματα στην εφημερίδα Αριστερά!. Στην Καβάλα ήδη προετοιμάζεται ενημερωτική εκδήλωση στις 3/7 με παρουσίαση πλούσιου φωτογραφικού υλικού και βίντεο
Πάνος Λεονταράκης, μέλος της ΚΟΕ Ν.Καβάλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου