Μετά τις ομηρίες αφεντικών, το προσωπικό χρεοκοπημένων εταιριών χρησιμοποιεί την απειλή της έκρηξης για να αποσπάσει αποζημιώσεις. Πρακτική που αποτελεί απομίμηση μιας επιτυχούς διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Cellatex στο Givet πριν από εννέα χρόνια. Τότε, οι 153 εργαζόμενοι απείλησαν να ανατινάξουν το εργοστάσιο και να μολύνουν ποταμούς και έτσι κέρδισαν αποζημίωση απόλυσης για έναν ολόκληρο χρόνο.
Την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε το πρώτο πρόσφατο περιστατικό στην εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων New Fabris. Οι 336 εργαζόμενοι ζητούν από τις εταιρείες Renault SA και PSA Peugeot Citroen να δώσουν στον καθένα τους αποζημίωση της τάξεως των 30.000 ευρώ - δηλαδή, συνολικά γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ - ως αντάλλαγμα για τους εξοπλισμούς και τα μηχανικά είδη που έμειναν από την εταιρεία τους. Οι εργάτες, που έχουν κάνει κατάληψη του εργοστασίου, έχουν δώσει προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Το δεύτερο περιστατικό αφορά το γαλλικό παράρτημα της βιομηχανίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών Nortel. Οι 480 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο τοποθέτησαν φιάλες αερίου γύρω από το κτίριο όταν η διοίκηση ακύρωσε τις προγραμματισμένες για τη Δευτέρα συνομιλίες και απαίτησαν 100.000 ευρώ αποζημίωση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien, στη δεύτερη αυτή περίπτωση οι εργαζόμενοι απείλησαν να προχωρήσουν στην ανατίναξη του εργοστασίου από την Τετάρτη, δίνοντας μόλις δύο ημέρες προθεσμία να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Η απειλή στη Nortel αποσύρθηκε τελικά την Τετάρτη, ωστόσο η κατάσταση στο νέο εργοστάσιο Fabris παραμένει ίδια. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Nortel, οι φιάλες αερίου ήταν άδειες καθώς, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η τοποθέτηση των φιαλών ήταν καθαρά συμβολική πράξη για να δείξουν στη διοίκηση και στον κόσμο σε τι σημείο τους έχει ωθήσει αυτή η κατάσταση. Η διοίκηση εξάλλου τους υποσχέθηκε διαπραγματεύσεις με Γάλλους και Βρετανούς εκπροσώπους των εταιριών που συνεργάζονται με τη Nortel.
ΠΗΓΗ: TVXS.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου