Η 28η Οκτωβρίου έφτασε και οι εορτασμοί της επετείου ξεκίνησαν. Οι δρόμοι θα γεμίσουν και πάλι από τις ''νέες γενιές'' της χώρας που θα παρελαύνουν μπροστά στα μάτια ''σημαντικών'' επισήμων. Τα σχολεία θα διοργανώσουν γιορτές, μαθητές και καθηγητές θα φορέσουν τα καλά τους για να τιμήσουν τους ήρωες και να θυμηθούν την ιστορία για μερικές ώρες. Ποιο είναι το νόημα όμως σε όλα αυτά;
Οι παρελάσεις είναι ένας θεσμός που γίνεται από την εποχή του δικτάτορα Μεταξά ο οποίος τις καθιέρωσε σε μια προσπάθεια προώθησης της πειθαρχίας και της εθνικής υπερηφάνειας. Σήμερα οι παρελάσεις έχουν κρατήσει τον ίδιο χαρακτήρα. Η πανομοιότυπη ενδυμασία και βηματισμός έχουν σαν στόχο την μαζοποίηση της νεολαίας και την προβολή του διαφορετικού σαν κάτι κακό. Από την άλλη μεριά έχουμε τις σχολικές γιορτές. Οι σχολικές γιορτές των απουσιών. Οι οποίες με τα ίδια τραγούδια και ποιήματα θα προβάλλουν για ακόμα μια φορά την ιστορία που θέλουν να ξέρουμε. Οι γιορτές του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας.
Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει. Οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης περιόδου μας έδειξαν έναν διαφορετικό δρόμο. Τον δρόμο της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και σήμερα με αποχή από τις παρελάσεις και με γιορτές που θα μορφώνουν μαθητές. Να μπει το μικρόβιο του αγώνα στα σχολεία να καταλάβουν ότι δεν ''μασάμε'' ότι μας λένε και δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου