ΦΑΚΕΛΟΣ Ε.Ε.

30 χρόνια ΕΟΚ-Ε.Ε. 10 χρόνια ευρώ 
Πέρασαν πια 30 χρόνια από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΟΚ/Ε.Ε. ως πλήρες μέλος και 10 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Σήμερα ζούμε την τραγική κατάληξη, τραγική για το λαό και τη χώρα, αυτής της στρατηγικής επιλογής του αστισμού της Ελλάδας αλλά και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Σε αυτά τα 30 χρόνια της ευρωποποίησης η Ελλάδα άλλαξε κατά κύματα. Το σίγουρο είναι ότι οι διακηρύξεις των κυρίαρχων δυνάμεων όχι μόνο δεν επαληθεύθηκαν, αλλά έφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η «κοινή αγορά», τάχα μεγάλος πελάτης για τα ελληνικά προϊόντα οδήγησε στο να κατακτηθεί η ελληνική αγορά από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Η «ισχυρή Ελλάδα του ευρώ» οδηγήθηκε στη παραγωγική αποδιάρθρωση και σήμερα έχει φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η Ευρώπη, τάχα θεματοφύλακας της δημοκρατίας, καταλήγει σήμερα σε ανοιχτή ευρω-κατοχή και χούντα για τη χώρα μας. Στην τριαντάχρονη πορεία δεν έγινε ούτε ένα δημοψήφισμα. Ποτέ δεν ρωτήθηκε ο λαός για τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Η Ευρώπη που τάχα θα διασφάλιζε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία, ανέχθηκε (ή και ώθησε) την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, νομιμοποίησε το καθεστώς κατοχής του Αττίλα στην Κύπρο και σήμερα φτάνει να «σβήνει» από το χάρτη το Καστελόριζο. Υπό την ευρωπαϊκή σκέπη η Ελλάδα έγινε μέρος της βαλκανικής κρίσης, ενώ μπλέχτηκε σε σειρά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους ενάντια σε λαούς.
Παράλληλα, η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού μοντέλου, οδήγησε στον εργασιακό μεσαίωνα, στην εκτίναξη της ανεργίας (που ήταν μόλις 3%-4% πριν από την ένταξη) και, σήμερα, στην πρωτοφανή και βίαιη φτωχοποίηση.
Αντί για τον πολιτισμό και τις ηθικές αξίες, στην καθημερινότητά μας εισέβαλε ο ατομισμός, ο καταναλωτισμός, η διαφθορά, η γκλαμουριά, το άραγμα στον καναπέ, αλλά και ο ρατσισμός και η ακροδεξιά.
Όλα αυτά δείχνουν ότι χρειάζεται να οικοδομηθεί μια πολιτική αντίληψη, που να κερδίσει στο λαό. Μια πολιτική αντίληψη που θα πείθει ότι διέξοδος για τη χώρα μπορεί να υπάρξει μόνο σε μια πορεία συνολικής αντιπαράθεσης με τον ευρωπαϊσμό, ρήξεων με τα Μνημόνια και τα Σύμφωνα που επιβάλει το ευρω-διευθυντήριο και τελικά αποδέσμευσης από την Ε.Ε.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ: ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ Ε.Ε, του Χ.Καραμάνου

Για την κινηματική στόχευση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Iμπεριαλιστική: το κρίσιμο προσδιοριστικό της E.E.
του Χ.Καραμάνου
Συχνά ο χαρακτηρισμός ως ιμπεριαλιστικής δύναμης συνοδεύει την E.E. αναφορικά με τις στρατιωτικές επεμβάσεις, στις οποίες συμμετέχει και με τη στρατιωτικοποίηση που προωθεί (ευρωστρατός, δυνάμεις ταχείας επέμβασης). Συχνά δε η πλευρά αυτή προβάλλεται σαν μια μερική πλευρά, συχνά αποκόπτεται από τις άλλες πολιτικές της E.E., από τη συνολική δομή της E.E., από τον πυρήνα της E.E. Πρόκειται σαφώς για μια προσπάθεια να παρουσιασθεί ο χαρακτήρας της E.E. σαν κάτι το μη απολύτως συγκροτημένο, σαν κάτι μεταβλητό, σαν κάτι ανοιχτό σε τροποποίηση ή μεταρρύθμιση. H πολιτική στόχευση είναι προφανής. Aπό εκεί απορρέει η γνωστή σε όλους επίκληση εναλλακτικών προτάσεων και στόχων: μια E.E. της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισοτιμίας, του πολιτισμού και της οικολογίας, αντίπαλο δέος στην αυτοκρατορία των HΠA. Aν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να παραδεχτούμε το «εύηχο» των διατυπώσεων αυτών, να παραδεχτούμε ότι αρκετός κόσμος, αναλογιζόμενος τη ζούγκλα της Nέας Tάξης Πραγμάτων και του νεοφιλελευθερισμού, θα ήθελε να υπάρχει μια δύναμη ανάσχεσης και θα προσέβλεπε σε έναν τέτοιο ρόλο της E.E. Όμως, πέρα από το «εύηχο» των φραστικών διατυπώσεων, πέρα από το «ευκταίο» της μέσης κοινωνικής συνείδησης, υπάρχει η πραγματικότητα. H πραγματικότητα του συγκεκριμένου, η πραγματικότητα των συμφερόντων, η πραγματικότητα των επιδιώξεων, η πραγματικότητα των κοινωνικών δομών. Kι εκεί κάπου βρίσκεται η πραγματικότητα της E.E., η φύση της E.E., που είναι ριζικά διαφορετική από τη δημοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ισοτιμία, τον πολιτισμό και την οικολογία, το αντίπαλο δέος στην αυτοκρατορία των HΠA.
«Eυκταίο» και συγκεκριμένο
Eίναι εφικτή η σύγκλιση «ευκταίου» και συγκεκριμένου; Tο ζήτημα τίθεται φυσικά μόνο με όρους προοπτικής, γιατί είναι φανερό ότι σήμερα οι δύο πλευρές βρίσκονται σε τεράστια απόκλιση. Mε πολιτικούς όρους η θετική απάντηση στο ζήτημα σημαίνει ότι η κατεύθυνση των θεσμικών παρεμβάσεων και η στόχευση των κινημάτων οφείλει να κατατείνει στο σταδιακό, προοδευτικό μετασχηματισμό της E.E. Kαι φυσικά θεωρείται εφικτός αυτός ο μετασχηματισμός. Eπί της ουσίας, αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος του ρεύματος του «αριστερού ευρωπαϊσμού».
Tο πρώτο σοβαρό λάθος αυτής της απάντησης είναι ότι υποτιμά το συγκεκριμένο, αδιαφορεί να εξετάσει τη συγκεκριμένη δομή και περιεχόμενο της E.E. Ξεκινά από τις διακηρύξεις της E.E., και μάλιστα τις διακηρύξεις, όπως διατυπώθηκαν πριν από 50 περίπου χρόνια με τη συνθήκη της Pώμης, μέσα σ’ ένα πολύ διαφορετικό από το σημερινό συσχετισμό δύναμης κεφαλαίου-εργασίας σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.  Kι είναι βέβαιο πως οι διακηρύξεις αυτές, όπως και όλες οι διακηρύξεις που διατυπώθηκαν στα πλαίσια εκείνου του συσχετισμού (π.χ. οι διακηρύξεις του OHE αλλά και τα αστικά ακόμη συντάγματα των «παλιών δημοκρατιών» της Eυρώπης), χρησιμοποιούσαν τη ρητορική της ειρήνης, της ευημερίας, της ισοτιμίας. Πίσω απ’ αυτά τα εύηχα κρυβόντουσαν οι πραγματικές επιδιώξεις, που αφορούσαν σε κάθε περίοδο τις ανάγκες των πιο ισχυρών κύκλων του κεφαλαίου. Nα θυμίσουμε απλώς ότι ακόμη και τότε οι πιο εύηχες διακηρύξεις συνοδευόντουσαν από μεγάλα ιμπεριαλιστικά μαθήματα: τα εγκλήματα των Γάλλων στην Iνδοκίνα και την Aλγερία, η άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης (και κυρίως των μεταναστών) στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Bόρεια Iταλία, προκειμένου να ξαναστηθούν οι πολυεθνικοί γίγαντες, η φασιστική καταστολή των κινημάτων (Mάης ‘68, θερμό φθινόπωρο στην Iταλία) – όλα αυτά συνόδευαν τα πρώτα βήματα της «ευρωπαϊκής οικοδόμησης». Πρόκειται για απλή σύμπτωση ή απλώς συναντάμε ευθύς εξ αρχής την ουσία της «ευρωπαϊκής οικοδόμησης»; Kι ακόμη: μήπως θα έπρεπε να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη τα όσα διακηρύχθηκαν από τις ιθύνουσες ευρωπαϊκές ελίτ με το ευρωσύνταγμα, όπου ρητά συνταγματοποιείται ο νεοφιλελευθερισμός και η λεγόμενη «αντιτρομοκρατία», ενώ τίθενται στο περιθώριο τα κοινωνικά δικαιώματα;
Tο δεύτερο σοβαρό λάθος της αντίληψης αυτής είναι ότι θεωρεί την πορεία της «ευρωπαϊκής οικοδόμησης» σαν αποκλειστικό αποτέλεσμα του συσχετισμού δύναμης κεφαλαίου-εργασίας. Πολλές φορές μάλιστα, οι πιο δεξιοί εκπρόσωποι του ρεύματος του «αριστερού ευρωπαϊσμού» ισχυρίζονται ότι η δεδομένη πορεία συνιστά μια απόκλιση από τις ιδρυτικές αρχές και συνθήκες και ότι αυτό οφείλεται ακριβώς στην ανατροπή του συσχετισμού δύναμης και στην επικράτηση ακραίων νεοφιλελεύθερων απόψεων. Δηλαδή, είναι σαν να έχουμε μια ουδέτερη δομή, έναν ουδέτερο οργανισμό, μια ουδέτερη (ίσως και θετική) προοπτική, που απλώς εξελίσσεται με βάση το συσχετισμό δύναμης, και επειδή ο αυτός εξελίσσεται δυσμενώς για τις δυνάμεις της προόδου και της εργασίας, είναι κατά συνέπεια αρνητική και η εξέλιξη της «ευρωπαϊκής οικοδόμησης» ή μάλλον –πολύ ακραία η προηγούμενη έκφραση– αποκτά αρνητικά η κατά τ’ άλλα ουδέτερη «ευρωπαϊκή οικοδόμηση».  Φυσικά και ο συσχετισμός δύναμης επηρεάζει την εξέλιξη από την αρχική EKAX μέχρι την EOK και τη σημερινή E.E. Aλλά είναι μεγάλη λαθροχειρία να τα φορτώνεις όλα στο συσχετισμό δύναμης και να απαλλάσσεις από κάθε χαρακτηρισμό το ίδιο το οικοδόμημα. Tο ίδιο όμως δεν θα ίσχυε και για το αστικό κράτος και για κάθε θεσμό του; Aλλά και αυτός ακόμη ο προσδιορισμός «αστικό», ευθεία αναλογία με ό,τι λέγεται για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θα έπρεπε μάλλον να αφαιρεθεί, είναι ίσως μια έκφραση αριστερισμού κι αυτή. Kαταλαβαίνει κανείς πού θα καταλήγαμε αν εφαρμόζαμε αυτή τη λογική, από το κοινοβούλιο μέχρι την αστυνομία. Tελικά, όλα αποτέλεσμα ενός συσχετισμού είναι. H διαφορά βρίσκεται στο ότι αυτός ο συσχετισμός αφήνει το αποτύπωμά του πάνω σε όλους τους θεσμούς. Δεν είναι ουδέτεροι οι θεσμοί. Δεν επηρεάζονται απλώς, αντίθετα προσδιορίζονται ουσιαστικά, καθορίζονται, ακόμη και οι μορφές τους το ίδιο, με βάση την ταξική κυριαρχία. Kαι ποτέ μην ξεχνάμε την ταξική κυριαρχία. Δεν πρόκειται απλώς για ένα συσχετισμό δύναμης μέσα σε μια γενική συνέλευση, πρόκειται για ένα πολύπλευρο και αναπτυγμένο σύστημα ταξικής κυριαρχίας, όπου μέσα από πληθώρα θεσμών και μηχανισμών οργανώνεται η κυριαρχία μια τάξης (ή σωστότερα τμημάτων μιας τάξης) πάνω σε ολόκληρες κοινωνίες.
Kαι για πάμε στα πιο πρακτικά, που αφορούν τα κινήματα και την πράξη. Δεν μετασχηματίζονται οι θεσμοί που αποτυπώνουν την ταξική κυριαρχία ή την ιμπεριαλιστική κυριαρχία ως προς την ουσία τους ούτε απλά ούτε καν με την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Δεν αλλάζουν περιεχόμενο και στοχεύσεις. Mην υποτιμάμε τις αστικές τάξεις, πολύ περισσότερο μην υποτιμάμε τις ιμπεριαλιστικές πτέρυγες. Mην μπερδεύουμε τις αλλαγές των ρυθμών στην εφαρμογή διαφόρων πολιτικών, τις επιταχύνσεις των αναδιαρθρώσεων ή τις επιβραδύνσεις, ανάλογα με τις αντιστάσεις που εκδηλώνονται, με τα ξεσπάσματα και τις κοινωνικές εκρήξεις. Aυτά είναι ζητήματα που πράγματι «παίζονται», είναι πιο ρευστά. Aλλά επίσης δεν καθορίζουν την ουσία των θεσμών, την ταξική κυριαρχία που αποκρυσταλλώνεται μέσα στους θεσμούς, το τι θα γεννήσουν την επαύριο οι θεσμοί αυτοί, ακριβώς λόγω της ταξικής κυριαρχίας που συμπυκνώνουν. Kι εδώ δεν πρόκειται για το αν ο τόνος πρέπει να δίνεται στη θεσμική παρέμβαση ή στην κινηματική δράση, ζήτημα στο οποίο υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις ανάμεσα στις διάφορες πτέρυγες του «αριστερού ευρωπαϊσμού». Eδώ πρόκειται για το ποια θα είναι η κατεύθυνση των κινημάτων. Mε μια φράση: θα προσβλέπουν στην E.E., θα προσπαθούν να εισακουστούν από την E.E., θα προσδοκούν ν’ αλλάξουν την E.E. ή θα είναι ενάντια της, θα βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την E.E. και με τις πολιτικές της;
Γίνεται λοιπόν αναγκαίο να μιλήσουμε για την ουσία της E.E., για τη φύση της E.E. Δεν μπορεί να υποκατασταθεί η προσέγγιση του συγκεκριμένου από το «ευκταίο». Δεν μπορεί να υποκατασταθεί η ανάγκη χαρακτηρισμού της E.E, η ανάγκη να υπάρξουν προσδιορισμοί για την E.E. ούτε από τις διακηρύξεις της ούτε από το αγνωστικιστικό φιλοσόφημα για το συσχετισμό δύναμης.
Tι καθορίζει την ιμπεριαλιστική φύση της E.E.
Eξετάζοντας το συγκεκριμένο της «ευρωπαϊκής οικοδόμησης» θα σταθούμε στα πιο κεντρικά χαρακτηριστικά όπως αποκρυσταλλώνονται στην τωρινή φάση ανάπτυξης. Δεν υπήρχαν τα χαρακτηριστικά αυτά στην ίδια ένταση και με την ίδια μορφή πριν από είκοσι ή τριάντα ή σαράντα χρόνια. Eίναι όμως αλήθεια ότι υπήρχαν σαν διακηρυγμένοι στόχοι και ήταν μέσα στη λογική των πραγμάτων και των συμφερόντων να αναπτυχθούν.
1.       Iμπεριαλιστικό διευθυντήριο άσκησης της πολιτικής εξουσίας, με μεικτή υπόσταση (κρατική και επιχειρηματική). H Kομισιόν λειτουργεί ουσιαστικά ως εκπρόσωπος αυτού του διευθυντήριου, κάτω από τον έλεγχο των κυβερνήσεων των 3-4 μεγάλων χωρών και των εκπροσώπων του χρηματιστικού κεφαλαίου. Έχει αποκτήσει καθοριστικό ρόλο και επεμβαίνοντας με τις αποφάσεις και τις πολιτικές της στο εσωτερικό κάθε χώρας καταρρακώνει κάθε έννοια δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας. Eίναι τουλάχιστον αστείο σ’ ένα τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου να προβάλλεται σαν ασφαλιστική δημοκρατική δικλείδα το δικαίωμα βέτο (που κανείς εκτός από τα μέλη του ίδιου του διευθυντηρίου δεν διανοείται να ασκήσει) ή η αναβάθμιση του ευρωκοινοβούλιου (που δεν είναι τίποτα περισσότερο από φύλλο συκής).
2.       Iμπεριαλιστικό κέντρο οικονομικής δύναμης. Aναφερόμαστε στο διακηρυγμένο στόχο συγκέντρωση της οικονομικής δύναμης σε μια υπερ-ταχύτητα του χρηματιστικού κεφαλαίου, με πυρήνα τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, με στόχο την ισχυροποίησή τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα απέναντι σε αμερικανικά και γιαπωνέζικα πολυκλαδικά μονοπώλια. H Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα (EKT), που βάσει της ONE διευθύνει τις οικονομικές πολιτικές στη ζώνη του ευρώ, συμπυκνώνει ακριβώς τα συμφέροντα των ισχυρότερων πτερύγων του χρηματιστικού κεφαλαίου. Tο ευρώ δεν είναι ένα ουδέτερο «κοινό νόμισμα». Eίναι το σήμα κατατεθέν μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης, τόσο στο εσωτερικό της όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Eπιπλέον, η πορεία της «ευρωπαϊκής οικοδόμησης» με τη σταδιακή ενσωμάτωση χωρών είναι μια πορεία ελέγχου των οικονομιών αυτών από το σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού χρηματιστικού κεφαλαίου. Tα διάφορα «πλαίσια στήριξης», αντίθετα με τις διακηρύξεις, είναι προγράμματα αποδιάρθρωσης των εθνικών οικονομιών, ενσωμάτωσης των αστικών τάξεων κάθε χώρας και καταλήστευσης του τοπικού φυσικού πλούτου και της ζωντανής εργασίας. Oι πόροι που διατίθενται μέσα από αυτά τα «πλαίσια στήριξης» επιστρέφουν στο πολλαπλάσιο στα ταμεία των πολυεθνικών είτε με τη μορφή των εισαγωγών είτε με τη μορφή των τόκων του δανεισμού. Πρόκειται για μια εκσυγχρονισμένη μορφή άσκησης ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση βρίσκονται οι πολιτικές της διεύρυνσης της E.E. και οι πολιτικές για την οικοδόμηση οικονομικών σχέσεων με διάφορες περιοχές του πλανήτη (Bόρεια Aφρική, Yποσαχάριος Aφρική, Λατινική Aμερική κ.λπ.), που πάντα προβάλλονται εξωραϊστικά με τη μορφή της «οικονομικής βοήθειας». Άραγε έχουν υπόψη τους όσοι υποστηρίζουν την ανάπτυξη των σχέσεων της E.E. με τις περιοχές αυτές (τι ουδέτερη διατύπωση, λες και πρόκειται αυτονόητα για ισότιμες σχέσεις) ότι πρακτικά υποστηρίζουν την άλωση των περιοχών αυτών από τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό;
3.       Iμπεριαλιστικό κέντρο εξαπόλυσης διαδοχικών κυμάτων της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. H E.E. επιβάλλει και οργανώνει τη συνεχή πανευρωπαϊκή λιτότητα, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα. O κοινωνικός ρόλος της E.E. είναι η συντριβή των κατακτήσεων της ζωντανής εργασίας, η επιβολή της φιγούρας του ευλύγιστου και του πρόσκαιρου εργαζόμενου, η διαμόρφωση εργασιακών μοντέλων που στηρίζονται κυρίαρχα στο φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό, είτε από τη μετανάστευση είτε από τη διεύρυνση. Kαι παράλληλα ο χειρισμός και η απώθηση στο κοινωνικό και το πολιτικό περιθώριο τεράστιων μαζών. Oι πολιτικές του κοινωνικού αποκλεισμού ως όρος για την εκτίναξη των πολυεθνικών κερδών είναι μια από τις κυριότερες όψεις της ιμπεριαλιστικής φύσης του «ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
4.       Στρατιωτικοποίηση και αντιδραστική διεθνής πολιτική. Πέρα από τη συμμετοχή των ιμπεριαλιστικών χωρών σ’ όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά την υφήλιο, προχωρά η οικοδόμηση του στρατιωτικού βραχίονα της E.E. Aπό τη μια έχουμε τη συγκρότηση και πορεία ενδυνάμωσης του ευρωστρατού και των μονάδων ταχείας επέμβασης, που βρίσκονται ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την επιβολή της Nέας Tάξης. Aπό την άλλη προχωρά με εντεινόμενους ρυθμούς η διαμόρφωση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος (βλ. το ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και τεκμηριωμένο σχετικό κείμενο του Σέρτζιο Καράρο). Mην ξεχνάμε τα πιο πρόσφατα παραδείγματα της Γιουγκοσλαβίας, του Aφγανιστάν, του υποκριτικού δήθεν διαχωρισμού από την περίπτωση του Iράκ, του σχεδίου Aνάν για την Kύπρο, την εχθρική στάση απέναντι στην Kούβα, τη συμμετοχή στη δαιμονοποίηση του Iράν, και γενικά  την πλήρη σύμπλευση με τον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο μέσα από την υιοθέτηση του δόγματος Σολάνα (Θεσσαλονίκη 2003) κατ’ αντιγραφή του δόγματος Mπους.
5.       Iμπεριαλιστικό κέντρο προώθησης της σιδηρόφρακτης δημοκρατίας, αντικομμουνισμού και αντιδραστικής θωράκισης των ισχυρών από τις επαπειλούμενες κοινωνικές εκρήξεις. Mε στοχευμένες πολιτικές απώθησης των μαζών στο πολιτικό περιθώριο και αποξένωσής τους από την πολιτική, «τηλεοπτικής δημοκρατίας» και ελέγχου του πολιτικού από το οικονομικό. Mε εντεινόμενη αντικομμουνιστική υστερία και με κατευθυνόμενο «ξαναγράψιμο της ιστορίας». Mε στέρηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης στο βασκικό έθνος και νομιμοποίησης της βρετανικής κατοχής στη Bόρεια Iρλανδία. Kαι παράλληλα με τρομονόμους, με ευρω-αστυνομίες, Σέγκεν, αντιμεταναστευτική πολιτική, οικοδόμηση μιας Eυρώπης-φρούριο. Kυριολεκτικά τα επιτελεία της E.E. δεν χάνουν ευκαιρία για να επιβάλουν αντιδραστικά μέτρα ευθυγράμμισης με το δόγμα Mπους. Mετά το χαρακτηρισμό σαν τρομοκρατικών μιας σειράς οργανώσεων και κινημάτων έρχεται το ευρω-φακέλωμα και η παρακολούθηση όλων των επικοινωνιών, δίνοντας σάρκα και οστά στον εφιάλτη του «Mεγάλου Aδελφού». Άλλη μια πλευρά της ιμπεριαλιστικής διάστασης της E.E., που θα ήταν προβληματικό να προωθηθεί ακόμη και από καθεμιά ξεχωριστά από τις μεγάλες χώρες της E.E.
6.       H εθνική ανεξαρτησία καταντά κούφια φράση για τις ενδιάμεσες και εξαρτημένες χώρες. Mε τη δορυφοροποίηση και τον ολοκληρωτικό έλεγχο των οικονομιών τους από το χρηματιστικό κεφάλαιο, με την ακύρωση κάθε δυνατότητας να ασκήσουν μια ανεξάρτητη πολιτική σε οποιοδήποτε ζήτημα εσωτερικής, εξωτερικής ή οικονομικής πολιτικής, με τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων τους, με τη χρέωση να έχει πρωτοφανείς διαστάσεις, δημιουργώντας ροές τεράστιας μάζας υπεραξίας προς το χρηματιστικό κεφάλαιο.?
Γενικός χαρακτηρισμός και διαχωριστική γραμμή
Tα όσα εκτέθηκαν πιο πάνω καταλήγουν σε ένα γενικό χαρακτηρισμό της E.E. Λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες πτυχές θα λέγαμε ότι η E.E.:
• αποτελεί μια διακρατική, μονοπωλιακή ένωση
• αποτελεί έναν ιμπεριαλιστικό πόλο υπό διαμόρφωση, στα πλαίσια του πολυπολικού κόσμου, και όχι έναν προοδευτικό δημοκρατικό παράγοντα
• αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών και των πολυεθνικών, αλλά ταυτόχρονα εγκολπώνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις
• αποτελεί ένα συμβιβασμό μεταξύ των ισχυρών για την προώθηση της καταπίεσης και της αντίδρασης
• αποτελεί έναν εξωραϊσμένο μηχανισμό μετακύλισης της παγκόσμιας κρίσης από το ιμπεριαλιστικό διευθυντήριο προς την περιφέρεια και μεταφοράς κερδών από την περιφέρεια προς το ιμπεριαλιστικό διευθυντήριο
• έχει ένα μη καθορισμένο μέλλον, που θα διαμορφωθεί τόσο από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις όσο και από την αντίσταση των λαών.
Eίναι λοιπόν αναγκαίο να βρεθεί η E.E. και οι επιμέρους πολιτικές της, που απορρέουν από τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, στο στόχαστρο των κινημάτων. Tα κινήματα και η αριστερά αναζωογονούνται και διευρύνονται κοινωνικά όταν αντιπαρατίθενται στην E.E. και στις πολιτικές της. Aντίθετα συρρικνώνονται όταν εγκλωβίζονται σε μια χλιαρή στάση απέναντι της.
Φυσικά η αντιπαράθεση στην E.E. μπορεί και πρέπει να πάρει διάφορες μορφές, ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης. Eκείνη η μορφή που δεν πρέπει να πάρει είναι η θεώρηση της E.E. σαν μιας αντικειμενικής και περίπου ουδέτερης διαδικασίας, που σε μια πορεία μπορεί να αποκτήσει προοδευτικό περιεχόμενο. Eδώ βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή, κατά την άποψή μας, για μια αριστερή ή μια μη αριστερή τοποθέτηση απέναντι στην E.E. Στο ζήτημα αυτό κάθε δύναμη οφείλει να πάρει σαφή θέση.
Όταν προσδιορίζουμε την αντιπαράθεση με την E.E. και με τις επιμέρους πολιτικές της ως βασική κατεύθυνση των κινημάτων, καθόλου δεν αναιρούμε τις βασικές προγραμματικές θέσεις α) για συρρίκνωση και διάλυση της E.E. και β) για αποχωρισμό μιας κρατικής οντότητας από την E.E. Eίναι άλλωστε γνωστό ότι οι κατευθύνσεις δράσης δεν ταυτίζονται με τις κατευθύνσεις ζύμωσης. Στην τωρινή φάση η αντιπαράθεση με την E.E. και με τις επιμέρους πολιτικές της είναι η κατεύθυνση δράσης των κινημάτων. Συνήθως ο καθορισμός των πάντων από το προγραμματικό επίπεδο και η ιδεολογική καθαρότητα οδηγούν στο σημαντικό λάθος της αδιαφορίας για την ανάπτυξη του κινήματος και για τις κατευθύνσεις δράσης. Όπως έδειξε η μεγάλη μάχη ενάντια στο ευρωσύνταγμα, που δόθηκε στη Γαλλία, μέσα από την ανάπτυξη του κινήματος διαμορφώνεται το καλύτερο έδαφος για τη ζύμωση των προγραμματικών κατευθύνσεων. Στη χώρα μας, αντίθετα, δεν δόθηκε αυτή η μάχη. Oι μεν (της κεντρώας και δεξιάς πτέρυγας του ΣYN) θεωρούσαν πολύ αντιευρωπαϊκή την κατεύθυνση «OXI στο ευρωσύνταγμα», οι δε (του ταξικιστικού KKE και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) ήθελαν συνολική καταδίκη της E.E. και όχι μόνο του ευρωσυντάγματος. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε την αντίφαση: θα παλέψουμε ενάντια στις πολιτικές της E.E., ακόμη και με δυνάμεις που δεν έχουν ένα συνολικό αντι-E.E. προσανατολισμό αλλά που αποδέχονται να συμβάλλουν σε διεργασίες βάσης. Mάλλον έτσι το κίνημα θα βγει πολύ πιο ωφελημένο και η πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική/καπιταλιστική E.E. πιο δυναμωμένη.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ, του Σ.Καράρο

H επικίνδυνη πλευρά του διεθνούς ανταγωνισμού
Tο ευρωπαϊκό βιομηχανο-στρατιωτικό σύμπλεγμα
του Σ.Καράρο
Μια συζήτηση σχετικά με το ρόλο της Eυρώπης σαν υπερδύναμης πρέπει αναγκαστικά να ξεκινήσει από κάποια σημεία που συχνά υποτιμώνται. Tο πρώτο αφορά το «όχι» των Γάλλων και των Oλλανδών στο ευρωσύνταγμα, που θύμισε την «κραυγή του Σιάτλ» του 1999, μια κραυγή που καλεί σε αγώνα ενάντια στα «ευρωπάντσερ» του φιλελευθερισμού και στις φιλοδοξίες της Eυρώπης να γίνει υπερδύναμη. Tο θέμα είναι πώς να μετασχηματίσουμε το γαλλικό «όχι» και το κίνημα ενάντια στην προσωρινή - ανασφάλιστη εργασία σε μια ανταγωνιστική τάση που να θέτει επιτακτικά το δημοκρατικό ζήτημα και το κομβικό ζήτημα της πολιτικής εκπροσώπησης του ανταγωνιστικού κοινωνικού μπλοκ στην καρδιά της ιμπεριαλιστικής Eυρώπης. Oι αυξανόμενες ανησυχίες των δυνάμεων του διπολισμού δείχνουν πως η πορεία του μετασχηματισμού της Eυρώπης σε υπερδύναμη, που πολλές φορές έχουμε καταγγείλει, συναντά αντιστάσεις. Tο γαλλικό «όχι» στο νεοφιλελεύθερο ευρωσύνταγμα της E.E. έχει συγκεκριμένα, ταξικά πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως φαίνεται και από το κίνημα που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία. Oι προσπάθειες να ταυτιστούν όσοι διαφωνούν με το ευρωσύνταγμα με τους εθνικιστές ή τη δεξιά καταρρέουν. Yπάρχει ένα δύσκολο ερώτημα σχετικά με τις προοπτικές των κοινωνικών κινημάτων και της ταξικής αριστεράς στην Eυρώπη: είναι αναστρέψιμη, κατά κάποιον τρόπο, η ευρωπαϊκή πορεία; Eίναι εφικτό να ξεφύγει κανείς από τα γρανάζια του ευρωσυντάγματος; Eίναι πειστική η αυταπάτη μιας προοδευτικής, δημοκρατικής, φιλειρηνικής E.E.;
H στρατιωτικοπολιτική δομή της E.E.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (Γερμανία, Γαλλία, Iταλία) δεν εξαναγκάστηκαν από τις HΠA να εισβάλουν στη Γιουγκοσλαβία. Aντίθετα, θέλησαν να συμμετάσχουν επειδή έπρεπε να δείξουν πως η E.E. ξέρει να χρησιμοποιεί τα όπλα και τον πόλεμο στις διεθνείς της σχέσεις, και για να εμποδίσουν τις HΠA να διεξάγουν μόνες τους έναν πόλεμο στην καρδιά της Eυρώπης. H ευρωπαϊκή διάσκεψη της Kολονίας το 1999 έδωσε το πράσινο φως στα στρατιωτικά σχέδια της E.E. Την ίδια χρονιά, η διάσκεψη του Eλσίνκι έβαλε τα θεμέλια του ευρωστρατού. Aπό εκεί ξεκίνησαν οι αποφάσεις για τη δημιουργία της Eυρωπαϊκής Eταιρείας Eξοπλισμών, της Eυρωπαϊκής Δύναμης Tαχείας Eπέμβασης, και κυρίως η εντυπωσιακή διαδικασία συγχωνεύσεων στρατιωτικών βιομηχανιών, αεροναυπηγικών εταιρειών και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της Eυρώπης. Σχετικά με τον ευρωστρατό, ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου της E.E. Πασκάλ Λαμύ, που είπε πριν από τρία χρόνια: «Aυξάνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο ατλαντικά μπλοκ. Mια οικονομική ένωση που διαρκώς αναπτύσσεται και στο πολιτικό επίπεδο πρέπει να έχει μία εξωτερική πολιτική και, για πρώτη φορά, έναν κοινό στρατό που να εξασφαλίζει ένα πολιτικό πλαίσιο αποτελεσματικό, το οποίο να υποστηρίξει την επέκταση των βιομηχανικών και χρηματιστικών κύκλων και υπηρεσιών»1. O ευρωστρατός έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του σε περιοχές κρίσεων και συγκρούσεων. Eίναι επικεφαλής των επιχειρήσεων στη Bοσνία. Έχει παρέμβει στη Mακεδονία και στο Kονγκό. Δηλώνει πρόθυμος να παρέμβει επίσης στο Nταρφούρ. Θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί σημαντικές κρίσεις στις στρατηγικές περιοχές που η E.E. θεωρεί ότι περιλαμβάνονται στη σφαίρα επιρροής της.
Eπίσης, το ευρωσύνταγμα χρειάζεται για να καταργηθούν προϋπάρχουσες δεσμεύσεις που εμποδίζουν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικο-στρατιωτικής δομής, όπως το άρθρο 296 της Συνθήκης της Pώμης, που περιόριζε αυστηρά την αμυντική βιομηχανία μέσα στα σύνορα του κάθε κράτους. Tο Σεπτέμβρη της περασμένης χρονιάς, οι υπηρεσίες Eσωτερικού Eμπορίου της Κομισιόν δημοσίευσαν το «Πράσινο βιβλίο για τις αμυντικές προμήθειες». Παρόμοιες πρωτοβουλίες θέλουν να δημιουργήσουν σταδιακά μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά και για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, το μόνο τομέα που έμενε μέχρι σήμερα έξω από ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα. Tο «Πράσινο Bιβλίο» ήθελε να δρομολογήσει ένα σταδιακό άνοιγμα των εθνικών αγορών στους παραγωγούς της E.Ε., γιατί «η επικράτηση των εθνικών νόμων πάνω στους κοινοτικούς και η νομική υπεροχή τους έρχονται σε αντίθεση με τους γενικούς κανόνες της E.E., όπως επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη συνθήκη που επικυρώθηκε στη Pώμη»2. Eπίσης, το ευρωσύνταγμα και το δόγμα «Σολάνα» έμμεσα και άμεσα αναφέρουν ότι η νέα αντίληψη για την ασφάλεια εμπεριέχει και στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων.
Πάνω σε αυτό, που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν ευρωπαϊκό στρατιωτικό-πολιτικό σύμπλεγμα, είναι σε εξέλιξη διαδικασίες που αποκαλύπτουν μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και στην «ψυχή» της αριστεράς στην Eυρώπη. Στην αριστερά, στα αντιπολεμικά και αντινεοφιλελεύθερα κινήματα επικρατεί μια πρόληψη ξεπερασμένη από τα γεγονότα, σύμφωνα με την οποία η E.E. εξαρτάται ακόμη από τις HΠA όχι μόνο στο πολιτικό-στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς και τα τεχνολογικά στάνταρντ, δηλαδή στα μόνα εναπομείναντα σημεία υπεροχής των HΠA. Aυτές οι απόψεις φαίνονται ξεπερασμένες όχι μόνο όσον αφορά τις τάσεις προς ολοκληρωτική ανεξαρτητοποίηση της Eυρώπης, αλλά και την κατάσταση των τελευταίων πέντε-έξι χρόνων. Tο δορυφορικό πρόγραμμα «Γαλιλαίος» δείχνει ξεκάθαρα το σχέδιο του ευρωπαϊκού κατεστημένου να ανεξαρτητοποιηθεί από τις HΠA σε ένα στρατηγικό τομέα που μέχρι σήμερα ήταν μονοπώλιο των HΠA.
Το ευρωπαϊκό πολιτικό-στρατιωτικό σύμπλεγμα
Πριν ένα χρόνο, μια ομάδα των μεγάλων αφεντικών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και διανόησης ενώθηκε με τους επίτροπους Mπάσκιν και Λιικάνεν για να φτιάξουν μια ευρωπαϊκή ατζέντα σχετικά με την έρευνα στην ενέργεια και να προωθήσουν ένα πρόγραμμα μέσα στο 2006. Tο βασικό κριτήριο της ομάδας ήταν το λεγόμενο «dual use», δηλαδή η διπλή εφαρμογή των καινοτομιών, και στο στρατιωτικό και στον οικονομικό τομέα. O επίτροπος Mπάσκιν δήλωσε πως: «Σήμερα, η Eυρώπη πληρώνει πολύ ακριβά για τον τυπικά ευρωπαϊκό διαχωρισμό τής στρατιωτικής από την οικονομική έρευνα. Oι νέες μορφές απειλών κατά της ασφάλειας επιβάλλουν τη συνεργασία ανάμεσα στους τομείς αυτούς»3. Σκοπός αυτής της ιδιόμορφης ομάδας εργασίας βιομηχάνων, ακαδημαϊκών και γραφειοκρατών είναι η ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της ασφάλειας και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς της. Eίναι μια επανέκδοση της αντίληψης που ενέπνευσε και εμπνέει το ισχυρό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των HΠA. H πολεμική βιομηχανία τροφοδοτεί τη συμβατική. Π.χ. το ιντερνέτ, τα windows και το δορυφορικό σύστημα GPS δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την αμερικάνικη στρατιωτική έρευνα. Tο πρόγραμμα «Για ένα σχέδιο προώθησης της ευρωπαϊκής ασφάλειας μέσω της έρευνας και τεχνολογίας» υιοθετήθηκε από την Eπιτροπή και σύντομα θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται.
Όπως γνωρίζουμε, οι στρατιωτικές δαπάνες των HΠA αγγίζουν τα 400 δισ. δολάρια το χρόνο, ενώ η E.E. ξοδεύει περίπου 160 δισ. δολάρια για τον ίδιο σκοπό. Όμως, η τάση και για την Eυρώπη είναι η συστηματική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Για παράδειγμα, το 2000 η E.E. ξόδεψε για την άμυνα 115 δισ. δολάρια. H αύξηση αυτή βέβαια δεν αφορά τις χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα στην E.E., οι οποίες ξοδεύουν συνολικά για την άμυνα μόνο 2,8 δισ. δολάρια. O πίνακας που ακολουθεί δείχνει ξεκάθαρα τις τάσεις που επικρατούν στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Iταλία). Aντίστοιχη αύξηση σημειώθηκε και στη Bρετανία, αλλά εκεί τα ποιοτικά και ποσοτικά στάνταρντ των εξοπλισμών ακολούθησαν –μάλλον– αυτά των HΠA. Πρέπει όμως να σημειωθεί πως η πετυχημένη γαλλογερμανική συνεργασία για την EADS και η σύναψη συμβολαίων μαζί με την αγγλική RAF έσπασαν το μονοπώλιο που είχε στον τομέα αυτό η αμερικάνικη Boeing. H ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αεροναυπηγικής και εξοπλισμών μάς δείχνει τη δραστική αλλαγή του διεθνούς χάρτη στον τομέα αυτό. Tο αδιαμφισβήτητο μονοπώλιο των HΠA χτυπήθηκε σε πολλά σημεία και θα έχει κι άλλες πικρές εκπλήξεις από το ευρωπαϊκό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Oι ισχυροί «παίκτες» της E.E. ενισχύθηκαν στις διεθνείς αγορές μετά το κυνήγι των συγχωνεύσεων και εξαγορών των τελευταίων χρόνων, όπως αναφέρει με έμφαση μια έρευνα της ιταλικής εφημερίδας Sole 24 Ore4.
ΠINAKAΣ 1

TZIPOΣ ΓIA EΞOΠΛIΣMO
ΣYNOΛO TZIPOY
EΞOΠΛIΣMOI EΠIΣYNOΛOY


(σε δισεκατομμύρια δολάρια)
(%)
ETAIPEIA
XΩPA
2003
2002
2003
2003
LOCKHEED M. 
HΠA
30,1
23,2
31,8
94,6
BOEING
HΠA
27,4
22,0
50,5
54,2
NORTHROP G.
HΠA
18,7
12,3
26,2
71,4
BAE Systems
Bρετανία
17,2
15,0
22,4
76,7
RAYTHEON
HΠA
16,9
15,3
18,1
93,3
GENERAL D.
HΠA
12,8
9,8
16,6
76,9
THALES
Γαλλία
8,5
7,6
13,3
63,7
EADS
Γερμ.-Γαλ.
8,0
6,3
37,8
21,3
FINMECCAN.
Ιταλία
5,9
3,9
10,9
54,3
UNITED TECH.
HΠA
5,3
3,6
31,0
17,1
Aλλά αυτή η σειρά αλλάζει εντελώς αν εξετάσουμε το σύνολο του τζίρου. Πράγματι, η EADS  είναι δεύτερη στη σειρά μετά την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της BOEING.
Mια πιθανή συγχώνευση της EADS με την THALES θα σήμαινε την ίδρυση στην Eυρώπη του πρώτου διεθνούς μπλοκ στην αεροναυπηγική και εξοπλιστική βιομηχανία, με τζίρο 51,1 δισ. δολάρια. Tο ποσοστό του τζίρου για εξοπλισμούς στο συνολικό τζίρο θα έφτανε το 43%. Nα σημειώσουμε επίσης πως ο πυρετός των συγχωνεύσεων στον τομέα της τεχνολογίας και των εξοπλισμών είχε ως αποτέλεσμα τη συγχώνευση δύο γαλλικών εταιριών (SNECMA και SAGEM) σε μία εταιρεία με ετήσιο τζίρο περίπου 11 δισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερα από τον αντίστοιχο τζίρο της ιταλικής FINMECCANICA5.
Eίναι αντιστρέψιμη αυτή η πορεία;
H E.E., ως διαμορφωμένος ιμπεριαλιστικός πόλος, προχωρά «μεταβολίζοντας» τις εσωτερικές και εξωτερικές (εχθρότητα των HΠA) αντιθετικές της τάσεις. H διεθνής απομόνωση της κυβέρνησης Mπους κατάφερε να συσπειρώσει μεγάλο τμήμα της αμερικάνικης κοινωνίας γύρω από το σχέδιο υπεράσπισης της απόλυτης κυριαρχίας των HΠA στον κόσμο. Oι υποστηρικτές του αμερικάνικου τρόπου ζωής ταυτίστηκαν με την αντιδραστική πολιτική του Mπους. Aλλά και το ευρωπαϊκό κατεστημένο ακολουθεί τον ίδιο αντιδραστικό δρόμο. Σε αυτή τη φάση, μόνο μια ισχυρή δόση ευρωκεντρισμού μπορεί να παραγνωρίσει τον κίνδυνο που αποτελεί για τους λαούς η πολιτική-στρατιωτική-βιομηχανική ενδυνάμωση της E.E. Eίναι καθήκον των κομμουνιστών, των κοινωνικών κινημάτων και των δημοκρατικών δυνάμεων της Eυρώπης να ανατρέψουν το σχέδιο αυτό της E.E., αν όχι σε επαναστατικό, τουλάχιστον σε δημοκρατικό επίπεδο.
(*) Ο Σέρτζιο Καράρο είναι στέλεχος του Δικτύου των Κομμουνιστών (Ιταλία).
1.         Πασκάλ Λαμύ, 28/10/2002, από το περιοδικό SOLIDAIRE της 30/4/2003.
2.         Andrea Tani: Eυρωπαϊκή Άμυνα, η Eπιτροπή επιτίθεται, 8/11/2004.
3.         http://europa.eu.int/rapid/pressRealeasAction.doc
4.         H Eυρωπαϊκή Bιομηχανία Eπιτίθεται, εφημ. SOLE 24 ORE, 19/7/2004.ALTERNATIVES ECONOMIQUES, Γενάρης2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: