Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Δήλωση Ν. Γαλάνη για το ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας, 21/11/2009

Μετά την κυβερνητική εναλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ της επομένης μέρας δεν μπορεί παρά να είναι ζωηρός, φιλόδοξος, εργατικός και δημοκρατικός.

Ζωηρός κάνοντας χρήσιμη αντιπολίτευση για όλους αυτούς -που είναι πλειοψηφία- που καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό της κρίσης, που δημιούργησαν οι γνωστοί και καθόλου άγνωστοι υπερπλούσιοι (τραπεζίτες και σία)

Ζωηρός κάνοντας επικίνδυνη αντιπολίτευση στις πολιτικές - της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον - που συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση οικοδόμησης απέραντου φτωχοκομείου, ακολουθώντας πρόθυμα και περήφανα τις εντολές των ευρωπαϊκών νεοφιλελεύθερων συνθηκών και εντολών.

Φιλόδοξος, επιδιώκοντας να κτίσει την μεγάλη αριστερά του 21ου αιώνα ικανός να υποδέχεται και ενώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα αναγκαστούν να αποδεσμευτούν από το ΠΑΣΟΚ, όλες τις αριστερές συνειδήσεις που αναζητούν την μέγιστη ενωτική δράση και αποτελεσματικότητα, όλους όσους πιστεύουν πως η υπόθεση του σοσιαλισμού, δεν τελείωσε όσα υπαρκτά τείχη ψευτοσοσιαλισμού κι αν έπεσαν.

Εργατικός, γιατί η πράξη, αποδεικνύει, ενώνει και δημιουργεί νίκες και εφικτές ελπίδες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δυνάμεων της εργασίας του χεριού και του μυαλού.

Εργατικός γιατί η μεγάλη διεύρυνση της αριστεράς πρέπει και μπορεί να γίνει από την κοινωνία, από εκείνο τον λαό, που σχηματίζεται και κτυπιέται από τις συνέπειες της κρίσης.

Δημοκρατικός, γιατί η διαβούλευση, ο πλουραλισμός, η ισότιμη ύπαρξη όλων των μελών του και των τμημάτων του, μπορεί να δημιουργήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας ενιαίας δύναμης πολύ μεγαλύτερης από το απλό άθροισμα, των επιμέρους κομματιών του.

Δημοκρατικός με ενεργά μέλη, σχέσεις και κανόνες λειτουργίας, που να οριοθετείται από τις μεταμοντέρνες απολίτικες και «επικοινωνιακές» λειτουργίες των αρχηγικών κομμάτων του δικομματισμού και να αναδεικνύει την πραγματική αξία της συλλογικότητας, χωρίς να πνίγει τις πρωτοπορίες μέσα στην μετριότητα της γραφειοκρατίας.


 Νίκος Γαλάνης, εκπρόσωπος της ΚΟΕ στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: