Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Έφυγε η αγωνίστρια Μαριάννα Μπρεκάση, 12/1/2010


marianaΈφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια συντρόφισσα,  Μαριάννα Μπρεκάση. Αγωνίστρια από τα φοιτητικά της χρόνια, όταν πρωτοστατούσε, από τις γραμμές της ΠΠΣΠ, στους αγώνες της νεολαίας της μεταπολίτευσης. Αγωνίστρια μετέπειτα, από τις γραμμές της Α/συνέχεια και της ΚΟΕ, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας. Αγωνίστρια ως επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης Αριστερά! από το 2002, στα τοπικά ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Θεσσαλονίκης όπου μεγάλωσε και έζησε όλη της τη ζωή. Αγωνίστρια, τα τελευταία 3 χρόνια από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ,  παλεύοντας για μια άλλη Αριστερά. Αγωνίστρια ακόμη και στα τελευταία 4 δύσκολα χρόνια, παλεύοντας πρόσωπο με πρόσωπο με την επάρατη νόσο, χωρίς ποτέ να το βάζει κάτω.
Η Μαριάννα δεν παραιτήθηκε ούτε επαναπαύθηκε ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Διαρκώς πάλευε να αλλάζει τον εαυτό της και να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων με μοναδικό σκοπό να ανατρέψει τη δύσκολη κατάσταση για τους «από κάτω».
Η Μαριάννα αποτελεί παράδειγμα για όσους ήταν κοντά της και ειδικά για την ΚΟΕ Θεσσαλονίκης κι ας έφυγε νωρίς. Για αυτό το λόγο, μία δέσμευση έχουμε: να συνεχίσουμε αυτό που άφησε στη μέση. Αυτό θα ήθελε και η Μαριάννα.

Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 13 Γενάρη, στις 13:00 στον Άγιο Ιωάννη Καλαμαριάς. Η ταφή θα ακολουθήσει στα κοιμητήρια της Κρήνης.

Τρίτη 12 Γενάρη 2010

ΚΟΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ






Μηνύματα πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων, κινήσεων και προσώπων:ΑΚΟΑ • Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα • Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης • Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ • ΔΕΑ • Δημοτική Κίνηση "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" • Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα • Κ.Ο. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ) • ΚΟΕ Θεσσαλονίκης • Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 •Περιοδικό Άρδην & την εφημερίδα Ρήξη • Ριζοσπαστική Συνεργασία Οδοντιάτρων • Αλέκος Αλαβάνος • Αλέξης Τσίπρας • Μιχάλης Τρεμόπουλος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφοι και συντρόφισσες της ΚΟΕ,

Ο θάνατος της Μαριάνας θλίβει βαθειά κάθε άνθρωπο που την γνώρισε έστω και για λίγο από κοντά. Σαν πρόσωπο, σαν κοινωνική και πολιτική αγωνίστρια, και σαν επιστήμονα.

Όλα της τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα διέπονταν από την ποιότητα που προσδιορίζεται απλά και μόνη της σαν αξία, όταν πηγή της είναι το αίσθημα της βαθειάς και δυναμικής ανθρωπιάς που παράγει απτό και άμεσα λειτουργικό αποτέλεσμα. Αυτή η ποιότητα ήταν η βαθειά πηγή της Μαριάνας. Η κοινωνική και πολιτική της ευαισθησία είχε τη δυναμική εκείνη συγκρότηση που όχι μόνο δεν περιορίζονταν σε συναισθηματικές φορτίσεις - γιατί ακόμα κι' αυτές τις μετέτρεπε σε δυναμική πράξη - αλλά ήταν το σταθερό θεμέλιο της πολιτικής συνειδητοποίησης της και το ορμητήριο των κοινωνικών της αγώνων!

Όχι μόνον οι κοντινοί της σύντροφοι, αλλά και πολλοί άνθρωποι των κοινών δεδομένων που χαρακτηρίζουν εμάς τους πολλούς, έζησαν και με χαρά εισέπραξαν την προσφορά της, την δημιουργηκότητά της, την ορμητική και αποτελεσματική αποφασιστικότητά της, τις οργανωτικές της ικανότητες, την βαθειά συνειδητοποιημένη ιδεολογική της αισιοδοξία που την ωθούσε σε κάθε μορφής αγώνα και διεκδίκησης.

Δεν εξιδανικεύω τη συντρόφισσά μας! Απλά θέλω να αναγνωρίσω και σ' αυτήν εκείνα τα κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν και χαρακτήρισαν πολλούς ανθρώπους για τους οποίους κέντρο του κόσμου δεν ήταν και δεν είναι ο εαυτός τους! Τους ακλόνητα αμετάθετους κοινωνικούς και πολιτικούς αγωνιστές της πατρίδας γης!

Η Μαριάνα κάλυψε αληθινά, όσο μπόρεσε με όλες της τις πραγματικές δυνάμεις, το μερίδιο του χρέους που σε όλους μας έχουν ανοίξει "τα πουλιά στους βάλτους" και "η ζωή στους βράχους", και όχι μόνον! Χρέος που ούτε ξεχνιέται, ούτε σβήνεται!

Η ζωή της Μαριάνας έσβησε. Η δική μας ζωή είναι ακόμα εδώ! Δεν ξεχνάμε!!!

Αννίκα Θαρροπούλου