Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Γερμανικό συνδικάτο «στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων»


Το γερμανικό συνδικάτο των εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft), το οποίο αριθμεί περισσότερα από 2 εκατ. μέλη, εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία στηλιτεύει την «λανθασμένη πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας».
Το συνδικάτο προειδοποιεί ότι οι άκαμπτοι όροι του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης οδηγεί ολοκληρωτικά στην καταστροφή την Ελλάδα. «Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ο κίνδυνος, μια χώρα και ο πληθυσμός της να γίνουν θύματα της τυφλής οργής των χρηματαγορών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Verd.di, Frank Bsirske.
«Η κερδοσκοπία που αφορά τα spreads οδηγεί τη χώρα στο χείλος της καταστροφής- πρόκειται ακριβώς γι’ αυτά τα εργαλεία- τα οποία ο γκουρού των χρηματαγορών Warre Buffett είχε χαρακτηρίσει προ δεκαετίας “οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής”» σημειώνει στην ανακοίνωση του το γερμανικό συνδικάτο.
«Αντί να εμποδιστεί με αποτελεσματικότητα η άγρια κερδοσκοπία με τα επικίνδυνα αυτά οικονομικά εργαλεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τις κινήσεις τους ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να επιβάλει δρακόντεια, πλην όμως αναποτελεσματικά μέτρα για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών (της Ελλάδας)», υπογράμμισε ο κ. Bsirske και πρόσθεσε ότι με μία τέτοια στρατηγική-σοκ αποθαρρύνεται η οικονομική ανάπτυξη και επιχειρείται διαρκώς η μετάθεση των επιπτώσεων της κρίσης και της κερδοσκοπίας σε εργαζομένους και κοινωνικά αδύναμους.
«|Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων, που αντιστέκονται στις 24 Φεβρουαρίου, στα επιβαλλόμενα μέτρα και στις επιθέσεων που επιχειρούνται εις βάρος των μισθών τους» δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου, αναφερόμενος στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για την ημέρα εκείνη, οπότε θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ.
Φιλελεύθεροι οικονομολόγοι αποδοκιμάζουν οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα
«Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο διάσωσης ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη σε δημοσιονομική ανευθυνότητα» υποστηρίζει ομάδα κορυφαίων φιλελεύθερων οικονομολόγων σε κοινή έκκλησή τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, με το σκεπτικό ότι παροχή βοήθειας θα μπορούσε να προάγει την υπερχρέωση των κρατών και έτσι να βλάψει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.
«Τα κράτη ρίχνουν τσεκούρι στο Ευρώ», προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Norbert Berthold από το Würzburg, Thorsten Polleit επικεφαλής οικονομολόγος της Barklays Capital, Roland Vaubel από το Mannheim και Wolf Schäfer, πρώην αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Helmut-Schmidt-Universität.
Η ομάδα των οικονομολόγων υποστηρίζει ότι η απάντηση στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν πρέπει να είναι μέτρα βοήθειας αλλά ταχεία εξυγίανση της οικονομίας της χώρα, και προσθέτουν ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: