Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Όταν ακούς την καμπάνα να χτυπάει, να ξέρεις οτι χτυπάει και για σένα

Κλείνει και η τελευταία επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας στην Καβάλα, το ‘ΔΕΛΦΙΝΙ’. Άλλοι 400 άνθρωποι στο μακρύ κατάλογο των ανέργων. Και κλείνει πλέον εντελώς ο κλάδος του ιματισμού στην Καβάλα. Ένας κλάδος που πριν δεκαετίες αριθμούσε 8.500 εργαζόμενους. Ο λόγος του κλεισίματος της βιοτεχνίας ήταν το φτηνότερο εργατικό κόστος στη Βουλγαρία (όπου και μεταναστεύει η εταιρία), γιατί η κερδοφορία της εδώ είναι δεδομένη,αλλά η δίψα των επιχείρηματιών για μεγαλύτερο κέρδος, όχι μόνο δεν έχει όρια αλλά και κανένα έλεος για τους ίδιους τους εργαζόμενους που δεκαετίες τώρα πρόσφεραν κέρδη ενώ η ανταμοιβή τους πλέον είναι ο δρόμος της ανεργίας .
Οι εργαζόμενοι της βιοτεχνίας εδώ και λίγες βδομάδες κινητοποιούνται για να ακουστούν. Το κλείσιμο της βιοτεχνίας είναι ένα ακόμη χτύπημα στην πόλη μας που ήδη έχει υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για ανθρώπους 40-50 χρονών που αργούν μέχρι την σύνταξη αλλά πολύ δύσκολα θα προσληφθούν κάπου αλλού.
Κι όλα αυτά προστίθενται στο γενική κατάσταση, που εμείς θα βγούμε σε λίγο καιρό. Σε μια αγορά εργασίας που δεν θα υπάρχουν μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Που θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξεις κάτι δικό σου και να περπατήσει. Που στο δημόσιο τώρα απολύονται. Που θα υπάρχουν μόνο οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες με φουλ ανταγωνισμό και άγρια εκμετάλλευση προς εμάς.
Γιατί όταν χτυπάει η καμπάνα για μια επιχείρηση, χτυπάει και για όλους μας. Για τους απολυμένους της που θα γίνουν άνεργοι, για τις θέσεις εργασίας που χάνονται για τα μονοπώλια των μεγάλων που δημιουργούνται.

 ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ-- ΝΕΟΣ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: