Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας ΔΙΚΑΙΩΜΑ για το συλαλλητήριο των ανέργων στην Καβάλα!

Η πρωτοβουλία ανέργων-εργαζομένων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» χαιρετίζει την μαζική συμμετοχή εκατοντάδων ανέργων, απολυμένων και εργαζομένων στο «Συλλαλητήριο των Ανέργων», ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία στις 8/02. Το συλλαλητήριο αυτό να είναι η αρχή ενός κύκλου κοινών αγώνων ανέργων-απολυμένων-εργαζομένων για την διεκδίκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση, ενάντια στις πολιτικές της υπηρεσιακής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των τροικανών αφεντικών της.
Προς όσους ονειρεύονται συλλαλητήρια που θα κατεβάζουν αυτοματικά όλο τον κόσμο που εδώ και χρόνια πετιέται στο δρόμο σαν στημένη λεμονόκουπα, βιώνει την ψυχολογία της ανεργίας, δηλαδή της απόρριψης, της αχρηστίας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, δεν έχει μάθει να διεκδικεί συλλογικά και οργανωμένα εφόσον δεν είχε προηγούμενη εμπειρία και γνώση από οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση, έχουμε να τους πούμε ότι κάτι τέτοιο ούτε μπορεί να συμβεί αμέσως ούτε εύκολο είναι. Είναι αποτέλεσμα σκληρής και επίμονης δουλειάς, οργάνωσης και συνεχούς προσπάθειας για συλλογική έκφραση και διεκδίκηση, κόντρα στα εμπόδια που στήνονται ενάντια σε τέτοιου είδους κινήσεις και διεκδικήσεις. Μιλώντας λοιπόν με πραγματικούς, ρεαλιστικούς όρους, το συλλαλητήριο ήταν επιτυχημένο, γιατί:
  1. ήταν μια πρωτοβουλία «από τα κάτω», μια κίνηση ανέργων και απολυμένων, πρωτόγνωρη για τα καβαλιώτικα και ελληνικά δεδομένα. Μια κίνηση που ξεπερνούσε «συντεχνιακές» λογικές, που ένωσε μαζικά απολυμένους από βιοτεχνίες και επιχειρήσεις της περιοχής. Μια πρωτοβουλία που οργανώθηκε από χθεσινούς εργαζόμενους και όχι συνδικαλιστές.
  2. πήγε ουσιαστικά κόντρα στις προθέσεις κυβέρνησης, τοπικών αρχόντων και φορέων που, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις, μόνο τις τελευταίες ώρες και κατόπιν πίεσης και μόνο λεκτικά «συμπαραστάθηκαν» στον αγώνα των ανέργων. Που όχι μόνο δεν ήταν «μπροστάρηδες» σε αυτό τον αγώνα, αλλά δεν έδωσαν ούτε τις αυτονόητες πραχτικές βοήθειες ως όφειλαν.
  3. δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή της υπουργού «Ανεργίας» Κατσέλη να ξεκινήσει από την Καβάλα την εξαγγελία προγραμμάτων ημιαπασχόλησης (όχι γιατί η περιοχή έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, αλλά γιατί ήθελε να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και «την επαναφορά εις την τάξην» των οργανωμένων κινήσεων των ανέργων).
  4. ήταν ένα συλλαλητήριο ενωτικό, όπου διάφορες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, ακόμη και αυτές που επιλέγουν τη λογική των ξεχωριστών συγκεντρώσεων, βρέθηκαν όλοι μαζί, σε ένα πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο. Καί από αυτή την άποψη το συλλαλητήριο έδειξε την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου, της χρεωκοπίας και της εξάρτησης.
  5. παρά την τεράστια ανάγκη των ανέργων και απολυμένων για δουλειά, η κοροϊδία των προγραμμάτων ψευτοαπασχόλησης του υπουργείου δεν πέρασε. Αντί η κυβέρνηση να κάνει την «επανάσταση του αυτονόητου», δηλαδή να αλλάξει τον νόμο που απαγορεύει στους Δήμους την άμεση πρόσληψη εκατοντάδων και χιλιάδων ανέργων σε όλη την Ελλάδα, στήνει «ενδιάμεσους φορείς» για νέες «αρπαχτές», ενοικίαση εργαζομένων και καθιέρωση ενός εργαζομένου, υποαπασχολούμενου, υποαμοιβόμενου, «επιχειρηματία» των 600 ευρώ, χωρίς δικαιώματα.
Προς πάσα κατεύθυνση: Τέρμα το δούλεμα. Οι άνεργοι και οι απολυμένοι θέλουν ΔΟΥΛΕΙΑ. Και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Για όλους. Για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Μπορείς να κοροϊδέψεις πολλές φορές έναν άνθρωπο.
Αλλά δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο με πολλούς ανθρώπους.

Πρωτοβουλία ανέργων – εργαζομένων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ»
dikaioma.gr
Επικοινωνία: Πάνος Λεονταράκης, 6976687590

Δεν υπάρχουν σχόλια: