Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση της οργάνωσης σπουδάζουσας της ΚΟΕ

ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, για να τους διώξουμε,
για μια μεγάλη αλλαγή για το λαό και τη χώρα!



Έφτασε και η ώρα του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ενάμιση χρόνος Μνημονίου συμπύκνωσε την πιο βάρβαρη επιδρομή σε δικαιώματα και κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Το κύμα εκποίησης του εθνικού πλούτου και καταλήστευσης της κοινωνίας που διέταξε η Τρόικα, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό. Αντίθετα, άνοιξε την όρεξη για την ολοκληρωτική ισοπέδωση κάθε Δημόσιου κοινωνικού αγαθού. Ο νόμος Διαμαντοπούλου, που ψηφίστηκε στα τέλη Αυγούστου, αποτελεί ταφόπλακα για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως τη γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες. Το συντηρητικό μέτωπο δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ) που σχηματίστηκε για να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, προσπαθεί να πείσει πως πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή που είχε ανάγκη η χώρα, για μια αναγκαία τομή ώστε να απαλαχθούμε από τα απολιθώματα του παρελθόντος. Η συναίνεση του πολιτικού προσωπικού των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, επιδιώκει να αναζωογονήσει τα καταρρακωμένα σχέδια του αστισμού για έξοδο από την κρίση, κουκουλώνοντας άτσαλα το μεγάλο σκόπελο της χρεοκοπίας στον οποίο οδηγείται ολοταχώς η χώρα. Προβάρει, ταυτόχρονα, κοστούμια κυβερνήσεων συνεργασίας σαν εφεδρικές λύσεις στις δύσκολες στιγμές που περνά το πολιτικό σύστημα.

Τα παχιά λόγια, όμως, περί «ιστορικής σημασίας απόφαση» που ακούστηκαν για την ψήφιση του νόμου, κρύβουν μια αλήθεια. Είναι πράγματι, τεράστια οπισθοδρόμηση για την κοινωνία, η ουσιαστική απαλλαγή του κράτους από την συνταγματική υποχρέωση του να χρηματοδοτεί τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σηματοδοτεί το τέλος εποχής της Δημόσιας Παιδείας, η μετατροπή των σχολών σε Α.Ε., όπως ορίζει ο νόμος, που πλέον δεν θα έχουν στόχο την παραγωγή γνώσης και αποφοίτων για τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά για τις αδηφάγες ορέξεις των αγορών και του κεφαλαίου. Διαλύεται η έννοια των ενιαίων πτυχίων, καταργούνται τα 4ετή προγράμματα σπουδών, θεσπίζονται ευέλικτοι κύκλοι φοίτησης ενός ή δυο ετών δημιουργώντας ένα μοντέλο πολλών ταχυτήτων μιας βαθιά υποβαθμισμένης εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, με το νέο νόμο, εκπληρώνεται ο διακαής πόθος των αντιδραστικών δυνάμεων για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και προωθείται η αποστείρωση των χώρων σπουδών ενώ η διοίκηση των Ιδρυμάτων αντιστοιχίζεται στο πρότυπο σχολή-επιχείρηση με τη θεσμοθέτηση 15μελούς οργάνου που ουσιαστικά θα διορίζεται, δεν θα λογοδοτεί και δεν θα ελέγχεται από κανέναν.

Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα του Μνημονίου συνιστά την ολοκληρωτική υποθήκευση του μέλλοντος μιας γενιάς που οδηγείται στην αμάθεια και την ανημπόρια. Το ένα εκατομμύριο ανέργων, δεν είναι εικόνα από το μέλλον αλλά η πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά η νεολαία και ο λαός σε έναν τόπο που μοιάζει να μην τον χωράει και του δείχνει συνεχώς τη εξώπορτα. Ο πολιτικός συρφετός που μας έφερε ως εδώ και παρέδωσε τη χώρα στην Τρόικα, στερεί από τη νεολαία το δικαίωμα να σπουδάσει, να δουλέψει, να ζήσει με αξιοπρέπεια. Όσο πιο γρήγορα απαλλαχτούμε από αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα, τόσο το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία. Οι πλατείες, που γέμισαν ασφυκτικά από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο το προηγούμενο διάστημα, το είπαν καθαρά: «Δεν φεύγουμε αν δεν φύγετε!». Ο αγώνας ενάντια στη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και το νέο νόμο πλαίσιο θα στιγματιστεί από την μεγάλη αντιπαράθεση με το πολιτικό σύστημα, όπως και κάθε μικρή ή μεγαλύτερη μάχη που επιδιώκει να έχει νικηφόρα προοπτική.

Ήρθε η ώρα η νεολαία να εισβάλει δυναμικά στο προσκήνιο! Να παλέψουμε ώστε το φοιτητικό κίνημα να συναντηθεί με τη κοινωνική αγανάκτηση που εκφράζεται στους δρόμους. Να αποτελέσει γνήσιο κομμάτι του λαϊκού κινήματος. Τα αμφιθέατρα να πλημμυρίσουν με κόσμο που κουβαλώντας την εμπειρία από τον ξεσηκωμό του λαού στις πλατείες, θα συζητήσουν δημοκρατικά, θα ανακαλύψουν νέες μορφές και εργαλεία για τον αγώνα, θα ριχτούν στη μάχη για Μόρφωση-Δουλειά-Δημοκρατία. Για να φύγουν αυτοί που καταστρέφουν το παρόν και μαυρίζουν το μέλλον μας, ώστε να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για τη χώρα προς όφελος του λαού και όχι των τραπεζών και του κεφαλαίου. Για να ανασάνει η κοινωνία από το βραχνά του χρέους και η χώρα να αποτινάξει το ζυγό της Τρόικας και του Μνημονίου. Για μια νέα μεταπολίτευση με πρωταγωνιστή το λαό!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΚΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: