Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΤΕΙ Καβάλας: Το καμάρι της Άννας και της… αμερικανικής πρεσβείας



Σε ειδική εκδήλωση γιορτάστηκε η συμμετοχή ακαδημαϊκών από τις ΗΠΑ στη Διοίκηση του Ιδρύματος
Ως πρότυπο για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση πλασάρεται τις τελευταίες ημέρες το ΤΕΙ Καβάλας. Ο λόγος; Είναι το Ίδρυμα που έχει εκλέξει Συμβούλιο Διοίκησης, όπως όριζε ο νόμος της Άννας Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε κατακαλόκαιρο του 2011. Και τι Διοίκηση! Το ΤΕΙ έχει πλέον πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης τον Ν. Κατοπόδη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Michigan των ΗΠΑ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη Διοίκηση φιγουράρουν επίσης άλλα τρία μέλη, πανεπιστημιακοί εκ της (ανεπτυγμένης στην ακαδημαϊκή επιχειρηματικότητα…) Εσπερίας ορμώμενοι: ο Leonard C. Feldman, Καθηγητής στο University of New Jersey, ο Schuyler S. Korban, Καθηγητής στο University of Illinois και ο Γιώργος Μορίδης, από το Lawrence Berkeley National Laboratory. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη η χαρά της πρώην υπουργού Παιδείας για τις προόδους που επιδεικνύει το ΤΕΙ Καβάλας έχοντας
Διοίκηση με έντονο αμερικανικό χρώμα, που αισθάνθηκε η ίδια την ανάγκη να θριαμβολογήσει για το νόμο που επέτρεψε μια τέτοια εξέλιξη. Αυτόν το νόμο που τον θεωρεί… τέκνο της και ο οποίος κατάφερε να στρέψει όλη σχεδόν την πανεπιστημιακή κοινότητα εναντίον της. Η ευκαιρία για την ίδια ήταν μοναδική προκειμένου να αφήσει αιχμές για τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση κι έτσι σε συγχαρητήρια επιστολή προς το ΤΕΙ Καβάλας έσπευσε να… στηλιτεύσει «τη μιζέρια των μικρών εσωτερικών στοχεύσεων και συμφερόντων». Ευχήθηκε μάλιστα στο ΤΕΙ Καβάλας, μετά από αυτή την όσμωσή του «με σύγχρονα ρεύματα της επιστήμης και της τεχνολογίας εξαιρετικών διεθνών πανεπιστημίων», να έχει «ουσιαστική συνεισφορά στην ανάπτυξη του τόπου και στην απασχόληση των νέων ανθρώπων». Ίσως να μην είναι πολύ προφανές στην αντίληψη των μνημονιακών υπουργών ότι τις θέσεις εργασίας «των νέων ανθρώπων» δεν τις δημιουργούν οι Διοικήσεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Ούτε βέβαια και η μετατροπή των Σχολών σε επιχειρήσεις επιχορηγούμενες από άλλες επιχειρήσεις, κατά το νεοφιλελεύθερο μοντέλο σκέψης. Θα ήταν ενδιαφέρον να εξηγηθεί δηλαδή εάν η απογείωση της ανεργίας των νέων στο 52% έχει αφετηρία την τροϊκανή πολιτική που υπηρέτησε η κα Διαμαντοπούλου ή αντίθετα την ανεπαρκή… όσμωση των ελληνικών Ιδρυμάτων με τα διεθνή πανεπιστήμια.

Όσμωση αντί της μιζέριας
Τα γεγονότα πάντως δείχνουν ότι η «όσμωση» για να είναι επιτυχημένη προϋποθέτει πολύ στενές επαφές και άλλου… τύπου. Πώς αλλιώς να εκτιμήσει κανείς το γεγονός ότι το Συμβούλιο του ΤΕΙ Καβάλας ταξίδεψε στην Αθήνα προκειμένου να παρευρεθεί σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα για να γιορτάσει τη συμμετοχή Αμερικανών ακαδημαϊκών στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΤΕΙ; Προσοχή: η αμερικανική πρεσβεία, όχι κάποιος φορέας ακαδημαϊκών, ούτε κανένα ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο.
Αν κανείς υποστηρίξει ότι σε λίγο η πρεσβεία θα κάνει κουμάντο στο ΤΕΙ, θα κινδυνεύει να του κολλήσει η κα Διαμαντοπούλου τη ρετσινιά της «μιζέριας των μικρών εσωτερικών στοχεύσεων και συμφερόντων»...
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο του ΤΕΙ σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 14 Σεπτεμβρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει «την έκδοση συμπληρωματικού ΧΕΠ (χρηματικό ένταλμα προπληρωμής) ποσού 6.000 ευρώ, στο όνομα του κ. Σπύρου Καραχάλιου, Γραμματέα του ΤΕΙ Καβάλας, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες διοργάνωσης της πρώτης επίσημης Συνεδρίας του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Καβάλας, όπως και δαπάνες μετακίνησης και διαμονής των μελών του Συμβουλίου και της Διοίκησης του Ιδρύματος στην εκδήλωση που διοργανώνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στα πλαίσια συμμετοχής Αμερικανών ακαδημαϊκών στο ανωτέρω Συμβούλιο του Ιδρύματός μας»…
ΠΗΓΗ: Δρόμος της αριστεράς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: