Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα πριν 19 χρόνια πέθανε ο Γιάννης Χοτζέας

Ο Γιάννης Χοντζέας είναι μια σπάνια και ξεχωριστή περίπτωση στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην κίνηση που προσπάθησε να αντισταθεί στον εκφυλισμό του κομμουνιστικού κινήματος.
Όλη η ζωή του Γ.Χ. ήταν μια επίμονη και επίπονη προσπάθεια σύνδεσης με την πραγματικότητα και τα βασικά προβλήματα της εργατικής τάξης και του κομμουνιστικού κινήματος.
Ο Γιάννης Χοντζέας σαν άποψη και τοποθέτηση ξεπερνά τα σύνορα μιας σημαντικής εγχώριας προσωπικότητας του κομμουνιστικού κινήματος. Η ΚΟΕ προσπαθεί να κάνει γνωστό το έργο και τη ζωή του. Στις εκδόσεις Α/συνεχεια θα βρείτε πολλά από τα έργα του Γ.Χ. Παρακάτω παρατίθενται κείμενα που δεν έχουν εκδοθεί σε βιβλίο και ένα βίντεο-αφιέρωμα στα 10 χρόνια από το θάνατό του.
Δείτε το βίντεο με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Γ.Χοντζέα
Πρόλογος στο βιβλίο "Για το κομμουνιστικό πρόγραμμα της εποχής μας" (ένα αναλυτικό κείμενο για τη σημασία του έργου του Γ.Χ., μια γενική εκτίμηση της διαδρομής του, μια παρουσίαση των βασικών εννοιών και
της μεθόδου του)
Διαβάστε τα κείμενα του Γ.Χοντζέα:
Για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του Στάλιν, κείμενο στα πλαίσια της ΟΜΛΕ, γράφτηκε το 1968
Μερικά κρίσιμα ζητήματα για την ιστορία του ΚΚΕ, κείμενο που γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ το 1978, και καταπιάνεται με σημαντικά ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. 
Για την "ενωμένη εθνική αντίσταση" (γράφτηκε το 1975)
"Θα διαλυθεί η καταχνιά" (κείμενο δημοσιευμένο το 1974 στον Λαϊκό Δρόμο για την Εαμική Αντίσταση)
Το "αντέρεισμα" (διήγημα)
Αποσπάσματα από το βιβλίο «Το τέλος του κομμουνισμού» του Γιάννη Χοντζέα (Φθινόπωρο του 1991) με εκτεταμένες αναφορές στην κρίση του 1929, το Νιου Ντηλ και τον κρατισμό, τη συνδεσή τους με τον φασισμό, αλλά και την κρίση του 70 και το ρόλο που παίζει στην "ενιαιοποίηση" των κοινωνικών συστημάτων Δύσης και Ανατολής.
ΠΗΓΗ: Koel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: