Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Ενεργειακός Κόμβος; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια για την εγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαίου στην περιοχή της Βάσοβας και του Εθνικού Πάρκου. Οι πολυεθνικές του πετρελαίου, έχοντας πάντα την βοήθεια του κρατικού μηχανισμού και των κυβερνήσεων, προσπαθούν να αλλοιώσουν στα κρυφά τον χάρτη του Εθνικού Πάρκου, που καλύπτεται από τη συνθήκη RAMSAR, αλλά και τις χρήσεις γης αυτής της περιοχής. Μάλιστα αυτή την περίοδο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η νέα ΚΥΑ, η οποία αλλάζει ουσιαστικά τα όρια του, αφήνοντας διάπλατη την πόρτα για τους Βαρδινογιάννηδες και Σία.

Αλλά η αλλαγή της χρήσης γης δεν είναι ο μοναδικός στόχος των πετρελαιάδων. Η ΒΦΛ που έχει άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, οικόπεδα και αγκυροβόλιο, αποτελεί φιλέτο. Η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου) εξαγοράζει μέρος του χρέους της ΒΦΛ προς αυτήν μπαίνοντας στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας με σκοπό την εγκατάσταση δεξαμενής υγροποιημένου αερίου 100.000 τόνων. Μέσω της ΔΕΠΑ, αποκτά δικαιώματα και ο Λάτσης που φέτος αναλαμβάνει το management των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια), εταιρείας που έχει το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΠΑ. Από κοντά και η ΔΕΗ που βάση νόμου μπορεί να κατέχει το 30% της ΔΕΠΑ. Ακόμα και τα ερείπια παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων όπως του Ξιφία, της Σαμεργκάς, των δεξαμενών της BP, κλπ έχουν αλλάξει χέρια το τελευταίο διάστημα.

Αν λάβουμε υπόψη τα προηγούμενα, μπορεί να εξηγηθεί και η αμετακίνητη απόφαση της ΔΕΗ για την «συνεργασία» της με τον πολυεθνικό γερμανικό κολοσσό RWE και την κατασκευή του εργοστασίου λιθάνθρακα στην Ν. Καρβάλη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αμετακίνητη απόφαση της RWE. Στον ακήρυχτο πόλεμο της ενέργειας, η Καβάλα και γενικότερα η Αν. Μακεδονία και Θράκη, έχουν προ πολλού προσδιοριστεί, από κυβερνήσεις και πολυεθνικές σαν ενεργειακός κόμβος. Ήδη ο υπερνομάρχης κ. Τάτσης δηλώνει ότι δεν θα ήταν αντίθετος στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, ενώ μεγαλώνει και το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα λιγνίτη της Δράμας.

Η κυβέρνηση λέει ότι το εργοστάσιο λιθάνθρακα γίνεται με αποκλειστικό σκοπό την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα γιατί ο λιθάνθρακας θα έρχεται από το εξωτερικό. Ποιες είναι, όμως, οι πραγματικές ανάγκες της χώρας; Γιατί απαιτούνται γιγαντιαίες εγκαταστάσεις ακόμα και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Οι άδειες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα αγγίζουν τα 14.800MW, όταν οι ανάγκες της χώρας, σύμφωνα με το πιο ακραίο σενάριο μελέτης του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεν θα ξεπερνούν μέχρι και το 2020, τα 4500MW. Στην πραγματικότητα όλες αυτές οι εγκαταστάσεις αποσκοπούν στο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την διείσδυση τους στο χώρο των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Των δυνάμεων εκείνων που πρόσφατα άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου με την «ανεξαρτησία» του Κόσοβου, που έχουν φτιάξει και συνεχίζουν να φτιάχνουν προτεκτοράτα στα Βαλκάνια. Οι κοινωνικές ανάγκες δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.

Μόνο η μαζική και αγωνιστική αντίσταση μπορεί να ανατρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς. Και παραδείγματα έχουμε πολλά. Το 2003 οι Θάσιοι απέτρεψαν την εγκατάσταση του νατοϊκού ραντάρ στο Υψάριο. Δυο φορές το 2003 και το 2007 οι Περαμιώτες και οι Καβαλιώτες αντιστάθηκαν στην μετατροπή του λιμανιού της Ν. Περάμου σε νατοϊκό και υποχρέωσαν το ΝΑΤΟ και την κυβέρνηση σε υποχώρηση. Αλλά είναι και ο μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας κατά της εγκατάστασης των δεξαμενών πετρελαίου που ήδη βαδίζει στον 6ο χρόνο.
  • Όχι στο εργοστάσιο λιθάνθρακα και σε κάθε μορφή ενέργειας που παράγει κάθε είδους απόβλητα.
  • Όχι στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας. Έξω οι ιδιώτες από την παραγωγή και διακίνηση της ενέργειας.
  • Όχι στην μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε χαβούζα για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστών. Όχι στη μετατροπή της Καβάλας σε ενεργειακό κόμβο.
  • Ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις ανάγκες των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: