Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΦΛ

Σε πρόσφατη ανακοίνωση η ΝΑΣ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για οικολογική καπηλεία και για την εξόντωση της ΒΦΛ. Καπηλεία γιατί έχει «επεκτατικές» βλέψεις και πέραν της Βάσοβας, αλλά και για το ενδιαφέρον που δείχνει για τον φωσφογύψο που αποθέτει η ΒΦΛ δίπλα της. Εξόντωση της ΒΦΛ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει, δήθεν, το δρόμο για την κατασκευή μονάδας υγροποιημένου αερίου, αδιαφορεί για το διατροφικό πρόβλημα της χώρας, τον εφοδιασμό των αγροτών με λιπάσματα και πολύ περισσότερο για το μεροκάματο των εκατοντάδων εργαζομένων. Μάλιστα μας εγκαλούν για το ξεπούλημα της μονάδας σε ξένες πολυεθνικές που θα καταστήσει την επιχείρηση έρμαιο στα ανταγωνιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας. Είναι καιρός να σταματήσουν τα ψέματα και η πολιτική καπηλεία.

1. Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε κατά του κλεισίματος της ΒΦΛ και υπέρ της διασφάλισης της εργασίας και των μεροκάματων των εργαζομένων. Ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό τους, στους αγώνες τους και στις αγωνίες τους. Ήμασταν και θα είμαστε με τους εργαζόμενους ενάντια στα συμφέροντα των τραπεζών που εδώ και χρόνια παίζουν παιχνίδια σε βάρος τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει η υγεία τόσο των ίδιων, όσο και των κατοίκων του νομού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ζητήσουμε να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι που η ίδια η εταιρεία έχει υπογράψει. Αυτό δεν σημαίνει ότι για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους θα καταπατούν τους νόμους και θα καταστρέφουν υγεία και περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο φωσφογύψος θα πρέπει να παραμένει ελεύθερος και να μολύνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι αδιαφορούμε για τα εργατικά ατυχήματα και τις διαρροές αερίων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι εργαζόμενοι σήμερα δεν έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των Καβαλιωτών. Γιατί η ηγεσία του σωματείου αδιαφόρησε για οτιδήποτε άλλο πέρα από τα συντεχνιακά οικονομικά ζητήματα. 

2. Τασσόμαστε υπέρ μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μιας εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη και την βιομηχανία σε όφελος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες τους. Που θα ελέγχει τη χρήση των χημικών λιπασμάτων αναδεικνύοντας την σημασία αλλά και τον ρόλο της ΒΦΛ. Ταυτόχρονα όμως η βιομηχανία θα ελέγχεται, γιατί πρόκειται για μια χημική βιομηχανία, επομένως εξορισμού επικίνδυνη.

3. Αγωνιζόμαστε για να μην επιτρέψουμε στις πολυεθνικές και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να παίζουν σε βάρος της ΒΦΛ αλλά και σε βάρος του περιβάλλοντος. Δεν μας ενδιαφέρουν τα κέρδη των τραπεζών-μετόχων και οι υψηλές επαφές τους. Απαιτούμε να περάσει η ΒΦΛ υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο. Δεν θέλουμε ούτε την μονάδα υγροποιημένου αερίου, ούτε τους πετρελαιαγωγούς, ούτε τα νατοϊκά λιμάνια τους. Είτε πρόκειται για ΗΠΑ και ΕΕ είτε πρόκειται για Ρωσία και Κίνα. Και στο τελευταίο είμαστε κάθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί ο εθνικός μας πλούτος στο ξένο κεφάλαιο και θα θεωρούμε αντιπάλους μας τόσο τον πωλητή όσο και τον αγοραστή. Όχι όπως κάποιο άλλοι που κατηγορούν τον πρώτο για να υποστηρίζουν τον δεύτερο (όπως στην περίπτωση του λιμανιού του Πειραιά που δόθηκε σε κινέζικη εταιρεία και η Αλέκα Παπαρήγα τους υπερασπίστηκε).

4. Η μάχη που έχει δοθεί όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των Δεξαμενών, ήταν αυτή που απέτρεψε την είσοδο όλων των μεγάλων πολυεθνικών και φυσικά τα σχέδιά τους. Η ΣΕΑ κατόρθωσε να δραστηριοποιήσει το λαό της Καβάλας σε ένα περιβαλλοντικό ζήτημα που θα καθόριζε τη ζωή και το μέλλον του τόπου. Παρά τα εσωτερικά της προβλήματα και παρά τις επιθέσεις – εχθρικές και «φίλιες» – που δέχθηκε, ήταν ο βασικός πυρήνας αντίδρασης και αντίστασης, τόσο στο ζήτημα των δεξαμενών, όσο και στην ανάδειξη της εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας. Επομένως η νομιμοποίηση της ΣΕΑ να προβάλλει θέσεις και για άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής προέρχεται από την εκτίμηση που έχει κερδίσει από το λαό.

5. Τέλος, διαχωρίζουμε τις κομματικές διαδικασίες από τα κινήματα και τα σωματεία. Δεν ταυτίζονται όλα σύντροφοι του ΚΚΕ. Η ΣΕΑ είναι μια πλατιά συσπείρωση πολιτών που όσοι την συναποτελούν δεν ταυτίζονται παρά μόνο στο θέμα της μη εγκατάστασης των δεξαμενών. Φυσικά αυτά είναι κινέζικα για εσάς. Όταν 10.000 Καβαλιώτες διαδήλωναν κατά του λιθάνθρακα, προτιμήσατε την ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία για να μην μολυνθείτε. Όταν η ΣΕΑ διοργάνωνε συλλαλητήρια, εσείς προτιμούσατε την καταγγελία των διαδηλωτών. Όταν το σωματείο εργαζομένων συμμετέχει στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ όλα καλά και άγια, όταν όμως συμμετέχει στις συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ δεν δικαιούνται για να ομιλούν. Μετά από όλα αυτά είναι φυσικό να υποτιμάτε και τις μικρές νίκες των κινημάτων, αυτών που δεν αναγνωρίζετε. Εδώ όλη η Ελλάδα μιλούσε και μιλάει για την εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβρη και εσείς βλέπατε και βλέπετε μόνο κουκουλοφόρους, ξένες υπηρεσίες, προβοκάτορες και υποκινητές.

Σήμερα, και καθώς η οικονομική κρίση φουντώνει, στέλνοντας εργαζόμενους στον Καιάδα της ανεργίας και της φτώχειας, το να μην κλείσει η ΒΦΛ είναι καίριο ζήτημα για τους εργαζόμενους, για τα κινήματα αλλά και για την αριστερά. Ο μαζικός και ανυποχώρητος όλων των εργαζομένων, των ανέργων και των νέων είναι η μόνη απάντηση.

• Να μην κλείσει η ΒΦΛ
• Καμιά μείωση μισθών και προσωπικού
• Καμιά ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων
• Να περάσει η βιομηχανία στη δημόσια ιδιοκτησία
• Να εφαρμοστεί άμεσα όλη η τεχνογνωσία για την προστασία του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και των κατοίκων

Λάμπρου Βύρων μέλος της ΚΟΕ/γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: