Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

Οι εκλογές των 15μελών αποτελεί μια αφορμή για να ανοίξει ένα ζήτημα μέσα στα σχολεία. Τα 15μελή δημιουργήθηκαν σε μια εποχή, στην οποία το μαθητικό κίνημα ήταν ενεργό, είχε πάρει το μέρος του αγώνα και της εξέγερσης, και αποτελούσαν όργανα συντονισμού και δράσης του κινήματος αυτού. Σήμερα είμαστε σε μια περίοδο στην οποία τα 15μελή έχουν αλλάξει ρόλο. Συνεχίζουν να υπάρχουν και να εκλέγονται, παρ' όλα αυτά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς: σ' ένα σχολείο το οποίο δεν δίνει χώρο και χρόνο για έκφραση και προβληματισμούς, σε ένα σχολείο που γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικό, και που “διώχνει” την πολιτική, την κριτική σκέψη, και την συλλογικότητα είναι λογικό αυτή η πολιτική διαδικασία να παίρνει την απόχρωση αυτής της κατάστασης. Εκδρομές και χοροεσπερίδες, τα μόνα θέματα που “παίζουν”, αφήνοντας ένα σύστημα να παίζει στη πλάτη μας.
Ο περσινός Δεκέμβρης έβαλε πολύ έντονα στο προσκήνιο την οργή μας . Την οργή για ένα σύστημα που μας στερεί τον ελεύθερο χρόνο , που δεν δίνει χώρο για την σκέψη και την φωνή μας , που καταδικάζει μια ολόκληρη νεολαία σε ένα μαύρο μέλλον και μια ολόκληρη κοινωνία στο περιθώριο και φτάνει να δολοφονεί. Η εξέγερση μας άλλαξε το τοπίο . Για 2 εβδομάδες υψώσαμε την φωνή μας , γεμίσαμε τους δρόμους δεκάδες σχολεία και χιλιάδες μαθητές , ταράξαμε την καθημερινότητα ακουστήκαμε σε όλο τον κόσμο. Ο Δεκέμβρης δείχνει τον δρόμο απέναντι στην αποπολιτικοποίηση και στον ατομισμό που τους βολεύει.
Η νέα αυτή κατάσταση που προέρχεται από τον Δεκέμβρη ήρθε η ώρα να εκφραστεί στις γενικές συνελεύσεις, στα συντονιστικά, στις εκλογές 15μελών. Ήρθε η ώρα να ξανασυζητήσουμε για όλους αυτούς τους λόγους που μας βγάλαν στον δρόμο τον Δεκέμβρη και θα μας ξαναβγάλουν στους αγώνες του αύριο. Να φτιάξουμε τους όρους και τις συνθήκες ώστε η νέα περίοδος να μας βρει πιο έτοιμους, πιο συλλογικούς, πιο επικίνδυνους για τους “από πάνω”.

 Να μπει το μικρόβιο του αγώνα στα σχολεία, να βρούμε χώρο και χρόνο να εκφραστούμε.
 Γενικές συνελεύσεις μαζί με τις εκλογές των 15μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: