Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Να πέσει η αδύναμη μνημονιακή κυβέρνηση. Εκλογές τώρα!


Δελτίο Τύπου της ΚΟΕ - 13/11/2012
Η προαναγγελμένη από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά, ψήφιση του Προϋπολογισμού στη Βουλή δεν ήταν αρκετή για να δημιουργήσει κλίμα συσπείρωσης στο μνημονιακό στρατόπεδο.
Πρώτον, διότι παγιώνονται οι διαρροές βουλευτών και στα τρία κόμματα. Ήδη 4 έχουν φύγει από τη ΝΔ, 7 από το ΠΑΣΟΚ, ενώ 4 είναι οι διαφοροποιήσεις στη ΔΗΜΑΡ.
Δεύτερον, διότι η αναβολή της δανειακής δόσης ήταν το κυρίαρχο στοιχείο που ανέδειξε το αδιέξοδο της κυβερνητικής τακτικής, «του υπάκουου μαθητή» της Μέρκελ και της τρόικας. Η τρικομματική συγκυβέρνηση Σαμαρά κατέφυγε στον κυνικό εκβιασμό («ή μέτρα και δόση ή δεν έχουμε για μισθούς και συντάξεις») για να αποσπάσει την ψήφο των βουλευτών για το νέο μνημόνιο αλλά το πέτυχε με την οριακή πλειοψηφία των 153.
Η αναβολή χορήγησης της δανειακής δόσης δείχνει με τον πιο
σαφή τρόπο, όχι μόνο το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η δουλοπρέπεια των ντόπιων μνημονιακών δυνάμεων αλλά και το ότι οι τροϊκανοί εκβιασμοί απέναντι στη χώρα θα ενταθούν. Απαιτούν να υπάρξει ειδικός δανειακός λογαριασμός, στον οποίο εκτός από τις δόσεις θα κατατίθενται και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Απαιτούν επίσης «ρήτρα απόκλισης», δηλαδή αυτοματοποιημένη -χωρίς καν την έγκριση της Βουλής- επιβολή μέτρων, όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος.
Όμως, υπάρχει μια ακόμη πτυχή που συστηματικά αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ. Που πήγαν οι δηλώσεις ότι στις 15 Νοεμβρίου, μεθαύριο δηλαδή, χρεοκοπούμε χωρίς τη δόση; Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε καν να διαπραγματευτεί, δηλώνοντας ότι, έστω και δύσκολα, μπορεί να προχωρήσει η χώρα, αν βέβαια σταματήσει να πληρώνει τόκους και τοκογλύφους. Μόνο μια νέα κυβέρνηση που θα ανατρέψει το σάπιο μνημονιακό πολιτικό σύστημα μπορεί, με τη συμμετοχή και τη στήριξη του λαού, να ακυρώσει τα μνημόνια και να εφαρμόσει ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.
Όλα δείχνουν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Με τους τροϊκανούς εκβιασμούς να αποσκοπούν στην τυπική προτεκτορατοποίηση της χώρας, στο φόντο των εντεινόμενων αμερικανογερμανικών αντιπαραθέσεων για τον πολιτικό έλεγχο της Ελλάδας. Με μια κυβέρνηση κυνική απέναντι στην αγωνιζόμενη κοινωνία και δουλοπρεπή απέναντι στην τρόικα αλλά αδύναμη και πλήρως απονομιμοποιημένη στη λαϊκή συνείδηση, που επιβιώνει χάρη στη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, αλλιώς διαθέτει μόλις 151 βουλευτές σήμερα.
Είναι πλέον η ώρα, τώρα, να ξεδιπλωθούν μεγάλες πρωτοβουλίες της Αριστεράς. Με τη διαμόρφωση μιας μεγάλης, ανοιχτής, λαϊκής, δημοκρατικής, παράταξης της Αριστεράς, που να υπηρετήσει το λαϊκό ξεσηκωμό. Με την αποφασιστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και με αιχμή το αίτημα «Καταστρέψατε τη χώρα. Φύγετε. Εκλογές τώρα». Με την ανάληψη της ευθύνης για τη σωτηρία της χώρας, για την Πραγματική Δημοκρατία και την Ανασυγκρότηση του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: