Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η εισήγηση της Σοφίας Σακοράφα για τα οργανωτικά: Πολιτικός φορέας ανοιχτός στην κοινωνική κίνηση


«Μόνο που σε βρήκα και με βρήκες σύντροφε». Με τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου άνοιξε την ομιλία της η Σοφία Σακοράφα στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
"Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από τις εκλογές του Ιούνη και μετά επιχειρήσαμε ένα δύσκολο εγχείρημα" σημείωσε η Σ. Σακοράφα. "Επιχειρήσαμε να αποκτήσουμε οργανικούς δεσμούς με το ρευστό, το νέο, αλλά πολύ μεγάλο λαϊκό ρεύμα του 27 %. Επιχειρήσαμε επίσης να ανοιχτούμε στον κόσμο, που ενώ τον Ιούνη έδωσε εντολή επαναδιαπραγμάτευσης, σήμερα νιώθει ένα τεράστιο κενό πολιτικής εκπροσώπησης. Επιχειρήσαμε να αποτελέσουμε σοβαρή απάντηση στη βαθιά διάρρηξη της πολιτικής εκπροσώπησης που σφραγίζει τη σημερινή περίοδο.
Το εγχείρημα αυτό ακουμπάει στέρεα στην προεκλογική μας προσέγγιση, η οποία ήταν πέρα για πέρα ρεαλιστική: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μόνος του στην κυβέρνηση, χωρίς την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή του αγωνιζόμενου λαού, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Με την ίδια προσέγγιση, σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς ένα μεγάλο ποιοτικό μετασχηματισμό, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στον ιστορικό του ρόλο".

" Υποκειμενική δυσκολία η αποδοχή της συνύπαρξής μας"

Άλλωστε, όπως τόνισε η Σ. Σακοράφα, "οι εξελίξεις είναι τέτοιας έντασης και τέτοιου βάθους, που η αποτροπή τους και η ανατροπή τους απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων, αλλά και ενότητα της αριστεράς με τη βάση της και τον λαό. Η δυσκολία του εγχειρήματος υπήρξε και αντικειμενική και υποκειμενική. Αντικειμενικές δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν για τον λόγο αυτό δεν θα μείνω σε αυτές. Η υποκειμενική μας δυσκολία - και αυτό αποτελεί δυσκολία για όλους- είναι η αποδοχή της συνύπαρξής μας. Έτσι, κάποιες φορές, η διαδικασία αυτή λειτούργησε με όρους αριθμητικής μικροδιεύρυνσης και με στεγανά. Κάποιες άλλες και με εσωστρέφεια, αδικαιολόγητη βέβαια για την πολιτική συγκυρία. Είναι ίσως φυσικό. Οι διαδικασίες ανοίγματος και συγκρότησης μετώπου είναι διαδικασίες που δεν έχουν ημερομηνία έναρξης και λήξης. Είναι διαδικασίες διαρκείς. Και κάθε φορά που στην πράξη εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη, γίνονται διαδικασίες στέρεες. Κάθε φορά που στην πράξη εμπεδώνεται η αξία τους, γίνονται διαδικασίες αναγκαίες. Κάθε φορά που στην πράξη εμπεδώνεται η δυναμική τους, γίνονται διαδικασίες πιο ανοικτές. Κάθε φορά που στην πράξη εμπεδώνεται η κινηματικότητά τους, γίνονται διαδικασίες μαζικές. Και κάθε φορά που στην πράξη εμπεδώνεται το πολιτικό τους αιτούμενο, η συγκρότηση ενός ιστορικού μπλοκ, γίνονται διαδικασίες ανατρεπτικές" υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Σ. Σακοράφα.

"Η πορεία προς το συνέδριο πρέπει να δικαιώνει την ταυτότητά μας"

Ειδικότερα, για το συνέδριο η Σ. Σακοράφα επισήμανε ότι ακριβώς "Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε και την πορεία προς το συνέδριό μας. Σε καμία περίπτωση σαν μια πορεία διεκπεραίωσης, μία πορεία με κύκλους εσωστρέφειας, μια πορεία όπου η μορφή θα εξαφανίζει ή θα υπονομεύει το πολιτικό περιεχόμενο. Σε καμία περίπτωση σαν μια πορεία πολιτικής και ιδεολογικής στατικότητας, μία πορεία όπου το «πάνω» θα εντέλει το «κάτω», μια πορεία επιβολής του ενός στον άλλον, μια πορεία περιχαράκωσης του μέσα από το έξω".
"Η πορεία προς το συνέδριό μας θα πρέπει να δικαιώνει την ταυτότητά μας", τόνισε χαρακτηριστικά, επεξηγώντας τα στοιχεία αυτής: "Πολιτικός φορέας ανοιχτός στην κοινωνική κίνηση, σε πρωτοβουλίες και ιδέες που έρχονται από το εξωτερικό του".
Στην ίδια κατεύθυνση, υπογράμμισε ότι "η πορεία προς το συνέδριό μας θα πρέπει να προάγει την πολιτική κουλτούρα του φορέα μας: Φορέας που πρωτοπορεί και ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τα μετωπικά σχήματα, αλλά δεν επιδιώκει να υποτάξει κανέναν στους δικούς του σχεδιασμούς, δεν επιδιώκει να καπελώνει επιβάλλοντας τη δική του γραμμή. Η πορεία προς το συνέδριό μας θα πρέπει να ισχυροποιεί τον χαρακτήρα του φορέα μας: Φορέας πλουραλιστικός, που σέβεται τις διαφορετικές ιδεολογικές και ιστορικά διαμορφωθείσες  ευαισθησίες, που αναγνωρίζει τη δυνατότητα ύπαρξης διαφορετικών πολιτικών εκτιμήσεων και δίνει έδαφος να καλλιεργηθούν απρόσκοπτα", σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξε κατόπιν στην εισήγησή της την πρόταση για τα οργανωτικά που διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Συγκεκριμένα:
Ξεκινά η συγκρότηση του φορέα μας με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Προτείνεται:
-Ο αριθμός των μελών του να είναι 301.
Από αυτά:
Τα 226 (75%+1) θα εκλεγούν απευθείας από τη συνδιάσκεψη.
Τα 75 (25%) θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να φροντίσουμε ώστε στο Κεντρικό Όργανο κάθε περιφέρεια να εκπροσωπείται από τουλάχιστον 5 μέλη και οι οργανώσεις του εξωτερικού από τουλάχιστον 2 μέλη. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζουμε την πολυφωνία, σεβόμαστε την ιστορία, υπηρετούμε την εσωτερική δημοκρατία.
-Βασικό οργανωτικό κύτταρο, είναι η οργάνωση, στον τόπο κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης.
Κυρίαρχο όργανο της οργάνωσης είναι η Γενική Συνέλευση των μελών.
Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται τακτικά ανά μήνα ή έκτακτα.
Η Γενική Συνέλευση εκλέγει Γραμματεία, ως εκτελεστικό όργανο.
Η Γραμματεία εκλέγει Γραμματέα ή Συντονιστή.
-Στους νομούς (νομαρχιακές ενότητες), συγκροτείται νομαρχιακό όργανο (νομαρχιακή επιτροπή). Το νομαρχιακό όργανο συγκροτείται από συνδιάσκεψη εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις Οργανώσεις με μέτρο που θα καθορισθεί από την Κεντρική Επιτροπή στην πρώτη της Συνεδρίαση.
Εκλέγει γραμματεία και γραμματέα.
-Σε κάθε μια από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, συγκροτείται περιφερειακό όργανο, με συντονιστικές και συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Στο περιφερειακό όργανο συμμετέχουν δύο μέλη από κάθε νομό - νομαρχιακή ενότητα (ο/η συντονιστής της Ν.Ε. και ένα ακόμη μέλος του νομαρχιακού οργάνου που ορίζεται από αυτό). Επίσης συμμετέχουν οι βουλευτές και οι αιρετοί της περιφέρειας καθώς και μέλη του κόμματος που δραστηριοποιούνται στα κινήματα της περιοχής. Σε Αθήνα, Πειραιά, Αττική σε αυτή τη μεταβατική φάση δεν συγκροτείται περιφερειακό όργανο.
-Αναφερόμενοι πάντα στη μεταβατική φάση από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έως το Ιδρυτικό Συνέδριο, είναι σαφές ότι την κεντρική πολιτική ευθύνη για τη συνολική δράση του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ την έχει το Κεντρικό Όργανο. Αυτό αφορά και την κοινοβουλευτική ομάδα του φορέα. Η γενική αυτή διατύπωση απαιτεί περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση και κατάλληλες προσαρμογές, όπου η πράξη το απαιτεί, στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ασκείται η συγκεκριμένη δραστηριοποίηση.
-Όσον αφορά στους νέους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Κεντρικός μας στόχος μας είναι η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων συνελεύσεων νέων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα αποφασίσουν μέσα από δικές τους διαδικασίες τον δρόμο για το ιδρυτικό τους συνέδριο με στόχο μια μαζική και ριζοσπαστική οργάνωση νεολαίας με πλήρη οργανωτική αυτονομία.


ΜΟΤΟ
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς ένα μεγάλο ποιοτικό μετασχηματισμό, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στον ιστορικό του ρόλο"

"Πολιτικός φορέας ανοιχτός στην κοινωνική κίνηση, σε πρωτοβουλίες και ιδέες που έρχονται από το εξωτερικό του"

Δεν υπάρχουν σχόλια: