Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου, για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (πρωτομιλία)

Η πρωτομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασίλη Χατζηλάμπρου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα: «Επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις» .


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, είναι καλό που έχουμε ονομαστική ψηφοφορία και είστε αρκετοί μέσα στην Αίθουσα έτσι που να μπορέσω να σας εξηγήσω κάτι
που δεν φάνηκε πολύ ούτε στα Μέσα ούτε κυκλοφόρησε μέσα στους διαδρόμους της Βουλής.
Έχουμε ένα νομοσχέδιο που λέει ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ένα-δυο άρθρα και άλλες διατάξεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άλλες διατάξεις και απλά συμμετέχει και με δυο άρθρα το ΥΠΕΚΑ. Πρέπει να σας εξηγήσω όμως τι έχει αυτό το νομοσχέδιο από κάτω. Γιατί για να μιλήσεις επί της αρχής θα έπρεπε να τα συνδέει κάποιο νήμα τα άρθρα αυτά. Το μόνο νήμα που βρήκαμε να τα συνδέει είναι η προχειρότητα και ορισμένες παλιές συνήθειες του Κοινοβουλίου που επανέρχονται, όπως είναι η εξαίρεση από διοικητικές και αστικές ευθύνες των μελών των διοικήσεων της Ολυμπιακής, όπως είναι η παράταση ενός χρόνου –και με τη δυνατότητα του Υπουργού να το κάνει δυο- για όσους βρίσκονται στους συνεταιρισμούς αυτή τη στιγμή. Δεν έρχεται όμως μαζί το υπόλοιπο της τροπολογίας που είχε δεσμευθεί να φέρει η Κυβέρνηση.
Έχει σημαντικά άρθρα αυτό το νομοσχέδιο, τα οποία ολοκληρώνουν την έννοια του ενιαίου νομοσχεδίου. Δώδεκα άρθρα, εννιά διαφορετικά υπουργεία. Κάθε άρθρο και Υπουργείο.
Η κυρία Πρόεδρος νωρίτερα είπε ότι την ευθύνη…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ ησυχία! Κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορείτε πια να συνομιλείτε μεταξύ σας σε τέτοιο σημείο!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Η κυρία Πρόεδρος είπε ότι δεν έχει το Προεδρείο την ευθύνη και την έχει η Κυβέρνηση που φέρνει τέτοια νομοσχέδια ή και τροπολογίες στα νομοσχέδια αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Όχι. Είπα ότι η Διάσκεψη αποφασίζει, κύριε συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Σύμφωνοι.
Θέλω να πω όμως ότι στον εναρκτήριο λόγο ψήφισης αυτού του Προεδρείου μια υπόσχεση έδωσε το Προεδρείο αυτό: Να σταματήσει την ανώμαλη κατάσταση με άσχετες τροπολογίες.
Και σας λέω ότι εδώ είναι η ουσία. Ως Κυβέρνηση βεβαίως φέρατε τρεις τροπολογίες –αλλά έχει μια σχέση και το Προεδρείο- να τις περάσουμε με την Κύρωση που σχετιζόταν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες δυο τροπολογίες με την Κύρωση για το Μαυροβούνιο.
Αντιδράσαμε και τις πήρατε πίσω. Και τι μας φέρατε; Ένα νομοσχέδιο με τους εξής τίτλους. Ακούστε τους!
Το πρώτο και το δεύτερο άρθρο αφορούν στη λαθροϋλοτόμηση.
Το τρίτο άρθρο αφορά στο Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο αποσύρεται στη σημερινή διαδικασία παρ’ όλο που είναι το μοναδικό άρθρο που στις επιτροπές συνάντησε την πλήρη αποδοχή. Γιατί αποσύρεται; Εξηγήσεις δεν χρειάζονται; Για να φτιαχτεί και να διατυπωθεί διαφορετικά. Μα, αυτή η διατύπωση που το έφερε ως τροπολογία, το έφερε με μια αιτιολογική έκθεση που έλεγε ότι αυτό που ψηφίστηκε ένα μήνα πριν είναι ανέφικτο και όχι μόνο ανέφικτο, αλλά δημιουργεί προβλήματα και στην εκπροσώπηση της χώρας μπροστά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα το παίρνετε πίσω για να το επαναδιατυπώσετε.
Το άρθρο τέταρτο αφορά στην αναπτυξιακή εταιρεία που φτιάχνεται στην Κρήτη.
Υπάρχουν άρθρα που αφορούν διεθνείς λεωφορειακές γραμμές και τους μετακλητούς υπαλλήλους. Υπάρχουν άρθρα που αφορούν την Ολυμπιακή και την απαλλαγή τους. Υπάρχουν άρθρα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Υπάρχει άρθρο για τις υιοθεσίες. Υπάρχει άρθρο για την Αστυνομία -όσον αφορά τις σχολές της Αστυνομίας, όσον αφορά τους τρίτεκνους και όσον αφορά τα αυτοκίνητα της Αστυνομίας- που μπαίνει σαν τροποποίηση. Υπάρχουν άρθρα, άρθρα, άρθρα. Όλα αυτά τα άρθρα το κάνουν αυτό νομοσχέδιο;
Απευθύνομαι, λοιπόν, ξανά στο Προεδρείο και λέω ότι αυτή είναι η ουσία: Με αυτό το νομοσχέδιο τι να συζητήσουμε επί της αρχής; Τι συνδέει όλα αυτά τα άρθρα; Θα πάει άρθρο – άρθρο; Γιατί το κάνατε νομοσχέδιο; Δεν υπάρχει πουθενά βέτο από το Προεδρείο στις πρωτοβουλίες και τα ανδραγαθήματα της Κυβέρνησης;
Κι ενώ συζητείται στη διπλανή αίθουσα το σχέδιο «Αθηνά», μας ήρθε η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων ως τροπολογία. Κι αν δεν κάναμε φασαρία, δεν θα το παίρνατε πίσω.
Και μας έχουν μείνει δύο τροπολογίες για το ΤΑΙΠΕΔ. Και βλέπω κι άλλη τροπολογία που σχετίζεται με τις φασαρίες που κάνουμε, με το ότι ήθελε και τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης να υπογράφει. Και το εξαιρείτε. Εξαιρείτε, δηλαδή, την πολεμική βιομηχανία. Θα αναφερθώ και σε αυτό.
Και όλο αυτό αποτελεί μία ενότητα νόμου. Και όταν ο πολίτης θα ψάχνει το νόμο που τον ενδιαφέρει, δεν θα μπορεί να τον βρει αρχειοθετημένο πουθενά. Επίσης, η κοινωνία, για την οποία νομοθετούμε, δυσκολεύεται με τον τρόπο με τον οποίο τα καταγράφουμε. Το ξέρετε. Λες και είναι για τους πονηρούς ο τρόπος με τον οποίο νομοθετούμε, οι οποίοι θα βρίσκουν το παράθυρο που τους ενδιαφέρει, το κομματάκι που τους ενδιαφέρει. Αυτό, όμως, αναγκαστικά έρχεται στο φως.
Τι λέτε για το άρθρο που αφορά την Ολυμπιακή; Υπάρχει γνωμάτευση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Δεν άκουσα ούτε ένα επιχείρημα. Και η γνωμάτευση αυτή λέει ότι η διάκριση των εξουσιών, το να απαλλάσσω εγώ με βούλευμα από εδώ αυτούς τους οποίους έχετε διορίσει κι έκαναν διαχείριση στην Ολυμπιακή δέκα χρόνια, δεν μου επιτρέπεται και ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 26 προβλέπει το διακριτό αυτό των εξουσιών.
Θα πει κάποιος: Μα, όταν ζητάτε γι’ αυτούς οι οποίοι παρκάρισαν τα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά στους δρόμους, με τα φορτηγά και τα ταξί και τους αγρότες, να πάει πίσω ένα χρόνο η ποινή τους, δεν υπεισέρχεστε στο χώρο αυτό;
Μόνο πολιτικά εμείς ευνοούμε μία τέτοια ρύθμιση. Γιατί; Διότι αν βγείτε στο παράθυρο και δείτε την πλατεία Συντάγματος, θα δείτε μία κίτρινη θάλασσα με παρκαρισμένα ταξί. Αυτή είναι η πολιτική η οποία θα έφερνε ανάπτυξη στα ταξί. Ήταν υποχρεωμένοι να αγωνιστούν. Και αυτό εμείς το σεβόμαστε και τους λέμε «Μπράβο!». Έτσι κινείται η κοινωνία, με τα τμήματα της κοινωνίας να αγωνίζονται. Σεβόμαστε τους αγρότες που είναι ξανά στα μπλόκα. Γιατί; Διότι δεν έχει δώσει κάποιο αποτέλεσμα η πολιτική που ακολουθείται. Ποιους φροντίζετε όμως; Το είπε κάποιος συνάδελφος και το σέβομαι. Το είπε κάποιος συνάδελφος πολύ καθαρά. «Αν δεν τους απαλλάξετε τους κυρίους που έκαναν διοίκηση στην Ολυμπιακή, δεν θα βρίσκετε κι εσείς αύριο ανθρώπους να βάλετε στις δημόσιες υπηρεσίες.»
Τέτοιους, που να έχουν εξασφαλίσει απαλλαγές, δεν θέλουμε να βρίσκουμε! Και προσέξτε τι έχει γίνει: Το μεν Κοινοβούλιο έχει εξασφαλίσει τις απαλλαγές των Υπουργών που τους διόρισε, ενώ σήμερα ερχόμαστε να απαλλάξουμε κι εκείνους από διοικητικές ευθύνες, μένοντας τι στον ελληνικό λαό ως συνείδηση; Ότι τελικά έφταιγαν οι εργαζόμενοι και ο φορολογούμενος που πλήρωσε. Αυτό έμεινε;
Ξαναλέω, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα αγκάθι στο οποίο πρέπει να επανέλθει το Προεδρείο της Βουλής –όχι η Προεδρεύουσα σήμερα, το Προεδρείο της Βουλής- και να μας πει αν είναι τρόπος να νομοθετούμε αυτός.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ)
Έρχομαι γρήγορα στα άρθρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Επαναλαμβάνετε αυτό που είπατε, κύριε συνάδελφε;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Είπα ότι υπάρχει ένα αγκάθι –το εξηγώ να το ακούσετε κι εσείς- στον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο είναι άθροισμα τροπολογιών. Δεν συνδέει τίποτα τα άρθρα. Και το λέτε νομοσχέδιο. Και λέω ότι μία υπόσχεση δώσατε στο Κοινοβούλιο: Να σταματήσετε την ανώμαλη κατάσταση των άσχετων τροπολογιών. Και μας τα κάνατε νομοσχέδιο. Φωνάζουμε εμείς ενάντια στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Τώρα είπατε άλλο. Συνεχίστε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν είπα άλλο. Είπα ότι έχετε λόγο κι εσείς και πρέπει να τα στυλώσετε. Αυτό σας είπα. Όταν σας φέρουν αυτού του τύπου τον καταιγισμό τροπολογιών, οι οποίες αλλάζουν και γίνονται νομοσχέδιο, έχετε λόγο να πείτε ότι αυτό δεν συνάδει. Όπως μας δίνουν οι Επιστημονικές Επιτροπές μία γνώμη, πείτε κι εσείς τη γνώμη σας. Είναι τρόπος για να νομοθετούμε αυτός; Αυτό είπα, κύριε Πρόεδρε.
Προχωρώ επί των άρθρων. Πρώτο και δεύτερο άρθρο αφορούν τη λαθροϋλοτομία. Σε αυτά έγινε αρκετά μεγάλη συζήτηση στην Επιτροπή. Θέλω να πω ότι η Επιτροπή κατάφερε στις τρεις-τέσσερις συνεδριάσεις που έκανε να αναλύσει πραγματικά ορισμένα άρθρα και να κάνει δουλειά σ’ αυτά.
Στο πρώτο άρθρο, σε αυτό που αφορά τη λαθροϋλοτομία, ξεκίνησε η συζήτηση στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ήταν η ημέρα που είχαμε τους νεκρούς νέους ανθρώπους από το μαγκάλι. Δεν χρειαζόταν να πει πολλά ο Υπουργός. Γινόταν κατανοητό ότι μια πολιτική που ήθελε απλά να εξισώσει το φόρο στο πετρέλαιο θα έφερνε τέτοιες καταστάσεις στην κοινωνία.
Αυτό ακριβώς είπαμε, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο επίπεδο της καταστολής χωρίς να υπάρχει άλλη διέξοδος, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση, για τη θέρμανση. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σ’ αυτό το επίπεδο. Από αυτή την άποψη θεωρήσαμε μερικό και αποσπασματικό το μέτρο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των φαινομένων ζήτησης καυσόξυλων για να ζεσταθεί ο κόσμος. Ο κόσμος είχε άλλες δυνατότητες μέχρι χθες. Σήμερα, δεδομένης της άσχημης οικονομικής του κατάστασης συνολικά, κινείται και στο επίπεδο της παραβατικότητας.
Προσπαθήσαμε να κάνουμε, όσο μπορούσαμε, τη διάκριση ανάμεσα στον χρήστη, που πάει να κόψει ένα κλαρί κι ένα δέντρο -που σημαίνει κι αυτό παραβατικότητα, αλλά θα το δούμε στο επίπεδο πταίσματος- με την εμπορία. Έγιναν βελτιώσεις σε ικανοποιητική κατεύθυνση. Έγιναν βελτιώσεις σε θετική κατεύθυνση, όσον αφορά το ποιος θα ωφελείται μετά από αυτό που βγάζει ως πλειστηριασμό, ως κίνηση, το δασαρχείο. Αφαιρέθηκαν κάποια σημεία, που αφορούσαν τους συνεταιρισμούς υπαλλήλων του δημοσίου κ.λπ.
Από αυτή την άποψη αυτό θα το υποστηρίξουμε, παρόλο που θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να γίνει διάκριση ανάμεσα στην εμπορία και τη χρήση, όσον αφορά δηλαδή το πταίσμα και το πλημμέλημα. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουμε την κακουργηματική δράση, έτσι όπως τοποθετείται, στα 10.000 ευρώ.
Προχωράμε στο άρθρο για το Υπουργείο Εξωτερικών. Το αποσύρανε. Να δούμε πώς θα ξανάρθει αυτό.
Συνεχίζω για το άρθρο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Έχει μια σημασία η συζήτηση που έγινε και σ’ αυτό από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αφορά τον Οργανισμό Αναπτύξεως της Κρήτης. Κι εκεί οι βελτιώσεις είναι σημαντικές. Οι απαιτήσεις των τοπικών φορέων και της Επιτροπής έπιασαν τόπο. Έχουμε βελτιώσεις, οι οποίες είναι σημαντικές, όσον αφορά το αμεταβίβαστο των μετοχών και τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Άρα, κύριε Υπουργέ, δεν ήταν τόσο σοβαρό που δυο-τρεις μέρες από το ξεκίνημα της συζήτησης τοποθετούσασταν και λέγατε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν, ότι δεν μπορεί να γίνει το αμεταβίβαστο, ότι δεν μπορούμε να δούμε αλλιώς τη σύνθεση. Προσέξτε, όμως. Παραμένει για εμάς το ζήτημα της πραγματικής οικονομικής προικοδότησης, για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτός ο οργανισμός και να μην τον δούμε τρία χρόνια μετά οστεωμένο. Έχει μια σημασία αυτό.
Σας ρωτάω: Πιστεύετε ότι θα κερδίσει τη μάχη ο οργανισμός αυτός; Ένας οργανισμός, που μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία ιδιωτικοποιήσεων είναι ένας κρατικός οργανισμός κοινής ωφέλειας; Βγείτε και πείτε το ανοιχτά ότι μπορούμε και με άλλα εργαλεία, πέρα απ’ την ιδιωτικοποίηση. Μπορούμε και με άλλο τρόπο, χωρίς το ξεπούλημα «όλα στους ιδιώτες». Αυτό δεν το υποστηρίξατε ουσιαστικά. Το υποστηρίξατε με το νομοθέτημά σας, το βελτιώσατε. Πολιτικά, όμως, δεν το στηρίζετε ουσιαστικά. Βγείτε και πείτε το, ότι είναι ευκαιρία μια τέτοια μορφή, δομή, κρατικής εταιρείας να κάνει θαύματα στην Κρήτη.
Βεβαίως, παραμένει το αγκάθι –και το λέω έτσι- της υποχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα μικρά χρέη που έχει, πέραν του δανείου των 3,5 εκατομμυρίων, που αναλαμβάνει το κράτος.
Τα περί της Ολυμπιακής Αεροπορίας νομίζω ότι τα κάλυψα. Υπάρχουν, όμως, θέματα όσον αφορά τους συνεταιρισμούς. Ζητήσαμε μία διάκριση όσον αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι ανέλαβαν, μετά από όλη αυτή την καταιγίδα χρεών κ.λπ. που υπήρξε και ανέλαβαν χωρίς να έχουν συμμετοχή στη διοίκηση και σήμερα τους κυνηγούν αυτά τα χρέη των συνεταιρισμών. Αυτή η διάκριση δεν υπάρχει.
Συγχρόνως, ζητήσαμε και τη συμπλήρωση με την προσθήκη -που είχατε δεσμευθεί ότι έτσι θα έρθει- που αφορά τους ανθρώπους που είναι στα μπλόκα και τους επαγγελματίες φορτηγών και ταξί.
Ωστόσο, παραμένει το ζήτημα τι θα κάνουμε με τους συνεταιρισμούς, τι θα γίνει με το αγροτικό κίνημα. Αυτά τα θέματα για τα οποία η ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν πολύ καθαρή -προσπαθήσατε να το διασκεδάσετε, αλλά όχι να απαντήσετε σε κάποια από αυτά- ήταν πολύ σαφή. «Ψηφίστε την τροπολογία», έλεγε η ΠΑΣΕΓΕΣ, «γιατί τα δικά σας παιδιά διορίζαμε με λίστες που μας δίνατε από τις νομαρχιακές επιτροπές κατά χωριό και κατά περιοχή». Κάποιος από τους συναδέλφους είπε: «Ε, δεν ήταν μόνο τα δύο κόμματα. Υπήρχαν και ορισμένες οικογένειες που έβαζαν μέσα κόσμο».
Όπως και αν έχει, δεν μπορεί μέσα σε αυτό το νομοθέτημα να υπάρχει ρύθμιση για το ένα, ρύθμιση για το άλλο και να μην υπάρχει πολιτική ουσία στο ότι χρειαζόμαστε νέους συνεταιρισμούς που θα τους δημιουργήσουν οι αγρότες, που θα τους δημιουργήσουν αυτοί οι οποίοι έχουν όφελος από κάτι τέτοιο.
Είμαστε υπέρ της οργάνωσης των αγροτών. Γιατί; Διότι όλοι οι άλλοι είναι οργανωμένοι. Οργανωμένες οι εταιρείες στο γάλα –τα λέγατε «καρτέλ» κάποτε, τα ξεχάσατε μετά- οργανωμένοι στα εφόδια, οργανωμένοι στα λιπάσματα και βρίσκουν μπετόν, αυτό που λέγεται «ελεύθερη αγορά», η οποία κυρίως ρίχνει όλη την κρίση στις πλάτες των παραγωγών. Νέους συνεταιρισμούς. Να μπουν μπροστά οι αγρότες μαζί με τους καταναλωτές, να κερδίσουν τη μάχη και στο ράφι και χωρίς μεσάζοντες να φτάνουν τους καταναλωτές προϊόντα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω γρήγορα.
Συμφωνούμε με τη ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις υιοθεσίες.
Όσον αφορά τώρα τα της Αστυνομίας, τις σχολές και κυρίως αυτή τη ρύθμιση της Αστυνομίας, είναι απαραίτητο να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Χιλιάδες αιτήσεις ανθρώπων, οι οποίοι έχουν βρεθεί να τους τραβολογάμε σήμερα σε διάφορα, όπως το γκέτο της Κορίνθου και τη φρούρηση, χωρίς να υπάρχει υπηρεσία να εξηγήσει, να εξετάσει χαρτιά. Είναι απαραίτητο. Έχουμε καθυστερήσει πολύ σε αυτό το επίπεδο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Τελειώνω.
Στη μεγάλη σας αγωνία φτιάξατε το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού. Η προχειρότητά σας ήταν τέτοια που δεν του έδωσε ούτε καν τη δυνατότητα να είναι διατάκτης των οικονομικών ζητημάτων. Έτσι και αλλιώς, αυτό δεν το υποστηρίξαμε μπαίνοντας εδώ, δεν υποστηρίζουμε και την τροπολογία.
Φθάνω στην τροπολογία του ΤΑΙΠΕΔ. Ήλθε μία βελτίωσε σε αυτή, που εξαιρεί το ΤΑΙΠΕΔ -και νομίζω ότι σε αυτό έχουμε συμβάλει και εμείς- από τις ιδιαίτερες πληροφορίες, εξαιρεί την αμυντική βιομηχανία και εξαιρεί και την ΕΛΒΟ. Κάποιος θα πει: «μεγάλη αλλαγή».
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι αλλαγή αυτό, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μεγάλη αλλαγή είναι στην αξιοποίηση των αμυντικών μας βιομηχανικών συστημάτων και όχι στο ξεπούλημά τους. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θέλει μια άλλη πολιτική εκεί και όχι μια τροπολογία στο ξεπούλημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε. Στις δευτερολογίες θα έχετε το δικαίωμα να μιλήσετε πάλι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Παρ’ όλα αυτά, όλες αυτές οι προσπάθειες από το ΤΑΙΠΕΔ να διοχετεύσει εμπιστευτικά –στην αρχή τα έλεγε «απόρρητα», μετά «εμπιστευτικές πληροφορίες» κ.λπ.- βρίσκονται κάτω από κάτι που ψήφισε η Βουλή, χωρίς βεβαίως τη σύμφωνη γνώμη τη δικιά μας και των υπολοίπων, μέσα στο μνημόνιο. Το λέω κατά λέξη: Κανένα στοιχείο των δημοσίων φορέων χωρίς εξαίρεση δεν απολαμβάνει ασυλίας λόγω εθνικής κυριαρχίας. Σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε. Παρακαλώ!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Τελειώνω. Θέλω να καταλάβετε, κύριε Πρόεδρε, την ιδιαιτερότητα ενός τέτοιου νομοσχεδίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Έχετε το δικαίωμα να μιλήσετε και αργότερα. Ολοκληρώστε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Θα μιλήσω και αργότερα.
Τελειώνω με μια κουβέντα. Τι είναι το κοινό που έχει αυτό το νομοσχέδιο; Η προχειρότητα μιας ομάδας, η οποία καθοδηγεί τα πράγματα και την ενδιαφέρουν οι πιστωτές, κάποιες ρυθμίσεις και κυρίως να ξεπουλήσει. Και μένει για τη Βουλή τι; Να κρατήσει τα προσχήματα, μένει για τη Βουλή, να νομοθετήσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο και αύριο να τον τροποποιήσει, να φέρει τροπολογίες, αν δεν βολεύει τα πράγματα. Σε ένα τέτοιο Κοινοβούλιο εμείς λέμε ότι μπορούμε να πάμε αλλιώς.
Σας ευχαριστώ.
[από τα πρακτικά της Βουλής]
ΠΗΓΗ: http://xatzilamprou.wordpress.com  



Δεν υπάρχουν σχόλια: