Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (δευτερομιλία)

Η δευτερομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασίλη Χατζηλάμπρου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα: «Επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις»




ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, θέλω να πω ότι νιώθω λίγο περίεργα σε μια συνεδρίαση όπου έχουμε
βάλει τα χέρια στη Δικαιοσύνη κατά το άρθρο 26 του Συντάγματος και δεν σεβόμαστε τίποτα. Και αυτό μας το λέει η Νομική Υπηρεσία και «κάνουμε το κορόιδο». Αγγίζουμε το θέμα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
και άλλα θέματα και το ανεξάρτητο των εξουσιών δεν υπάρχει.
Δεν μπορεί η Βουλή να έχει γνώμη για το τι γίνεται στην Ιερισσό, διότι εκεί είναι Εισαγγελέας και τα ΜΑΤ του κ. Βορίδη! Δεν μπορεί η Βουλή να έχει γνώμη για το ότι από τη μια μεριά είναι αυτοί που αγόρασαν με 34 ευρώ το στρέμμα -η καναδική εταιρεία, ο κύριος Δήμαρχος που είναι εγγύηση καθαρότητας, δεν το ήξερα το θέμα, μόλις τον είδα στη φωτογραφία κατάλαβα!- και από την άλλη μεριά είναι μαθητές κι ένας λαός. Κι αν καταφέρατε εσείς να τους στρατεύσετε όλους απέναντι, είναι εύκολο νομίζετε να πηγαίνει η Αστυνομία και ο Εισαγγελέας να κάνουν έρευνα και να βρεθεί ένα χωριό να πει «αυτό που κάνετε είναι τρομοκρατία και δεν είναι έρευνα»;
Για σκεφτείτε λίγο. Μήπως εκεί παίζονται πολύ πιο σοβαρά πράγματα και η Αστυνομία έχει γίνει προμετωπίδα και το θέμα της επέμβασης εκείνο το βράδυ και των τρομοκρατικών ενεργειών, των κακουργηματικών πράξεων είναι ένα καλό πρόσχημα να πούμε ότι όποιος αγωνίζεται έχει αυτό το χαρακτήρα; Δεν δείξατε καμία σπουδή. Βλέπουμε σε φωτογραφίες να λείπουν κομμάτια από το δάσος και να είναι το ορυχείο.
Οι συνάδελφοι της Δημοκρατικής Αριστεράς έλεγαν αν θα πρέπει να υπολογιστεί το θέμα –πώς το είπε ο κ. Τσούκαλης;- της περιβαλλοντικής παραμέτρου και να τη λάβει υπ’ όψιν του στη διαπραγμάτευση προς την τρόικα. Σε ποιους το λέει αυτό; Εδώ, έχει γίνει ίσωμα αυτό το θέμα. Λέω ότι στη σημερινή συνεδρίαση που απαλλάσσουμε όσους έχουν ευθύνες από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, «διότι, διότι, διότι», είναι η τζάμπα μαγκιά.
Προσέξτε κάτι. Πείτε ότι έβγαινε ο τότε ή ο νυν Υπουργός και έλεγε «παίρνω τις ευθύνες». Όχι, δεν μπορεί ο Υπουργός να είναι με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών στο απυρόβλητο και να λέμε ότι κανείς δεν έχει ευθύνη». Κάποιος πρέπει να πληρώσει. Δεν μπορεί να πληρώνει ο ελληνικός λαός για αυτά που έγιναν εδώ και τριάντα χρόνια και να μην υπάρχει κανένας να πει «με τις πράξεις και τις παραλείψεις μου βρεθήκαμε εκεί».
Λένε τα πολιτικά κόμματα: «Εμείς πληρώσαμε». Έχασε την κυβέρνηση ο ένας το 2009, την έχασε ο άλλος μετά, «πληρώσαμε». Δεν έχει πληρώσει κανένας όσο φτωχοποιείται ο ελληνικός λαός. Απ’ αυτή την άποψη θα πληρώσετε πολύ ακριβά πράξεις και παραλείψεις. Αυτό σας το είπα και στην Επιτροπή και ισχύει και για μας για πράξεις και για παραλείψεις, αν δεν υποστηρίξουμε τον ελληνικό λαό σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα.
Καταλλαγή, κύριοι συνάδελφοι. Υπέρ της καταλλαγής και του διαλόγου είμαι, όχι όμως υπέρ της «σιωπής των αμνών» όταν «σφάζονται στο γόνατο» δικαιώματα και μισθοί. Δεν μπορεί εκεί να μιλάμε για καταλλαγή. Έπρεπε να δείχνει καταλλαγή η πολιτική ηγεσία η οποία νομίζει ότι μπορεί να κάνει επενδύσεις με τα ΜΑΤ. Μπορούν να γίνουν έτσι επενδύσεις; Έχει όφελος η ελληνική οικονομία και δεν το καταλαβαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής καθόλου, ή είναι τοπικιστές και λένε «αλλού το ορυχείο χρυσού»; Κάτι συμβαίνει εκεί πέρα. Ή κάπως πάτε λάθος εσείς ή είναι «στραβός ο γιαλός». Γιατί είναι «στραβός ο γιαλός»; Σας το είπε κάπως ο συνάδελφος. Τέσσερεις χιλιάδες χρόνια ορυχείο, όχι μ’ αυτή τη μέθοδο που καταστρέφει το περιβάλλον. Αυτό είναι το θέμα. Αυτή η μέθοδος με τα αμμωνιακά και τα φωσφορούχα και με τα άλλα που θα πάνε να κάνουν δουλειά στις Σκουριές καταστρέφει το περιβάλλον. Πώς θα γίνει; Θέλουν να ζήσουν κι άλλο εκεί, όχι μόνο άλλα τριάντα χρόνια.
Τελειώνω με την Ιερισσό λέγοντας ότι, αν κάπου έχουμε διαλέξει και μπορεί να κάνουμε λάθος, αυτός είναι ο κόσμος. Αυτό το κριτήριό μας μπορεί να είναι λάθος για να υποστηρίξουμε μια κινητοποίηση. Δεν θα πάμε να υποστηρίξουμε εκείνο τον παράγοντα που κανένας δεν ξέρει πόσο έχει διαπλεχθεί για να φτάσουμε εκεί. Έχουμε ένα ζωώδες κριτήριο διαφορετικό, ένα βασικό ένστικτο διαφορετικό. Αυτό μας το καταλογίζουν για λαϊκισμό. Όχι, αυτό είναι αυτό το οποίο κληθήκαμε να υπηρετήσουμε ερχόμενοι εδώ, όχι τον κύριο τάδε και τον κύριο δείνα, αλλά βασικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Έτσι το αισθανόμαστε.
Συνεχίζω με το ζήτημα του ΤΑΙΠΕΔ. Έγιναν αυτές οι δυο-τρεις βελτιώσεις, να πάρουν έξω την άμυνα, να πάρουν τις δύο εταιρείες, να τις βγάλουν απ’ έξω κλπ. Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να αποσυρθεί, ιδιαιτέρα μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα όπου πλέον από τις εφημερίδες τα διάφορα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ φέρουν βόλτα την Ευρώπη βλέποντας μεγάλες κλαδικές εταιρείες σε εταιρείες δικές μας που μπορεί αύριο να ιδιωτικοποιηθούν. Δεν πρέπει να τους παρέχουμε την ατιμωρησία στις πληροφορίες πέραν αυτών που ορίζονται. Μέχρι τώρα κανένας δεν μας είπε ότι είναι λίγες οι πληροφορίες που δίνουν οι εταιρείες «για να αγοράσω ή να μην αγοράσω». Ποιος το είπε αυτό; Ποιος είπε ότι «είναι λίγα τα δεδομένα που μας δίνετε και θέλουμε κι άλλα και θέλουμε και τα εμπιστευτικά δεδομένα»; Ποιος το λέει; Πείτε μας ποιες εταιρείες. Γι’ αυτό είπαμε ότι δεν ψάχνετε για επενδυτές, αλλά ψάχνετε για «πειρατές». Γι’ αυτό το είπαμε έτσι και δεν εξέλειψε το μέτρο. Ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να εκφραστούν αλλιώς.
Αλλάξατε ειδικά το νόμο για τη συγκρότηση του ΤΑΙΠΕΔ -το νόμο που φέρατε εσείς, κύριε Κεγκέρογλου- να θέλει αυξημένη πλειοψηφία 3/5 η σύνθεσή του για να είναι κοινής εμπιστοσύνης ο Πρόεδρός του. Αλλάξατε το νόμο για να τον ψηφίσετε κάπως και θέλετε εμείς να δείξουμε εμπιστοσύνη; Απλά εμείς σας σημειώνουμε πού τον πάτε με βάση το τάδε άρθρο του Ποινικού Κώδικα που σημαίνει δώδεκα μήνες και αυτό με αναστολή, εάν αποδειχτεί ποτέ. Πιστεύετε ότι οι εταιρείες αυτές, αν σε δεύτερο βαθμό κυκλοφορήσουν τις πληροφορίες τους, έχουν πρόβλημα να «θυσιάσουν» ένα διευθυντή τους για μία ποινική υπόθεση δώδεκα μηνών που θα «τρέχει»;
Γιατί δεν βάζετε έναν φραγμό πολύ απλό; «Σε ανταγωνιστές δεν λέμε». Το να είσαι προεπιλεγμένος επενδυτής δεν δείχνει να είναι το δύσκολο. Το δύσκολο είναι να είσαι κατ’ αρχήν επενδυτής στην Ελλάδα και να μην έρθεις να αγοράσεις μπιρ παρά.
Ολοκληρώνω με ένα τελευταίο σχόλιο. Υποστηρίχθηκε και από συναδέλφους της ΔΗΜΑΡ ότι πράγματι ήταν μια έξοχη κοινοβουλευτική διαδικασία αυτό που έγινε με το νομοσχέδιο, που πήραν πίσω κάποια άρθρα, έγιναν βελτιώσεις κλπ. Πού το είχαμε αυτό; Το είχαμε σε δύο άρθρα.
Το λέω αυτό γιατί δεν ήταν διαδικαστικό το ζήτημα για το οποίο μιλήσαμε από την αρχή. Κάναμε τον τερματοφύλακα στις διάφορες τροποποιήσεις και τροπολογίες που ερχόντουσαν. Σας λέω ότι υπήρξε ένα αποφασισμένο -και μάλιστα ομοφώνως- που αφορούσε το Υπουργείο Εξωτερικών και αποσύρθηκε μέσα στην Ολομέλεια για να ξαναφτιαχτεί!
Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης ήταν το σχέδιο «Αθηνά». Την ίδια στιγμή που συζητιόταν δίπλα, μάς ήρθε η αξιολόγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είχε από κάτω ένα αρθράκι που έλεγε «ζητώ την έγκριση για να δημιουργήσω Προεδρικό Διάταγμα για τη σύντμηση και συγχώνευση Πανεπιστημίων». Ήρθε σε άλλη Επιτροπή, κάτω από ένα άρθρο κ.λπ.
Όχι! Προσπαθούμε όσο μπορούμε να σταματήσουμε αυτό που θεσμικά θέλετε να κάνετε, αυτό που οργανώνεται έξω, που σαν είπα ότι είναι ολίγον «ξεπουλήστε, κάντε κ.λπ.» και προσπαθούμε να το οργανώσουμε κάπως. Αποτελεί εξαίρεση όπου πολιτικά βλέπω ότι ο κύριος Υπουργός δεν το υποστηρίζει. Περίμενα να βγει και να πει ότι, ναι, μπορεί μια κρατική εταιρεία μαζί με τις δύο οργανώσεις της αυτοδιοίκησης να έχει αποτέλεσμα, αλλά δεν το κάνει. Μέχρι τώρα υπάρχει καταιγισμός ότι αποτέλεσμα μπορούν να έχουν μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες!
[από τα πρακτικά της βουλής]
ΠΗΓΗ: http://xatzilamprou.wordpress.com 


Δεν υπάρχουν σχόλια: