Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

10 λόγοι για τους οποίους πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην αναγνώριση των κολεγίων


10 λόγοι για τους οποίους πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην αναγνώριση των κολεγίων

1. Γιατί, ο νόμος για την αναγνώριση των κολεγίων που πέρασε η κυβέρνηση σαν το κλέφτη στο θερινό τμήμα της βουλής το καλοκαίρι, αποτελεί συνταγματικό πραξικόπημα. Μετά την ήττα που έφαγε από το φοιτητικό κίνημα το προηγούμενο διάστημα, που δεν της επέτρεψε να αναθεωρήσει το άρθρο 16, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην Παιδεία φέρνοντας τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια από την πίσω πόρτα.

2. Γιατί, η εξίσωση των ΑΕΙ-ΤΕΙ με τα κολέγια και η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους τους, δεν έχει άλλο στόχο παρά την υποβάθμιση των δικαιωμάτων όλων μας προς τα κάτω. Θέλουν να ανατινάξουν οριστικά τη σχέση πτυχίου-εργασιακού δικαιώματος. Θέλουν να καταργήσουν το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία φτιάχνοντας μια ζούγκλα πολλαπλών πτυχίων, δια βίου εκπαίδευσης, ευελιξίας, ανασφάλειας. 

3. Γιατί, η αναγνώριση των κολεγίων δημιουργεί ρεύμα κολεγιοποίησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ: πειθάρχηση, εντατικοποίηση (αλυσίδες σε μαθήματα, όρια δήλωσης), πληρωμή των συγγραμμάτων (ήδη συμβαίνει), διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού, κατάργηση του ασύλου, αποσυγκρότηση επιστημονικών αντικειμένων, μετατροπή της «επιστημονικής γνώσης» σε εφήμερη κατάρτιση. 

4. Γιατί, αναγνωρίζοντας τα κολέγια, η κυβέρνηση δίνει το σύνθημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο να εισβάλει στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να κάνει business. Αφού φρόντισαν να αφήσουν δεκάδες χιλιάδες υποψηφίων έξω από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τη βάση του 10, δίνουν τώρα το χώρο στους αετονύχηδες της αγοράς να εκμεταλλευτούν μέχρι οικονομικής εξόντωσης την επιθυμία των νέων να σπουδάσουν.

5. Γιατί, η ισοτίμηση των κολεγίων με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ επιβάλει το σύστημα bachelor-master. Τα 4ετή ελληνικά Πανεπιστήμια οδηγούνται στην εξίσωση με τα 3ετή bachelor, ενώ και τα 5ετή (Πολυτεχνεία, Γεωπονικές κλπ.) δεν αναγνωρίζονται σαν master. Αυτή η διαδικασία αποδιοργανώνει πλήρως τα προγράμματα σπουδών των σχολών, διασπάει και απαξιώνει τα πτυχία μας.
 
6. Γιατί, οι σπουδές σ’ αυτά τα κολέγια είναι φτηνή κατάρτιση όχι επιστημονική γνώση, είναι ταχύρυθμες και πλήρως προσαρμοσμένες στις άμεσες ανάγκες της αγοράς, μακριά από την ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτό επηρεάζει άμεσα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφού για να «αντέξουν» στον ανταγωνισμό θα πρέπει να προσαρμοστούν στους νόμους της αγοράς. 

7. Γιατί, η κυβέρνηση μας θέλει πελάτες. Θέλει να μετατρέψει την Παιδεία σε εμπόρευμα. Αναγνωρίζοντας τα κολέγια νομιμοποιεί την αγοροπωλησία πτυχίων. Αν σήμερα το ετήσιο κόστος σπουδών σε ένα κολέγιο είναι 8.000€ κατά μέσο όρο, με την πλήρη αναγνώριση, το κόστος θα εκτιναχθεί στα 15.000 και 20.000€ το χρόνο. Παράλληλα ανοίγει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων στα Δημόσια Ιδρύματα.  

8. Γιατί, η ανάγκη πελατείας για τα κολέγια θα κάνει την κυβέρνηση να υποχρηματοδοτεί όλο και περισσότερο τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με σκοπό να απαξιώσει ύπουλα τη Δημόσια εκπαίδευση και με αυτό τον τρόπο να στρέψει το γονιό να σκέφτεται καλύτερα να πάει το παιδί του στο Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, παρά στο Δημόσιο-ερείπιο. Κάτι ανάλογο δεν έγινε και με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας;

9. Γιατί, είναι εξοργιστική η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου στις 23/10 που καταδικάζει και υποχρεώνει την Ελλάδα να αναγνωρίσει χωρίς κανέναν περιορισμό τα κολέγια ως πανεπιστήμια. Παράλληλα υποχρεώνει την Ελλάδα να ενσωματώσει την οδηγία 89/48 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των κολεγίων. Ήδη ο Στυλιανίδης έχει δηλώσει ότι θα εκδώσει προεδρικό διάταγμα που θα εφαρμόζει την απόφαση εντός του 2009.

10. Γιατί, η κυβέρνηση κάνει ότι δεν μας βλέπει. Κάνει ότι δεν βλέπει τις αντιδράσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς από το φοιτητικό κίνημα για την ακύρωση που επέβαλε στα σχέδιά τους για αναθεώρηση του άρθρου 16. Έχουμε δείξει ότι οι κυβερνώντες δεν είναι ανίκητοι. Να το επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά συγκροτώντας ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα υπερασπιστεί τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία ενάντια στην αναγνώριση των κολεγίων.  

συμμετέχουμε στην


Δεν υπάρχουν σχόλια: