Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Σφοδρές συγκρούσεις της αστυνομίας με τους Μαοϊστές στο Νεπάλ



Συγκρούσεις, οδομαχίες και δεκάδες συλλήψεις έλαβαν χώρα στο Κατμαντού του Νεπάλ, όταν οι Μαοϊστές πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες εδώ και μήνες κινητοποιήσεις τους ενάντια στην κυβέρνηση του Νεπάλ.

Συγκεκριμένα, οι Μαοϊστές απέκλεισαν δρόμους της πρωτεύουσας του Νεπάλ, Κατμαντού, ενώ παράλληλα οργάνωσαν τριήμερη απεργία, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον τωρινό πρωθυπουργό, Ram Baran Yadav, ζητώντας την ανάκτηση της πολιτικής τους εξουσίας. Τουλάχιστον 70 άτομα συνελήφθησαν, ενώ – όπως ισχυρίζονται οι Μαοϊστές – περίπου 100 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Το αποκορύφωμα αυτό της βίας ήρθε ως κατάληξη μιας επιδείνωσης του πολιτικού κλίματος εδώ και μήνες, από το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι Μαοϊστές εγκατέλειψαν την κυβέρνηση, μετά από σύγκρουση με τον πρωθυπουργό, με αφορμή ζητήματα του εθνικού στρατού. Έτσι, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα επεισόδια έρχονται πλέον να ανατρέψουν τα όσα εγκαθίδρυσε ήδη από το 2006 η υπογραφή συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στους Μαοϊστές αντάρτες και την επίσημη κυβέρνηση.


πηγή: tvxs.gtr

Δεν υπάρχουν σχόλια: