Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ομιλία για την τροπολογία αναφορικά με το απόρρητο της αμυντικής βιομηχανίας



ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος για την απόσυρση της τροπολογίας, όχι για την πράξη αυτή καθαυτή, αλλά για τις εξηγήσεις που δίνονται. Φέρνετε ένα χαρτί, το οποίο λέει ότι όλα τα απόρρητα στοιχεία μπορούν να δίνονται,
το χαρτί αυτό δεν είναι τυχαίο, προκύπτει από τη μνημονιακή ρήση «κανένα στοιχείο των δημοσίων φορέων χωρίς εξαίρεση, δεν απολαμβάνει ασυλίας λόγω εθνικής κυριαρχίας» -είναι καταγραμμένο μέσα στο μνημόνιο αυτό- και προκειμένου να υλοποιήσετε μια τέτοια Οδηγία, φέρνετε την τροπολογία.

Και προσέξτε να δείτε ποιο θέατρο ζούμε: Να μην δίνεται πραγματική εξήγηση του γιατί αποσύρεται. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το λέει αναδιατύπωση, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ λέει προς τα εμάς «Έλεος, δεν μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε σαν τρεις συνιστώσες;». Γιατί δεν το κάνατε οι τρεις πριν την τροπολογία; Φέρνουν την τροπολογία Στουρνάρας και Καλαφάτης και μετά εδώ το συνδιαμορφώνετε και θέλετε να πείτε ότι είναι σωστό; Όχι. Από κάθε άποψη νομίζω ότι η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για ονομαστική ψηφοφορία ήταν αυτή που έπαιξε ρόλο στην επαναδιατύπωση που λέει ο ένας συνάδελφος. Και δεν μπορεί να επαναδιατυπώνεται από πρωί μέχρι το μεσημέρι και στο τέλος δεν μας βγήκε η επαναδιατύπωση και την αποσύραμε;
Έξω οι Υπουργοί έλεγαν ότι επαναδιατυπώθηκε και σώζονται κάποια στοιχεία. Ποια στοιχεία σώζονται; Έχετε τη ρήση αυτή στο μνημόνιο και θα έλεγα ότι θέλετε να πουλήσετε τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, που της έχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Στοιχεία έχετε. Ακούστε τι στοιχεία έχετε: Από την προηγούμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όταν είχε αναθέσει στο δικηγορικό γραφείο ΡΟΚΑΣ και στη GRAND HORTON, οι οποίοι έδωσαν τα εξής στοιχεία: Ισοζύγια, ταμειακούς απολογισμούς, μισθοδοτικές καταστάσεις, ανάλυση κόστους και αριθμού προσωπικού ανά τμήμα και ανά διεύθυνση, αντικείμενο και συμβάσεις με τρίτα μέρη, ποιοι είναι οι υπεργολάβοι, την καθαριότητα και τη φύλαξη ποιος την έχει, οργανόγραμμα, στοιχεία των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου υπέρ της εταιρείας, αντίγραφο γενικής εκμετάλλευσης ανά εργοστάσιο, μερισμός δαπανών, αντίγραφα κωδικοποιημένων καταστατικών, ισοζύγιο αποθήκης, αναλυτική λογιστική, μητρώο παγίων στοιχείων, ημερολόγιο λογιστικής, διαχρονική ανάλυση δανείων, ανάλυση βαρών επί παγίων στοιχείων, ανάλυση ακινήτων και εκτίμηση αξίας, κατάσταση με εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και άλλα πολλά.
Περιγράφουν την οικονομική θέση των εταιρειών που είναι προς πώληση. Ποια είναι τα απόρρητα στοιχεία που θέλατε να δώσετε παραπέρα; Αυτό δεν μας το εξηγήσατε για να το επαναδιατυπώσουμε όλοι μαζί, βρε παιδιά. Να κάναμε όλοι μια προσπάθεια. Υπάρχει μία ουσία. Θέλετε να δώσετε στοιχεία ή όχι; Λέτε ότι δεν φτάνουν αυτά τα στοιχεία και θέλετε να δώσετε κι άλλα. Γιατί; Σε ποιον;
Αυτά τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν εδώ μέσα και φτιάχνουμε ένα κλίμα ότι έτσι λειτουργεί ο κοινοβουλευτισμός; Ότι έτσι λειτουργεί εν πάση περιπτώσει αυτό εδώ το εργαστήρι πολιτικής που θα εφαρμόζει αύριο νόμους και θα διδάξει δίκαιο στους πολίτες, χωρίς εξηγήσεις; Την αποσύρετε με την έννοια ότι θα την επαναφέρετε;
Όχι, θα κάνουμε πολύ μεγάλη φασαρία γι’ αυτό. Μια αλλαγή πολιτικής χρειαζόταν. Δεν χρειαζόταν η απόσυρση της τροποποίησης. Αλλαγή πολιτικής να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε εγκατεστημένο σαν κοινωνικό κεφάλαιο στα αμυντικά συστήματα, στην Ελευσίνα, στη Μάντρα, στο Λαύριο, στον Υμηττό, στην ΕΒΟ του Αιγίου. Κάνουμε παραγγελίες απέξω για Fantom και έχουμε την ΕΑΒ και κάθεται. Ενώ θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά η ΕΑΒ, δίνουμε τις παραγγελίες για τα Fantom έξω. Αλλαγή πολιτικής χρειάζεται και όχι επαναδιατύπωση των ίδιων πραγμάτων.
Βεβαίως αν θέλατε να κρύψετε κάτι, θα μπορούσατε να το είχατε δώσει μια χαρά στον κ. Βενιζέλο να το έκρυβε καλά. Ξέρω ποια είναι τα απόρρητα στοιχεία τα οποία εσείς θέλετε να κρατήσετε. Τα απόρρητα είναι ποιοι χρωστάνε, ποιοι είναι οι μπαταχτσήδες, με ποιους διαπλέκεστε, πώς συνεννοείστε. Αυτά είναι τα απόρρητα. Για αυτά δεν κάνετε κουβέντα. Και ως απόρρητα θεωρείτε ό,τι έχει καταφέρει να επενδύσει με τον ιδρώτα του ο ελληνικός λαός, να του τα έχετε κάνει μπιρ παρά, να δοθούν προς όποιον ήθελε να αγοράσει. Και το «όποιος ήθελε να αγοράσει» μπορεί να είναι και ο ανταγωνιστής που σήμερα λειτουργεί εις βάρος των συμφερόντων της Ελληνικής Βιομηχανίας.
Νομίζω ότι στον αντίποδα αυτής της πολιτικής των μνημονίων και αυτού ακριβώς του τρόπου λειτουργίας, είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η προσπάθεια είναι να αναδείξει τα πολιτικά ζητήματα κατά κύριο λόγο ακριβώς γιατί η μεγάλη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα είναι να τελειώνουμε με αυτή τη διαπλοκή μέσω ενός τρόπου διακυβέρνησης, πολιτειακού, που αντί να μπορεί να πείσει μπορεί μόνο να επιστρατεύσει, να μπορέσουμε να ανοίξει ο ορίζοντας για τη χώρα, η οποία έχει τις δυνατότητες να βγει, αλλά κρατιέται μέσα από ένα ιδιαίτερο σύμφωνο, όπως είναι αυτό του μνημονίου, για συμφέροντα τα οποία θέλατε να τους προσφέρετε και εταιρίες και ειδικά στοιχεία αυτή τη στιγμή και σε κάθε περίπτωση η μεγάλη μεταρρύθμιση στη χώρα θα είναι αυτή.
Από αυτή την άποψη τέτοιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα βλέπουμε, γιατί τέτοιες ακριβώς είναι και οι διαδικασίες τις οποίες βάζετε στην κοινωνία. Επιστρατεύσεις, κόψιμο μισθών και συντάξεων, χωρίς ο άλλος να έχει τη δυνατότητα να ζήσει.
Από αυτή την άποψη, το ζήτημα της δημοκρατίας και των λειτουργιών εδώ μέσα γίνεται κεντρικότατο. Ηδη βράζει η κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε. Ο άνεργος δεν έχει εισόδημα και θεωρείται φοροφυγάς. Ο ναυτεργάτης διεκδικεί να πληρωθεί και επιστρατεύεται. Στο μετρό τα ίδια. Πού νομίζετε ότι μπορεί να πάει αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε με αυτή την πολιτική; Να σώσετε τη χώρα; Δηλαδή όλα αυτά τα κομμάτια του λαού δεν μετέχουν της εθνικής προσπάθειας; Και στην εθνική προσπάθεια είστε εσείς, κάποιοι επιχειρηματίες και κάποιοι ιδιαίτεροι που θέλουν και απόρρητα στοιχεία για να ψωνίσουν;
Νομίζω ότι οφείλετε εξηγήσεις προς το Κοινοβούλιο. Οφείλετε εξηγήσεις για την τροποποίηση, για την επαναδιατύπωση, για όλα αυτά ακριβώς γιατί αυτό ήταν ένα πέπλο το οποίο αν το σηκώσει κανένας βλέπει ακριβώς οσμές κατά κύριο λόγο. Βλέπει οσμές ενός συστήματος το οποίο διαρκώς σαπίζει, προκειμένου να κρατηθεί. Και θέλει να μασκαρευτεί με έναν ορισμένο τρόπο. Θέλει να μεταρρυθμιστεί με έναν ορισμένο τρόπο, να εμφανίσει ότι στις άλλες Αίθουσες των επιτροπών όπου γίνεται η προσπάθεια μέσα από την τροποποίηση της Λίστας Λαγκάρντ να δούμε ποιος το παραποίησε, να βγουν στη φόρα τέλος πάντων όλοι αυτοί με τους οποίους διαπλέκεστε χρόνια και χρόνια, εκεί πραγματικά έχετε κερδίσει κι άλλους. Αν ήταν δυο οι συνιστώσες, ίσως να ήταν διαφορετικά. Η πλευρά της ΔΗΜΑΡ σε τι αισθάνεται συνιστώσα με αυτή την Κυβέρνηση; Έχει ακυρώσει το ρόλο της όταν υποστηρίζει μια Κυβέρνηση όπου αυτά είναι τα έργα της και οι ημέρες της. Έχει ακυρώσει κάθε έννοια «αριστεράς» και «δημοκρατικής».
Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την απόσυρση, γιατί η απόσυρση δεν γίνεται με εξηγήσεις. Οφείλετε εξηγήσεις και ο κ. Καλαφάτης και ο κ. Στουρνάρας. Νομίζω όμως ότι οφείλει εξηγήσεις και η πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο δεν εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο, το οποίο λέτε ότι τιμάτε, να μας εξηγήσει γιατί δεν υπέγραφε αυτά τα στοιχεία. Θα υπέγραφε μήπως το επαναδιατυπωμένο σχέδιο; Οφείλει και γι’ αυτό μια εξήγηση.
Σας ευχαριστώ.
[Από τα πρακτικά της Βουλής]
Πηγή: http://xatzilamprou.wordpress.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια: