Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

«Εσείς αλήθεια γνωρίζετε τι σχεδιάζουν με τα σκουπίδια δίπλα στις αυλές των σπιτιών σας»;

Την Τετάρτη 20:00 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Χρυσουπόλης εκδήλωση της οικολογικής κίνησης Νέστου που ξαναεπαναφέρεται  το πρόβλημα  του «σκουπιδότοπου» (ΜΕΑ-ΧΥΤΥ το λένε οι της Περιφέρειας), ώστε να ευαισθητοποιηθεί το σύνολο των κατοίκων της περιοχής και των φορέων και εν τέλει να αποτραπεί το όλο ξαναεπαναφέρεται, που σχεδιάστηκε για την περιοχή (Ξεριάς- Γέροντας) χωρίς όμως να ληφθεί υπόψη η άποψη της τοπικής κοινωνίας!
Με πρόσφατη ανακοίνωσή τους, τα Μέλη της «Οικολογικής Κίνησης Νέστου», επιχειρούν να ενημερώσουν εμπεριστατωμένα τους πολίτες για τις αλήθειες και τα ΨΕΜΑΤΑ γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα, ώστε να γνωρίζουμε «τι σχεδιάζουν με τα
σκουπίδια δίπλα στις αυλές των σπιτιών μας».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΕΣΤΟΥ
Η περιβαλλοντική μελέτη του σκουπιδότοπου-εκτρώματος που σχεδιάστηκε μεταξύ
Γέροντα και Ν. Ξεριά προβλέπει:
Τη συλλογή σύμμεικτων σκουπιδιών από τους νομούς Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης (235.000 τόνοι ετησίως).
Μηχανικό διαχωρισμό όλων αυτών των απορριμμάτων στον ίδιο χώρο, σε ανακυκλώσιμα υλικά και οργανικό κλάσμα. Το οργανικό κλάσμα θα υφίσταται επεξεργασία αναερόβιας χώνευσης και από τη διαδικασία θα προκύπτει κομπόστα β’ διαλογής (περίπου 75.000 τόνοι ετησίως), η οποία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς και είτε θα θάβεται επί τόπου είτε θα μεταφέρεται σε λατομεία για ταφή. Αυτό αφού θα εκτίθεται σε βουνά στον εν λόγω χώρο για κάποιο καιρό μέχρι να ‘βελτιστοποιηθεί’.
Οι λόγοι για τους οποίους αντέδρασε η Οικολογική Κίνηση Νέστου, κατέφυγε στη δικαιοσύνη και απαιτεί να σταματήσει το έργο είναι οι εξής:
Η περιβαλλοντική μελέτη δεν προβλέπει τους αέριους και σωματιδιακούς ρύπους οσμών καθώς και βιολογικούς σωματιδιακούς ρύπους που θα προκύπτουν από τη λειτουργία του εργοστασίου.
Δεν προβλέπει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους από την καύση του βιοαερίου.
Είναι ορατός ο κίνδυνος υπερπληθυσμού της ανεπιθύμητης πανίδας (γλάροι, τρωκτικά) στους λόφους του κομπόστ, με ανυπολόγιστο κόστος στην τροφική αλυσίδα της περιοχής.
Είναι άγνωστες και ακαθόριστες από τη μελέτη οι συνέπειες όλων των παραπάνω στο ανθρώπινο είδος καθώς και στο φυσικό πάρκο NATURA που γειτνιάζει με την περιοχή.
Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την εκτίμηση των επιπτώσεων.
Η μελέτη έπρεπε να περιέχει στοιχεία μετρήσεων για την σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος (ατμοσφαιρικού, χερσαίου, υδάτινου).
Για τους λόγους αυτούς Πολίτη του Νέστου ενημερώσου, δραστηριοποιήσου, αντέδρασε. Αλλιώς η καταστροφή έρχεται για σένα και όλες τις επόμενες γενιές.

ΠΗΓΗ : εφημερίδα Θράκη , Οικολογική Κίνηση Νέστου 





Δεν υπάρχουν σχόλια: