Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Οι άνεμοι του Νότου θα σκορπίσουν τα σύννεφα!

Η δεύτερη μέρα του φετινού Resistance, το Σάββατο 22 Ιουνίου, θα προκαλέσει αρκετά διλήμματα στους επισκέπτες. Διλήμματα ευχάριστου, όμως, χαρακτήρα: «Να πάω στη συζήτηση για τα τέσσερα…success stories; Ή στη συνάντηση των νέων που έκαναν σύνθημά τους το “εγώ θα μείνω”; Και μετά; Στη συζήτηση για ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, ή στη συνάντηση του Νότου;». Υπάρχει κάτι για κάθε διάθεση – αυτό που είναι κοινό, όμως, είναι η άμεση σύνδεση όλων των εκδηλώσεων με τις αγωνίες και τις ελπίδες των λαών μας, με τα κινήματα που ταρακουνούν τον αντίπαλο εντός και εκτός Ελλάδας.

Το πλήρες πρόγραμμα υπάρχει σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Εδώ θα περιοριστούμε, λοιπόν, να παρουσιάσουμε τις δύο «μεγαλύτερες» εκδηλώσεις, που αρχίζουν ταυτόχρονα στις 9:00 μ.μ. Στη συζήτηση για ένα νέο ενεργειακό μοντέλο εισηγούνται τρεις άνθρωποι που
και γνωρίζουν το αντικείμενο και έχουν αγωνιστεί γι’ αυτό που μιλάνε: ο Τάσος Κεφαλάς, από την Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Βάνα Σφακιανάκη, από το Παγκρήτιο Δίκτυο ενάντια στις ΒΑΠΕ, και ο Αλέξης Χαρίτσης, συντονιστής του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Από την άλλη η «συνάντηση του Νότου», από την οποία δανειστήκαμε και τον τίτλο αυτού του σημειώματος, αναμένεται επίσης με ξεχωριστό ενδιαφέρον – τόσο εξαιτίας του θέματος όσο και χάρη στους ομιλητές. Θα έχουμε την τιμή να καλωσορίσουμε καταρχήν τον Βάσο Λυσσαρίδη, τον παλαίμαχο πολιτικό ηγέτη της Κύπρου, ο λαός της οποίας μπήκε για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο των
ισχυρών και προδόθηκε πάλι από τους «φίλους» του (βλ. και την ξεχωριστή παρουσίαση του Β. Λυσσαρίδη). Έπειτα, τον Μιγκέλ Ρέις από το πορτογαλικό Μπλόκο της Αριστεράς, που πρωτοστατεί στο κίνημα ενάντια στην τρόικα, το οποίο εκδηλώνεται τον τελευταίο χρόνο με ολοένα και μεγαλύτερη σφοδρότητα και με εντυπωσιακή μαζικότητα. Ακόμη, τον δόκτορα Άλαα Σουκράλα από τη Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία, το πρώτο νόμιμο αριστερό κόμμα της Αιγύπτου, ο οποίος επονομάστηκε και «γιατρός της Ταχρίρ» – αφού ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του «πλατειακού» σταθμού πρώτων βοηθειών στη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στον δικτάτορα Μουμπάρακ. Τέλος, στη συνάντηση θα παρέμβει και η Ραντία Νασράουι, Τυνήσια δικηγόρος και αγωνίστρια, από τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας του Μπεν Άλι, του κινήματος για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.

ΠΗΓΗ: http://www.resistancefestival.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: