Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Το έκτο και πιο σημαντικό Resistance

Το Resistance 2011 έγινε ενώ το κίνημα των πλατειών βρίσκονταν στην κορύφωσή του. Το Resistance 2012 πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιουνίου όταν το πολιτικό σύστημα τραντάχτηκε σοβαρά, η Αριστερά εκτίναξε την επιρροή της και βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και οι δυνάμεις του μνημονίου κατάφεραν να γλιτώσουν από μια ακόμα πιο βαριά ήττα και να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το φετινό φεστιβάλ Resistance – 6η Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων πλησιάζει, μέσα σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία. Για ένα χρόνο, και ιδιαίτερα μετά τις κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου ενάντια στο τρίτο μνημόνιο, είμαστε μέσα σε έναν κύκλο εξελίξεων που σημαδεύεται από τη σχετική και πρόσκαιρη σταθεροποίηση και προσπάθεια ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος.

Οι κινητοποιήσεις,
όμως, και η λαϊκή ενεργοποίηση που πυροδότησε το «μαύρο στην ΕΡΤ» δείχνουν το δρόμο για το άνοιγμα ενός νέου ριζοσπαστικού κύκλου. Θα καταφέρουμε αυτός να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις για τη διέξοδο της χώρας από τη μνημονιακή καταστροφή; Το ερώτημα είναι κρίσιμο, όπως και η κατάσταση για την κοινωνία, τα κινήματα και την Αριστερά.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Ευρώπη, αυτές στην Κύπρο λίγους μήνες πριν και στην Τουρκία αυτές τις μέρες, αναδεικνύουν την ανάγκη να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους τα κινήματα και οι λαοί στην περιοχή μας, στο Νότο, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη.

Το 6ο Resistance φιλοδοξεί να συνδεθεί με τον αγώνα που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, να στείλει ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης μέσα και έξω από τα σύνορα, να ανιχνεύσει το νόημα των κοινωνικών και πολιτικών εκρήξεων στην περιοχή, να συμβάλει στη συζήτηση που διεξάγεται στην Αριστερά μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον.

Ανάμεσα σε άλλα επίσης σημαντικά για το κίνημα φεστιβάλ, το Resistance μάλλον είναι εκείνο που δίνει μεγαλύτερο βάρος στις πολιτικές συζητήσεις και εκδηλώσεις και βέβαια στις διεθνείς συμμετοχές. Η συνάντηση δύο ηγετών της Αριστεράς της Μεσογείου, του Αλέξη Τσίπρα και του Χάμα Χαμαμί από το Λαϊκό Μέτωπο της Τυνησίας, είναι από μόνη της ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό γεγονός.

Η παρουσία του Κύπριου πολιτικού Βάσσου Λυσσαρίδη αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον. Όπως και η συζήτηση εκπροσώπων όλων των βασικών ρευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, που θα στραφεί αναγκαστικά γύρω από τη σημερινή συγκυρία και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και η συνάντηση δεκάδων κινημάτων από όλο τον κόσμο.

Το πιο σημαντικό Resistance, λοιπόν. Ίσως μέχρι το επόμενο…
ΠΗΓΗ: http://www.resistancefestival.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: