Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Μετά το Λιθάνθρακα να πετάξουμε έξω και τις Δεξαμενές

Κάτω από την μαζική κινητοποίηση του λαού της Καβάλας η ΔΕΗ αναγκάστηκε να σηκώσει λευκή σημαία. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι τελικά η συμφωνία με την RWE για την δημιουργία μονάδων λιθάνθρακα δεν αφορά πια τις προβλεπόμενες μέχρι σήμερα περιοχές, (Αλμυρός, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη). Το «ενδιαφέρον» τους στρέφεται τώρα προς την Αλβανία, ενώ καταφέρθηκε και κατά της «αντιαναπτυξιακής λογικής» των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Μετά την θετική αυτή εξέλιξη, ειδικότερα για την Καβάλα και για το κίνημα που αναπτύχθηκε έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Ο σταθερός προσανατολισμός, η αποφασιστικότητα και η διάθεση του λαού της Καβάλας αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να πετύχουμε νίκες σε μια εποχή κυριαρχίας του δικομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού. Η υποχώρηση της ΔΕΗ και των γερμανών αποδεικνύει, ότι αυτός που είναι πιο ισχυρός δεν είναι η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές, αλλά ο λαϊκός παράγοντας όταν βγαίνει στο δρόμο και παίρνει τις τύχες στα χέρια του.. Το «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ» δεν ήταν ένα σύνθημα για την τιμή των όπλων, αλλά ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος.
  2. Η μεγάλη νίκη κατά της εγκατάστασης εργοστασίου λιθάνθρακα στην Ν. Καρβάλη, αποτελεί συνέχεια των μεγάλων επιτυχιών κατά της εγκατάστασης του ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Υψάριο της Θάσου, κατά ης μετατροπής του λιμανιού της Ν. Περάμου σε νατοϊκό ναύσταθμο και κατά της προσπάθειας των πετρελαιάδων να μετατρέψουν την Βάσοβα σε δάσος δεξαμενών. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός της Καβάλας δεν τρώει κουτόχορτο.
  3. Η μη εγκατάσταση του εργοστασίου λιθάνθρακα στην Καβάλα, δεν πρέπει να μας οδηγήσει στον εφησυχασμό. Σε μια σειρά άλλες περιοχές της χώρας (Μαντούδι, Αστακός, Αντίκυρα. Λάρυμνα και Αλιβέρι) και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων τα σχέδια για εγκατάσταση τέτοιων μονάδων παραμένουν. Ο λιθάνθρακας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την ΔΕΗ και την κυβέρνηση και συμμετέχει σε ποσοστό 15% στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2020. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ προχωρά στην κατασκευή 2 λιγνιτικών μονάδων στην Φλώρινα και την Πτολεμαίδα, ενώ το ζήτημα του λιγνίτη στην περιοχή μας δεν έχει λήξει.
  • Ο αγώνας τώρα πρέπει να συνεχισθεί ώστε να εμποδίσουμε τον Βαρδινογιάννη και τους άλλους «επενδυτές» να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.
  • Όλοι μαζί ώστε να μην επιτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος για να μπορούν κάποιοι να αποκομίζουν δισεκατομμύρια.
  • Να πετάξουμε τις ρυπογόνες βιομηχανίες των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών έξω από τον πλανήτη.
ΚΟΕ - 18/4/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: