Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

To PSI δεν «τραβάει» προς το παρόν


 Ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το IIF με βάση τα στοιχεία, η συμμετοχή των μελών του στο PSI αγγίζει το 39,3% ή τα 81 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική αν στο ποσό αυτών των εταιρειών, προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ ο ΟΓΑ ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων κ.ά., τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν, το συνολικό ποσό των ομολόγων που μέχρι στιγμής διατίθεται προς ανταλλαγή φθάνει τα 101,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τη μέχρι στιγμής συμμετοχή στο PSI στο 49,4%.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι για να προχωρήσει το PSI θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό τουλάχιστον το 90% των ομολογιούχων. Για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης χρειάζεται απαρτία, που επιτυγχάνεται αν απαντήσει το ένα δεύτερο των ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, ύψους 177 δισ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον τα δύο τρίτα θα πρέπει να το εγκρίνουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της KFW, Ούλριχ Σρέντερ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η χώρα δεν θα πετύχει ούτε το όριο του 66%. «Κατά συνέπεια, θα έχουμε πιστωτικό γεγονός, το οποίο όμως θα είναι κυρίως ανεξέλεγκτο», είπε.

Πάντως, κατά τη Ναυτεμπορική πεπεισμένος ότι η διαδικασία απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα εξελιχθεί χωρίς προσκόμματα, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro». Αισιόδοξος για την έκβαση του PSI εμφανίστηκε όμως και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βαυαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI εκπνέει αύριο Πέμπτη στις 22.00 (ώρα Ελλάδας).

Έξι είναι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που λένε όχι στο κούρεμα των ομολόγων τους μέσα από τη διαδικασία του PSI. Σήμερα στα ήδη 5 που αρνούνταν το κούρεμα προστέθηκε και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), που μετά από τη συνεδρίαση του δ.σ απάντησε αρνητικά. Νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ διέκοψαν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΕ και έτσι η διοίκηση του ταμείου δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τη συμμετοχή του ή μη στο PSI. Μιλώντας σήμερα στον Real FM ο Ευάγγελος Βενιζέλος στηλίτευσε τη στάση των ανυπάκουων ταμείων και προειδοποίησε πως αν αποτύχει το PSI θα καταρρεύσουν και τα Ταμεία.

Έξι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη πει το "ναι" στο κούρεμα. Πρόκειται για τις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Τ.Τ. και ΑΤΕ.
Αναδημοσίευση από το LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια: