Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η ΒΦΛ ανήκει στους εργαζόμενους και στο λαό


Το λουκέτο του Λαυρεντιάδη.
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ήταν το ανερχόμενο επιχειρηματικό αστέρι, όταν εμφανίστηκε πριν 3 χρόνια στην Καβάλα. Αυτοδημιούργητος, νέος, με επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς. Αυτό ήταν το προφίλ που ο ίδιος παρουσίασε και αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Καβάλα.
Με το που ανέλαβε, η ΒΦΛ απόκτησε ανταγωνιστικότητα, αύξησε τις πωλήσεις, διεύρυνε τις αγορές της. Ένας άλλος αέρας έπνεε στην περιοχή που καθάρισε την κρατικοδίαιτη βιομηχανία από όλες τις αμαρτίες της.
Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος για να αποδειχτεί ότι και αυτός δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα λαμόγιο. Τι έχει, άραγε, η Καβάλα και τους τραβά σαν μαγνήτης; Τίμιτς στην KAVALA OIL, Ψωμιάδης στον ΑΟΚ, Λαυρεντιάδης στη ΒΦΛ και ακόμα δεν έχουμε δει το τέλος του έργου.
Το λουκέτο της ΕΕ.
Εδώ και δεκαετίες, οι κυβερνήσεις με την ώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδήγησαν στη διάλυση της αγροτικής παραγωγής που με τη σειρά της οδήγησε στο κλείσιμο των τριών από τα τέσσερα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων.
Καθαρή από ανταγωνιστές η ΒΦΛ βγήκε προς παράδοση (ξεπούλημα). Με το που ανέλαβε ο ΛΛ,   η ΒΦΛ πέρασε στον αστερισμό της πιο μεγάλης ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας. Φοβερός επιχειρηματίας, διορατικός πάνω από όλα, μονοπώλησε γρήγορα την αγορά, πράγμα που δεν έκανε η ίδια εταιρεία υπό κρατική διοίκηση, ακριβώς για να φαίνεται ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας.
Αλλά ο Λαυρεντιάδης δεν ενδιαφερόταν για την συγκεκριμένη εταιρεία. Το μυαλό ήταν στα εύκολα χρήματα, όπως ακριβώς δρουν όλοι οι “επενδυτές” και οι κεφαλαιούχοι. 700 εκατομμύρια από την PROTON BANK έκαναν φτερά και ο Βενιζέλος τον κάλυψε, όπως και τον εαυτό του (και τους προκατόχους του στο Υπουργείο Οικονομικών), με το γνωστό αυστηρό ύφος που τον διακρίνει. Έβαλε την ΒΦΛ σαν εγγυήτρια σε εταιρεία-φάντασμα που πήρε δάνειο 54 εκατομμυρίων ευρώ κλπ, κλπ. Μέχρι που κάποια στιγμή είτε ενόχλησε άλλους γνωστούς επιχειρηματίες του σιναφιού του και τον “έδωσαν”, είτε το παιχνίδι με την μετατροπή της Καβάλας σε ενεργειακό κόμβο και η εμπλοκή των μεγαλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αγριεύει. Σήμερα, κατηγορούμενος για “εγκληματική οργάνωση”, προσπαθεί να αποφύγει τα χειρότερα και αρχίζει να παρατά δραστηριότητες που δεν του αποφέρουν άμεσα κέρδη ή, όπως στην περίπτωση της ΒΦΛ, ξεπουλά ότι έχει και δεν έχει. Έτσι η ακμαία λιπασματοβιομηχανία βρέθηκε ξαφνικά στα Τάρταρα. Και οι εργαζόμενοι με μια εταιρεία φάντασμα.
Το λουκέτο στην ΒΦΛ ισοδυναμεί με λουκέτο στην Καβάλα.
Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που σήμερα βρίσκονται στον αέρα αποτελούν έναν από τους δύο πιο βασικούς οικονομικούς πνεύμονες της περιοχής. Στους 20.000 ανέργους έρχονται σήμερα να προστεθούν και άλλοι καθιστώντας την Καβάλα μια πόλη-φάντασμα.
Η πόλη και ο Νομός έρχεται να προστεθεί σε μια ατέλειωτη σειρά από αντίστοιχες πόλεις και περιοχές που είναι προπύργια της ανεργίας. Εύβοια, Λαύριο, Νάουσα κλπ Σε λίγο τα μεροκάματα της Βουλγαρίας και η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης θα προβάλλεται σαν η μοναδική λύση από όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα που μας έχει καθίσει στο σβέρκο τόσα χρόνια,.
Η ΒΦΛ θα μπορούσε να ακολουθήσει μιαν άλλη πορεία. Αν υπήρχε μια σχεδιασμένη οικονομική ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που να αποβλέπει στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των κατοίκων της χώρας. Μια λιπασματοβιομηχανία, με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον, που να διοχετεύει φτηνό και καλό λίπασμα σε μια αγροτική παραγωγή, που βασικά και κύρια να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι να εξάγει.

Το λουκέτο δεν ανοίγει με ομοιοπαθητική. Χρειάζεται κλειδί.
Σήμερα οι ίδιοι εργαζόμενοι ζητούν τη βοήθεια και πάλι από αυτούς που με τις πολιτικές τους την έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Απευθύνονται στον Βενιζέλο, και στην κυβέρνηση του Παπαδήμου και τους ζητούν να παρέμβουν! Καλούν τους βουλευτές που ψήφισαν όλες τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια που έχουν στείλει εκατοντάδες χιλιάδες νέους στην ανεργία και στην μετανάστευση, τους εργαζόμενους σε μισθούς Βουλγαρίας και τους μικροεπαγγεματίες στην αυτοκτονία, να σταθούν πλάι τους. Ζητούν από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να μπουν μπροστά στον αγώνα τους.  Από αυτούς που δεν έκαναν τίποτα, που φωτογραφίζονταν με τον Λαυρεντιάδη και δέχονταν την οικονομική ενίσχυση του, θέλουν σήμερα τα πάντα!
Αυτό είναι και το βασικό λάθος του Σωματείου.
Οι εργαζόμενοι στην ΒΦΛ, παρά την αδιάφορη στάση που κράτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια απέναντι σε όσους κινητοποιούνταν, μπορούν να αλλάξουν το κλίμα.
Αρκεί να απευθυνθούν στους πραγματικούς συμμάχους. Στο λαό.
Αρκεί να θελήσουν να μετατρέψουν την βιομηχανία σε χώρο παλλαϊκής αντίστασης για όλους. Να γίνει η ΒΦΛ η Κερατέα της Καβάλας.
Να μην επιτρέψουν να φύγει οποιοδήποτε εμπόρευμα και μηχάνημα από το εργοστάσιο.
Το λουκέτο στην ΒΦΛ να γίνει λουκέτο που θα κλείσει στη φυλακή
όλους όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.
Καταλαβαίνοντας την απόγνωση των εργαζομένων στην βιομηχανία έχουμε να πούμε τα εξής:
Δεν υπάρχει διέξοδος που να διασφαλίζει μερικούς. Όταν όλη η χώρα διαλύεται και η κοινωνία καταστρέφεται, πως είναι δυνατόν να σώσει κάποιος τον κώλο του. Όταν η χώρα δένεται σιδηροδέσμια με αποικιοκρατικούς όρους, όταν υπάρχουν ρητές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και με τη βούλα των υπογραφών των πολιτικών αρχηγών ότι αυτή η πορεία δεν αλλάζει, δεν μπορείς να περιμένεις λύση από αυτούς. Η ΒΦΛ είναι μια παρωνυχίδα στους σχεδιασμούς τους. Το μέλλον που μας προδιαγράφουν είναι κοινό για το 95% του πληθυσμού.
Αν δεν κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει κανείς Μεσσίας και ότι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, μας περιμένουν πολύ χειρότερα από το κλείσιμο ενός εργοστασίου και μιας πόλης.
Να ενωθούμε, όσοι συμφωνούμε να ανατρέψουμε:
·        τους κλέφτες και τους ψεύτες που μας κυβερνούν
·        τη νέα χούντα
·        την οικονομική κατοχή και το 4ο Ράιχ
·        τον νεοραγιαδισμό
·        και να ανασυγκροτήσουμε τον τόπο μας σε νέες βάσεις.
Ξέρουμε ότι αυτό που προτείνουμε δεν είναι εύκολος δρόμος, αλλά αυτόν θα τον φτιάξουμε εμείς και όχι τα λαμόγια και οι τραπεζίτες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ


Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: