Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Λαθρομετανάστες και... συμπάθεια

Ελάχιστες ήταν χθες οι φωνές εκείνων που τόλμησαν να πουν το αυτονόητο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και έγινε η πολύωρη συζήτηση, για το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόβλημα των λαθρομεταναστών στην πολιτισμένη Ευρώπη.

Οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών, της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και η Ομάδα Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών, τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης μιας έκθεσης, που προβλέπει τον εγκλεισμό των λαθρομεταναστών για 18 μήνες στη φυλακή, χωρίς να έχουν διαπράξει αδίκημα.

Οι εκπρόσωποι της Ομάδας των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς διαβεβαίωσαν ότι, σήμερα, που θα γίνει η ψηφοφορία, δεν πρόκειται να εγκρίνουν ένα κείμενο που αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη. Οι εκπρόσωποι της Σοσιαλιστικής Ομάδας άφησαν να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν την έκθεση συμβιβασμού, αν γίνουν δεκτές οι τροπολογίες τους, με τις οποίες επιδιώκουν την apriori διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου προέβη σε ανοικτό εκβιασμό των ευρωβουλευτών, λέγοντας ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποκτήσει, επιτέλους, η Ε.Ε. μία κοινή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «υπενθύμισε» ότι πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από τα κοινοτικά ταμεία προς τις χώρες-μέλη για την υλοποίηση των προγραμμάτων επαναπατρισμού των μεταναστών.

Ισως γι' αυτό ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ι. Βαρβιτσιώτης έσπευσε, στην παρέμβασή του, να διευκρινίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο της δωρεάν παροχής νομικής στήριξης σε λαθρομετανάστες, διότι το κόστος είναι... δυσβάσταχτο.

Από κοντά του και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης που, αφού χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το γεγονός που πραγματεύεται η έκθεση, να απελαύνονται ανήλικα και ασυνόδευτα παιδιά σε τρίτες χώρες, επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή... αλληλεγγύη, για να ενισχυθούν οικονομικά και μάλιστα άπλετα οι χώρες του Νότου, που δέχονται και τα μεγαλύτερα κύματα των λαθρομεταναστών.

Τους υποστηρικτές της έκθεσης δεν άγγιξαν επίσημες διαπιστώσεις ότι, μόλις προχθές, έχασαν τη ζωή τους 150 άτομα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε μία από τις... φιλόξενες ευρωπαϊκές ακτές, καθώς και ότι την τελευταία δεκαετία έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα πάνω από 12.000 άτομα. Εκείνο, όμως, που άφησε πλήρως αδιάφορους τους ευρωβουλευτές ήταν το αυτονόητο, που τόλμησαν να εκστομίσουν μεμονωμένοι συνάδελφοί τους.

Ανεχθήκατε την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, που δημιούργησε εκατομμύρια πρόσφυγες, αποδεχτήκατε τον πόλεμο του Μπους στο Αφγανιστάν, που κατηύθυνε ρεύματα προσφύγων προς την Ευρώπη, δεχθήκατε την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Αφρικής από τις πολυεθνικές σας και τώρα συζητάτε το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτούς τους πρόσφυγες, είπαν. Και εκείνοι δεν απήντησαν. Μόνο που σήμερα θα ψηφίσουν...

του Νίκου Ρούσση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: