Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Πρωτοβουλία πολιτών στη Θάσο: "Το επίπεδο ετοιμότητας για πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαιών υποχώρησε κάτω από τα περσινά απαράδεκτα επίπεδα"

Ανοιχτή επιστολή προς την πολιτεία με θέμα "Μέτρα δασοπροστασίας στη Θάσο" έστειλε η Πρωτοβουλία πολιτών στη Θάσο.
Το κείμενο της επιστολής αναλυτικά:

Το καλοκαίρι έφτασε. Τα δάση μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος είναι καταδικασμένα να δοκιμαστούν από ενδεχόμενες πυρκαγιές. Το θαυμάσιο φυσικό μας περιβάλλον, η πολυτιμότερη ίσως επένδυση που ευτύχησε το νησί μας να διαθέτει, ισορροπεί κυριολεκτικά σε τεντωμένο σχοινί. Και το χειρότερο! Τα αναγεννημένα νεαρά δάση που αντιστοιχούν στο 80% του δασικού κεφαλαίου, αν ξανακαούν, δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία να υπάρξουν. Οι συμφορές του ’85 και του ’89 που χτύπησαν τη Θάσο με το τεράστιο κόστος που άφησαν πίσω τους σε ανθρώπινες ζωές, στην οικολογία και την οικονομία του νησιού, μας στερούν την πολυτέλεια να χαλαρώνουμε στη μάχη ενάντια στον πύρινο εφιάλτη.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να ηττηθούμε από τη φωτιά ξανά!

Όμως, διαπιστώνουμε με αγανάκτηση πως για μια ακόμα χρονιά, παρά και την περσινή συμφορά της Πελοποννήσου, ότι η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος απουσιάζει από τις προτεραιότητες της πολιτείας. Το επίπεδο ετοιμότητας για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών υποχώρησε κάτω και από τα περσινά απαράδεκτα επίπεδα, καθώς:
Τα αναγεννημένα δάση όπως και οι κορμοί δεν καθαρίστηκαν
Οι δασικοί και οι εθνικοί δρόμοι δεν διανοίχτηκαν.
Η συντήρηση και η επάνδρωση των τριών δασοφυλακείων του νησιού, ιδιαίτερα εκείνου στο Τρίκορφο της Ν.Α Θάσου, δεν προχωρά και φέτος.
Οι ασυντήρητοι δρόμοι που σε πολλές περιπτώσεις είναι απροσπέλαστοι από τα πυροσβεστικά οχήματα δεν επιτρέπουν την γρήγορη επέμβαση κάνοντας τον χρόνο πολύτιμο σύμμαχο της φωτιάς στο καταστροφικό της έργο.
Συντονισμός υπηρεσιών, συλλόγων αλλά και απλών πολιτών μέσω ενός επεξεργασμένου επιτελικού σχεδίου δεν σχεδιάστηκε.

Η ενημέρωση των καλοκαιρινών κυρίως επισκεπτών του νησιού για τους κινδύνους από τις πυρκαγιές, με πινακίδες ή ενημερωτικά φυλλάδια δεν οργανώθηκε.
Η δημιουργία κλιμακίου Πυροσβεστικής στη Ν.Θάσο, δίκαιο και ώριμο αίτημα της Κοινωνίας του νησιού, απαξιώθηκε πάλι από την κυβέρνηση.
Κύριοι υπεύθυνοι της πολιτείας
Έστω και την τελευταία στιγμή, μπορείτε να πάρετε πρωτοβουλίες για την σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας. Όσο υπάρχει και ο τελευταίος ελάχιστος διαθέσιμος χρόνος,
μπορείτε να υλοποιήσετε στην πράξη τα πιο αναγκαία μέτρα για μια στοιχειώδη έστω οχύρωση των δασών. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες σας, θα έχετε την στήριξη από το σύνολο των πολιτών του νησιού μας που ήδη σε εθελοντική βάση οργανώνουν την φύλαξη και την άγρυπνη παρατήρηση του δάσους.
ΤΩΡΑ θα έχει νόημα και περιεχόμενο η πολιτική σας.
ΥΣΤΕΡΑ, καμιά…«σύσκεψη αρμοδίων φορέων», καμιά…«περιοδεία στις πληγείσες περιοχές», και καμιά επίκληση…«ασύμμετρης απειλής» δεν θα μπορέσει να σας απαλλάξει από το τεράστιο φορτίο των ευθυνών σας απέναντι στο νησί και τους πολίτες του.
Γιατί τότε, αυτά θα είναι απλώς μνημόσυνα υποκρισίας και μνημεία περιβαλλοντοκτόνου πολιτικής.
Θεολόγος
Θάσου 25-5-08
Για την «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Ρήγας Γιώργος (6972400395)
Σαρημπαλάς Νίκος (6973997347)
Νικολούδης Γιώργος
Σαρημπαλάς Δημήτρης
Γαλανός Μπάμπης (2593052111)

Παπακυριακού Μπάμπης (6976330135)
Καραντέλος Στέλιος
Μπίνος Δημήτρης
Δεληστεργίου Βασίλης
Καψάλης Τάσος

πηγή: kavalanet.gr
9/6/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: