Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Η Οδύσσεια 28 λαθρομεταναστών

Κατάφεραν να φτάσουν ως την Καβάλα, αλλά κάποιοι τους κλώτσησαν στην Τουρκία.

Πολλά ερωτηματικά γεννά η υπόθεση που καταγγέλθηκε χθες δημόσια για τον τρόπο χειρισμού από τις Αστυνομικές αρχές της κράτησης των 49 λαθρομεταναστών που είχαν συλληφθεί πριν δέκα περίπου μέρες, που με ανορθόδοξο τρόπο βρέθηκαν πίσω στην Τουρκία. 
Η δικηγόρος Καβάλας Ευγενία Παπαναστασίου που χειρίζεται την υπόθεση, έφερε το θέμα στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτοντας μια περίπλοκη υπόθεση που σίγουρα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις, ακόμη και πολιτικές. 
Αφού οι 49 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν από συνοριοφύλακες του Τμήματος Καβάλας, μεταφέρθηκαν και κρατήθηκαν στο κτίριο της Νέας Καρβάλης, επειδή όταν ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες δεν υπήρχε χώρος να κρατηθούν εκεί για το προβλεπόμενο 3μηνο, πριν αφεθούν ελεύθεροι, 28 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής στο χωριό Φυλάκιο της Ορεστιάδας, όμως και εκεί δεν υπήρχε χώρος με αποτέλεσμα η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας να εκδώσει τα προβλεπόμενα σημειώματα ώστε να αφεθούν ελεύθεροι με την υποχρέωση σε διάστημα ενός μήνα να αναχωρήσουν μόνοι τους από την χώρα. Αντί όμως να βρεθούν ελεύθεροι στην Ελλάδα οι 28 λαθρομετανάστες, βρέθηκαν στο έδαφος της Τουρκίας, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και ειδικά όσον αφορά τον ένα από αυτούς που τον αναζητεί ο αδελφός του, να αγνοείται η τύχη του! 
Όπως περιέγραψε την υπόθεση η κ. Παπαναστασίου "μετά την σύλληψη των 49 η Α.Δ. Καβάλας, εξέδωσε εντός 3ημέρου εντολή προσωρινής κράτησης, μετά συνέχιση προσωρινής κράτησης μέχρι την απέλαση. Οι λαθρομετανάστες έχουν κάποια δικαιώματα, να ασκήσουν αντιρρήσεις κατά της κράτησής τους. Συνήθως κρατούνται προσωρινά επειδή κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ύποπτοι φυγής. Η Εισαγγελέας δεν τους έκρινε επικίνδυνους, γι αυτό εκδόθηκε τελικά η διοικητική απόφαση. Σύμφωνα με τον νόμο οφείλει η Αστυνομία να τους κρατήσει για 3μηνο, και μετά να τους αφήσει με προσωρινό σημείωμα για να φύγουν μόνοι τους μέσα σε ένα μήνα". 
Η περιπέτεια των 49 ξενικά όταν διαπιστώνεται ότι στο κτίριο της Νέας Καρβάλης κρατούνται, αντί για 30 άτομα, περί τα 100 και συνεχώς έρχονται κι άλλοι, οπότε πρέπει να πάνε σε άλλο χώρο να κρατηθούν. Έτσι αποφασίζεται να προωθηθούν οι 28 από αυτούς στο κέντρο της Ορεστιάδας, όπου φτάνουν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Ο ένας από τους 28, αυτός που ψάχνουμε, έχει ειδοποιήσει τον αδελφό του, που εδώ και 13 χρόνια ζει νόμιμα στην Ελλάδα ότι μπήκε στην χώρα και θα πάει να τον βρει στην Αθήνα, όπου ο αδελφός του προετοιμάζει τα χαρτιά για τον νομιμοποιήσει μέσα από κάποιες διαδικασίες, όπως είναι η επανένωση των οικογενειών. Έχουν ήδη μιλήσει με την δικηγόρο τους και περιμένουν να εξελιχθούν όλα με τον συνηθισμένο τρόπο. 
Το απόγευμα της Πέμπτης ο αδελφός από την Αθήνα αρχίζει να αναζητά τον αδελφό του και επικοινωνεί με την κ. Παπαναστασίου, η οποία έχοντας στα χέρια της την δικογραφία διαπιστώνει ότι βρίσκεται ανάμεσα στους 28 που μετάγονται στην Ορεστιάδα, με αύξοντα αριθμό 17 στην σχετική λίστα. Μάλιστα, μετά από την επίσκεψη που κάνει στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καβάλας το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, μαθαίνει από τους αξιωματικούς ότι έχουν ήδη σταλεί υπηρεσιακά σημειώματα για την άρση της απέλασής τους χωρίς κράτηση, και έτσι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό αποφασίστηκε επειδή το κέντρο της Ορεστιάδας αντί για 300 άτομα έχει πάνω από 800 και δεν χωρά κανένα άλλο. Από το βράδυ της Πέμπτης δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να είναι ελεύθεροι, όμως αντί γι αυτό έγινε το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, και εάν αποδειχθεί ότι τα πράγματα έγιναν έτσι όπως καταγγέλθηκαν, το πρόβλημα για την Ελληνική Αστυνομία είναι τεράστιο. 
"Στην Τουρκία, με κλωτσιές και μπουνιές, μέσα στη νύχτα" 
Η κ. Παπαναστασίου περιγράφει γλαφυρά το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα από το σημείο αυτό και μετά. "Επικοινωνώ με τον αδελφό του στην Αθήνα και του λέω να με ενημερώσει ό,τι ώρα και να είναι, μόλις ο αδελφός του φτάσει εκεί αφού αφέθηκε ελεύθερος. Εδώ ακολουθεί το δράμα, στις 2.30 ξημερώματα Σαββάτου ο αδελφός παίρνει τηλέφωνο και μου λέει ότι ο αγνοούμενος του τηλεφώνησε από άγνωστο σημείο της Τουρκίας και του είπε, ότι τους πήγαν στην Ορεστιάδα όπου τους κράτησαν για δύο ώρες. Στο διάστημα αυτό τους ξεβράκωσαν και πήραν όλα τα χαρτιά τους, ακόμη και τα σημειώματα όπου είχαν γράψει τηλέφωνα συγγενών και φίλων, μετά τους πήγαν με τέσσερις βάρκες και τους άφησαν στο έδαφος της Τουρκίας, με κλωτσιές και μπουνιές, μέσα στην νύχτα. Μόλις τα κατάφερε επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αδελφό του". 
Αφού έμαθε αυτά η δικηγόρος ανέφερε το περιστατικό στο τμήμα της Νέας Καρβάλης όπου της ζήτησαν περισσότερα στοιχεία και την παρέπεμψαν στον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας. Όπως λέει η ίδια "με την Ορεστιάδα δεν μπορούμε να έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία, είμαστε μαύρα πρόβατα στην Ορεστιάδα, δεν μας δίνουν καμία πληροφορία, έχουμε κάνει αναφορές στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στην Κομοτηνή".  
Η ίδια επικοινώνησε με τον διευθυντή και ζήτησε να μάθει αν με την μεταγωγή έφυγε στην Ορεστιάδα και ο φάκελος στον οποίο φυλάσσονται τα υπάρχοντα των μεταναστών, λεφτά, τιμαλφή, διαβατήρια, χαρτιά και άλλα. Πήρε την απάντηση ότι όλα έφυγαν κανονικά και έχουν πρωτόκολλα παραλαβής από την Ορεστιάδα, ο ίδιος υποσχέθηκε να ψάξει την υπόθεση. Βέβαια η Αστυνομία της Καβάλας θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα, πώς έστειλε τόσους ανθρώπους εκεί χωρίς να ρωτήσει αν έχουν χώρο να τους κρατήσουν, και τι μεσολάβησε στο δίωρο μέχρι να βγουν εσπευσμένα τα υπηρεσιακά σημειώματα, που όπως αποδείχθηκε δεν είχαν καμία αξία, αφού οι άνθρωποι αντί να αφεθούν ελεύθεροι στην Ελλάδα βρέθηκαν κακήν κακώς στην Τουρκία, για να αντιμετωπίσουν μέσα στην νύχτα όλους τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται η παρουσία τους εκεί, χωρίς χαρτιά.
"Κακώς έφυγαν από την Καβάλα" ήταν η εκτίμηση της κ. Παπαναστασίου που μίλησε για το θέμα στο "Studio7" και μετέφερε την κραυγή αγωνίας του αγνοούμενου που ήρθε από το τηλέφωνο "είμαι στην Τουρκία και περπατάμε στο πουθενά!". Η ίδια συμπλήρωσε ότι για την υπόθεση θα υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα Καβάλας και Έβρου, η οποία θα κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Εφετών Κομοτηνής για να ερευνηθεί η υπόθεση που μπορεί να φέρει στο φως πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ποια τύχη έχουν τα διαβατήρια των λαθρομεταναστών που δεν τους επιστρέφονται.
Χάρης ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ 
ΕΒΔΟΜΗ, 7/10/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: