Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Οι δεξαμενές πετρελαίου έρχονται από την... Μονή Βατοπεδίου


Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Δεξαμενών

"Επαληθεύεται, δυστυχώς, το χειρότερο σενάριο, όσον αφορά την προοπτική εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε τελικώς την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ, με γνώμονα τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών και όχι την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος του Δέλτα Νέστου στο σύνολο του.
Έτσι, αδιαφορώντας πλήρως για τις προτάσεις που κατέθεσαν οι τοπικοί φορείς και ο ίδιος ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, αξιοποιώντας επικοινωνιακά το όλο θέμα σε σχέση με το τεράστιο ηθικό, πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, εντάσσει την περιοχή της Βάσοβας σε μια «περιφερειακή ζώνη Δ», όπου μπορούν να εγκατασταθούν βιομηχανίες χαμηλής όχλησης και αποθήκες καυσίμων συνολικής χωρητικότητας ως και 50.000 κ.μ.! Είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης, καθώς η υπογραφή Σουφλιά, σεμνά και ταπεινά, έρχεται να ολοκληρώσει αλλεπάλληλες προσπάθειες της κεντρικής εξουσίας για εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στη συγκεκριμένη περιοχή, παρά τους κινδύνους που δημιουργούνται για το περιβάλλον και τους κατοίκους των γύρω οικισμών και παρά την εκφρασμένη αντίθεση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τέλος, όμως, αυτής της αμαρτωλής ιστορίας δεν θα το γράψει ο υπουργός μιας καταρρέουσας κυβέρνησης, αλλά οι πολίτες της Καβάλας με τις κινητοποιήσεις τους, όπως ακριβώς έκαναν και στην περίπτωση του εργοστασίου λιθάνθρακα. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους φορείς - και πρωτίστως τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, την Νομαρχία, τους Δήμους Καβάλας, Χρυσούπολης και Κεραμωτής και τα Επιμελητήρια - να κινητοποιηθούν άμεσα και σε κάθε επίπεδο, πολιτικό και νομικό, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της ΚΥΑ και από τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία.
Τώρα που το περιβάλλον γίνεται υπόθεση όλων και η ευθύνη διατήρησής του βαραίνει σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες και καθέναν από εμάς, καλούμαστε να δώσουμε άλλη μια μεγάλη μάχη για την σωτηρίας της Βάσοβας και θα την δώσουμε νικηφόρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: