Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Ένα στα 4 παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας

«Σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα (ποσοστό 23%) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρ. Ενωση είναι 19%», είναι η απάντηση της Κομισιόν, διά στόματος του αρμοδίου επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα, καθώς και τα αίτια που τη δημιούργησαν, ζήτησε να πληροφορηθεί από την Κομισιόν, με σχετική ερώτηση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής. Στην απάντηση της Κομισιόν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

* Το ύψος και η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

* Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας.

Ως κύρια αίτια της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα αναφέρεται ότι συχνά δεν εργάζονται και οι δύο γονείς, αλλά, ακόμη και όταν εργάζονται, συνήθως η μητέρα αμείβεται με χαμηλό μισθό. Επισημαίνεται ότι η παιδική φτώχεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των χαμηλών εισοδημάτων, της ανέχειας μεγάλου μέρους των ελληνικών οικογενειών, καθώς και των υψηλών ποσοστών της ανεργίας των γυναικών.

Επίσης διευκρινίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά ανέργων είναι χαμηλό, τα ποσοστά των οικογενειών φτωχών εργαζομένων είναι πολύ υψηλά. Καθώς και ότι ο αριθμός των νοικοκυριών στα οποία εργάζονται αμφότεροι οι σύζυγοι είναι από τους χαμηλότερους και συνδυάζονται με τις χαμηλές αμοιβές.

07/10/2008, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: