




Το Ισραήλ βομβαρδίζει από το πρωί του Σαββάτου 27/12 την από καιρό αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, σπέρνοντας τρόμο στους κατοίκους της και προκαλώντας εκατόμβες νεκρών. Είναι ένα ακόμα, βάρβαρο και απροκάλυπτο, επεισόδιο της 60χρονης κατοχής και καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού που τιμωρείται επειδή αντιστέκεται.
Είναι μεγάλο ψέμα ότι στρέφονται οι επιθέσεις των σιωνιστών κατά επιλεγμένων στρατιωτικών στόχων. Βαράνε στο ψαχνό θέλοντας να τρομοκρατήσουν το λαό.
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα (ΟΗΕ, ΕΕ, κουαρτέτο, Αραβικός Σύνδεσμος, δυτικές κυβερνήσεις, Σοσιαλιστική Διεθνής, ο πολύς Ομπάμα κλπ) ακόμα και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος υποστηρίζουν για μια ακόμα φορά τον σφαγέα, είτε ταυτίζοντας θύτη και θύμα, είτε υπερασπιζόμενοι το «δικαίωμα» του Ισραήλ να «αμύνεται». Στην πραγματικότητα όλοι απαιτούν από την Χαμάς και από τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν τον αγώνα του λαού τους κατά της κατοχής και του αποκλεισμού.
Να σταθούμε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού. Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι.
Η σημερινή δολοφονία του 16χρονου από ειδικό φρουρό στο κέντρο της Αθήνας έχει ηθικό αυτουργό και πολιτικό υπεύθυνο. Η Ελλάς Ελλήνων Αστυνομικών δολοφόνησε εν ψυχρώ ανήλικο παιδί. Χωρίς να δεχτεί επίθεση όπως αναπαράγεται από τα ΜΜΕ και τις διαρροές της αστυνομίας. Οι ειδικοί φρουροί επιτέθηκαν με πρόθεση να σκοτώσουν. Με το θράσος που τους δίνει η αιώνια ατιμωρησία (έως και επιβράβευση) της αστυνομικής θηριωδίας.
Ο Υπουργός Παυλόπουλος εκφράζει χωρίς ντροπή τη λύπη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αυτή που με την ατιμωρησία των αστυνομικών που δολοφόνησαν στη Λευκίμη, με την ατιμωρησία των δολοφόνων του Ηρακλή Μαραγκάκη, με την ατιμωρησία των αστυνομικών που δολοφόνησαν τον μετανάστη Μοχάμεντ Ασράφ πριν ενάμισι μήνα, με την ατιμωρησία όλων των φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας, όπλισε το χέρι των δύο αστυνομικών – φονιάδων. Η κυβέρνηση έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη.
συμμετέχουμε στην
Όταν τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δεν κατάφεραν την άνοιξη του 2007 να ανατρέψουν το άρθρο 16 που απαγορεύει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, θα πίστευε κανείς ότι ησυχάσαμε…
Είναι όμως τόση και τέτοια η πώρωση της κυβέρνησης Καραμανλή που δεν παίρνει υπόψη της ούτε το Σύνταγμα, ούτε τη θέληση των φοιτητών, των Πανεπιστημιακών και ολόκληρης της κοινωνίας. Από το καλοκαίρι με την ψήφιση του νόμου 3696 για τα κολέγια η κυβέρνηση προχωρά στη συνταγματική εκτροπή αναγνωρίζοντας στα κολέγια το δικαίωμα δικαιόχρησης (franchise) και άρα την ίδρυση παραρτημάτων ξένων κολεγίων και ως εκ τούτου την εξίσωση με τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Δύο μήνες μετά η Ε.Ε. ήρθε να υπενθυμίσει το χαρακτήρα και τη φύση της σαν τοποτηρητής των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου. Με την καταδικαστική της για την Ελλάδα απόφαση καλεί το ελληνικό δημόσιο να αναγνωρίσει τα κολέγια σαν ισότιμα των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Προχωράει και ένα βήμα μπροστά, απαιτώντας την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, υποτιμώντας ακόμη περισσότερα τα πτυχία ΤΕΙ. Στην πραγματικότητα μάλιστα αναφέρει ότι είναι δυνατόν τα πτυχία να δίνονται και «εκτός δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»…
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ;
Σημαίνουν ότι διαλύεται με τον πιο κυνικό τρόπο η μέχρι σήμερα σχέση των πτυχίων με το δικαίωμα στην εργασία. Διαλύεται δηλαδή το κοινωνικό και στοιχειώδες δικαίωμα στην εργασία. Πλέον οι τίτλοι σπουδών, τα πτυχία, οι βεβαιώσεις, τα διπλώματα θα αποτελούν όχι μόνο αντικείμενο αγοραπωλησίας, αλλά και μοχλό ανατίναξης των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Ο αγριανθρωπισμός και η ζούγκλα στο αποκορύφωμα…
Η αναγνώριση των κολεγίων μας αφορά άμεσα και έντονα. Δεν αφορά κάποιους άλλους. Δεν θα χτυπήσει μόνο τις επόμενες γενιές που θα πρέπει να χρυσοπληρώνουν το αμφίβολο πτυχίο των μαγαζατόρων που θα ανοίξουν ιδιωτικό «πανεπιστήμιο». Δεν θα «πιέσει» απλά το σημερινό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης ή της εντατικοποίησης των σπουδών και πειθάρχησης των φοιτητών…
Η αναγνώριση των κολεγίων συνιστά κήρυξη πολέμου στη γενιά μας. Είναι κήρυξη πολέμου στους σημερινούς φοιτητές. Γιατί ισοπεδώνει ελπίδες και όνειρα για το μέλλον. Γιατί ανοίγει την πόρτα στην πλήρη απαξίωση σπουδών και πτυχίων. Όχι μόνο επειδή τα εξισώνει (= σπρώχνει προς τα κάτω) με τα αμφίβολης αξίας κολέγια, αλλά γιατί απορυθμίζει τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, αναγνωρίζοντας περίπου σαν ισάξια με τα πτυχία οποιοδήποτε βεβαίωση, πιστοποίηση ή συλλογή πιστωτικών μονάδων που θα αγοράζεται στα κάθε λογής «εκπαιδευτήρια».
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Λογικά θα έπρεπε ήδη να κάναμε… Να είχαμε ξεσηκώσει όλη την κοινωνία με πανεκπαιδευτικό αγώνα, συνελεύσεις, πορείες, καταλήψεις. Αν μια φορά αγωνιστήκαμε να μην περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16 και το πετύχαμε, δέκα φορές πρέπει να αγωνιστούμε να μην περάσει η από την πίσω πόρτα κατάργησή του…
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Και ακόμη κι αν οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι η αναγνώριση των κολεγίων μας θίγει, δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Έτσι είναι;
Η ιστορία δείχνει πως και τότε ακόμα που οι κυβερνώντες φάνταζαν δυνατοί και ισχυροί, όταν στο προσκήνιο ερχόταν το μαζικό κίνημα των νέων ή των εργαζομένων, αλλάζαν πορεία. Όχι επειδή τους πείθαμε για το δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά επειδή τους φοβίζαμε με τον δύναμη της αγανάκτησής μας.
Όταν ακριβώς δύο χρόνια πριν, τον Δεκέμβρη του 2006 η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονταν να ανατρέψουν το άρθρο 16 και να ιδρύσουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ελάχιστοι πίστευαν ότι μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία του 95% μπορούσε να μπλοκαριστεί. Και όμως συνέβη.
Όταν τον Φλεβάρη και τα δύο κόμματα ήταν έτοιμα να ψηφίσουν την αναθεώρηση το φοιτητικό κίνημα ράγισε τη δικομματική συναίνεση και επέβαλε την ακύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Γιατί να μην μάθουμε από το παρελθόν; Όχι να το νοσταλγούμε, αλλά να το χρησιμοποιήσουμε σαν οδηγό στη δράση μας. Ακόμα και οι πιο δύσκολοι συσχετισμοί μπορούν να ανατραπούν.
Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ;
Να προσπαθήσουμε να ξεσηκώσουμε κάθε σχολή, κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ στο δρόμο του αγώνα. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει αν δεν μας φοβηθεί. Πριν τα Χριστούγεννα με μαζικό κίνημα καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα να αποτρέψουμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μέσα στον Γενάρη που θα αναγνωρίζει τα κολέγια και θα βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Η γραμμή μάχης του φοιτητικού κινήματος είναι μια και συγκεκριμένη: Όχι στην αναγνώριση των κολεγίων – Όχι στην ανατροπή του άρθρου 16 – Κατάργηση των κολεγίων – Υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης. Δεν αμπελοφιλοσοφούμε για το μελλοντικό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν ψάχνουμε το μικρότερο κακό ούτε κάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις (πχ να μην ισχύσει ένα μέρος από τον νόμο για τα κολέγια). Η γραμμή άμυνας καθορίζεται από την ίδια την πραγματικότητα και τα δικαιώματα των φοιτητών, των Πανεπιστημίων, της κοινωνίας.
Να διαμορφώσουμε έναν καλύτερο συσχετισμό μέσα σε κάθε σχολή και σύλλογο. Άρα διαμορφώνουμε ένα -κάθε μέρα και μαζικότερο- μπλοκ αγώνα που παλεύει την ανάγκη ξεσπάσματος. Η πρότασή μας δεν αφορά μόνο ή κυρίως τα «κινηματικά ραντεβού», ούτε μόνο το τρίπτυχο συνέλευση – πορεία – κατάληψη. Αφορά τον ίδιο τον φοιτητικό σύλλογο: Σπάσιμο μαθημάτων, εκδηλώσεις με ΠΟΣΔΕΠ, πρόσκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα να μας πουν τη στάση τους, πορείες μέσα στα πανεπιστημιακά κτήρια, μικροφωνικές, καθημερινή αποχή για μια ώρα, αναστάτωση σε κάθε αμφιθέατρο. Να κάνουμε κάθε σχολή πάνω κάτω. Αυτό θα σήμαινε ότι κάτι τρέχει, ότι κάτι γίνεται, θα δημιουργούσε αναταραχή, συζήτηση, διάθεση και πρόκληση ενημέρωσης… Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι διαφορετικό σχέδιο, πιο δύσκολο και σκληρό, αλλά και πολύ πιο αποτελεσματικό.
Οι επόμενες βδομάδες θα είναι οι κρισιμότερες στην προσπάθεια να αποτραπεί η αναγνώριση των κολεγίων και το γκρέμισμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Σήμερα χρειάζεται να «χτίσουμε» ένα ξέσπασμα. Να οικοδομήσουμε μια πράξη. Να συνιστά αυτή η πράξη έξοδο από τη σημερινή αναντίστοιχη εικόνα: Χρειαζόμαστε κίνημα ενάντια στα κολέγια και αυτό είναι η προτεραιότητα. Όλες οι δυνάμεις μας, οι ασχολίες μας, οι παρεμβάσεις μας θα υπηρετούν αυτόν τον σκοπό.
συμμετέχουμε στην
της ΕΙΡΗΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΑ ΝΕΑ, 11/10/08
Ωρα να προσεγγίσει κανείς την οικονομική ουσία και τις πολιτικές επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης που μαίνεται, λίγο πιο αποστασιοποιημένα από τις επιμέρους πτυχές της, έτσι ώστε να αντιληφθούμε πιο ψύχραιμα τι συμβαίνει.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κολοσσιαίες «επενδυτικές τράπεζες» (δηλαδή ουσιαστικά τεράστιες χρηματιστικές εταιρείες) καταρρέουν, ασκώντας έτσι σοβαρότατες πιέσεις σε εμπορικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους λειτουργούν ως ιμάντας που μεταφέρει την κρίση στην πραγματική οικονομία.
Αυτό σημαίνει πως συνιστά ασυγχώρητο λάθος οποιαδήποτε εκτίμηση ότι αυτή η κρίση αφορά μόνο τους «τζογαδόρους» τραπεζίτες και επενδυτές και όχι τον απλό πολίτη. Οχι μόνο η κρίση αυτή θα επηρεάσει πολλαπλά τη ζωή του μέσου ανθρώπου, αλλά επιπλέον αυτός είναι που θα κληθεί να επωμισθεί το σημαντικότερο τμήμα του ασύλληπτου οικονομικού βάρους της λύσης!
Είναι εξόφθαλμο ότι η κρίση θα επιφέρει σοβαρότατες ανακατατάξεις στο εσωτερικό του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου: επιχειρήσεις θα καταποντισθούν, άλλες θα γιγαντωθούν, ενδέχεται να υποστεί αλλαγές ακόμη και ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ διαφόρων κρατών.
Συνολικά όμως υπάρχει ένα αδιαφιλονίκητο γεγονός: το κεφάλαιο θα βγει ενισχυμένο από αυτή την κρίση, καθώς οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ θα δώσουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις τουλάχιστον ενάμισι τρισεκατομμύριο δολάρια, με τις σημερινές εκτιμήσεις, που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά μετριοπαθείς.
Τα χρήματα αυτά θα τα πάρουν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Είναι χρήματα που προέρχονται από τη φορολόγηση όλων μας και το κολοσσιαίο ποσό που θα δοθεί στους μεγιστάνες του χρήματος θα αφαιρεθεί από τα ποσά που θα πήγαιναν για την υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική πρόνοια των πολιτών, όπως και για κρατικές ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αγροτών ή για δημόσια έργα υποδομής των εθνικών οικονομιών.
Αυτοί οι πόροι που θα βελτίωναν τη ζωή των πολιτών, θα πάνε τώρα στα ταμεία των χρηματιστών και των τραπεζιτών που προκάλεσαν την κρίση!
Η κρίση έτσι θα μεταφερθεί στους ώμους των απλών πολιτών, όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ενώ το κεφάλαιο συνολικά θα βγει κατά ενάμισι τρισεκατομμύριο πλουσιότερο! Κρίση για τους πολίτες, λοιπόν, αλλά... «αρπαχτή» ενάμισι τρισ. για το κεφάλαιο!
Το ακόμη χειρότερο για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους είναι πως όχι μόνο οι κυβερνήσεις δίνουν στους μεγιστάνες του πλούτου τα χρήματα που προορίζονταν σε ισχνό βαθμό για τη βελτίωση της ζωής των ασθενέστερων στρωμάτων, αλλά επιπλέον θα... ρημάξουν στη λιτότητα τον κοσμάκη επί πολλά χρόνια προκειμένου να βγάλουν τα σπασμένα!
Χώρια που έτσι προκαθορίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η δημοσιονομική πολιτική όλων των επόμενων κυβερνήσεων.
Ποια φιλολαϊκά μέτρα να πάρει π.χ. ο Μπάρακ Ομπάμα -αν υποθέσουμε ότι ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο-, αφού ο Μπους θα του αφήσει ένα έλλειμμα ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων μόνο από τα λεφτά που θα δώσει στους τραπεζίτες, συν τα έξοδα των δυο πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν; Θα λιώσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους στη λιτότητα!
Η εφαρμογή όμως μιας τόσο αντιλαϊκής πολιτικής σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, όπως φυσικά και στις ΗΠΑ, ενδέχεται να γίνει ακόμη χειρότερη από το γεγονός ότι οι υπόλοιποι κλάδοι του κεφαλαίου πέραν του χρηματοπιστωτικού, οι οποίοι στο κάτω κάτω είναι και παραγωγικοί, δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν απαθείς τις κυβερνήσεις να μοιράζουν τρισεκατομμύρια στους «τζογαδόρους».
Πολύ φυσιολογικά θα διεκδικήσουν και αυτοί μερίδιο αυτού του «μάννα» για το κεφάλαιο που μοιράζουν αφειδώς οι κυβερνήσεις και θα το διεκδικήσουν μαχητικά ώστε στο τέλος να πάρουν, με αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός της αναδιανομής του δημόσιου πλούτου υπέρ του κεφαλαίου να γίνει πολύ υψηλότερος ακόμη και από το εξωφρενικό ποσό του ενάμισι τρισεκατομμυρίου.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΑΥΡΗ ΕΠΟΧΗ
Στον γύψο πολιτικές και άλλες ελευθερίες
Σαν να μην έφτανε η μαύρη οικονομική περίοδος που θα ακολουθήσει την κρίση, η προοπτική μιας σκληρής πολιτικής ανελέητης λιτότητας για πολλά χρόνια, ώστε να βγουν από τους φορολογούμενους τα κολοσσιαία ποσά που δίνονται στους τραπεζίτες, δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τις πολιτικές, συνδικαλιστικές και ατομικές ελευθερίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Η συρρίκνωσή τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κοινωνικές αντιδράσεις ή και εκρήξεις. Θα παραστούμε μάρτυρες ενός δεύτερου κύματος ανελεύθερων μέτρων επιβολής καθεστώτος «πειθαρχημένης δημοκρατίας», έπειτα από όσα επαίσχυντα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί με πρόσχημα την υποτιθέμενη «τρομοκρατία».
Γιώργος Δελαστίκ
ΕΘΝΟΣ, 8-10-08