Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Αφιέρωμα στον Μάη του '68

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • Πέμπτη 15/05 στις 8μμ: Εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίου “68 ντοκουμέντα μιας γενιάς που άλλαξε το κόσμο” των εκδόσεων Α/συνέχεια.
  • Σάββατο 17/05 στις 8μμ: Προβολή ταινίας «Η εργατική τάξη πάει στο παράδεισο»

Έλιο Πέτρι, 1971, μυθοπλασία, Ιταλία

Από τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες για το κίνημα στην Ιταλία και τη θέση του νέου βιομηχανικού προλεταριάτου και κριτικής στο ρεφορμιστικό συνδικαλισμό του ΚΚΙ. Η ιστορία ενός εργάτη που βρίσκεται ανάμεσα στις πιέσεις καθημερινότητας και δουλειάς και στην δύσκολη συνειδητοποίηση της ανάγκης πολιτικής δράσης στο εργοστάσιο.

  • Πέμπτη 22/05 στις 8μμ: Προβολή ταινίας «Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο»

Κρις Μάρκερ, 1978, ντοκιμαντέρ, Γαλλία

Αν και η ταινία φτιάχτηκε στα δεκάχρονα του Μάη, αποτελεί μία από τις πιο περιεκτικές όσον αφορά το εύρος και την πολυμορφία του 68. Αποτελεί ένα μοντάζ εικόνων από τα διάφορα κινήματα και μέτωπα σε όλο τον κόσμο.

  • Δευτέρα 26/05 στις 8μμ: Προβολή ταινίας «Η ώρα των υψικαμίνων»

Φ. Σολάνας & Ο. Τσετίνο (Cine Liberation), 1968, Αργεντινή

Ταινία σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου. Από την εμπειρία της ταινίας αυτής προέκυψε ο Τρίτος Κινηματογράφος, το πιο σημαντικό κινηματογραφικό ρεύμα του 68. Η ταινία αποτελεί την καλύτερη ανάλυση, επίκαιρη ακόμα και σήμερα, της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού στις χώρες της περιφέρειας.

  • Τετάρτη 28/05 στις 8μμ: Παρουσίαση του βιβλίου «Οπλισμένες Κάμερες» των εκδόσεων Α/συνέχεια. Προβολή ταινίας «Τη χρονιά του γουρουνιού»

Εμίλ Ντ’ Αντόνιο, 1968, ντοκιμαντέρ, ΗΠΑ

Ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ για το ζήτημα του Βιετνάμ. Το γεγονός ότι δεν μιλάνε Βιετναμέζοι, αλλά κύρια Αμερικάνοι και Γάλλοι, ακόμα και εχθρικά προσκείμενοι στους Βιετ Γκόνκ, όχι μόνο δεν λειτουργεί αποδυναμωτικά για το μήνυμα της ταινίας αλλά αντίθετα το ενισχύει. Ο Ντ’ Αντόνιο καταφέρνει με μαεστρία κι εύστοχες ερωτήσεις να δείξει την ουσία και τη βαρβαρότητα παλιών αποικιοκρατών (Γάλλων) και νέων ιμπεριαλιστών (Αμερικάνων). Συγκλονιστική είναι η ομοιότητα της δικαιολόγησης της επέμβασης στο Βιετνάμ και της γλώσσας που χρησιμοποιούνταν τότε με τη σημερινή για το Ιράκ και τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

  • Παρασκευή 30/5 στις 8μμ: Έκθεση φωτογραφίας και αφισών. Προβολή ταινίας «If…»

Λίντσεϋ Άντερσον, 1968, μυθοπλασία, Μ. Βρεττανία

Η ταινία εξελίσσεται μέσα σε ένα παλαιών αρχών Βικτωριανό σχολείο οικότροφων στα τέλη του 60, όπου μία παρέα μαθητών εξεγείρονται με τρόπο τόσο βίαιο όσο και το σύστημα του σχολείου που τους καταπιέζει. Ενδεικτικό του κλίματος της εποχής.

Όλες οι εκδηλώσεις εκτός των 2 τελευταίων (για τις οποίες θα υπάρξει ανακοίνωση έγκαιρα) θα πραγματοποιηθούν στη νέα Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη στην οδό Σωκράτους 6, πίσω από τη Δημοτική Αγορά.




Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: