Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Το παράδειγμα των γονιών στον Πρίνο

Στον Πρίνο οι γονείς ήταν αυτοί που ξεκίνησαν κατάληψη στο σχολείο των παιδιών τους. Βαρέθηκαν να ακούν υποσχέσεις από Νομάρχη και Δήμαρχο και αποφάσισαν να δράσουν δυναμικά.

Στο σχολείο που είναι ταυτόχρονα Δημοτικό και Γυμνάσιο στεγάζονται περίπου 300 μαθητές από τους οποίους οι 175 είναι της πρωτοβάθμιας και αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο την επόμενη σχολική χρονιά. Το μάθημα γίνεται σε 4 τάξεις των 17τ.μ. η κάθε μια, που συμπληρώνονται από λυόμενα στην αυλή. Η έλλειψη χώρων είναι τόσο μεγάλη που τα παιδιά γυμνάζονται στον διάδρομο.

Αυτό που συμβαίνει στον Πρίνο δεν είναι μοναδικό φαινόμενο. Εκτός από 2-3 πιο καινούργιες κατασκευές η κατάσταση που παρουσιάζουν τα σχολεία χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη. Στα περισσότερα, τα λυόμενα έχουν γίνει μέρος της σχολικής πραγματικότητας. Η υποτιθέμενη προσωρινή λύση στο πρόβλημα των αιθουσών, αργά και σταθερά μονιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο. Η έλλειψη χώρων και αιθουσών και το στοίβαγμα των μαθητών σε απαράδεκτες αίθουσες, η κακή κτιριακή κατάστασή τους ακόμα και από στατική και δομική άποψη που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια και την ζωή των μαθητών, είναι φαινόμενα καθημερινά. Τα «έξυπνα σχολεία» του υπουργού κ. Στυλιανίδη δεν μπορούν να παραμυθιάσουν πια κανένα.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Πέρυσι, δυο παιδικοί σταθμοί έκλεισαν εξαιτίας των ρωγμών και της καθίζησης των κτιρίων. Στο ΕΠΑΛ στο Περιγιάλι, εκκενώθηκε ένα τμήμα του λόγω επικίνδυνης καθίζηση. Αυτά συμβαίνουν σε κτίρια που χτίστηκαν πριν 20 χρόνια. Τα περισσότερα νηπιαγωγεία λειτουργούν σε ανήλια και γεμάτα υγρασία καταστήματα χωρίς αυλές.. Στο 6Ο Γυμνάσιο το γυμναστήριο στάζει από παντού, Στο 1ο-4ο Λύκειο, στις Κρηνίδες, στον Αμυγδαλεώνα, στην Ν. Πέραμο, στο Ποδοχώρι και σε πολλά άλλα, λύνουν το πρόβλημα με τα κοντέινερς. Οι Δήμοι αναλαμβάνουν μόνο καλλωπιστικά μερεμέτια. Αντί να τεθούν επικεφαλής του αγώνα των μαθητών (όπως στο 6ο Γυμνάσιο), προτιμούν την γελοία αντιπαράθεση με τον Νομάρχη για το ποιος είναι ο αρμόδιος, βάση του νόμου, για κάθε είδους ζημιά ή καταστροφή. Συμπεριφέρονται σαν απλοί διαχειριστές κονδυλίων που η κυβέρνηση διαρκώς περικόπτει.

Απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ κα του ΠΑΣΟΚ, του λιγότερου κράτους, της μείωσης των δαπανών για την παιδεία, του να πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς για την εκπαίδευση των παιδιών τους ο δρόμος που προτίμησαν να ακολουθήσουν οι γονείς στον Πρίνο μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική διέξοδο για όλους. Με τον αγώνα τους πέτυχαν την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θάσου για την άμεση κατασκευή νέου σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: