Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

"Ιδανικά" τους η υπακοή και η πειθαρχία

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις δηλώσεις Μειμαράκη για υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 χρόνια της ζωής τους, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τέτοιου είδους εφιαλτικά σενάρια. Η διάθεση της κυβέρνησης για αλλαγές στη στράτευση των νέων είναι ένας ακόμη κρίκος στη αλυσίδα της επίθεσης που έχει επιλέξει η ΝΔ κατά της νεολαίας από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία. Στην αρχή ήταν οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, στη συνέχεια η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση και τώρα η υποχρεωτική στράτευση των νέων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τον αυριανό ευέλικτο, πειθήνιο, χειραγωγήσιμο εργαζόμενο που θα σκύβει το κεφάλι και θα υπακούει σε κάθε αντιδραστική «μεταρρύθμιση» που θα πλασάρει η εκάστοτε εξουσία. Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει τη διαμόρφωση του νεολαίου με όποιο κόστος και με όποιον τρόπο (σχολείο, πανεπιστήμιο, στρατός). Έτσι λοιπόν με την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 η προσπάθεια είναι να γαλουχηθούν οι νέοι με τα «ιδανικά» της υπακοής και της πειθαρχίας πριν έρθουν σε επαφή με τις ιδέες του αγώνα, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της αριστεράς που υπάρχουν μέσα στους φοιτητικούς χώρους και πιθανά να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό πρότυπο από αυτό που το σύστημα επιβάλλει.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί «προλαβαίνω τυχόν αντιδράσεις για να μπορώ να ισοπεδώσω τα πάντα», αυτό έκανε ο νεοφιλελευθερισμός σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής αυτό θέλει να κάνει και τώρα. Πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να δημιουργήσουμε εκείνο το μέτωπο που θα βάλει μια για πάντα φρένο στις ορέξεις των από πάνω.

Γιώργος Πασσαλίδης, Νεολαία ΚΟΕ

πηγή: εφημερίδα ΑΥΓΗ, 4/5/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: