Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Απόφαση Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ

Μετά το «σοκ» των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, μόλις προχτές από τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομίας κυνικά προσκάλεσε Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρα μας. Αναφέρονται μάλιστα και συγκεκριμένα ιδρύματα που μπορούν να πρωτοστατήσουν στην ίδρυση «μη κρατικών πανεπιστημίων».

Η κυβέρνηση με ζήλο φανατικού διεκπεραιωτή επιχειρεί με όλα τα μέσα να επιβάλει ως μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίησή της σύμφωνα με τη διαδικασία της Μπολόνια. Με την προσπάθεια αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος, επιχείρησε να καταργήσει την υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει οικονομικά τα δημόσια αυτοδιοικούμενα ιδρύματα και να εξασφαλίζει στους πολίτες δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Παρότι η επιχείρηση αυτή ακυρώθηκε από το μεγάλο κίνημα παιδείας, η κυβέρνηση σήμερα δηλώνει αποφασισμένη, «αξιοποιώντας» την οδηγία 36/2005 της Ε.Ε., να επιβάλει την λειτουργία ιδιωτικών «πανεπιστημίων», μέσω της αναγνώρισης ίδιων επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ελληνικών Πανεπιστημίων και στους πτυχιούχους των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) που λειτουργούν ως παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού στη χώρα μας. Επιπλέον, επιχειρεί -μέσω «διασταλτικής» ερμηνείας του Άρθρου 16- και σε σύμπνοια με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρακάμψει το Σύνταγμα και να ιδρύσει «μη κρατικά πανεπιστήμια».

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι είμαστε αποφασισμένοι, παρά τις επιθέσεις και τη δυσφήμιση των διαφόρων κέντρων και ομάδων, που σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές συστοιχίζονται με την κυβέρνηση, να συνεχίσουμε -σε συμπόρευση με το φοιτητικό κίνημα και με την υποστήριξη της κοινωνίας- τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του δημόσιου δημοκρατικού Πανεπιστημίου και την αποτροπή συνολικά της αντιμεταρρύθμισης που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της οδηγίας 36/2005 της Ε.Ε. και στην αναγνώριση ίδιων επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, παραβιάζοντας έτσι επί της ουσίας το Άρθρο 16.

Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις τετραετείς συμβάσεις. Καλούμε επίσης τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις απειλές του ΥπΕΠΘ, να μην καταρτίσουν τετραετείς συμβάσεις, ούτε να εφαρμόσουν τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό, τη “διασφάλιση ποιότητας”, τις “πιστωτικές μονάδες”.

Διεκδικούμε αξιοπρεπείς αποδοχές (αύξηση βασικού μισθού, ενσωμάτωση «επιδομάτων» στο βασικό μισθό) και αξιοπρεπές καθεστώς απασχόλησης.

Καλούμε τους συναδέλφους να πλαισιώσουν μαζικά τους Συλλόγους και να αποφασίσουν στις Γ.Σ. τη στάση τους σύμφωνα με την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της 10-05-08, για να αντιμετωπίσουμε μαζί τα κρίσιμα αυτή τη στιγμή για την ύπαρξη του δημόσιου και δημοκρατικού Πανεπιστημίου θέματα: Την αναγνώριση ίδιων επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΚΕΣ, τις τετραετείς συμβάσεις και την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό.

Καλούμε τις κοινωνικές δυνάμεις που αγωνίστηκαν στο μεγάλο κίνημα παιδείας για τη μη αναθεώρηση του Άρθρου 16, να συστρατευτούν και πάλι με το πανεπιστημιακό κίνημα για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, της αξίας των πτυχίων και των συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων. Για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της κυβέρνησης που με την αναγνώριση των ΚΕΣ οδηγεί στην απαξίωση τα δημόσια Πανεπιστήμια και στην επιβολή των ιδιωτικών.

Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.


H Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ

23/5/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: