Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Ας κάνουμε το βήμα νωρίς! Το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν περιμένουν... βιάζονται!

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της υπουργίας από τον Ε. Στυλιανίδη η επίθεση από πλευράς κυβέρνησης συνεχίζεται με μια διαφορά όμως στον τρόπο που αυτή προωθείται. Στην προσπάθεια να αποφευχθεί μια κατά μέτωπο επίθεση με τους φοιτητές αυτή τη φορά επιλέγουν να περάσουν τον νόμο-έκτρωμα καλώντας τα τμήματα ανά σχολή και ανά πόλη να εγκρίνουν και τελικά να εφαρμόσουν σταδιακά όλες τις επιμέρους διατάξεις του. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι δε θα συναντήσουν ιδιαιτέρες δυσκολίες ή ότι θα γίνουν λιγότερο αντιληπτοί. Ότι δε θα προκαλέσουν ένα νέο φοιτητικό ξεσηκωμό, ότι δε θα χάσει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Καραμανλή στο χώρο της παιδείας.

Η τάχατες δημοκρατικότητα της καθολικής εκλογής προέδρων από τους φοιτητές, κρύβει δύο απλές αλήθειες:

Πρώτον την αποπολιτικοποίηση, αποσυγκρότηση του συνδικαλισμού, μετατροπή του φοιτητικού κινήματος σε παθητικό ψηφοφόρο. Κι όλα αυτά για να χτυπηθεί η «διαπλοκή» που οι ίδιες οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ αντίστοιχα, δημιούργησαν.

Δεύτερον την μειωμένη συμμετοχή της φοιτητικής κάλπης στο αποτέλεσμα: Για παράδειγμα σε ένα ΤΕΙ που ψηφίζουν εκατό καθηγητές και χίλιοι φοιτητές, η ψήφος κάθε καθηγητή μετράει για μία και η ψήφος κάθε φοιτητή για 0,02!!! Ποια άμεση δημοκρατία; Ποια συμμετοχή φοιτητών;

Οι προεδρικές εκλογές είναι η πρώτη πλευρά του νόμου πλαίσιο και η εφαρμογή οποιασδήποτε πλευράς του, ανοίγει την πόρτα για την εφαρμογή ολόκληρου του νόμου. Τον νομιμοποιεί, τον παγιώνει στις συνειδήσεις του κόσμου και της κοινωνίας, ομαλοποιεί την κατάσταση στην εκπαίδευση.

Η ΔΑΠ θα μας ζαλίσει για άλλη μια φορά για τα πάρτι της, για το ότι είναι πολύ in, για τις εκδρομές της και για ένα σωρό άσχετα θέματα. Η ΔΑΠ θα μας πρήξει για άλλη μια φορά για το ότι θέλει «πτυχία με αξία», αξιολόγηση κοκ. Ποιοι; Αυτοί που είναι οι μάγοι της διαπλοκής και της αδιαφάνειας μέσα στο ΤΕΙ, οι μάγοι των πελατειακών σχέσεων μέσω των θεμάτων, των σημειώσεων, των εξεταστικών.

Μας μίλησαν για δωρεάν μεταφορές και φρόντισαν να διαδώσουν σε όλους αυτήν τους… την “κατάκτηση”! Η αύξηση του εισιτηρίου στα 0,70€ όμως, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακοίνωσή τους, μας έδειξε για άλλη μια φορά την “ειλικρίνεια” της εν λόγω παράταξης, αλλά κυρίως ότι μόνο με ενωτικό, μαζικό, μαχητικό ανυποχώρητο αγώνα θα υπάρξουν κατακτήσεις. Πρόσφατο παράδειγμα έχουμε στην γειτονική Ξάνθη, όπου κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν τιμή στην ήδη δωρεάν σίτιση των φοιτητών. Φυσικά απέτυχαν!...

Να υπάρξει η πιο πλατιά ενημέρωση στους φοιτητές για το τι είναι και τι θέλουν ο Νόμος Πλαίσιο και ο Εσωτερικός Κανονισμός για την Ανώτατη εκπαίδευση. Η ανάγκη να γίνει Γενική Συνέλευση είναι πολύ μεγάλη (έπειτα από 6 ολόκληρους μήνες από την τελευταία Γενική Συνέλευση!), διότι θα δούμε να εφαρμόζεται ένας νόμος για τον οποίο δεν έχουμε καλά-καλά συνειδητοποιήσει που αποσκοπεί και ποιόν συμφέρει.

Καλούμε όλες τις αριστερές παρατάξεις και τους ανένταχτους φοιτητές, για την δημιουργία επιτροπής για το μάζεμα υπογραφών με σκοπό την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απαντήσει στη νέα αυτή επίθεση και θα το κάνει μόνο αν χωνέψει την πείρα και βγάλει συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος: η κοινή δράση και ενότητα της φοιτητικής αριστεράς ήταν αυτή που ένωσε την πλειοψηφία του κόσμου ενάντια στις “μεταρρυθμίσεις” της κυβέρνησης, η μαζική, ενωτική και ανυποχώρητη πάλη δεκάδων χιλιάδων φοιτητών έφερε αποτελέσματα και νίκες.

Ας κάνουμε το βήμα νωρίς!

Το Υπουργείο και η κυβέρνηση δεν περιμένουν… βιάζονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: