Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Γαλλία: «Ποινές» σε συνδικαλιστές από... νωρίς


Πρωτοπόρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών του λυκείου, ο 17χρονος Tristan βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σοβαρή ποινή: δεν θα του επιτραπεί η εγγραφή στην τελευταία τάξη (για Baccalaureat‎e), εάν δεν δεσμευτεί ενυπόγραφα να σταματήσει να «ξεσηκώνει» το λύκειό του. Ο ίδιος αρνείται να συναινέσει.

Οι επιδόσεις του στο σχολείο είναι καλές και αναμένονται και οι βαθμοί του. Προς το παρόν δεν του επιτρέπουν να επιστρέψει στο σχολείο του. Προηγήθηκε συμβούλιο με διευθυντές, καθηγητές, γονείς και πολιτικούς εκπρόσωπους, που παρουσιάστηκαν για να υποστηρίξουν το μαθητή του λυκείου Maurice Ravel του Παρισιού και να αντιταχθούν σε «μία απόφαση που γεννά διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων ομάδων». 

Αιτία που οδήγησε σε αυτό το παράδοξο ήταν η ενεργητική συμμετοχή του Tristan στις μαθητικές καταλήψεις του χειμώνα, εν΄όψει των «νομοσχεδίων Νταρκό». Το σχολείο του τον θεώρησε υποκινητή των καταλήψεων, γιατί οργάνωνε συνελεύσεις για τη συνέχιση τους. Από τότε βρέθηκε υπό το μικροσκόπιο του διευθυντή Philippe Guittet, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η δράση του Tristan κοστίζει ακριβά στην εκπαίδευση. Είναι ταραξίας και αποθαρρύνει τους υπόλοιπους μαθητές». Ωστόσο, ο διευθυντής δεν επιθυμεί να ξεφορτωθεί τον Tristan, καθώς πιστεύει πως δεν του ζητά κάτι αδύνατο. Επισημαίνει ότι δεν έχει αναμείξει την αστυνομία –ενώ θα μπορούσε- και προτιμά να αντιμετωπίσει το ζήτημα εσωτερικά. Βέβαια, η οποιαδήποτε συναίνεση του Tristan δεν θα είναι έγκυρη. Άπαξ και γίνει η εγγραφή στην τελευταία τάξη, δεν θα μπορούν να τον αποκλείσουν. 

Βάσει αυτών των απόψεων ο Philippe Guittet ζητά τη δέσμευση του Tristan, πως δεν θα συνεχίσει τη δράση του στο σχολείο. Μάλιστα, κάποιοι γονείς υποστηρίζουν πως «πρέπει να γίνει παραδειγματισμός μέσα από τη ιστορία του Tristan και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στις καταλήψεις».

Πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: