Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Καλό σου ταξίδι σύντροφε... 
                        Οι ομιλίες στην πολιτική κηδεία του συντρόφου Μηνά Ζουριδάκη


Νίκος Μάντζιος εκ μέρους δημοτικού σχήματος «Ανθρώπινη Πόλη» 


Η δημοτική κίνηση Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη, αποχαιρετά σήμερα τον συναγωνιστή Μηνά. Ο σύντροφος Μηνάς ήταν ένας απ' αυτούς που δημιούργησαν την δημοτική κίνηση.

Πραγματικός ιδεολόγος της αριστεράς, αγωνίστηκε για την δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού κινήματος στην πόλη του Ηρακλείου.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην σύντροφο, τα παιδιά, τους συγγενείς, τους συντρόφους και φίλους του, με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια όπως μαζί την οραματιστήκαμε.

Καλό σου ταξίδι σύντροφε.


Μιχάλης Κλάδος, εκ μέρους ΣΥΝ Ηρακλείου 

Σύντροφε Μηνά

ως αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, σου απευθύνουμε απο τους συναγωνιστές σου στο ΣΥΡΙΖΑ, στο Κοινωνικό Φόρουμ, στους κοινωνικούς αγώνες τον τελευταίο χαιρετισμό. Νιώθουμε την ανάγκη να ευχηθούμε στους δικούς σου να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν αυτή τη μεγάλη απώλεια.

Ησουν , σύντροφε από κείνους που δεν υπέστειλαν τη συνείδησή τους σε καιρούς δύσκολους .Δύσκολους οχι απο την καταπίεση και την καταστολή. Αλλά δύσκολους απο τη διάψευση ελπίδων και την αποστράτευση πολλών. Κράτησες τη συνείδηση σου ψηλά σα σημαία, που σηματοδοτούσε τη διατήρηση της ελπίδας για ενα άλλο κόσμο.

Εμείς του ΣΥΝ σε γνωρίσαμε στο Κοινωνικό Φόρουμ. Γνωρίσαμε εναν άνθρωπο παθιασμένο με τη ζωή και με τις ιδέες του. Είτε διαφωνούσε κανείς μαζί σου είτε συμφωνούσε δεν μπορούσε να περάσει απο δίπλα σου αδιάφορος. Επηρέασες με τη σκέψη σου και τη στάση σου συνειδήσεις.

Καλό ταξίδι, σύντροφε Μηνά, θα ταξιδεύεις και στις σκέψεις μας και στις καρδιές μας. 

Αντώνης Δρακωνάκης εκ μέρους του ΚΚΕ (μ-λ)

Όποια προσπάθεια και να κάνει κανείς, είναι πάντα δύσκολο να μιλήσεις για ένα φίλο σου, για ένα γνωστό σου που έφυγε για πάντα. Είναι πραγματικά δύσκολο. Είναι όμως ακόμα πιο δύσκολο, αβάσταχτο, να μιλήσεις για ένα συναγωνιστή σου, για ένα σύντροφο, που μέχρι χθες ήσασταν μαζί –δίπλα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, με τον ίδιο πόθο να αλλάξει η μοίρα αυτού του τόπου, όταν φεύγει τόσο νωρίς.

Με τον Μηνά, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα πιο επώδυνα.

Ξέραμε την περιπέτειά του με την υγεία του, τον μεγάλο αγώνα που έδιδε τελευταία, αλλά είχαμε την κρυφή ελπίδα, ότι και σ’ αυτόν τον αγώνα θα ‘βγαινε νικητής.

Γιατί ο Μηνάς δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος. Ήταν ένας πεισματάρης αγωνιστής που δεν το έβαζε εύκολα κάτω. Και μάχες έδωσε πολλές.

Από τα μικράτα του, την περίοδο της χούντας, σε εποχές δύσκολες, σαν φοιτητής στην Ιταλία, εντάχθηκε στις γραμμές του ΑΜΕΕ και της ΟΜΛΕ. Έδωσε μάχες σε αμφιθέατρα καθοδήγησε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, αντιπαρατέθηκε με τις συμβιβασμένες γραμμές της επίσημης και τότε ρεφορμιστικής αριστεράς.

Στη συνέχεια στο ΚΚΕ(μ-λ) και αργότερα στην ΚΟΕ συνέχισε να δίνει τη μάχη του για την υπόθεση της Αριστεράς, για την ανασύνταξη του Κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα, για την υπεράσπιση της λαϊκής υπόθεσης.

Τα χρόνια που ήταν στο Ηράκλειο, συναντηθήκαμε πολλές φορές στους αγώνες, σε πρωτοβουλίες, σε κινήσεις.

Με ξεκάθαρες απόψεις, πάντα πιστός στην υπόθεση της Αριστεράς και την προοπτική της, δε λιγοψύχησε ούτε στιγμή. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι μεγάλες ανατροπές του 89-90, ο σύντροφος Μηνάς, ούτε στιγμή δεν αλληθώρισε στην καριέρα, στον συμβιβασμό, στις εύκολες λύσεις.

Τον θυμάμαι στις πρωτοβουλίες που παίρναμε για το στήσιμο της Αντιπολεμικής Αντιιμπεριαλιστικής Κίνησης, να έρχεται πάντα στην ώρα του, με το ντοσιέ και τις σημειώσεις του.

Θυμάμαι τις τοποθετήσεις του, με την προσπάθεια του, να φτάσει την ανάλυση μέχρι τέλους, να γίνουν όλα πενηνταράκια, κατανοητά, για να πάρει κίνηση την σωστή κατεύθυνση, την αντιιμπεριαλιστική. Και ήταν πάντα τσεκουράτος σε παρεκκλίσεις πασιφιστικές, συμβιβαστικές.

Θυμάμαι τις πρωτοβουλίες που πήραμε για να καταδικάσουμε τις επεμβάσεις και το κομμάτιασμα της Γιουγκοσλαβίας, την εισβολή στο Ιράκ. Τις προσπάθειες να απαντήσουμε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, να δώσουμε τη σωστή κατεύθυνση στο ζήτημα της αυτοδιάθεσης των λαών. Τα αντιπολεμικά δελτία που εκδώσαμε.

Αλλά και όταν οι δρόμοι μας έγιναν παράλληλοι, πάντα με τον Μηνά συζητούσαμε για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε. Για την υπόθεση της Αριστεράς, να βγει ο λαός στο προσκήνιο. Γιατί αυτό ήταν το μόνιμο άγχος και στον σύντροφο Μηνά.

Δεν παρακολουθούσε τη ζωή και τις εξελίξεις απ’ έξω. Το ζήτημα της αριστεράς το αισθανόταν και δικό του, πάντα ανήσυχος, ενεργός, πιστός στην υπεράσπιση των καταπιεσμένων.

Ο πρόωρος χαμός του φέρνει ένα λυγμό στο λαιμό, δημιουργεί ένα κόμπο στο στομάχι.

Γιατί ο Μηνάς ήταν ένας πραγματικά αριστερός άνθρωπος. Σεμνός, τίμιος, ίσιος, απλός, δίκαιος, υπόδειγμα αριστερού, που τα ιδανικά του τα είχε κάνει τρόπο ζωής.

Γι’ αυτό θα μας λείψει.

Στην οργάνωσή του, στην σύντροφό του Ειρήνη, στα παιδιά του, στους συντρόφους, φίλους και συγγενείς του, η Κ.Ο Ηρακλείου του ΚΚΕ (μ-λ) εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια. 

Μανώλης Μούστος εκ μέρους της οργάνωσης Ηρακλείου της ΚΟΕ 


Έφυγε ένας άνθρωπος που ήταν παράδειγμα με τη στάση ζωής του. Αν και οργανωμένος από το νεανικό του χρόνια, αν και πέρασε πολλές πολιτικές ήττες, εντός και εκτός εισαγωγικών, ο Μηνάς δεν το έβαλε κάτω και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Α/συνέχεια, μετέπειτα ΚΟΕ στο Ηράκλειο. 

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια μαζί με λιγοστούς νεολαίους – κυρίως φοιτητές – και έφτασε να αισθάνεται περήφανος που αυτή του η συμβολή και προσπάθεια άρχισε να ριζώνει στο Ηράκλειο και στην Κρήτη, άρχισε να έχει ορατά αποτελέσματα. 

Πάντα πίστευε ότι σε μία οργάνωση νεολαιίστικη, το στοιχείο της ιδεολογίας και της διαπαιδαγώγησης είναι πρωταρχικό. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς να είσαι επαναστάτης το πρωί και ιδιώτης το απόγευμα στο σπίτι». Ήταν αυστηρός μαζί μας, συνήθιζε να μας μαλώνει, ήταν όμως τέτοια η αγάπη του για την αριστερά που δεν γινόταν να μην τον ακούσεις. 

Αν δεν υπήρχε ο Μηνάς, η ΚΟΕ στο Ηράκλειο, μια βασικά νεολαιίστικη οργάνωση, θα ήταν φτωχότερη πολιτικά και ιδεολογικά. Ξέρουμε ότι τέτοιοι άνθρωποι δύσκολα ξαναπλάθονται και για αυτό από χθες πενθούμε για μια μεγάλη απώλεια. 

Για τους λιγοστούς νεολαίους που μαζί του ξεκίνησαν την προσπάθεια μας στο Ηράκλειο, ο Μηνάς υπήρξε σύμβουλος και πατέρας, καθοδηγητής και φίλος, σύντροφος και κυρίως – αυτό κυρίως – ένα ζωντανό παράδειγμα αριστερού αγωνιστή 

Όπως έλεγε ο ίδιος: «Οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνόμαστε πρέπει να βλέπουν στα μάτια μας τον κόσμο που οραματιζόμαστε» 

Ο Μηνάς το κατάφερε αυτό όσο περισσότερο γίνεται και για αυτό θα τον θυμόμαστε πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: