Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

«Ακόμα μια απόδειξη της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας»

Δείτε απο το BBC το βίντεο απο την Κατεδάφιση καταυλισμού Προσφύγων ΕΔΩ

«Ο συγκεκριμένος καταυλισμός είχε βρεθεί στην αιχμή του δόρατος, γιατί πολλοί Έλληνες τον θεωρούσαν αντιαισθητικό για τους ίδιους αλλά και για τους τουρίστες που καταφθάνουν από την Ιταλία». Με αυτά τα λόγια περιγράφει το BBC τη στάση των Ελλήνων όσον αφορά τον προσφυγικό καταυλισμό στην Πάτρα. Δείτε πλάνα από την επιχείρηση κατεδάφισης.

«Η κατεδάφιση του καταυλισμού μεταναστών στην Πάτρα αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για την όλο και πιο σκληρή πολιτική που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό. 

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αρχίσει να παίρνει όλο και πιο σκληρά μέτρα εναντίον των λεγόμενων "λαθραίων μεταναστών" τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά την εκλογική επιτυχία του δεξιού εθνικιστικού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Έτσι, ένας νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα κατέστησε την απέλαση πιο εύκολη. 

Η Ελλάδα έχει δεχτεί επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που χειρίζεται όσους ζητούν άσυλο σε αυτήν, αλλά πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τα θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ζακ Μπαρό δήλωσε ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση αποτελεί κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της ελληνικής δημοκρατίας. 

Η κατεδάφιση του καταυλισμού στην Πάτρα θα οδηγήσει αρκετούς από του μετανάστες που ζούσαν εκεί στα χέρια δουλεμπόρων που απαιτούν έως και 8.000 δολάρια για να τους βγάλουν από την Ελλάδα», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC. 

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σε κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων στην Κόνιτσα πρόκειται να μεταφερθούν οι 45 ανήλικοι πρόσφυγες που διέμεναν στον καταυλισμό ενώ 15 μετανάστες οι οποίοι είχαν νόμιμα έγγραφα φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Πάτρας. 

Αντιδράσεις 

Η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Είναι πολιτική ανεπάρκεια η καταφυγή σε στρατιωτικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινωνικά προβλήματα. Είναι πολιτική ανεπάρκεια η αδυναμία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι πολιτική ανεπάρκεια η αγνόηση των αιτίων της προσφυγιάς. Αύριο, σε μια βδομάδα, σε ένα μήνα, τα προσφυγόπουλα θα είναι πάλι εδώ. Γι' αυτό εμείς θα επιμένουμε». 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, επίσης, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση των μεταναστών ύστερα από την αστυνομική επιχείρηση στον πρόχειρο καταυλισμό στην Πάτρα και καλούν τις Αρχές να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ιατρική βοήθεια στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση των Γιατρών Χωρις Σύνορα, όπου και περιγράφεται η κατάσταση που επικρατούσε στον καταυλισμό: 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) εργάζονταν μέσα στον πρόχειρο καταυλισμό των μεταναστών από το Μάιο του 2008 παρέχοντας πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους κατοίκους του καταυλισμού. «Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν μείνει σήμερα άστεγοι καθώς και αρκετοί από αυτούς που συνελήφθησαν, ήταν ασθενείς μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανησυχούμε πολύ για την κατάστασή τους και ζητάμε εγγυήσεις από τις αρχές ότι θα τους συμπεριφερθούν με σεβασμό και θα λάβουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη, αν αυτό χρειαστεί», δήλωσε η Μίκυ Βαν Χέρβεν, Επικεφαλής της Αποστολής των ΓΧΣ για τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

«Σήμερα το πρωί μάθαμε για την αστυνομική επιχείρηση και τρέξαμε αμέσως στον καταυλισμό. Είχαν μόλις μπει μέσα οι μπουλντόζες κατεδαφίζοντας τα πρόχειρα κτίσματα. Μετά από λίγο ξέσπασε και η πυρκαγιά. Αρκετοί άνθρωποι χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα συνελήφθησαν, ενώ πολλοί άλλοι άρχισαν να εγκαταλείπουν από μόνοι τους τον καταυλισμό. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πού βρίσκονται και τί τους έχει συμβεί,» δήλωσε ο Χρήστος Παπαϊωάννου, Συντονιστής του Προγράμματος των ΓΧΣ στην Πάτρα. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους εδώ έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τη χώρα τους λόγω του πολέμου ή της μεγάλης φτώχειας και βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον και μία πιθανή κράτηση για μία άγνωστη χρονική περίοδο. Αυτό μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ιατρική και ψυχολογική τους κατάσταση». 

Οι ΓΧΣ καλούν τις αρχές να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για την παροχή ιατρικής βοήθειας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε αυτούς τους ανθρώπους, να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους κρατούμενους και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες ατόμων, όπως είναι οι ανήλικοι, οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και οι άνθρωποι με ειδικές ιατρικές ανάγκες. 

Οι περισσότεροι μετανάστες που ζούσαν στον καταυλισμό προέρχονται από το Αφγανιστάν και έχουν φύγει από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τον πόλεμο. Ανάμεσά τους είναι και αρκετοί ανήλικοι, που είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας. Είναι σημαντικό οι αρχές να συμπεριφερθούν σε όλους τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο με αξιοπρέπεια και να τηρήσουν τις σχετικές διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις καθώς και την οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο. 

Η σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας αποτελεί μέρος μια σειράς ενεργειών με στόχο τους μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Πάτρα και σε άλλα σημεία της χώρας. Οι ΓΧΣ θα παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση στην Πάτρα και θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στη χώρα. 

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα παρενέβη επίσης χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση επίδειξη κρατικού ρατσισμού και βαρβαρότητας εναντίον των προσφύγων, που καταπατά κάθε έννοια δικαίου, ηθικής και ανθρωπιάς.

ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: