Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!

Αυτή την ανακοίνωση έκανε ο Δήμαρχος στις 13-7. Όμως, το επίθετο «προσεκτικές» δεν ταιριάζει στο ουσιαστικό «αυξήσεις». Οι αυξήσεις είναι είτε μικρές, είτε μεγάλες. Προσεκτικές ποτέ! Έχετε ακούσει την έκφραση «οι εργαζόμενοι πήραν προσεκτικές αυξήσεις»; Προφανώς και όχι. Άρα που κολλά το «προσεκτικές»;
Πρόκειται για ένα προσεκτικό βήμα του Δήμου Καβάλας και της ΔΕΥΑΚ Α.Ε. Λαμβάνοντας υπόψη τους, ότι μια μεγάλη αύξηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις από εξαγριωμένους πολίτες κατά της Δημοτικής Αρχής και μάλιστα ένα περίπου χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές, προτιμούν μια περιορισμένη αύξηση στις τιμές του νερού.
Προσεκτικές είναι οι αυξήσεις γιατί γίνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού. Όπως ακριβώς οι κυβερνήσεις παράγουν έργο κατά τη διάρκεια των θερινών τμημάτων της Βουλής με καταιγισμό νομοσχεδίων, δημιουργώντας τετελεσμένα. Γιατί στηρίζονται στη θερινή ραστώνη αλλά και στο ότι οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ξεκουραστούν για λίγο μετά από μια ακόμα δύσκολη χρονιά. 
Είναι προσεκτικές γιατί δεν πέρασε ούτε χρόνος από τις προηγούμενες και μάλιστα σε περίοδο όπου ο επίσημος πληθωρισμός βαίνει μειούμενος. Είναι προσεκτικές γιατί δεν επιβαρύνονται οι πολύ μεγάλοι καταναλωτές και οι τιμές δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά ανάμεσα «στους έχοντες και τους κατέχοντες». Μάλιστα εδώ βρήκαν σύμμαχο και τον κ. Εριφυλλίδη που δήλωσε ότι κανονικά θα έπρεπε να δίνουμε μπόνους στους συγκεκριμένους πελάτες μας 
Τέλος είναι προσεκτικές οι αυξήσεις γιατί η ΔΕΥΑΚ μπορεί να τις επικαλεστεί σε λίγους μήνες και να μας πει «Ήταν μόνο 5%. Επομένως, επειδή κάνουμε έργα, επειδή δώσαμε μεγάλες (εκεί δεν μιλούν για προσεκτικές) αυξήσεις στους εργαζόμενους της επιχείρησης, επειδή έχουμε «φορτωθεί» πολλούς εργαζόμενους, επειδή έχουμε δάνεια, χρειαζόμαστε την ενίσχυσή σας». Γιατί δεν αμφισβητούν τις πολιτικές του δικομματισμού, δηλαδή να διπλοπληρώνει ο δημότης, μια προς το κράτος και μια προς την ΔΕΥΑΚ.
Ήδη πολλοί συμπολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, γεγονός που το αναγνωρίζει και ο Δήμος. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν περισσότεροι καθώς η οικονομική κρίση θα βαθαίνει και θα χτυπάει περισσότερες πόρτες.
Να απαιτήσουμε:
Να σταματήσει η κοροϊδία
• Καμιά αύξηση στα βασικά αγαθά
• Την μόνη αύξηση που θα δεχτούμε θα είναι στους μισθούς μας.

Παραφράζοντας τον Μπρεχτ από την πρόσφατη Όπερα της Πεντάρας μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε και εμείς: «Τι είναι η μη πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΥΑΚ Α.Ε. μπροστά στην ίδρυση της ΔΕΥΑΚ Α.Ε.;»

Λάμπρου Βύρων, μέλος ΚΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: